Börsipäev 7. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 7. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturud lõpetasid reedel sügavalt punastes toonides, mis tõi Ühendriikides S&P 500 indeksi nädala lõikes -3,4%, Euroopas Stoxx 600 indeksi -2,8% ja Jaapanis Nikkei indeksi -7,0% madalamale. Ehkki mitmel pool maailmas on sentiment väga negatiivseks muutunud, leidub hetkel liiga palju liikuvaid osasid, mille vahele kardetakse jääda.



    Hiina ja Föderaalreserv loovad hetkel suurimat määramatust. Eelmisel nädalal kinnitasid Hiina töötleva tööstuse ja teenindussektori PMId majanduse edasist jahtumist augustis, mis on loonud välise riski teistele Aasia ning ka kaugemate riikide majandustele. Reedel näiteks pälvisid tähelepanu Saksamaa tehaste tellimuste juuli MoM -1,4% langus, tulenedes kõik nõrgast eksporditellimustest, mis kukkusid juuni baasil -5,2%.

    Ühendriikides näitas reedene statistika, et augustis loodi 173 tuhat töökohta, mida oli vähem kui oodatud 217 tuhat, kuid eelneva kahe kuu numbrite positiivne revideerimine 44 tuhande töökoha võrra ning teadmine, et ka augusti näitu on viimastel aastatel tugevalt üles korrigeeritud, tõstis tõenäosust, et FED kavatseb 17. septembri istungil intressimäära kergitada. Teadmatus, milline saab olema tegelik otsus, hoiab ilmselt investoreid jätkuvalt närvilisena.

    Arvestades seda, et USAs jäävad püha tõttu börsid suletuks, võib ka Euroopas likviidsus nõnevõrra kesisem olla. Majandusuudiste valik on väga tagasihoidlik, kui tähtsaimaks numbriks oli hommikul avaldatud Saksamaa juuli tööstustoodang, mis näitas 0,7% kasvu võrreldes juuniga. Tegemist oli küll oodatust nõrgema tulemusega (prognoositi 1,1%), kuid see tuleb positiivsemaks revideeritud juunikuu muutuse arvelt (-1,4% asemel -0,9%). Aastatagusega võrreldes kasvas tööstustoodang 0,5%, rohkem kui prognoositud 0,3%.

    Saksamaa tööstustoodangu muutus võrreldes mullu sama ajaga (%)
  • Toorainekaupleja, Glencore, aktsia rallib Londonis +11% (@ 136,70 penni), kuna ettevõte teatas plaanist vähendada $30 mld suurune netovõlg järgmise aasta lõpuks $20 mld peale (krediidireiting on BBB). Võlga plaanitakse vähendada läbi selle, et peatatakse dividendide maksmine, müüakse varasid $2 mld eest ning emiteeritakse uusi aktsiaid $2,5 mld eest.

    Viimase 12-kuu jooksul on Glencore'i aktsia odavnenud 61%
  • Hiina valitsus teatas täna, et riigi majandus kasvas 2014. aastal 7,3% varasemalt hinnatud 7,4% asemel. Riigi sisemajanduse kogutoodang ulatus samal ajal 10 triljoni dollarini (63,614 triljonit jüaani). Võrdlusena, Hiina majanduskasvu eesmärgiks oli eelmisel aastal 7,5%. 2015. aasta majanduskasvuks ootab Hiina 7%, mis on viimase 25-aasta aeglasem tempo.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon