Balti börsid 24. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 24. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Käesolev nädal algas Balti turgudel langevas trendis, eile kukkusid kõik kolm Balti börsiindeksit madalamale – Tallinn (-0.23%), Riia (-0.83%) ja Vilnius (-0.19%). Kauplemisaktiivsuse poolest oli tegemist ühe suhteliselt vaikse börsipäevaga – kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 253 tehingut koguväärtuses 480 tuhat eurot, millest ligikaudu 331 tuhat eurot (128 tehingut) tehti Tallinna börsil ja 116 tuhat eurot (86 tehingut) Vilniuse börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli eile Tallink Grupp (-0.24%), millega sooritati 31 tehingut kogumahus 211 tuhat eurot (millest ligikaudu 166 tuhat eurot moodustasid 2 plokktehingut, hinnaga EUR 0.83). Tallinkile järgnesid LESTO (-0.33%) ja Tallinna Vesi (-0.74%) vastavalt 60 ja 56 tuhande euroga.

    Suurimateks tõusjateks olid eile Arco Vara (+2.61%, käive EUR 9,3k), Nordecon (+1.01%, käive EUR 6,5k) ja PRFoods (+0.80%, käive EUR 735). Enim langesid Baltika (-4.76%, käive EUR 9,1k), LSC Group (-2.59%, käive EUR 16,1k) ja Linas Agro (-1.49%, käive EUR 53).

    Reedel on oodata Grindeksi ja LSC Groupi III kvartali tulemusi.
  • Eesti Pank: Eluasemelaenude maht kasvas oktoobris neljandat kuud järjest aasta võrdluses 3,9%

    Eesti ettevõtete ja majapidamiste laenu- ja liisinguportfell jätkas oktoobris stabiilset kasvu. Laenude ja liisingute kogumaht oli kuu lõpus 15,9 miljardit eurot ehk 3,6% suurem kui aasta tagasi.

    Ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute portfell suurenes aastaga 3,2%. Viimastel kuudel on kiiremini kasvanud kaubandus-, energeetika- ja tööstusettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute maht. Põllumajandus- ning veondus- ja laondusettevõtete laenude maht on aastataguse ajaga võrreldes vähenenud.

    Eluasemelaenude maht kasvas neljandat kuud järjest aasta võrdluses 3,9%. Uusi eluasemelaenusid on viimastel kuudel lisandunud mõnevõrra aeglasemas tempos kui aasta esimesel poolel. Eluasemeturu tehinguaktiivsuse ja keskmiste hindade tõus on viimastel kuudel samuti pisut aeglustunud. Majapidamiste muude laenude aastakasv on kiirenenud 4,8%ni. Selle taga on peamiselt autoliising, mis suurenes aastataguse ajaga võrreldes 14%.

    Eluasemelaenude keskmine intressimarginaal on tänavu suurenenud. Baasintressimäära langusest hoolimata püsis eluasemelaenude keskmine intressimäär ka oktoobris 2,3% juures. Ettevõtete laenude keskmine intressimäär, mis on sõltuvalt äriprojektide eripärast ja riskisusest muutlik, on kahel viimasel kuul tõusnud.

    Viivislaenude osakaal laenuportfellis on viimaste aastate väikseim. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht vähenes oktoobris 195 miljoni euroni ja moodustas 1,4% laenuportfellist. Pikemat aega viivises olevate laenude maht kahanes peamiselt tööstus- ja kaubandusettevõtete viivislaenude vähenemise tõttu.

    Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kasv püsis ka oktoobris kiire, aasta võrdluses 8,2%. Hoiuste kogumaht suurenes kuu lõpuks 10,5 miljardi euroni. Majapidamiste hoiuste aastakasv on viimastel kuudel pisut aeglustunud, oktoobris 6,7%ni. Ettevõtete hoiuste aastakasv oli oktoobris 10%.






Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon