BÖRSIKRAHH 2016 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

BÖRSIKRAHH 2016

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Öeldakse, et esimese kuu liikumine määrab ära kogu aasta liikumise ja esimese nädala liikumine määrab ära kogu kuu liikumise.
  • Seda ma kartsin, et keegi selle teema ära teeb:)
  • Kui iga aasta uus teema teha, siis paratamatult ühel aastal kellelgi näkkab ja saab kiidelda teemapüstitusega :)

    Sama lugu nagu katkine aivo1, kui piisavalt palju piisavalt vigaseid ennustusi teha, siis võib juhtuda, et üksainus läheb täppi ja siis saab vastu enda rinda taguda.
  • Oh pekki ma lugesin et see on krahh 2015, aga juba uus teema :( Deem need krahhid vahelduvad ka nii kiirelt :P
  • Lenzer
    Börsikrahh 2015 teema algul tehtud ennustus oli mul:
    Liialt vara ei tohi ka välja võtta, viimane tonks on kõige magusam,samas jälle, miks leivad ära kõrbevad ja lapsed sünnivad - kauaks jäi? Siiski arvan, et S&P teeb veel ühe järsu jõnsku üles, 2200-2300.
    Mingi suurem langus 2015 kindlasti tehakse,aga see võib jääda lühiajaliseks,kosutakse tagasi ja päris krahhi aastana jääb ajalukku 2016,kõike võib juhtuda.


    Tagasi vaadates siis väga mööda ei pannud, muidugi on lihtne parastada kui päris täppi ei läinud, aga selgeltnägija võimed mul puuduvad, asi seegi kui trendi suunale pihta saan.
  • OMX suhtes olen juba kaks aastat ülimalt pessimistlik,välisbörside krahhi korral puruneb see vaas täiesti kildudeks,250-300

    Pane siis ikka kõik kirja.
    https://fp.lhv.ee/forum/invest/130033?postId=2659760
  • Tartz
    OMXT vääri enam börsi nimetust,taarapunkt ei enamat, seega ei vääri börsikrahhi teemas ka kajastamist. Aga loomulikult, kui välisbörsid uppi lendavad , siis siin veel tänu olematule likviidsusele kõik võimendub.OEG praegu ainult üks suur müüb ja hoiab kuude viisi aktsiat surve all, mis siis saab kui uksest tahab mitu välja saada?
  • Aivo1, sinu lõpmatu pessimism ilmselt tulebki sellest, et sul on ekslik arusaam nagu aktsia hind sõltuks sellest palju seda müüa soovitakse või palju seda osta soovitakse. Sellel on vaid väga lühiajaline mõju. Pikas plaanis sõltub aktsia hind vaid firma tulevikuperspektiivist ja raha hinnast. Suurte poolt tekitatud hinnasurve loob vaid lühiajalise liikumise ja seega teenimise võimaluse väikestele. Kasuta seda.
  • aivo1 investeerimisteemas on nagu immigrant Kölni linnaväljakul :)

  • TNT 2014, sept
    .
    Põhiline doominokivi on ju siiani asetamata.
    Intressitõusu pole olnud näha, keegi isegi ei ole seda lubanud..
    PealIK, on sinu jaoks konservatiivsed varaklassid, kuhu liikuda?
    OMXT väljendab tervikuna Eestis tekkinud pessimismi - shrinking business.
  • Ma arvan, et Eesti (ja selles valitsev pessimism ja argus) ei mõjuta niivõrd OMXT, põhisuunad balti turul antakse väljaspoolt Batikumi ja nende mõju on hetkel suht väike, neil on oma "koduturugagi" käed jalad tööd täis, vahet pole mis tulemusi ettevõtted teevad- heal juhul tehakse börsil mõnikümmend tuhat käivet ja aktsiad liiguvad +-1% samas augus juba mõnda aega. Tegijatel on rahad jätkuvalt riiulis virna laotud, oodates, et mis saama hakkab, pisukasd tõmblevad vastvalt mis suuna Usa ja Hiina börsid annavad, asi pole mitte niivõrd pessimismis, kuivõrd määramatuses.
    Enda arust on kriis ammukäes, kui sellise massi vaba raha olemasolul midagi ei toimu(st. toimub paigalseis), siis võibki seda paigalseisu kriisiks pidada. Hetkel on olukord nagu selliseks muutunud, et kõik töö on tehtud, et sportlane saaks olümpialt kulla, temalt ka oodatakse kulda, aga saab järjest vaid neljandaid ja viinendaid kohti, tulemuseks on kõik pettunud, ehk phm on ta krahhinud.
    1-2-3 aastat sedasi, kus põhilised liikumised(krahhid ja kasvud) on pigem sektoripõhised ja selle kriisi võib lõppenuks kuulutada.
  • Tallinna puhul on natuke raske suuremat langust näha, kuna

    1) Ettevõtted pole kuigi kallid, kasumikordajad suurematel 10-14 vahel, väiksematel 6-10 vahel. Eelmise krahhi aegu kukkusid ajutiselt PE'd muidugi 3 juurde ka, aga see on seekord ebatõenäolisem.
    2) Kasumid näitavad uuel aastal pigem põhjendatud kasvu, OEG, ehitajad, SFG, TKM, EEG.
    3) Käsi väristavat rumalat raha hetkel turul minimaalselt, ettevõtete foorumiteemades aetakse üldjuhul mõistlikku juttu. Samuti välisfondide osakaal tundub väiksem aktsiates, kes tookord valimatult müüma pidid. Võimendusega ostmistest pole väga kuulda olnud.
    4) Paljudel on raha ootel ostuks, nt LHV pensionifondides üksi juba kümneid miljoneid ootamas Baltikumis ostukohta.
    5) Vaatamata väiksele majanduskasvule tundub see siiski mõistlikel alustel olevat, mingit laenuraha peal üles puhutud mulli siin väga pole.
  • madis43, kas sa eelmise kriisi ajal ikka omxb jälgisid? siin pakuti aktsiaid palju soodsamalt kui firmadel oli raha kontol aktsia kohta, nt sfg oli kasumlik ja akstsia hind oli 0,20. Kes selle hinnaga ostsid said juba järgneval aastal divikast ostuhinna tagasi ja noh hiljem kümnekordistasid oma panuse. Selliseid näiteid oli mitmeid, kordajaid ei vaadanud keegi, lihtsalt kui välismaine raha karupepust lahkub, müüakse ükskõik, mis hinnaga.
  • Mulle tundub, et vähemalt kohalikes investorites on teadlikus oluliselt parem kui seitse aastat tagasi. Uutele tulijatele ju muud ei räägitagi kui, et ostke dividendiaktsiaid ning kui saate teha seda odavamalt, siis ju väga hea. Põhitees selle juures on, et ostetakse pidevalt, s.t. et raha ei panda korraga mängu vaid iga aasta xx% oma sissetulekust. Ja kuna hetkel ei ole näha lähiajal ette eestlaste sissetulekute langust, ja paneme juurde kogemuse eelmisest langusest, siis eks me näe. Käeväristajaid on olnud ennem ja on ka tulevikus ning emotsioonid kipuvad tihti kergesti võitu saama.
  • Selle foorumi põhiline probleem on, et see kajastab valdavalt üksnes väikeste siplejate ühepoolset nägemust. Nende teadmised ja kogemused pärinevadki valdavalt siitsamast foorumite veergudelt. Seetõttu ei ole ka põhjust pahaks panna, et reguleeritud väärtpaberituru institutsionaalne olemus ei ole neile tuttav (ega ka huvitav) ja neil on tekkinud börsist mingi kummaline ettekujutus kui tõmblevast hullumeelsest, kelle tõmbluste aplituudis seisnebki kogu asja tuum. Haige inimene on ju ikka huvitav ja natuke naljakas ka sealjuures. Krahh tähendab ju seda, et aktsionärid, kes teadupärast veedavad kõik eranditult oma päevi portfelli koondvaadet arvutiekraanil iga minuti tagant refreshides, lähevad paanikasse ja siis ongi juba jälle palju huvitavam kui ilma krahhita.
  • kmartin
    Selle foorumi põhiline probleem on, et see kajastab valdavalt üksnes väikeste siplejate ühepoolset nägemust. Nende teadmised ja kogemused pärinevadki valdavalt siitsamast foorumite veergudelt. Seetõttu ei ole ka põhjust pahaks panna, et reguleeritud väärtpaberituru institutsionaalne olemus ei ole neile tuttav (ega ka huvitav) ja neil on tekkinud börsist mingi kummaline ettekujutus kui tõmblevast hullumeelsest, kelle tõmbluste aplituudis seisnebki kogu asja tuum. Haige inimene on ju ikka huvitav ja natuke naljakas ka sealjuures. Krahh tähendab ju seda, et aktsionärid, kes teadupärast veedavad kõik eranditult oma päevi portfelli koondvaadet arvutiekraanil iga minuti tagant refreshides, lähevad paanikasse ja siis ongi juba jälle palju huvitavam kui ilma krahhita.


    12 punkti, aamen ka ...
  • Kunagi toimunud olukorrale toetumine tänapäeva maailmas enam ei toida. Kui autojuhtimine tahavaatepeeglist saadava info kaudu oleks turvalisem esiaknast nähtavast infost, siis oleks autodel ammu esiklaas kinni teibitud.
    Ajalugu kordub üha harvemini ja tee on palju kurvilisem, tänapäeval mõtleb investor 4-5 erinevat tsenaariumit läbi ja selle asemel, et kohe müüma hakata, kui kuskilt pussuhaisu tuleb, on tal hoopis juurdeostmiseks riiulile kogutud. Jah on käeväristajaid, aga suurt pilti see ei muuda. Maailmal on ka komme ajaloost õppida, mitte seda vaid tuleviku ennustamiseks kasutada.

    Või siis kui ise praktsieerida tahaveetepeegli taktikat, siis jah, kriis 2008-2009 oli, aga turud taastusid, ettevõtted, kes olid enne kriisi kriisi ajal ja ka kriisi järgselt tugevad on kõvasti ületanud ka 2008 taset, kes olid enne nigelad on ka nüüd nigelad. Turg sai aru, et ainus, mis lõpuks kaotati oli võimalus palju teenida, kaotasid need, kes paaniliselt müüsid. Ehk ka see teadmine, et turud varem või hiljem ikkagi taastuvad on täna tugevam, sest ajalugu tõestab seda korduvalt(rääkides siis nüüd enda vastu). Mis eristab tänast ja toonast aega oli see, et siis oli seisva/vaba raha suhe investeeringutesse hoopis midagi muud, kui täna. Müügid kriisi hetkel olid puhtsalt likviidsuse säilitamiseks vajalikud, täna aga on selgelt näha, et iga aktsia käive kasvab languse korral vastavalt mida allapoole ta vajub kuniks langus peatub ja seda isegi nendel aktsiatel, kus sektor failib, ehk vaba raha tuleb langusele vastu ja julgetakse ka langevat nuga püüda.
    Mingit sellist 20-30%-st krahhi, mis kuu- paariga toimub küll oodata pole, pikk vindumine aga on võimalik küll, mis vaikselt kuni 20% kogu turge allapoole sikutab, mõnes sektoris ehk võib veel suuremaid võnkeid näha, aga enamjaolt ma arvan, et turg juba on ka nende võimalustega juba arvestanud, viimase aja komme on ju, et näiliselt halva, või väga halva uudise peale aktsia hoopis rallib, kuna turg ammu eeldas palju halvemat, 2007- 2008 mõjus veel iga halb uudis ka vastavalt aktsia hinnatasemele.
    Lõpuks taandub kõik ikka sellele mis ettevõttel aasta lõpuks joone alla jääb, kuidas paistab ettevõtte tulevik 5-10 ja enama aasta perpektiivis ja hetkel paljudel jääb joone alla ja pikemas perspektiivis lühiajalised tõmblused on lihtsalt kukeni**
  • Jate, oled vist unustati keda/mida süüdistati eelmisel krahhil - Stopp Lossid ja kauplemismasinad.
  • Kmartin
    ....neil on tekkinud börsist mingi kummaline ettekujutus kui tõmblevast hullumeelsest, kelle tõmbluste aplituudis seisnebki kogu asja tuum.


    Need tõmblused on äärmiselt olulised, see näitabki elu olemasolu. Mida rohkem tõmblusi, seda rohkem võimalusi.Volatiilsus ongi asja võti, kes suudab tõusu ja mõõna ära tabada, riisub koore.Minu meelest on kauplejatel suur eelis, kes on pikaajalise investeeringu usku, neil paluks pöörduda minu isikliku ihuarsti Dr.Viirese poole. Saate faktidel ja joonistel põhineva põhjaliku loengu pensionisamba suurest kasutegurist.
  • Nüüd tundub, et seal, kus varem oli Stop-Loss käsklus on täna hoopis ostuorderid sätitud.
  • Jate
    Kunagi toimunud olukorrale toetumine tänapäeva maailmas enam ei toida. /.../

    Selle pika postituse asemel oleksid võinud kirjutada ka neli sõna, mis su öeldu sama ammendavalt kokku oleks võtnud: This Time is Different. :)

    Mis tegi sinu hinnangul 2007/8 finantskrahhist sedavõrd erilise kriisi, et inimesed sellest (erinevalt kõigist varasematest kriisidest) õppust võtsid ja oma börsikäitumist sedavõrd fundamentaalselt muutsid, et uusi kriise enam niipea (või üldse kunagi?) oodata pole?

    Teine küsimus oleks selline, et kui sinu hinnangul mineviku statistika enam ei toida, siis millele tuginedes sa oletad, et börside reaaltootlus nähtavas tulevikus üleüldse positiivne saab olema?
  • Jate
    Ehk ka see teadmine, et turud varem või hiljem ikkagi taastuvad on täna tugevam, sest ajalugu tõestab seda korduvalt

    Tõsi ta on - varem või hiljem kindlasti. Küll aga paluksin selle repliigi valguses prognoose:
    * millal võiksid 1989.a. detsembri paiku Nikkei 225 aktsiaid 38 916 punkti tasemel ostnud investorid eeldada, et nende investeering nulli tagasi taastub (täna 17 697)?
    * millal võiksid 2000.a. detsembri paiku Nasdaq Composite aktsiaid 5048 punkti tasemel ostnud investorid eeldada, et nende investeering nulli tagasi taastub (täna 4689)?
  • parandus: 2000.a. detsembri -> 2000.a. märtsi
  • PeaLiK
    Jate
    Ehk ka see teadmine, et turud varem või hiljem ikkagi taastuvad on täna tugevam, sest ajalugu tõestab seda korduvalt

    Tõsi ta on - varem või hiljem kindlasti. Küll aga paluksin selle repliigi valguses prognoose:
    * millal võiksid 1989.a. detsembri paiku Nikkei 225 aktsiaid 38 916 punkti tasemel ostnud investorid eeldada, et nende investeering nulli tagasi taastub (täna 17 697)?
    * millal võiksid 2000.a. detsembri paiku Nasdaq Composite aktsiaid 5048 punkti tasemel ostnud investorid eeldada, et nende investeering nulli tagasi taastub (täna 4689)?


    Üldiselt on elu tavaliselt liiga lühike pika perspektiivi jaoks :)
  • Ei, ma ei ütelnud, et seekord on teisiti, veel vähem, et uusi kriise üldse ei tule, vabandan, kui sedasi võis aru saada. Olen ka 2015 teemas ütelnud, et kui see juhtub (ja see ka juhtub kunagi), siis hoopis mingil muul põhjusel, kui millest räägitakse ja mida ennustatakse, ajaloost ei ole mõtet tuua (enam) võrdlusi. Suures pildis on kõik mootorid pandud tööle ennetamaks, või ära kasutamaks seda krahhi.
    2016 karta midagi, mis juhtus 1989 - no võib, aga seda võib jäädagi kartma ja oodata järgnevad 27-aastat selle juhtumist, võibolla 5, või hoopis 1 aasta... Aga seda me ei tea ette ja see ongi asja võlu. Ja see risk, et võib kaotada on teadvustatud ja see realiseerubki täna seisvas rahas, mis ootab põhjast õngitsemist ja ettevaatlikkuses, mis teeb turu närviliseks
    Ka täna on Nikkei-, kui ka Composite listis aktsiaid, kes löövad ka täna nii 38916- kui ka 5048 punkti.
    usun, et enamustel, ka siinolevas keskkonnas, on "oma" väärtpaberite mõttelised ostukohad välja valitud(või lihtsalt "omad" aktsiad) ja pakun et rohkem, kui 30-50% oma kogu portfellist ootab võimalust õigel ajal realiseerimist.

    Ehk siis korrigeerin: eelnev oli mu isiklik laestvõetud ennustus, mida tahtsin ehk enda jaoks siia jätta, aasta pärast hea vaadata ja et endale korralikult vesi 2016 lõpus peale tõmmata, siis: Mu ennustus on, et 2016 laiapõhjalist krahhi ei tule jätkub 2015 ja aasta. 2016 lõpupoole avastatakse, et olukord polegi nii hull; tarbimine on jätkuvalt olemas ja nii tekib aasta lõppu positiivseid noote, mis annavad uue suuna uue krahhi poole.
  • PeaLiK
    Jate
    Kunagi toimunud olukorrale toetumine tänapäeva maailmas enam ei toida. /.../

    Selle pika postituse asemel oleksid võinud kirjutada ka neli sõna, mis su öeldu sama ammendavalt kokku oleks võtnud: This Time is Different. :)

    Mis tegi sinu hinnangul 2007/8 finantskrahhist sedavõrd erilise kriisi, et inimesed sellest (erinevalt kõigist varasematest kriisidest) õppust võtsid ja oma börsikäitumist sedavõrd fundamentaalselt muutsid, et uusi kriise enam niipea (või üldse kunagi?) oodata pole?

    Teine küsimus oleks selline, et kui sinu hinnangul mineviku statistika enam ei toida, siis millele tuginedes sa oletad, et börside reaaltootlus nähtavas tulevikus üleüldse positiivne saab olema?


    Kahtlustaks, et Tallinna börsil lihtsalt pole veel buumi, mis pauguga lõhkeda võiks. Inimestel pappi on mida mingi väike osa juba investeerida tahab, aga hetkel läheb väiksema investeerimiskogemusega raha pigem ühisrahastusse, Bondora, Estateguru, Crowdestate ja nüüdseks vist juba ligi 10 saiti veel. Hetkel kaasatakse suurusjärgus €3-5 miljonit kuus kõikide saitide peale kokku, millest institutsionaalne raha vist veel kuigi suurt osa ei moodusta, kusjuures mahud kasvavad +100% aastas. Mikskipärast eelistatakse neid hetkel, kuna 1) näiliselt riske ja kõikumist tundub esmapilgul vähem olevat, hea aeg veel ka muidugi ja 2) tihti saab intressi igakuiselt 3) hetkel tundub tootlus ka +10% aastas, mis eri põhjustel pole jätkusuutlik, UK ühisrahastuse tootlus on 4-6% juures.

    Alustavad investorid loevad teiste alustavate investorite rahablogisid ja need on väga ühisrahastuse poole kaldu hetkel veel. Samas nt Bondora tegi 2014. aastal vist €1,4 miljonit lossi ja ka teised saidid pole veel plussi jõudnud, palgafond ja turundus söövad rohkem ära kui teenustasudest peale tuleb. Kui nüüd peaks tulema raskem aeg, kus laenude tagasimaksmine halveneb ja uut raha erinevatel mõjuvatel põhjustel oluliselt vähem peale tuleb, siis võib saitidel funktsioneerimine raskeks minna. Vaevalt nad hobi korras viitsiks tuhandeid eri laene käia võlglastelt sisse nõudmas. Vabalt võivad mitmed neist kõhud taeva poole keerata.
  • Minule paistab ühisrahastusest välja veel teine probleem - riskide hajutamine. Tüüpiline häda - ühelt poolt kinnitavad kõik "riske tuleb hajutada" unustades seejuures teise poole - 10EUR kaupa hajutades ei ole probleemi korral võimalik raha tagasisaamisse panustada - see lihtsalt ei tasu ära. Kuniks probleemihaldust teeb mingi automatiseeritud vahekiht, tundub veel enam-vähem olema. Kui see vahekiht aga tõrkuma hakkab, saavad ka laenajad aru - keegi ei tule 10 EUR tagasi küsima. Ehk - probleemide esinemise korral kasvab tõenäoliselt laviin mühinal.
  • Kas on faktiliselt teada kinnisvaraga tagatud ühisrahastuse projektide ebaõnnestumistest ja mis on olnud selle peamised põhjused? Vaadates näiteks EstateGuru tegemisi, siis kõik kinnisvaraprojektid saavad kiire ja küllaltki kõrge tootlusega rahastuse ning pole kuulnud, et keegi oleks siiani raskustesse sattunud...
  • Tunnistan ausalt, et pole ühisrahastusega väga kursis ning seepärast palun, et keegi valgustaks mind :)
    Kui kiiresti on ühisrahastusest üldse võimalik väljuda?
  • urmas13
    Tunnistan ausalt, et pole ühisrahastusega väga kursis ning seepärast palun, et keegi valgustaks mind :)
    Kui kiiresti on ühisrahastusest üldse võimalik väljuda?


    Kui keegi su laene üles ei osta, siis ootadki need x aastat, kuni tähtaeg täis tiksub ja loodad, et kõik maksavad ära. Mul maksid osad 3 aastat intresse ja võlgu tagantjärgi. Paar tk jätsidki maksmata.
  • Mina sain kogu sissepandud raha ja natuke peale kiirelt müüdud, kollased ja punased laenud aga jäid tiksuma, seega kasum suuresti virtuaalne.
  • Tunnen huvi just kinnisvaratagatisega kinnisvarasse investeerivate projektide tulemustest ja probleemidest ühisrahastuses. On kellelgi kogemusi ja infot?
  • Tänud kindsigo ja Lenzer :)
    Kas võiks nii aru saada, et kui tahad (kasumiga) välja saada, siis on vaja varuda aasta(id) aega ?
  • Eestis toimetab mitmeid kinnisvaraga seotud ühisrahastusportaale, milledest tuntumad on Crowdestate ning Estateguru. Kui Crowdestate puhul on seni olnud enamus projekte arendusprojektid, siis Estateguru on võtnud suunaks ärilaenud, mida tagavad mingisugused kinnisvaraobjektid. Crowdestate puhul on olnud ka tagatud projekte, kuid sellisel juhul on tagatis seotud rahastatava projektiga. Siin tasub kindlasti tähele panna, et Crowdestate teeb tugeva analüüsi ja laseb turule vaid neid projekte, millesse meeskond ise on valmis investeerima (seda nad ka sageli teevad). Estateguru fookus on laiem ja tingimused mõnevõrra lõdvemad (Crowdestate'st negatiivse taotlusvastuse saanud projekt läks Estategurus töösse).

    Mõlema portaali miinuseks on järelturu puudumine, kuuldavasti mõlemad ka tegelevad asjaga (Estateguru viimane info pärineb jaanuarist 2015 ning Crowdestate info eelmisest kvartalist).

    Tulemused on seni olnud head. Crowdestate on exiti teinud 2 projektist, mõlemad tubli kasumlikkusega (48% ning 12%). Estateguru on teinud paar exitit rohkem ning ka seal tulemused täitsa korralikud olnud. Siiski - ega inimesed palju ei mõtle, kui raha CE või EG projektidesse pannakse. Projektid täituvad kiiresti ning küsimuste küsimiseks väga aega ei jagu. Seetõttu on minu meelest mingisugused mullistumise tunnused mõlema platvormi puhul olemas ning kui mõni projekt upakile peaks minema (mida kindlasti ka läheb), siis on ilmselt terve internet kisa täis.
  • urmas13
    Tänud kindsigo ja Lenzer :)
    Kas võiks nii aru saada, et kui tahad (kasumiga) välja saada, siis on vaja varuda aasta(id) aega ?


    Oleneb, kus sa investeerid. Bondoral on olemas järelturg, seal on ka mingis mahus exiti tegemine võimalik. Kiirelt sisse ja kiirelt välja lahendust pakub hoopis Läti portaal TWINO, mis investeerib kiirlaenudesse ning tagasiostugarantiiga lubab sulle kasumit isegi siis kui laen ei maksa (12% p.a.). Laenud on seal väga lühiajalised (kuu aega) ning seega on tempokus pigem kiire.
  • Täieliku parakaga inimene kahtlustaks, et kui nt CE allavett läheb, siis omanikud/juhatus ostavad nõuded rämeda discount'iga ära (sest muidu pole nõuetega ilmselt üldse midagi peale hakata, kui pole suureks koondatud), ja saavad ise siiski suht OK tootluse kätte jaeinvestori arvelt. Kinnisvarakriisi ajal saab ilmselt näha.
  • UBS, RBS, contrarian BofAML....



    mkay... 'RBS has advised clients to brace for a “cataclysmic year” and a global deflationary crisis, warning that major stock markets could fall by a fifth and oil may plummet to $16 a barrel.
    The bank’s credit team said markets are flashing stress alerts akin to the turbulent months before the Lehman crisis in 2008. “Sell everything except high quality bonds. This is about return of capital, not return on capital. In a crowded hall, exit doors are small,” it said in a confidential client note.
    Andrew Roberts, the bank’s credit chief, said that global trade and loans are contracting, a nasty cocktail for corporate balance sheets and equity earnings. This is particularly ominous given that global debt ratios have reached record highs.'

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/12093807/RBS-cries-sell-everything-as-deflationary-crisis-nears.html
  • confidential client note

    Bwahahahhahahahahhahaaaaa!
  • Meil siin oleks huvitav lugeda Eestis tegutseva _ _ _ panga private banking client note'e... lekkeid ei leidu?
  • The bank’s credit team said markets are flashing stress alerts akin to the turbulent months before the Lehman crisis in 2008. “Sell everything except high quality bonds. This is about return of capital, not return on capital. In a crowded hall, exit doors are small,” it said in a client note.

    minu meelest RBS soovitab maha müüa kõik võlakirjad peale riigivõlakirjade ... või mis ajast credit team jagab korraldusi kõigi varaklasside osas?

    UBS issued what it called a “significant change” to its house view late last week, saying policy chaos in China had unsettled markets. It cut exposure to equities from overweight to neutral on a “six-month tactical horizon”. It went underweight emerging markets

    UBS soovitab jätkata aktsiates tavapärasel tasemel ehk neutral, olid enne tänast overweight isegi aktsiates.
  • Eesti vist pole emerging market enam pankade silmis, vbl. erinevalt Lätist ja Leedust?
  • Jah, meil siin on rohkem nagu submerging riik.
  • opex
    Eesti vist pole emerging market enam pankade silmis, vbl. erinevalt Lätist ja Leedust?


    kuna suurtel Ida-Euroopa exposure võtmise instrumentidel (fondid ja ETFid) üldjuhul Eesti aktsiaid nende üldse puuduva või olematu osakaalu tõttu indeksites portfellis ei olegi, siis selles mõttes emerging markets vähendamine Eestit ei puuduta

    MSCI Emerging Markets indeksis on Ida-Euroopat kokku alla 5%, Poola 1,29% ja kõik ülejäänud peavad muude riikide 3,62% sisse ära mahtuma ...

    MSCI Eastern Europe ex Russia koosneb vaid Poolast, Tshehhist ja Ungarist

  • täna siis kapituleerumise moodi olukord tooraineaktsiates. FCX, CLF, BTU , CENX, AA tulemuste peale 5 a põhjades, lisaks siis uued pöhjad paljudel naftaaktsiatel. Kõik neist kindlasti pankrotti ei lähe, aga millised? Kukkuva noa püüdmine vöib olla väga valus a la FCX, paar päevaga 6,7 pealt3,6

    PS Mad Max, ilmselt olin liiga kuri, aga kui loeksid eelmised postid läbi, siis sa ei tuleks ja ei hüüataks "kõik müüma" kui enne on samal teemal pool päeva räägitud.
  • Naftas käib hull pungestamine et 30 piirist läbi murda :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon