Börsipäev 17. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui veel eelmise nädala lõpus joonistus Bloombergi küsitletud rohkem kui 100 analüütiku ootusest välja konsensus, mis nägi Ühendriikides ette intressimäära 25 baaspunktist tõstmist, siis praeguseks on ülekaalus need, kes täna lõppeval istungil intressimäära kergitamist ei prognoosi. Arvestades seda, et ka intressimäära futuuride järgi hinnatakse tõstmise tõenäosust kõigest 32%liseks, on soodsate uudiste ootuses hüpatud rongile, mis viis eile S&P 500 indeksi 0,9% kõrgemale ning on aidanud aktsiaturul kahe päevaga tõusta 2,2%.

    Bloombergi küsitletud analüütikute vastused, milliseks kujuneb FOMC reguleeritud üleöö intressimäära koridori alumine piir tänase istungi järel (hetkel 0,0%)


    Rallist sai osa ka naftaturg, kus WTI kerkis 5,7% 47,15 dollarile tänu USA naftavarude raportile, mis oodatud 1,79 miljoni barreli suuruse kasvu asemel näitas 11. septembril lõppenud nädalal hoopis langust 2,1 miljoni barreli võrra.

    Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks 1,5% plusspoolel, millele võis kaasa aidata eurotsooni oodatust tagasihoidlikum augustikuu inflatsioon (toitu ja kütust arvestamata revideeriti hinnatõus 1,0% pealt 0,9% peale) ning Euroopa Keskpanga asepresidendi Vítor Constâncio sõnavõtt, milles tõi välja, et neil on majanduse turgutamiseks piisavalt tulejõudu.

    USA majade ehitajate kindlustunde indeks jõudis septembris uue tsükli tipuni, kerkides punkti võrra 62 punkti peale (oodati 61 punkti), viidates soodsate trendide jätkumisele kinnisvarturul. Indeksite kohaselt nägid ehitajad septembris suuremat ostjate huvi võrreldes augustiga ning ka müügitingimusi hinnati paremaks. Kahe punkti võrra langes järgmise kuue kuu müügiootuste indeks, kuid 68 punktine tase jääb sellele vaatamata ajalooliselt üsna kõrgeks.

    Aasias kauplesid aktsiaturud samuti positiivsel territooriumil eesotsas Nikkei 225 indeksiga, mis tõusis 1,4% ning seda vaatamata Standard & Poor’si eilsele otsusele langetada riigi krediidireitingut ühe pügala võrra AA- pealt A+ peale. Väljavaade kergitati siiski negatiivse pealt stabiilse peale, mis vähendab lähiajal uue kärpe tõenäosust ning selgituseks toodud pettumus peaministri senises jõupingutuses majandusele uut hoogu juurde anda, ei tule turuosalistele enam üllatusena.

    Tänase päeva oodatuimaks sündmuseks on FOMC istung ning Yanet Yelleni pressikonverents, kus intressimäära otsusest tähtsamaks võiks lugeda seda, milliseid vihjeid antakse lähitulevikuks. Selle eel selguvad augustikuus alustatud USA elamuehituste ning väljastatud ehituslubade arv.

    10.30 Šveitsi keskpanga intressimäära otsus
    11.30 Suurbritannia jaemüük (august)
    15.30 USA alustatud elamuehituste arv (august)
    15.30 USA väljastatud ehituslubade arv (august)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.00 Venemaa töötuse määr ja jaemüük (august)
    17.00 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (september)
    21.00 FOMC intressimäära otsus
    21.30 Janet Yelleni pressikonverents

  • Jaapani pensionifondid on aktsiate allokatsiooni suurendamisega lõpule jõudnud ning nüüd juba müüakse kohalikke aktsiaid

    Japan Pension Funds Sell Local Stocks for First Time Since 2013
  • Kiiresti kasvav USA spordikaupade tootja, Under Armour, teatas eile, et plaanib 2018. aastaks kasvatada majandusaasta käibe $7,5 mld peale eelmise aasta $3,1 mld pealt (ehk keskmiselt 25% kasvu aastas). Kasvu toetab laienemine uutele turgudele. Lisaks loodab ettevõte $4 mld suuruse majandusaasta käibe saavutada üks aasta plaanitust varem. Võrdlusena, Nike teenis eelmisel aastal 30,6 miljardit dollarit käivet ning viimased neli aastat on ettevõtte käive kasvanud keskmiselt 11% aastas.

    Viimase aasta jooksul on $22,3 mld suuruse turuväärtusega Under Armouri aktsia rallinud 49,6%. Nike ja Under Armouri aktsiate viimase viie aasta graafikud:

  • Suurbritannia jaemüük kasvas autosid ja kütust arvestamata MoM ootuspärased 0,1% (juulis muutus korrigeeriti 0,4% pealt 0,3% peale), mis tähendas aastatagusega võrreldes 3,5% kasvu.
  • USA töötu abiraha taotlused püsivad üle 40a madalaimal tasemel, alustatud elamuehitused arvatust natuke tagasihoidlikumad

    US Initial Jobless Claims (SEP 12): 264K actual vs 275K estimate, 275K.
    US Building Permits (Aug): 1170K (est 1159K, rev prev 1130K from 1119K)
    Building Permits (MoM) (Aug):3.5% (est 2.50%, rev prev -15.50%)
    US Housing Starts (Aug): 1126K (est 1163K, rev prev 1161K from 1206K)
    Housing Starts (MoM) (Aug): -3.00% (est -3.80%, rev prev -4.10%)
  • Lisaks NY piirkonna töötleva tööstuse küsitluse viitab ka oodatust märksa nõrgemaks osutunud Philadelphia FEDi küsitlus, et selle kuu ISM indeks ei pruugi kõige ilusam tulla

    US Philadelphia Fed manufacturing business outlook falls to -6.0 from 8.3 in August, below consensus 6.3
    US Philadelphia Fed New Orders (Sep): 9.4 (prev 5.8)


  • FOMC leaves rates unchanged at 0.00-0.25%
  • FOMC Janet Yellen Press Conference
    Inflation continues to run below expectations.
    Continue to expect this to fade over time but notes recent International developments will keep pressure on inflation.
    Continues to anticipate a raise when it sees further improvement in labor market and remains confident inflation will move back to 2%.


    Näeb sedamoodi välja,et intressitõste lükkub ikkagi järgmisesse aastasse.
  • Draghi ei jõua oma järgmist esinemist ära oodata

    EUR/USD


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon