Börsipäev 5. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi Hiina börsi -7% langust toodi mitmel pool välja peamise põhjusena globaalsete aktsiaturgude kukkumises, on turuosaliste kindlustunnet juba mõnda aega õõnestanud paljud muudki riskitegurid (alates ettevõtete kasumikasvust kuni FEDi rahapoliitikani välja), millest johtuvalt võisid liikumised Hiinas olla vaid katalüsaatoriks. S&P 500 sulgus -1,5% punases, vähendades sessiooni lõpus mõnevõrra kaotust. Euroopas jäi Stoxx 600 -2,5%ga päeva põhjade lähedale ning -0,8% madalamal lõpetas ka WTI nafta, mida pinged Lähis-Idas mõneks hetkeks plussis suutsid hoida.

    Ehkki palju räägitakse Hiina majanduslikust väljavaatest, on tegelikult ka Ühendriikide makro peale tööturu üllatanud novembrist alates valdavalt negatiivselt ja erandiks polnud eilne päev, kui ISM küsitluse järgi muutus riigi töötleva tööstuse aktiivsuse langus detsembris sügavamaks. ISM indeks alanes 0,4 punkti 48,2 punktile, mis on madalaim tase alates 2009.a ning osutus nõrgemaks kui analüütikute prognoositud 49,0. Lootustandev oli siiski seik, et vastupidises suunas liikusid nii tootmise indeks (49,8 vs 49,2 novembris) kui ka uute tellimuste indeks (49,2 vs 48,9), mis võiks viidata olukorra stabiliseerumisele.

    Samuti valmistasid pettumuse USA novembrikuu ehituskulutused (eriti arvestades soodsaid ilmasid), mis langes oktoobri baasil -0,4%, vastupidiselt loodetud 0,6% kasvule. Ehkki tegemist oli esimese negatiivse muutusega alates 2014.a juunist, on ühe kuu statistika põhjal vara järeldada, et põhjuseks võiks olla ülespoole liikuvad intressimäärad. Siiski oli värskema konjunktuuri põhjal Atlanta FED sunnitud kärpima USA neljanda kvartali SKP kvartaalset annualiseeritud kasvuprognoosi kõigest 0,7%ni, mis märgiks aeglustumist kolmanda kvartali 2,0% pealt.



    Nii Cleveland FEDi presidendi Loretta Mesteri kui ka San Francisco FEDi presidendi John Williamsi arvates ei peaks finantsturgude volatiilsus muretsema panema, sest nende hinnangul on USA majandus sisimas tugev. Tänavu hääletav FOMC liige Mester prognoosib Ühendriikide 2016.a SKP kasvuks 2,5-2,75% ning tema sõnul on Hiina majanduse nõrgenemine juba FEDi ametnike prognoosides arvesse võetud. Williams, kes tänavu rahapoliitiliste otsuste üle häält anda ei saa, hindab sel aastal tõenäoliseks intressimäära tõstmist 3-5 korda juhul kui majanduskasv jääb ootuspäraseks.

    Tänase börsipäeva keskmes on Saksamaa detsembrikuu tööturu statistika ning eurotsooni inflatsioon. Ühendriikides raporteeritakse päeva jooksul detsembrikuu autode müüginumbrid.

    10.00 Hispaania töötute arvu muutus (detsember)
    10.00 Norra töötleva tööstuse PMI (detsember)
    10.55 Saksamaa töötute arvu muutus ja töötuse määr (detsember)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (detsember)
    ??.?? USA automüük (detsember)
  • Kogu globaalne töötlev tööstus lõpetas 2015.a negatiivse noodiga, kui JPMorgani koostatud PMI indeks langes 0,3 punkti 50,9 punkti peale ehk kolme kuu madalaimale tasemele.
  • Oodatud -8 tuhande asemel kahanes töötute arv Saksamaal detsembris -14 tuhande võrra, jättes töötuse määra 6,3% peale
  • Citi kärbib USA aktsiate soovituse underweight peale

    *Citi equity strategists say they are not especially bearish on U.S. stocks, but can see better opportunities elsewhere, according to note.
    * “After outperforming for six consecutive years, maybe U.S. equities are due a breather”
    * Corporate profit margins likely to be under some pressure as Fed raises rates; however, sentiment is subdued and valuations supportive; 1H looks more promising than 2H
    * Citi prefers Europe ex U.K., Japan, citing “decent” EPS momentum, continued central bank support
    * Citi forecasts 12% gain for global equities in 2016
    * “We see this global bull market as tired and old, but not finished”: Citi
  • Eurotsooni alusinflatsioon püsis detsembris 0,9% vs oodatud 1,0%
  • GM DEC. U.S. AUTO SALES RISE 5.7%, EST. UP 10%
    FIAT CHRYSLER DEC. TOTAL U.S. VEHICLE SALES UP 13%, EST. UP 19%
    FORD DEC. U.S. LIGHT-VEHICLE SALES RISE 8.3%, EST. UP 11%
  • Ühtlasi tegi automüük 2015. aastal USAs rekordi, ületades 15-aasta tagust tulemust. USAs müüdi eelmisel aastal 17,5 miljonit sõidukit ehk 5,7% rohkem kui aasta varem. Kokku kulutati uute sõidukite ostmisele umbes 570 mld dollarit (mis teeb keskmiseks hinnaks veidi üle 30 000 dollari). Nõudlust uute sõidukite järele suurendas nii kütuse hinna langus, madalad intressimäärad kui ka töötuse määra langus. Enimmüüdud sõidukiks oli Ford F-seeria, mida müüdi aasta jooksul 780 354 (+3,5% Y/Y), järgnesid Chevrolet Silverado 600 544 (+13,4% Y/Y) ning Dodge Ram 4510116 (+2,6% Y/Y). Autotootjatest müüs enim sõidukeid GM, mille müük kasvas aasta lõikes 5% Y/Y, kuid turuosa langes 17,6% peale aastataguse 17,8% pealt.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon