Toorainesktori Crash. - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Toorainesktori Crash.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ühesõnaga oleme praegu seisus kus toorainesektor on täielikult crashinud. Samas oleme jahunud teistes teemades igasuguste börsikrahhide ja kõige muu üle. Mis praegu aga tõenäoliselt toimub ongi toorainesektori crashist tuleneva Hiina jahtumise (hiina toorainetööstuse tulude vähenemine osaliselt) hirmu ülekandumine börsile, mille tulemusena siis põhimõtteliselt kakutakse ajutisel börsid ka alla. Kas toorainesektor taastub ei ole üldiselt küsimus, kuid pigem on küsimus kuna ta taastub.
    Kuna momendil on tegemist üpriski põhja lähedase seisuga (ca aastaks) siis tekivadki küsimused, et kuna nüüd on õige aeg hakata midagi toorainetest hoopis ostma.
  • Tin
    toorainesektori crash => Hiina jahtumine


    Ma pole küll suurem asi ekspervert, aga ma pakun, et:

    Hiina jahtumine => toorainesektori crash
  • suffiks
    Tin
    toorainesektori crash => Hiina jahtumine


    Ma pole küll suurem asi ekspervert, aga ma pakun, et:

    Hiina jahtumine => toorainesektori crash
    ==> veel suurem hiina jahtumine.

  • Mul samuti üsna kindel persetunne, et vähemalt 3 a. perspektiivis tekib hetki, kus näeme tänasest üksjagu kõrgemaid toorainehindu. Kel seisvat raha võtta ja ajahorisont piisav, võiks nüüd küll üsna muretult käed tagumiku alt välja võtta ja (järkjärguliselt) ostma hakata.

    Kusjuures esimesena pähe kargav nafta ei pruugi üldse see kõige kindlam variant olla. Ise mõtisklen hetkel hoopis vase teemadel, mis praegu samuti uusi low-sid lööb (spot alla $2 juba). Nüüd tahaks veel näha mõnd suurt kaevandajat crashimas, et sektori verejooks tänavatel venoossest arteriaalseks pööraks ja siis tuleb küll hakata nootasid sisse viskama.

    Iseküsimus on see, et mida kõige targem osta oleks? ETF-i?, Optsioone? Tootjaid? Igal variandil oma võlud ja valud.

  • kas vase tootjatel on vist alati miskit muud kah portfellis.. et saad nt. vase ja kivisöe.. milline kõige selgema vase tootmise kaaluga tegelane on? kas keegi teab?
  • Rio Tinto on minu esimene valik, aga ei ole kindel, et ma seda tahaks veel lähema poole aasta jooksul teha. Kolmveerand suurimatest vasega seotud ettevõtetest on küllaltki tähelepanuväärse laenukoormuse suutnud endale tekitada, mistõttu stokke valides peaks päris ettevaatlik olema.

    DB aastalõpu arvamus:
    In a final painful flurry to 2015, many commodity prices have plunged through cost support levels and we are seeing multiple asset closures across commodities. The fall has been larger than expected: our commodity team has downgraded its expectations for most of the industrial commodity prices but expects them to bottom in 2016. Meanwhile balance sheet positioning has been a key differentiator for the equities. While this will continue into 2016, we view strategy execution will become increasingly important. Sector M&A will then be a driver into the second half. For now, we view strong balance sheets and strategy execution is the preference. Rio Tinto remains our top pick.

  • Goldman Sachs näeb ka oma analüüsis juba põhja ja aasta teises pooles kõrgemat hinnataset...
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-15/goldman-sachs-sees-oil-bull-market-being-born-in-today-s-crash?cmpid=yhoo.headline
  • msr
    Goldman Sachs näeb ka oma analüüsis juba põhja ja aasta teises pooles kõrgemat hinnataset...
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-15/goldman-sachs-sees-oil-bull-market-being-born-in-today-s-crash?cmpid=yhoo.headline


    Seda ma ei usu, õli peaks jääma vedelema päris pikaks ajaks praeguse mängu juures mida saudid ja opec mängivad.
  • PeaLiK

    Iseküsimus on see, et mida kõige targem osta oleks? ETF-i?, Optsioone? Tootjaid? Igal variandil oma võlud ja valud.

    Miks sulle vase futuurid ei istu? Kui nafta puhul muudab tänane contango hinnale panustamine mõtetuks, siis vase futuuridel seda probleemi ei ole. Ma ise arvutan juba mõnda aega, et kõvasti võimendatud tootjates lühikeseks minna ja futuurides pikaks. Kusjuures vask on üks huvitamatest toorainetest hetkel.
  • Suured tänud, Loowi..
    Rio Tinto on mulle ka varasemast kõrva jäänud kui ehk parim valik.. kas tal oli vist bilansiga paremini ehk st mitte väga hullusti võrreldes teistega, jah? Kuid mis turu kaudu seda ostetakse/jälgitakse.. usas on vaid ADR näha, kas selle kaudu ongi kõige mõistlikum teda soetada?
  • Ma arvan, et turg on suht hästi hinnanud bilanssi ja hinnanud riskid. Loomulikult RIO ja XOM on "turvalisemad", aga mis on reward?5-10-15% sellise närvilise turuga?KMI oli ka suht turvaline
    Pigem mõistlikum oodata mõne firma pankrotti ja vaadata, mis saama hakkab ja pöörata pilgud radioktiivse kraami järele
  • Tooraine sektor on hea ja aktuaalne teema, aga siin peaks kuidagi konkretiseerima ja alamklassifitseerima, et mitte korraga rääkida aiast, aiaaugust ja aia taga olevast august ning augustikuust:

    1) tooraine luure ehk geoloogiafirmad ja nende varustusfirmad
    2) tooraine kaevandajate varustusfirmad
    3) tooraine kaevandajad (tooraine kitsamas mõttes)
    4) toorainetega spekuleerimise instrumendid (tuletispaberid)
    5) toorainete transportijad (laevad jne.)
    6) toorainete töötlejad (rafineerijad, metallisulatajad jne.)
    7) valmistoodangu edasimüüjad

    Toorainete põhja möödudes käituvad need sektorid natuke erinevalt ja natuke nihkega. Nii näiteks toorainete töötlejad (6) ja valmistoodangu edasimüüjad (7) kaotavad oma kasumimarginaalis, kui tooraine hind tõusule läheb. Geoloogilise luure sektor (1) aga peab natuke enne ootama, kui tooraine kaevandajad on rasva kogunud, et teha uusi investeeringuid uute maardlate leidmiseks.
  • Nüüd me põrkame probleemi otsa, et eesti k. pole head vastet sõnale "commodity", siin eespool on aga just commodity'test jutt. Toorained on ingl. k. raw materials, pisut teine grupp firmasid, sinu listis osal. kattub 6)-ga.
    Keelelises mõttes pole kõik commodityd toorained ja kõik toorained (raw-mat) pole kaugeltki commodityd.
    http://etfdb.com/etfdb-category/commodities/#holdings
    http://etfdb.com/etfdb-category/materials/#holdings
  • täna käis AA 6,14 Pakun, et tegu oli päris hea ostukohaga, kui see nii ei ole, siis ootan parastamist.
    Graafikuid ei vadanud, aga tundub, et lennukeid siiski ehitatakse ja õlu endiselt läheb kaubaks:D
  • Selle va tooraine hinna ennustamine on väga tänamatu tegevus. Ja arvestades, et AA korreleerub korralikult alumiiniumiga, siis on väga raske toetada või ümber lükata, kas 6,14 on hea ostukoht. Räägitakse, et kuni dekaadi lõpuni jääb alumiiniumi meetrik-tonn 1400 juurde rippuma. Ja päris täpselt ei tea, kuidas nende tegevused peale spin-offi jaotuvad, kuid value added segmendid nagu õllepurk ja lennuk jäävad vist veel midstream ja downstream äridele niipalju alla, et lõplikult toormehinnast lahti ei luba rebida?
  • Või noh, vähemasti õllepurk ja lennuk peaks võitma igaljuhul madalast hinnast. Samas justkui meenub, et nende neljas kvartal vist midagi kiita ei olnud just marginaalide poolest.
  • wise
    Selle va tooraine hinna ennustamine on väga tänamatu tegevus. Ja arvestades, et AA korreleerub korralikult alumiiniumiga, siis on väga raske toetada või ümber lükata, kas 6,14 on hea ostukoht. Räägitakse, et kuni dekaadi lõpuni jääb alumiiniumi meetrik-tonn 1400 juurde rippuma. Ja päris täpselt ei tea, kuidas nende tegevused peale spin-offi jaotuvad, kuid value added segmendid nagu õllepurk ja lennuk jäävad vist veel midstream ja downstream äridele niipalju alla, et lõplikult toormehinnast lahti ei luba rebida?


    Täpsustan ennast. Upstream on siis täielikult sõltuvuses toormehinnast. Mid- ja downstream vähem, sest siin on lisandväärtust.
  • Parem õudne lõpp, kui lõputu õudus, langus võiks nüüd jätkuda sama hooga, saaks kiiremini "õhu puhtaks".
  • Oli mõnda aega tagasi AAs optsioonide kaudu pikk positsioon ca $10 juures. Paari aasta pärast müüsin umbes nulliga maha, sest tundus, et see on ilmselge value trap. Ja nagu hiljem on selgunud, nii ongi. Kõik valuatsioonid räägivad, et asjal on jumet, kuid selle mõttega võib elama jäädagi.
  • pahurik
    täna käis AA 6,14 Pakun, et tegu oli päris hea ostukohaga, kui see nii ei ole, siis ootan parastamist.
    Graafikuid ei vadanud, aga tundub, et lennukeid siiski ehitatakse ja õlu endiselt läheb kaubaks:D

    AA siis 10 1,5 kuuga.
  • Norra börsil täna
    Seadrill +60%
    Atlantic Petroleum +54%
    Archer +43%
    Deep Sea Supply +40%
  • Penn Virginia (PVAH) 2 päevaga circa +510%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon