Börsipäev 8. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturud kauplesid eile kindla suunata, olles kord plussis, kord miinuses. Päeva lõpuks sulguti 0,1% kõrgemal. Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks 0,3% madalamal, suutes pärastlõunal ligi protsendisest langusest kaotusi vähendada. Tooraine sektoris jätkus hindade tõus, kui rauamaagi rekordilise tõusu kõrval kallines taaskord ka nafta. WTI nafta hind sulgus eile $37,9/barrel (+5.5%) peal ning on nüüdseks oma 11. veebruaril saavutatud $26,05/barrel põhjast kerkinud 45,5%.

    Energiahindade kasvu tõttu olid börside veduriks toormesektoriga seotud ettevõtete aktsiad. USA börsil kerkis DuPonti (DD) aktsia 2,4% pärast seda kui BASF (BASFY) teatas, et kaalub konkureeriva ülevõtupakkumise tegemist. DuPontil on käimas ühinemine Dow Chemicaliga (DOW). USAs hoidsid üleüldist tõusu tagasi tehnoloogia ning jaemüüjate aktsiad.

    Eile esinesid kõnedega kaks FOMC liiget. Lael Brainardi sõnumiks oli, et USA majandus pole globaalsete riskide suhtes immuunne ning seega oli tema soovituseks varuda kannatust ja ettevaatlikust intressimäära tõstmisel. Teine FOMC liige, Stanley Fischer aga esines teistsuguse avaldusega. Fischer leidis, et kuigi ajalooliselt pole tööpuuduse ja inflatsiooni seos kunagi väga tugev olnud, ei ole see siiski täielikult kadunud ning tema sõnul on näha esimesi märke inflatsiooni taastumisest. USA Keskpanga järgmine istung toimub 15-16. märtsil.

    Makrokalendri poolelt avalikustatakse täna Prantsusmaa väliskaubanduse statistika ning eurotsooni revideeritud neljanda kvartali SKP näitaja.

    09:45 Prantsusmaa väliskaubanduse statistika (jaanuar)
    11:15 Inglismaa Keskpanga juhi Mark Carney kõne
    12:00 Eurotsooni neljanda kvartali SKP (Q4, revideeritud)
  • Hiina eksport langes veebruaris 25% ning import kahanes aastatagusega võrreldes 14%. Analüütikud olid oodanud ekspordi vähenemiseks 12,5%. Veebruari näitaja on suurim langus alates 2009. aasta maist. Impordi kukkumiseks prognoosisid turuosalised 10%. Väliskaubanduse ülejääk oli $32,6 mld vs oodatud $50 mld. Kuna Hiina aasta alguse majandusstatistikat mõjutavad suuresti nädala pikkused uusaasta pidustused, vaadatakse tihtipeale jaanuari ja veebruari numbreid koos. Kahe kuu eksport kahanes aastatagusega võrreldes 18% ning import 17%.

    Lisaks teatati, et Hiina jaanuar-veebruar automüük kerkis 6,3%, ulatudes 3,72 miljoni ühikuni. Väidetavalt oli tõusu põhjuseks müügimaksu alandus ökonoomsemate mootoritega autodele.
  • Küprosest sai neljas riik, kes on lõpule viinud EL-IMF abiprogrammi, kui eurotsooni finantsministrid leidsid, et riik on suutnud oma majanduse ümber pöörata ning täiendavat abi enam vaja ei lähe. Ametlikult lõppeb 2013. aasta märtsist kestnud abiprogramm märtsi lõpus.

    Tippkohtumisel arutati ka Kreeka situatsiooni seoses IMFi ja Euroopa Komisjoni lahkhelidega vajalike reformide suuruse üle. Eurogrupi juht Joroen Dijsselbloem ütles, et koosolekul leiti piisavalt ühine keel, et taaselustada eelmisel kuul tupikusse jooksnud läbirääkimised €86 miljardi suuruse abipaketi osas, kuid Kreeka peab reformidega näitama paremaid tulemusi kui seni. IMF ei ole veel oma osalemist kolmandas abiprogrammis kinnitanud, kuid mitmete eurotsooni riikide arvates on see hädavajalik.
  • Jaapani 30-aastase võlakirja tulusus langes täna 0,7% pealt 0,48% tasemele, pärast tugeva nõudlusega oksjonit. Uued põhjad tegid ka 7 ja 10-aastaste võlakirjade tulusused. Bloomberg on koostanud ka graafiku, millelt on näha, et negatiivse tootlusega kaupleb enam kui 600 triljoni jeeni väärtuses valitsuse võlakirju, mis moodustab kolmveerandi kogumahust.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon