Tuludeklaratsioon 2015
Log in or create an account to leave a comment
-
Kas Merko aktsiakapitali vähendamise väljamakse soetusmaksumuseks jätta null või mis panna?
Ei ole investeerimiskonto. -
EMTA foorumis on seda teemat üksikasjalikult käsitletud.
-
Teil on õigus küsida teile tehtud väljamaksete kohta AS-lt Merko Ehitus tõend vorm TD "Omakapitalist tehtud väljamaksete, äriühingute ühinemisel või jagunemisel üleantud õiguste tõend" (http://www.emta.ee/public/vormid/maksuvormid/TSD_TM_TSM_ja_TD/2015/Vorm_TD_2015.pdf). Sellel tõendil kajastatakse teile väljamakstud omakapitali summa (koodil 13060) ja väljamakstud omakapitali maksustatud osa (koodil 13070). Füüsilise isiku tuludeklaratsiooni tabeli 6.4 tuludes kajastatakse väljamakse osa, mida ei ole äriühingu tasemel maksustatud (tõendil TD koodil 13060 näidatud summa ja koodil 13070 näidatud summa vahe). Alates 2016. a veebruarikuust on teil võimalik kontrollida oma 2015. a tuludeklaratsiooni eeltäidetud andmete õigsust, sh tõendil TD kajastatud andmete õigsust. Tuludeklaratsiooni eeltäidetud andmetes kajastatakse ainult see väljamakse osa, mis maksustatakse füüsilise isiku tasemel. Maksustatava kasu leidmiseks on tei õigus deklareerida ka osaluse soetamismaksumus.
Mis see on siis? Aktsiate ostuhind pluss teenustasu?
-
Ise küsin, ise vastan, mis Maksuametist öeldi: " 6.4. alla võib soetusmaksumuseks sama (väljamakse) summa kirjutada. Sellisel juhul tuleb ise arvestust pidada ja peale nende aktsiate võõrandamist sama summa ka sealt maha arvestada.
Aga võib ka 6.4. soetusmaksumuse kohale nulli jätta, siis müües midagi arvestama ei pea. Peaasi, et topelt ei saa."
Maksuamet 1 : 0 LHV foorum -
Kas ma peaksin oma tuludeklaratsioonil nägema punkte 8.(1)(2)(8)
(1) dividendid ja intressid välismaalt saadud tuluna
(2) välismaa väärtpaberite võõrandamisest saadud tulu
(8) välismaa divikad, mida eestis tulumaksuga ei maksustata
Antud juhul on aktuaalsed (2) ja (8) ehk siis tulu on tekkinud nii välispaberite müügilt kui ka olen saanud dividende. vastavad punktid mul maksuametis deklaratsioonis puuduvad täielikult. Kas on vaja need sinna kuidagi tekitada või peaksid nad sinna vajadusel ise tekkima? Eelmine aasta oli sama lugu.
Kasutan investeerimiskonto süsteemi eraisikuna.
Samuti ei näe ma kusagil kohta kus oleks või saaks olla Eestist saadud dividendid. Ma eeldan, et nad võiks olla kajastatud, kuna neid peaks saama maksuvabalt välja võtta, ehk neid peaks olema võimalik eristada investeerimiskonto sissemaksetest. Peaks olema võimalik investeerimiskontolt välja võtta maksuvabalt sinna sissemakstud summa+saadud dividendid? Või saan ma valesti aru. Ma pole küll midagi välja võtnud, ega plaani seda teha, aga loogika ütleb, et need peaks olema eraldi kajastatud. Või on need dividendid vaja käsitsi sisestada kuskile? -
Välismaalt saadud dividende maksudeklaratsioonis automaatselt ei kajstata, need tuleb sinna ise kanda.
Investeerimiskonto süsteemi kasutamisel jooksevad tulumaksuga maksustatud dividendid sissemaksetena investeerimiskonto aruandesse ning sealt saab neid maksuametisse edastada. -
-
Kas SAF Tehnika ja Grindexi dividendidelt tuleb maksta Eestis tulumaksu, kui dividendid on laekunud eraisiku tavakontole? Aktsiad ise on ostetud läbi investeerimiskonto.
-
Kas LHV igakuine väärtpaberikonto haldustasu + käibemaks tuleb kajastada tuludeklaratsioonis investeerimiskonto väljamaksena või võib jätta kajastamata? LHV internetipanga investeerimiskonto aruanne igatahes kajastab selle kulu automaatselt väljamaksena.
-
See on väljamakse.
-
Jah, tegemist on väljamaksena.
-
Kui ma olen järjepidevalt kandnud investeerimiskontole raha juurde (rohkem kui välja võtnud) ja ostnud-müünud aktsiaid, siis mis hetkel ma võin teenustasusid arvestada sissemaksuna ja mis hetkeni on need nö topeltsissemaksed ehk ei või deklareerida sissemaksuna?
-
Oleneb kas teenustasud võetakse arvelduskontolt või investeerimiskontolt
-
Kui aktsiate müügist on saadud kasumit, siis võib selle kasumi arvelt teenustasud sissemaksetena deklareerida. Topeltsissemaksed oleksid need juhul kui näiteks kontol pole ühtegi müügitehingut tehtud.
-
Ei kasuta investeerimiskonto süsteemi. Möödunud aastatel oli mälu järgi tuludeklaratsioonil aktsiate osa eeltäidetud, lisada tuli vist ainult soetusmaksumused. Sel aastal polnud midagi eeltäidetud. Millest see erinevus?
-
Aktsiate osa sai olla eeltäidetud ainult EVK-st saadud info põhjal Balti aktsiate kohta (mõne panga puhul ainult Tallinna börsi aktsiate kohta). Ära tuuakse väärtpaberite müügihinnad ning soetushinnad tuleb igal ühel ise panna.
-
Ei leia seda nuppu, kust investeerimiskonto aruande andmed maksuametisse eksportida. Kas see võimalus on seoses 31.03 kuupäeva saabumisega kadunud või ei oska ma õigest kohast vaadata? Swedist sai igatahes veel saata täna.
-
Andmeid sai edastada nupulevajutamisega kuni 31.03
-
Kas kõik on juba muidu tagastamisele kuuluva summa kätte saanud?
-
ei ole
-
29.veebr.
-
Alo, miks selline piirang?
-
yanek
Tuludeklaratsiooni saab esitada Maksu- ja Tolliametile alates 15. veebruarist kuni 31. märtsini 2016. ;-)
https://www.emta.ee/et/eraklient/tulu-deklareerimine/2015-aasta-tuludeklaratsiooni-esitamine -
Kas oleks võimalik mõneks ajaks see eksport veel taasvõimaldada, äkki on veel hilinejaid?
Kui see pole võimalik, siis äkki saaks mõne abivalmis LHV töötaja abil selle ekspordi siiski erandkorras veel sel nädalal teha? -
hugeli
yanek
Tuludeklaratsiooni saab esitada Maksu- ja Tolliametile alates 15. veebruarist kuni 31. märtsini 2016. ;-)
https://www.emta.ee/et/eraklient/tulu-deklareerimine/2015-aasta-tuludeklaratsiooni-esitamine
Hugeli
soovitatav on alati lähtuda algallikast :)
§ 44. Tuludeklaratsioonid
(1) Residendist füüsiline isik on kohustatud esitama Maksu- ja Tolliametile tuludeklaratsiooni maksustamisperioodi tulude kohta hiljemalt maksustamisperioodile järgneva aasta 31. märtsiks.
mitte saab vaid peab :)
alati saab ka muud moodi kuigi ei tohiks :) -
Selleks, et eksportida peab olema keegi kes impordib.
-
AloV
Kui aktsiate müügist on saadud kasumit, siis võib selle kasumi arvelt teenustasud sissemaksetena deklareerida. Topeltsissemaksed oleksid need juhul kui näiteks kontol pole ühtegi müügitehingut tehtud.
Arutasin EMTA-ga ning väike erisus on siiski. Nende vastus:Tuludeklaratsiooni tabeli 6.5 I osas võib tehingutasu investeerimiskonto sissemaksena kajastada, kui need on makstud ajaperioodil, kui tabel 6.5 veerus 3 on sissemaksete jääk võrdne 0-ga ehk ajaperioodil, kui kulu ei tehta sissemakse arvel.
Lühidalt, kellel sama küsimus kerkib:
kuni ma raha sisse kannan ja kasumit teenin, siis pole võimalik teenustasusid sissemaksetena arvestada. Alles sel hetkel, kui sissemaksete jääk on jõudnud 0 (näiteks olen kogu sissemakstud osa välja kandnud, aga kasum on veel kontol), saab hakata kajastama teenustasusid sissemaksetena. -
Näide investeerimiskonto juhendist:
Näide 4.2
Investor A investeerimiskontol on 228 rahaühikut ning sissemaksete jääk on 200
rahaühikut.
Investor A teeb investeerimiskontolt väljamakse 200 rahaühikut.
Investor A investeerimiskontol on 28 rahaühikut ning sissemaksete jääk on 0 rahaühikut.
Investor A kannab oma investeerimiskontole täiendavalt 200 rahaühikut.
Investor A ostab AS ABC aktsiaid 225 rahaühiku eest ja maksab investeerimiskontolt
tehingutasu 3 rahaühikut.
Sellisel juhul on lubatud tehingutasu sissemaksena deklareerida. Tehingutasu summat ei
ole varem sissemakse osana arvestatud. -
Et siis võiks nagu korra kasumis olles korra oma investeerimiskonto tühjaks kanda ja sama raha kohe kontole tagasi kanda ning nii tekitada võimalus tehingutasud sissemaksetena kajastada. Ma jätaks tõlgendamise EMTA-le.
-
yanek
hugeli
yanek
https://www.emta.ee/et/eraklient/tulu-deklareerimine/2015-aasta-tuludeklaratsiooni-esitamine
Hugeli
soovitatav on alati lähtuda algallikast :)
§ 44. Tuludeklaratsioonid
(1) Residendist füüsiline isik on kohustatud esitama Maksu- ja Tolliametile tuludeklaratsiooni maksustamisperioodi tulude kohta hiljemalt maksustamisperioodile järgneva aasta 31. märtsiks.
mitte saab vaid peab :)
alati saab ka muud moodi kuigi ei tohiks :)
Minu tekst pärines lingil olevalt EMTA lehelt. Endiselt saab... -
Minul näiteks on aprill praegu.