Börsipäev 23. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 23. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Müügisurve oli eile USA aktsiaturgudel üsna laiapõhjaine ning ühisnimetajaks võiks jätkuvalt lugeda muret Hiina ja globaalse majanduse tervise pärast. S&P 500 sulgus -1,2% madalamal, kui tugevamalt said pihta kaevandussektori aktsiad. Aasia Arengupank kärpis regiooni suuremate riikide majanduskasvu väljavaadet, langetades Hiina 2016.a kasvuootuse 7% pealt 6,7% peale ning India puhul 8,2% pealt 7,8%le, nentides et seetõttu saab madalam olema nõudlus paljude toorainete järele. Samasugune oli narratiiv ka IMFi juhi Christine Lagarde’i eilses esinemises, kus ta ütles, et Hiina majanduskasvu jahtumisel on arvatust negatiivsem globaalne mõju.

    Euroopas kaotas Stoxx 600 oma väärtusest -3,1%, millele avaldas olulist mõju Volkswageni aktsia täiendav -19,8% kukkumine pärast kasumihoiatust, tirides alla ka teisi sektoris tegutsevaid ettevõtteid.

    Olulisi majandusnäitajaid jagus eilsesse päeva vähe, kuigi Ühendriikides viitas järjekordne regionaalne töötleva tööstuse ülevaade, et üleriigiline ISM indeks jätkab septembris tõenäoliselt langust kolmandat kuud järjest 50 punktile lähemale, mis eristab piiri aktiivsuse kasvu ning kahanemise vahel. Täpsemalt alanes Richmond FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks septembris viie punkti võrra -5 punkti peale oodatud 2punktilise kasvu asemel, jõudes madalaimale tasemele alates 2013.a jaanuarist.

    Kasumivõtt Wall Streetil kandus öösel üle ka Aasiasse, kus täiendavat müügisurvet põhjustas pettumuse valmistanud Hiina töötleva tööstuse aktiivsusindeks. Viimane jätkas septembris alanemist 0,3 punkti võrra 47,0 punktile, mis märgib kuue ja poole aasta madalaimat taset ning üllatas konsensust, kes prognoosis väikest taastumist 47,5 punkti peale. Kodumaiste ja eksporditellimuste kiirem langus ning varude kasv ei räägi midagi väga rõõmustavat tuleviku toodangu kohta, samas on tingimused rahaturgudel lõdvemaks muutunud ning valitsus suurendamas fiskaalkulutusi, mis võiksid aidata töötlevas tööstuses lähiajal stabiilsust saavutada.


    Töötleva tööstuse aktiivsusindeksid tulevad täna avaldamisele ka Euroopas ning Ühendriikides, millele lisaks võib huvipakkuv olla ka Mario Draghi esinemine Brüsselis.

    09.45 Prantsusmaa teise kvartali lõplik SKP
    10.00 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (september)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (september)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (september)
    11.00 Norra töötuse määr (juuli)
    15.30 Kanada jaemüük (juuli)
    16.00 Mario Draghi kvartaalne aruanne Euroopa Parlamendis
    16.45 USA Markiti koostatud töötleva tööstuse PMI (september)
    19.00 Jens Weidmann esineb kõnega

  • Brasiilia jaoks üsna keeruline aeg, et veel olümpiamängusid finantseerida

    BRAZIL CUTS 2015 TOTAL REVENUE EST. BY BRL7.08B: BUDGET REPORT
    BRAZIL CUTS 2015 GDP EST. TO -2.44% FROM -1.5% IN BUDGET REPORT
    BRAZIL EXPECTS INFLATION OF 9.29% IN 2015: BUDGET REPORT
    BRAZIL KEEPS EST. CENTRAL GOVT PRIMARY SURPLUS OF BRL5.8B
  • Prantsusmaa teise kvartlai SKP kvartaalne kasv jäi pärast revideerimist 0,0% peale, mullusega võrreldes osutus muutus 0,1pp võrra kõrgemaks (1,1%)
  • Prantsusmaa erasektori aktiivsus oli septembris oodatust pisut parem. Töötleva tööstuse PMI kerkis 48,3 punkti pealt 50,4 punktile (oodati 48,6), mis on kolme kuu kõrgeim tase ning teenindussektori PMI paranes 0,6 punkti 51,2 punktile (oodati 51,0). Uued tellimused kahanesid töötlevas tööstuses aeglasemas tempos ja näitasid teenindussektoris uuesti kasvu, kuid samal ajal olid uudised tööturu seisukohast halvemad, sest küsitluse kohaselt vähendas erasektor töötajaid enim viimase 10 kuu jooksul.

    Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori ühine PMI
  • Saksamaa töötleva tööstuse PMI alanes septembris 0,8 punkti võrra 52,5 punkti peale (oodati 52,6) ning teenindussektori PMI tuli 54.9 punkti pealt 54,3 punktile (oodati 54,5). Kokkuvõttes jääb erasektori aktiivsuse tase heaks ning arvestades arenevate turgude kriisi, on pigem julgustav näha seda, et uute tellimuste kasv oli kiireim ligi kahe aasta jooksul ning töötajaid võeti juurde tempos, mida viimati nähti 2011.a lõpus.

    Saksama töötleva tööstuse ja teenindussektori ühine PMI
  • Eurotsooni majanduse kasv jätkus kolmanda kvartali lõpus võrdlemisi stabiilsena. Kuna uued tellimused kasvasid kiireimas tempos alates aprillist ning tellimuste raamat oli tugevaim alates 2011.a kevadest, räägib see eelseisvatel kuudel kõrgema aktiivsuse kasuks,

    Markit Eurozone Manufacturing PMI Sep P: 52.0 (est 52.0; prev 52.3)
    Markit Eurozone Services PMI Sep P: 54.0 (est 54.2; prev 54.4)

  • Draghi toob välja, et riskid eurotsooni majanduse jaoks on suurenud hiljuti, kuid sama ütles et ka EKP septembri istungil

    DRAGHI SAYS MACROECONOMIC ENVIRONMENT MORE CHALLENGING
    DRAGHI CITES EMERGING MARKETS, EURO, OIL PRICE AS RISKS
    DRAGHI SAYS FORECASTS SHOW SLOWER INCREASE IN INFLATION
    DRAGHI SAYS EURO AREA FACED EXCEPTIONAL CHALLENGES OVER SUMMER
    DRAGHI SEES INFLATION RISING TOWARD END OF YEAR
    DRAGHI SEES INFLATION CLOSE TO ZERO IN VERY NEAR TERM
    DRAGHI SAYS TOO EARLY TO TELL IF LATEST WEAKNESS WILL LAST
    DRAGHI SAYS RENEWED DOWNSIDE RISKS TO OUTLOOK HAVE EMERGED
    DRAGHI SAYS ECB WON'T HESITATE TO ACT IF RISKS INCREASE
  • USA töötleva tööstuse PMI oodatust marginaalselt parem, kuid siiski pea kahe aasta madalaim tase

    USD Markit US Manufacturing PMI (SEP P): 53.0 actual vs 52.8 estimate, 53.0 prior.



Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon