Otsin investoreid - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Otsin investoreid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere, otsin investoreid käsitööõlle tehase avamiseks.

    Hetkel koosneb meie ettevõtmine kahest inimesest. Oleme seni tootnud õlut umbes poolteist aastat rentides pruulikodadelt ruume ja varustust. Müügile on seni tulnud 5 erinevat õlut. Sellisel meetodil oleme seni suutnud toota umbes 6000L/aastas, aga nõudlus meie toodete järele on oluliselt suurem. Huvi on ka välismaalt, kuhu seni väikeste mahtude tõttu midagi veel müüa ei ole saanud.

    Facebook: https://www.facebook.com/andersonscraft
    Ratebeer (õllede hinnangud): http://www.ratebeer.com/brewers/andersons/20502/

    Otsime võimalusi oma pruulikoja ehitamiseks. Investeering peaks ennast tagasi teenima paari aastaga.
  • Sa muidugi ei räägi midagi summadest aga ma arvan, et sa peaks mingi crowdfunding saidi leidma endale. Ma ei usu, et siin keegi väga suurt summat panustada tahaks.
  • Õllega on see asi, et noh 6k liitrit on siis max käivet ca 6k või 12k aastas. Seega on puhtalt küsimus investeeringu suuruses. Kulud tulud kokkuvõtta siis läheb asi keeruliseks no ja samas nagu ilmselt vist mingi 6keuriga nagu vist pruulikoda ei ehita. Või ehitab tänapäeval ?
  • Hetkel millegipärast koonerdatakse infoga. Võiks avaldada vähemalt investeeringut puudutava osa - mida soovitatakse soetada, palju maksab, millised on firma eesmärgid ja kuidas investor oma raha tagasi saab. Kui eesmärgiks on pruulikoja ehitamine, siis on selge, et peale seda ei saa olla oodatavaks käibeks ei 6k ega 12k. Siin artiklis veidi juttu koduõllede pruulimisest, hindadest ja tootmisvõimsustest. Kes tahab, saab mingi ähmase ettekujutuse.
  • Vahendeid on vaja seadmete ostuks ja kõigeks muuks, et toodangut alustada (ruumide rent, materjalid jne). Suurusjärk 200k-400k. Ja mahud saavad olema 50000-100000L aastas sõltuvalt sellest kui palju raha õnnestub koguda. Täpsemat infot jagaks privaatselt. sten.anderson@andersonscraft.com
  • Soovid €200-400k investeeringut, et saada käivet ca 100-200k aastas?

    Äkki peaks selle teema postitused üle viima elukunstnike sektori teemasse?
  • 100 000 liitrit aastas toobki sulle käivet max 100k aastas, kuidas sa nagu 400k aasta või kahega aastaga tagasi teenid ?
  • Lähteandmeid on antud väga napilt, aga mingi arvutuskäigu saab isegi selle pealt koostada.
    Vahendeid vaja 400 000 ja maht saab olema siis 100 000 liitrit aastas. Tuletame meelde esimeses postituses öeldut
    Investeering peaks ennast tagasi teenima paari aastaga. See tähendab siis,et kahe aasta maht on 200 000 liitrit ja investeering 400 000 saab tagasi teenitud, tähendab 2 eurot peaks siis olemema iga liitri pealt puhaskasum! A. Le Coq peaks selle äriidee koheselt üles ostma, tegu pole enam vedela leivaga ,siin villitakse pudelisse vedelat kulda!
  • Käsitööõlle liiter läheb vähemasti Eestis kaubaks ka kordades rohkem kui 1 EUR eest. Iseasi, kas 100 000 L enam niiväga käsitöö on ja kas esimestel aastatel sellisele kogusele ostjaid leidub.
  • Te vist pole käsitööõllede poes käinud? Osad maksavad 2,5 osad maksavad 7. Ostetakse, mina näit. ostan.
    Et teada saada kas teistele tootmiseks annet on võiks katsetada vast mustlas-brändiga e. kõigepealt mõnes teises väikses pruulikojas natuke toota, pisut turustada ja vaadata kas on hoogi ja eeldusi pikemaks sõiduks.
    Õllebuum ju praegu, mingi hetk äkki ostjad väsivad ära IPAst jms. ja siis on osadel uutel tootjatel bast.
  • Kui pikk on käsitöö-õlle shelf life?
  • Tegemist ongi mustlasõlledega nii nagu ma aru saan, aga üks asi on müüa 6k liitrit kus mis peakski suhtkoht ära katma selle koguse, et ostan prooviks, aga mitte igapäeva tarbimiseks.
    Samas üks asi mille te ära unustate on hulgihind ja teine jaehind, jaehinna marginal on väga räige, eriti veel kui tahad mõne suure keti lettidele pääseda. Kuna eesti õlleturu kogumaht on ca 130 miljonit liitrit siis tegemist on ka turu mõistes mikrokogustega, mille puhul reklaam on veel ebarentaabel kuid samas on juba vajadus reklaami järgi samuti. Sest see kontingent, et ostan prooviks ühe korra kuus ei vea välja.
    Seega on need numbrid väga küsitava väärtusega.
  • OT, aga minu meelest on keskmine Eesti käsitööõlu (mitte kõik) täna ikka karmilt üle hinnatud. Mind huvitab hoopis see, kuidas Lätis on 10+ väikest õlletehast, mis teevad mõnusat õlut ja suudavad seda müüa samas hinnaklassis suurte kombinaatide toodanguga?
    Tundub märksa rohkem bisnise moodi ja tundub, et neil läheb hästi, sest iga aasta on mõni uus tegija juurde tulnud ja vanad ka alles.
  • skint
    Kui pikk on käsitöö-õlle shelf life?


    Ma tean Eestis ühte pastöriseerimata õlle tootjat, kelle õlle "kõlblik kuni" on üle 6 kuu. Ja reaalselt oligi, proovisin järgi. Samas juhtus ükskord ka nii, et sai kast erinevate Eesti tootjate erinevat käsitööõlut täis pandud. Kolmandik neist läks kuu ajaga pahaks. Niiet ühest vastust siin ei ole, kõik sõltub pruulijast ja -kojast.
  • Stenaloom, edu ja järjepidevust asja üles töötamisel! Praeguse info pealt aga ütleks, et teil pole vaja niivõrd raha kui pädevat ja valdkonnas reaalset kogemust omavat inimest äriplaneerimisega aitama.
  • Liviko eelmise aasta puhaskasum 3,5 miljonit ja kasum liitri kohta jääb aastate lõikes sinna 0,3-0,5 euro vahele.Müstika on eeldada kasumiks 2 eurot liitri pealt!
  • Et teema ajas hirmsasti janutama, läksin Kaubamaja toiduosakonda ja ostsin omale mõned käsitööõlled :)

    Eesti käsitööõllesid oli letile pandud täpselt 55 erinevat sorti, ca 15 pruulijalt (osad tuntud eesti tegijad olid veel puudugi sealt). Kui siia lisada veel Läti ja Leedu tegijad, kelle toodangut ju samuti Eestis osta saab, võiks öelda, et käsitööõllel on oma kindel koht kohalikul turul olemas. Kui palju seal veel vaba ruumi on ja mitu neist 100 000 L pruulimiseni aastas jõuab, mina küll ei oska prognoosida.
    Tore oleks, kui neist enamus ikka püsima jääks. Suurtootjate õlut isiklikult peaaegu enam ei ostagi juba paar aastat.
  • Mul jällegi läks käsitööõlle vaimustus umbes aasta tagasi üle. Üle maksta kellegi hobi finantseerimiseks... pole nagu väga mõistlik. Käsitöö siidrid ja muud joogid on selles valdkonnas uus teema, mis mujal juba käib ja siin ka hoogu kogumas on. Paraku need on veel kallimad :D

    Huvitav oleks näha palju neist väiketootjaist 5 või 10 aasta pärast alles on. Tõenäoliselt 2-5 mis suudavad enda mahte kasvatada ja vähemalt miljon liitrit aastamahu kätte saada. Ei usu, et väga pikalt tahetakse üle maksta nii palju.
  • BrewDog'i Equity for Punks

    Ma olen ise selle seltskonna tegemisi natuke vaadanud ja vähemalt prospekti läbi lugedes saab väga huvitava ülevaate.

    Pigem oleks minu küsimus selline, et kuidas teha Anderson's järgmiseks BrewDogiks järgneva 5-10a jooksul? Ehk investorit tegelt väga ei tohiks kottida "õllestartupi" puhul see, kas saab investeeringu kahe aastaga tagasi või mitte. Sellisel juhul võiks ju hoopis pangast laenu võtta?
  • Brewdogi järgi tegemiseks peab ettevõtja lisaks suurepärasele ärivaistule ka paras rokkstaar olema, meeletult powerit oleks vaja.
  • madis43
    Brewdogi järgi tegemiseks peab ettevõtja lisaks suurepärasele ärivaistule ka paras rokkstaar olema, meeletult powerit oleks vaja.


    Exactly :)

    Järjekordset väiketootjat pole ju mõtet teha.
  • Ütleme jah, et 400k kellegi hobi finantseerimiseks on natuke väga väga väga overpriced.
  • Ma olen ca pooled eesti väiketootjate markidest ära proovinud ja õlledest suurt eimidagi teades (keskmine tarbija) ja neid lihtsalt huvi pärast proovides võin kindlalt öelda, et 90% neist markidest ma mitte kunagi enam ei osta, sest need ei maitsenud mulle. Eriti kui need on veel kallimad ka. Masstoodangusse jõuab igav õlu, mille gurmaanid ära põlgavad. Väiketootjad selliseid ei kipu tegema. Leida globaalsel spetsiaalõlledest üleküllastunud turul kriitiline mass gurmaane, kes erilise õlle maitse ära tunnevad ja hindavad, see on kindlasti väljakutse. Palju lihtsam oleks minna seda igava õlle teed, aga ma miskipärast olen kindel, et Anderson seda teed kunagi ei vali. Seega, rahvusvaheline turundus on võtmetähtsusega antud projekti juures, kui tõesti on tõsine plaan 100k L latiks seada. Mul endal praegu vaba raha ei ole paraku, niisama targutan igavusest, käsitööõlleklaasi taga. Päris hüva kraam sai poest toodud ;)
  • Tänan igatahes teemapüstituse eest, sain mina ka targemaks käsitööõllede finantsmaailmas. Igatahes Sten Andersonile hoian pöialt!
  • TI foorumis oli sarnane seenekasvatuse teema.. Juhtisin seal tähelepanu asjaolule, et paljud tootmised on valmis tehtud Pria ja EAS rahadega, et mismoodi sa suudad investrori raha eest odavamalt toota, aga eks sellise käsitöö õlle puhul see omahind ilmselt nii peamine ei ole, aga ikkagi. Seega tasuks uurida PRIA jne projekte ja sealt toetust küsida.
    Iseenesest on ikka masendav, et tänapäeval ongi suur osa selliseid asju toetuse ehk maksumaksja raha eest püsti pandud. st äri püstipanemisel on see projektikirjutamise oskus ja kogemus üks põjilisi tegureid.
  • Võibolla see paar aastat on tõesti pisut optimistlik. Ja tõesti, olen nõus skint'i kommentaariga - finants- ja äripoolt on minu jaoks suhteliselt võõras teema. Minu huvi on teha head õlut ja seniste klientide, sõprade ja tuttavate tagasiside pealt usun, et olen selleks täiesti võimeline. Eesti õlleturul on hetkel veel käsitööõlle jaoks ruumi küll ja ka välismaalt on korduvalt meie toote vastu huvi tuntud. Nii toetuste kui laenu saamiseks on vaja omakapitali, mida kahjuks ei ole hetkel võtta. Ma ei oota, et keegi tuleks silmad kinni ja paneks 400k lauale, pigem otsin inimesi, kellel on teema vastu huvi ja kes sooviksid nõu ja jõuga kaasa lüüa ja ise ka õllemaailmast osa saada.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon