Börsipäev 8. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Päev Euroopa aktsiaturgudel jäi eile võrdlemisi vaikseks, kuna USA väärtpaberiturud olid püha tõttu suletud ning puudusid uudiseid, mis oleks sentimenti tugevalt mõjutanud. Stoxx 600 sulgus 0,5% plussis, andes lõpuks ära lõviosa sessiooni alguse plussist.

    Suurem liikumine leidis aset toornafta turul, kus Brenti nafta odavnes ligi 4% võrra 47,6 dollarile barreli eest, kui peamiseks mõjuteguriks oli Venemaa ametnike kommentaar, et nemad ei kavatse teha koostööd OPECiga ning langetada hindade stabiliseerimiseks nafta toodangut. Teisalt tõdesid lääne diplomaadid, et Iraani suhtes kehtestatud nafta sanktsioonid lõpetatakse tõenäoliselt 2016.a esimeses kvartalis. Iraani naftaministri sõnul toodab riik hetkel 2,8 miljonit barrelit naftat päevas, mis on kolme aasta kõrgeim tase ning plaanib toodangut märtsiks suurendada 3,8-3,9 miljoni barrelini päevas.

    WSJ intervjuus tõdes San Francisco FEDi president John Williams, et USA majandusnäitajad on siiani olnud julgustavad, kuid paralleelselt on viimasel ajal kasvanud ka vastutuul. Sellest hoolimata hindab ta USA majanduse väljavaadet sel aastal piisavalt roosiliseks, et intressimäära tõsta, täpsustamata, kas seda võidakse teha juba järgmise nädala istungil.

    Aasias kauplesid aktsiaturud kirjutamise hetkel valdavalt miinuspoolel eesotsas Jaapani (Nikkei -2,1%) ja Hiinaga (Shanghai Composite -1,4%). Jaapani teise kvartali SKP kvartaalne annualiseeritud muutus korrigeeriti -1,6% pealt -1,2% peale, mis oli parem kui oodatud -1,8%, kuid peamine erinevus oli tingitud varude oodatust suuremast kasvust ning samal ajal aga revideeriti ettevõtete kapitalikulutuste -0,1% langus -0,9% peale võrreldes esimese kvartaliga.

    Hiina augustikuu eksport osutus augustis mõnevõrra paremaks, kahanedes aastatagusega võrreldes -5,5% (oodati –6,6), samas kiirenes impordi langus juulikuu -8,1% pealt -13,8% peale, ületades konsensuse -7,9% prognoosi. Numbrid ei pruugi siiski olla nõnda halvad kui esmapilgul peale vaadates tundub, sest eksporti võis tagasi hoida augusti lõpust nädalaks peatatud töö tuhandetes tehastes ning lisaks plahvatus Tianjini sadamas. Samuti ei võta impordi statistika arvesse toorainete hinnalangust, mis võib ülehinnata Hiina kodumaise nõudluse nõrkust.

    Kui vaadata näiteks Hiina toornafta importi mahu järgi, siis viimane kasvas augustis aastatagusega võrreldes 5,5%, mis on küll oluliselt aeglasem kui juulis registreeritud 30%, kuid siingi võis rolli mängida 12. augustil toimunud plahvatus Tianjini sadamas. Vase import kasvas mahu järgi augustis 4% (juulis +1,5%) ja rauamaak kahanes -1% võrra (juulis +4%).

    Hiina impordi statistika kuue kuu libisevad keskmised: oranž- toornafta (mln tonni), roheline - vask (tuhat tonni), valge - rauamaak (mln tonni)


    Liikudes tänase börsipäeva juurde, siis Euroopas selgub Saksamaa ja Prantsusmaa juulikuu kaubandusstatistika ja eurotsooni teise kvartali revideeritud SKP. Ühendriikides on laual pigem teise järgu näitajad, kui avaldamisele tulevad väikeettevõtete augustikuu kindlustunde indeks ning FEDi koostatud tööturu tingimuste indeks.

    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (juuli)
    09.45 Prantsusmaa kaubandusbilanss ja ettevõtte eelarve tasakaal (juuli)
    10.00 Hispaania majade tehingute arv (juuli)
    12.00 Eurotsooni teise kvartali detailid
    13.00 USA väikeettevõtete kindlustunde indeks (august)
    17.00 USA tööturu tingimuste indeks (august)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (juuli)

  • Shanghai aktsiaindeks on alates juunis tehtud tipust kaotanud 41% oma väärtusest ning Hiina aktsiad 5 triljonit dollarit oma väärtusest. USAs on aktsiad samal ajal kaotanud $2,2 triljonit.

  • Saksamaa import ja eksport osutusid juulis oodatust tugevamaks, kasvades mõlemad YoY veidi üle 6% (oranž - import, valge - eksport)

    German Econ: Exports s.a. M/M 2.4% in July vs 1.0% exp, with -1.1% prior. Imports s.a. M/M 2.2% in July vs 0.7% exp, with -0.8% prior.
    German Econ: Trade Balance (Euros) 25.0B in July vs 23.5B expected with 24.0B (rev) prior


  • Prantsusmaa keskpank jätab riigi kolmanda kvartali SKP QoQ kasvuprognoosi samaks, mis märgiks teise kvartali 0,0% muutusega kasvu kiirenemist

    BANK OF FRANCE SEES FRENCH 3Q GDP RISING 0.3%
  • Prantsusmaa valitsuse eelarve puudujääk väheneb üsna visalt. Juuli seisuga oli selle aasta kumulatiivne defitsiit 79,8 mld EUR, mis on 4,3 miljardi euro võrra väiksem võrreldes eelmise aasta sama ajaga, kuid võrdväärne 2013.a tulemusega.
  • Eurotsooni teise kvartali SKP muutus revideeriti majapidamiste ja valitsuste suuremate kulutuste arvelt kõrgemaks. QoQ muutus oli 0,3% asemel 0,4% ning mullusega võrreldes oli esialgselt hinnatud 1,2% kasv tegelikult 1,5%.


  • Deutsche arvates on mure maailmamajanduse kasvu pärast liialdatud kui väljavaade USAs, eurotsoonis ja Suurbritannias on viimastel kuudel pigem paranenud. Ka Hiinas peaksid järgnevad kuud tooma positiivsema makro.

    * Growth outlook in U.S., euro zone, U.K. remains robust and if anything has improved in the last couple of months, Deutsche Bank Group Chief Economist David Folkerts- Landau writes in note.
    * Sees Chinese growth improving into year-end; EM remains “the weak spot”
    * Continues to see September as most likely timing for Fed rate hike
    * “We do not share the view that starting the hiking cycle will be a policy mistake”
    * Market correction overdone and not supported by any change in economic fundamentals
    * Correction has made valuations attractive in many cases, such as in equities and to some extent in credit
    * Deutsche Bank remains constructive on U.S. and Europe equities, and prefers sectors exposed to domestic demand
    * In credit, Europe should outperform U.S. given lower exposure to commodities and less sensitivity to U.S. rates
  • USA väikeettevõtete kindlustunde indeks jätkab pärast juunikuu kukkumist aeglast taastumist, kerkides augustis 0,5 punkti 95,9 punkti peale (oodati 96,0). Ühtlasi näitab see, et aktsiaturgude langus või pealkirjad Hiina majanduse jahtumisest kohalikku ettevõtet augustis väga ei kõigutanud.
  • Tänastelt tasemetelt eeldaks S&P 500 indeksi tõus paljude analüüsimajade aastalõpu targetiteni juba 15+% rallit, mis hakkab järjest ebatõenäolisemana paistma.

    Bank of America: "We're still bullish on S&P 500, but lower our year-end target from 2200 to 2100."
  • Venemaa automüügi langus aeglustus augustis -19%ni, mis oli parem kui kardetud -24%. Eeldatavalt peegeldub siit ka valitsuse subsiidiumite programm, mis kevadel heaks kiideti.
  • FEDi poolt 19st erinevast tööturu indikaatorist kokku pandud indeks paranes augustis 0,3 punkti 2,1 punkti peale (oodati 1,6), juuli revideeriti 1,1 punkti pealt 1,8 punktile.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon