Kinnisvara või aktsiad? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kinnisvara või aktsiad?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere,
    ma olen sellise dilemma ees, et ma ei tea, kas peaksin jätkama investeerimist või ostma omale püsiva elukoha, et pääseda üürimaksetest. Teine variant tähendaks, et peaksin oma senikogutud raha kõik sissemakseks maksma ja arusaadaval põhjusel on seda natuke kahju teha kui aastaid kogutud, aga samas võiks seda lugeda investeeringuks omaette, sest siis pääseksin üürimaksetest, mis viivad praegu iga kuu 450. Enda kohta natuke rääkides - Olen 20ndate eluaastate teises pooles, ja olen suutnud hetkel koguda kuskil 12000€, sealjuures suudan kuus kuskil 500€ investeerimiseks kõrvale panna oma praeguse mitte nii väga kokkuhoidliku elustiili juures. Pangast saaksin laenu kuskil 170 000 juures, seda käisin juba aasta tagasi kontrollimas. Elukoha hinnas 120k-150k saaksin omale lubada osta kuskil aasta pärast, sest hinnanguliselt on siis kuskil 10% + reserv olemas. Peale elukoha ostmist suudaksin tõenäoliselt jätkata investeerimist, aga tundub, et siis nullist. Oleksin tänulik mõtete ja ideede eest mida teha.
  • Rikas pole see, kes palju teenib vaid see, kes vähe kulutab. Kui peret pole, siis võta sõpradega kamba peale kommuun (vanas Euroopas tavaline noorte eluviis), tee tööd ja investeeri.

    Teine variant - kui töö lubab kaugelt töötamist (IT jms), siis koli odava eluga riiki, näiteks India. Hoiad elamiskulude pealt nii palju kokku, et suudad teise 500 EUR kuus lisaks säästa.

    Kui oled "rikkaks" saanud, otsustad, kas osta korter või maja ja mis linnas/riigis see olla võiks. Noorel inimesel pole kumbagi omada tarvis ja praegusel keerulisel ajal võib osutuda, et oled ka nende tuhandete ajudega lahkujate seas, kes Eestisse sel või teisel põhjusel ei naase.
  • Investeerimise seisukohast on mõlemad mõistlikud alternatiivid. Otsustama pead selle järgi, mis Sulle parema enesetunde (elukvaliteedi) annab.
    Kui "oma kodu tunne" on Sinu jaoks oluline väärtus, siis osta eluase, kui rohkem väärtustad "vaba ja sõltumatu olemist", siis üüri ja investeeri.
  • Kõige suurem muutuja on selle “investeerimise” juures on see, et mida Sa selle korteriga hiljem peale hakkad (s.t. millisesse asukohta Sa suudad korteri osta ja mis sellest majast/linnaosast on lähema 10 aasta jooksul kujunemas ning mis Sa ise teed lähema 5-10 aasta jooksul, s.t. siis, kui suur osa laenujäägist on veel maksmata.)

    Teiseks, üle 15 aasta pikkuse laenu korral lähevad intresimaksed nii suureks, et moodustavad arvestatava osa kulutustest.

    Kolmandaks, arvesta, et kodulaenu ajalooline intress jääb sinna 7% kanti ja võib olla isegi üle 10%. See suurendab oluliselt kuumakset.

    Võibolla esimestel aastatel võtad endale "kaasüürilise", kes maksab üüri. Nii saad jätkata ka raha säästmist aktsiatesse. Püsiva väljamineku (“laenuorjuse”) korral tohib riskida vähem, seega peaks panustama väiksema riskiga väärtpaberitesse, näiteks kindla dividendiga ja kindla tagasiostuhinnaga eelisaktsiatesse, mis annab aastas ca 8% dividende, see teeb 1000 € säästetud summa pealt 80€ aastas, tulumaks läheb siit omakorda maha.

    Võiksid pangaga kaubelda põhiosa vaba tagasimaksega laenu osas (näiteks nii, et laenu tähtaeg 30 aastat, aga tagasi võid maksta ka rohkem-kiiremini. Samas on määratud kohustused suht väikses summas. Siit edasi võiksid mõelda ka laenu jagamisel kaheks - üks osa (näiteks pool) on tähtajaga 10 aastat ja seejuures 5 aastat fix intressiga ning fix tagasimaksega, teine on 30 aastaks fikseerimata intressiga ja laenujäägi vaba tagasimaksega. Rootsis Swedbank’is oli see võimalik (kasutasin seda ning sain 10a. kodulaenu tagasi makstud 5 aastaga)

    Aga Kuldar1-ga nõus. Kõik oleneb enesetundest, missugused prioriteedid endale sead ja kui paikseks soovid jääda.
  • Ja veel. Kinnisvara ost tähendab laenuga investeerimist, kus kõik munad on korraga ühes korvis.
  • Minu isa ütles mulle kunagi: " Edukad inimesed keskenduvad raha teenimisele, mitte säästmisele."

    Sinu vanuses mees ei tohi mõelda, kuidas raha kokku hoida. Keskendu rahalise sissetuleku suurendamisele. Eks sellega ajapikku kaasneb ka elukvaliteedi paranemine.

    Investeerimisega muidugi on suur tõenäosus, et ükspäev kaotad enamik enda "sääste". Niiet korralda ajurünnak enda naise või sõpradega.
  • Uni läks ära, ega muidu poleks targutama hakanud.

    Minu meelest on sinu väljapakutud investeerimsalternatiivid - kinnisvara või aktsiad hetkel Eesti kontekstis valik kahe halva vahel.
    Kinnisvara on meil igasugu Eesti keskmisi näitajaid arvestades nagu palk, elukallidus, kliima, demograafiline tulevik, kinnisvara kvaliteet jms. rämedalt üle hinnatud.
    Ära unusta, et kogu EU on sinu kodu.
    Vaata investeerimisele suunatud kinnisvara selle mätta otsast ning ära unusta KV 3 tähtsat omadust - asukoht, asukoht ja asukoht.
    Mina ei ostaks täna sellise hinnaga, nagu meil hetkel Eestis kinnisvara eest küsitakse, mitte midagi.
    Laenuga seda enam.
    Kui ka meil võetakse vastu laenuvõtja seisukohalt õiglasem ,,võtmed panka- laenust prii,, seadus, siis võib olla kaaluksin laenuga KV soetamist.
    Inimese üks üliolulisemaid reliikviaid on vabadus, ka finantsvabadus. Ära seda unusta, ära pangaorjastu.

    Aktsiad.
    Alati võib turgu lüüa ja õnnestuda mõne riskantse tehinguga, viimase näitena Nokia, mis tõusis 1,6€ pealt aasta jooksul 7,7€-ni.
    Saad pihta, oled või sees.
    Aga see on risk.
    Alati on risk, kui teenimisvõimalus on suurem, sest siis on ka lossi saamine tõenäolisem.
    Hetkel on aktsiaturgude hinnatase nii kõrgel, et väga raske on leida võidu valemit, kaotamise perspektiiv on minu meelest oluliselt suurem.
    Lähiaja börsikrahh on siksti/vifthi tõenäoline.
    Hoiaksin väikeste summadega aktsiaturgudest hetkel eemale.
    Eesti turg on vabšee surnud konnatiik. Kuda see oli - üks päev käivet Helsinki börsil = 3 aastat Tallinna käivet.
    Mõtle sellele perspektiive seades, käibel ja volatiilsusel on seosed.

    Mida ma ise sinu asemel täna teeksin?
    See on sisuliselt samasugune tühi jutt, nagu rahata aktsaiamängud ja aktsiatehingud võõra rahaga, sest hirm kaotada reaalset oma isiklikku raha halvab ja distsiplineerib, aga minu soovitus on siin: ma ootaksin mõlemas valdkonna ära 2008 aasta laadse kriisi ja alles siis investeeriksin.

    Millal see tuleb? Miljoniküsimus. Aga ega ta tulemata ei jää.
    Seniks akumuleeri, istu rahas.
    Kindlasti ära hakka püüdma kukkuvat nuga, kui kriis käima lükkub.

    Ausalt öeldes on mul kahju noortest, kellel on täna sellised valikud, nagu sinul. Ausalt.
    Eriti, kui võrrelda 20-25 aasta taguste valikuvõimalustega.
    Meil on kõik liiga kiiresti valmis saanud, seda suht õnnetukesel vundamendil - majandusel, mille peale on külakurnajana kerkinud igavene kolakas ja kulukas pealisehitus - avalik sektor (mille tipp kahjuks valetab endale, et peenhäälestus on kogu Eestile vajaminev muutuste pakett).

    70ndate lõpus võtsid Sex Pistolsid analoogse olukorra GB noorte jaoks kokku sõnadega ,,nõu fjuutže,,.
    Järsku leiad omad tulusad perspektiivid aktiivse parteitöötajana mõnes parteikontoris või noortekogus, mis on kordades tulusamat tulevikku tõotav, kui perspektiiv võita KV või aktsaiatega?
    Aga kui sul on iseseisvust ja mitte kõige töökamad huuled, siis langeb see variant ära, nii et ma ei tea, tõesti ei tea.
    Saa mingi eriala spetsialistiks?
    Teeni raha tavalise netomaksumaksja tööga.
    Täitsa pull mõte.
  • Tänan kõikide seniste vastuste eest.

    Mis puudutab mu enda vajadusi, siis hetkeline suhtestaatus nõuab mingit korralikku elamispinda ja ei saa endale lubada ei Indiasse kolimist ega kommuunis elamist kokkuhoiu eesmärgil. Vähemalt praegu mitte ja veel teadmata perioodi jooksul. Ma pole ka nõus seda ohverdama suurema eesmärgi nimel, sest praegune sissetulek lubab juba mõnusalt ära elada ja veel lisaks ka võrdlemisi suure summa kõrvale panna. nooruse ohverdamine raha nimel tundub irratsionaalselt riskantne käik, sest rahast võib mingi hetk ilma jääda ja siis pole noorust ka enam võtta.

    Kinnisvara piirkonnast rääkides, korterite kuulutusi olen ma vaadanud siiamaani kesklinna piirkonda, kadriorgu - piritale, pelgulinna. Kõik need on kallimad kui erinevad "mäed", aga asukoha poolest võiks neil kauges tulevikus väärtus pigem üles liikuda ja mulle meeldib kesklinnale võimalikult lähedal elada. Ei kavatseks kindlasti mõnda paneelikat osta.

    Mis puudutab raha juurdeteenimist, siis on mul juba tõuseva palgatrendiga stabiilne töö IT-sektoris ja olen ilmselt üks vähestest inimestest Eestis, kes läheb suhteliselt hea meelega tööle, sest teen mida meeldib. Seega pole tõenäoliselt üks nendest, kes tahaks niipea kuhugi mujale kolida.

    Olen juba aastaid kriisi oodanud, et näha kinnisvara ja aktsiate hinnalangust, et head ostukohta leida, eks aktsiatest nii mõnigi sektor on seda juba lubanud. Olen vaid korra Eesti firmade aktsiad ostnud ja sellega sain vastu vahtimist, suurt raha ei julge siia panna, enamasti ostan USA firmade aktsiaid. Viimasel ajal olen peamiselt energiasektorit jälginud, sest seal ei ole vähemalt enam õhku sees. Seega olen enamvähem kursis nende mullidega. Hetkel istun pooleldi dollarites, pool aktsiates.

    Aga eks ma pean vist tõesti lükkama prioriteedid selle järgi paika, mis mul endal vaja on ja vähem mõtlema tehingu kasulikkusele esimese kinnisvara puhul.
  • paar mõtet ka minu poolt..
    investeerimine on suures plaanis siiski pikaajalise isikliku kogemuspagasi saavutamiseni adrenaliinilaks ja nullringimäng.. et keegi oluliselt võidaks peavad paljud kaotama, ja kuidas arvad, millisele lauapoolele jääb enamus üritajatest.. ja kui kauaks..
    isikukirjelduse järgi tundub et su omad mõtted on sulle endale tegelikult parim soovitus - saad vabalt võtta kinnisvara ostu samasuguse väljakutsena kui investeerimist - asukoht, soetushind, jooksvad püsikulud.. kuna tundud kaalutlev ja pikema vaatega, siis usun et isiklik kinnisvara investeeringuna pole sugugi paha mõte kui sellega tõsiselt tegeleda.. ja investeerimise osas ära hilisemat otsast alustamist küll pelga..

    PS märkasin et võtsid juba ise etkeseisu hästi kokku.. go for it.. lähtu suhtestaatusest, see paneb kõik paika
  • Kesklinna korteri ostmine on põhjendatud vaid logistiliste probleemide vältimise eesmärgil. Et oleks lühike maa tööle/lasteaeda. 45-selt võib-olla väärtustad linnulaulu ja vaikust rohkem kui mootorimürinat. Eks muidugi eluaset saab vahetada ka, iseasi kas õnnestub lossiga müüa või nulli jääda pärast remondi tegemist.
  • Noore inimesena tasub keskenduda enda teenimisvõime tõstmisele, see võiks isiklike rahaasjade puhul prioriteet olla. Nt ise panin mitu aastat kõvasti tööd sisse, ei kulutanud liiga palju, nüüd enda vanuse kohta täitsa ok portu olemas. Hetkel sul võimalik juba €500 kõrvale panna iga kuu, see on juba väga hea algus, enamusel seda võimalust noorena ei ole.

    Kindlasti tasub tekitada endale ka 3-6 kuu kulude jagu tagavara fond, mida hoida ilma pangakaardita kontol teises pangas tähtajalistes deposiitides, nt 3-6 kuulistes? Nii ei teki võimalust seda suvalisel ajal laiaks lüüa.

    Kui tagavara olemas, siis tasub juba ka investeerima hakata. Mida varem alustada, seda parem lõpptulemus on, iga lisa-aasta annab meeletult juurde. Ei nõustuks eelkõnelejate arvamusega, et kui pole võimalik kohe raha mitmekordistada, siis pole ka mõtet investeerida. Suurte tootluste sihtimisel algajana enamasti hävitakse suurelt. Been there, done that. Pigem panekski regulaarselt raha kõrvale ja sinu võimaluste juures nt iga kolme kuu tagant ostaks mõnda laiapõhjalist madalate kuludega (alla 0,3% aastas) ETFi, niimoodi kogud natuke suurema summa ja teenustasud söövad vähem kui iga kuu €500 tehingut tehes. Saad ka kooliraha väiksemalt ära maksta kui hiljem suuremalt alustades, alguses tehakse ikka vigu. Kui siht on +10 aastat, siis väga vahet pole kus aktsiahinnad praegu on, niikuinii summad veel väiksed ja saad regulaarselt juurde lisada, vähemalt saad regulaarse investeerimisharjumuse endale.

    Korteriostu puhul on küsimus kas oled juba eluga sealmaal, et tahad paikseks jääda, pere ja karjääriväljavaated on paigas või tahad veel ringi seigelda. Viimasel juhul pigem pargiks raha mujale, kv hinnad on siin tõesti kõrgemapoolsed juba. Kindlasti ei tasu end kv puhul viimase võimaluseni täis laenata, mingi hetk euribor tõuseb ja sellega ka kuumaksed, praeguste tasudega võrreldes võib kuumakse vabalt ka kahekordseks tõusta.

    Pigem aga suunaks hetkel tähelepanu rohkem enda teenimisvõime tõstmisele, paljud on tõstnud enda sissetulekuid ka +20% aastas noorena pikema aja peale ja sellega annab juba korraliku edumaa saavutada. Mingi hetk on variant ka ettevõtlusega alustada kui sel teemal end harida ja rabeleda viitsid, ainus võimalus tõeliselt jõukaks saada ongi ettevõtlusega. Ka äripäeva rikaste TOPis on suur enamus enda varale alguse pannud ettevõtlusega või siis on ettevõtjate sugulased ja mõni üksik on ka hilisema suurettevõtte varajane töötaja. Puhtalt investeerimisega pole keegi sinna jõudnud, ka Forbesi rikaste sekka jõudnud investorid on teiste inimeste raha haldamisega rikkaks saanud, sisuliselt ettevõtlus ikkagi. Investeerimine tasub jätta alguses pigem passiivseks korra kvartalis ETFi lükkamiseks, niikuinii €/h tuleb sellega alguses olematu ja lisatootluse saavutamine on väga kuradi keeruline ning väikeste summadega ka täiesti pointless üritus.
  • Jones Law
    Mis puudutab mu enda vajadusi, siis hetkeline suhtestaatus nõuab mingit korralikku elamispinda ...

    Hmmm....... Siin on veel üks lisafaktor. Kui teenid praegu korralikult, siis vaata ette, et pärast ei oleks vara jagamist ("Half!"). Kas suhe on ikka selline, mis väärtustab Sind või hoopis Sinu rahakotti? Ma olen 50 a. mehena liigagi tihti näinud sellist lõpplahendust enda ümbruskonnas (ise olin noorelt "õnneks" suht vaene ja naine väärtustab mind just sellisena, kes ma olen, aja jooksul lisandunud majanduslik vabadus on vaid boonuseks).
  • Sama teema ise läbi käinud ning siin mõned mõtted. On neist siis kasu või mitte.
    Esiteks, üürika hind tuleks mul kuus suurem kui laenumakse pangale, ehk mul jääb iga kuu rohkem raha kätte, mida siis saan investeerida.
    Oma elamine kesklinnas - asukoht lemmik ja sisustatud nagu mulle meeldib, kõik on läbi mõeldud vastavalt minu soovidele. See on väärtus, millele tasub kindlasti mõelda. Ülimalt hea tunne on tulla oma koju, kus asjade rahaline väärtus pole küll superlux, aga tunne küll. Üürikas elades seda tunnet ei saa.
    Leian, et noorena on raha säästmisel väga oluline küsimus valikutes. Ei osta poest mõttetut kola, jälgin väga täpselt mida ostan, mida see toode täpselt sisaldab ja mõtlen, kas mul on seda ikka vaja. Kokku ei hoia aga kogemuste arvelt (mäesuusatamine, reisimine jne), asjad mis loevad.
    Jutu point mida edastada tahan ei ole nüüd see, et osta kindlasti korter vaid pigem see, et elu on lühike ning tee seda mis sulle oluline on. Tunne ütleb, et lastelastele taskuraha andmisel sul naguinii kunagi probleeme ei teki. Minuarust iInvesteerimine peaks olema ikkagi kui vahend, mitte eesmärk.
  • Eks palju sõltub valikutest. Mina eelistaks oma kinnisvara, aga asjad mida kaaluda on kindlasti:
    1) Kui suur oleks laenumakse võrreldes tänase üürimaksega. 450 € kuumakse praegust (küll soodsat) euribori arvestades on küllaltki suur ja võimaldab opereerida küll. Eeldusel, et igakuine väljaminek ei kasva ja võib teatud tingimustel isegi väheneda, oleks mõistlik osta.
    2) Sõltumata laenuvõimest või sinu hinnapiirist, ei pea ostma maksimaalselt kallist korterit. Sinu toodud summadega natuke mängides - saaksid aasta pärast osta korteri hinnaga 120-150k, aga investeeringud oleksid siis nullis. Aga mis oleks kui ostaksid korteri hinnaga 80-110k ja ei laseks investeeringuid täiesti nulli? Ei pea kõiki mune ühte korvi panema ja ei pea ka kindlasti võtma laenu nii palju kui võimalik. Jääb ka rohkem raha igakuiselt kätte. Valikute küsimus.
  • Ei soovita ka laenu võtta maksimaalses mahus mida pank pakub,kui üle 10 aasta pangale maksta siis muutub intress minujaoks liiga suureks,30 aastaga maksad pm pangale teise korteri peale.Hetkel lisaks kinnisvara hinnad vist tipu lähedal tagasi,et kas üldse mõtet hetkel osta,kui siis sellises kohas kus elu ümber käib,kus infrat korda tehakse ja kõike muud renoveeritakse või juurde ehitatakse. Kui ise töömeest on osta mingi odavam korterikarp ja ehita ise välja,saad igal ajal kallimalt maha müüa kui vaja(kui just suur majanduskriis peale ei tule)
  • Aktsiatega head tulu tahad soovitan uurida SDLP kohta,nafta hinna tõusust mõõnast kasu lõigata.Aktsia hind kõigub suurelt ja divikas on suur.Sisenemiseks ootaks mingeid halbu uudiseid ja suuremat langust.Ise sain 2 dollariga,aga ei tea kas enam alla 3 langeb või mitte,tahaks lisada veel,aga hetke tasemel veel ei sügele.
  • Ühtlasi soovitaks mitte crap'i näppida investeerimisel ja viia end kurssi terminiga value trap. Veel vähem soovitaks anonüümsest foorumist "hea tulu soovitusi" microcap aktsiatele.

    My $0.02
  • MrDAX
    Ühtlasi soovitaks mitte crap'i näppida investeerimisel ja viia end kurssi terminiga value trap. Veel vähem soovitaks anonüümsest foorumist "hea tulu soovitusi" microcap aktsiatele.

    My $0.02

    aamen!
    Sama hästi vöid kogu rahaga kasiinose minna ja ruletilauas punasele vöi mustale panustada.
    Nõu küsiti ikka investeerimise, mitte gamblimise osas.
  • Tänud, kõik on head ideed ja kaalun siinseid mõtteid ilmselt veel pikalt. Pean vähe korralikumalt järele uurima palju euribori kõikumine mind mõjutaks kinnisvara puhul ja ekstreemumid läbi kaaluma, et mis need parimad ja halvimad stsenaariumid oleks.
  • Tõstan ühest teisest sarnasest teemast arutelu siia:

    richie
    Arvutamine ei ole mu tugevaim külg ja palun veidi abi. Nimelt, kuidas arvutada, kas tulusam on korter osta või üürida?
    Näiteks sellised andmed (lihtsalt arvestuste tegemiseks). Korter maksab 200k, intress 5%, laenuperiood 20 aastat, oma rahast sissemakse 30%. Sama korteri üür on 12 000 / aastas. Kommunaale ei ole mõtet arvestada, need on ostmisel ja üürimisel samad. Ütleme, et elan veel näiteks 50 aastat, s.t pärast 20a möödumist olen 200k vara omanik, üüri aga maksan 50 aastat.
    Kui mul nüüd oleks plaan, mida selle sissemakse rahaga teha 20a, siis kuskilt peaks jooksma piir, millest alates on korteri ostmise asemel see üürida ning raha investeerida. Ütleme näiteks aktsiad, 10%/aastas.
    Kuidas nüüd leida selle projekti/investeeringu minimaalne tulususe piir, millest alates on mõistlik korteri ostmise asemel üürida?
    Ja päriselus on asi veel selles mõttes keerulisem, et 20a jooksul ostetud kinnisvara väärtus ka suureneb (u 100-150%). Nii et ka see on tugev pluss ostmise kasuks, lisaks elu lõpus üürimaksetest pääsemisele.
    Aga kuidas ja millisesse valemisse see kõik nüüd panna;)?

    ozbot
    1) Oled sa kindel, et see üks korter on optimaalne valik kogu sinu elukaare katmiseks?
    Näitlikustades: poissmees - paarisuhtes - 1lapsega pere - 2lapsega pere - lahutus - uus naine (kärgpere koos 3-lapsega :) - pensionär
    2) Oled sa kindel, et see üks korter selles konkreetses kohas on optimaalne valik kogu sinu elukaare jooksul?
    Näitlikustades:
    poissmees tahab, et baarid-klubid-söögikohad - südalinn
    lastega peret omades tahad, et oleks rahulik ümbrus - suburb või äärelinn
    vanas eas tahad, et raviasutus oleks lähedal :)

    Et kuidas sa neid asju tulususevalemisse paned? :D

    pitsat2
    richie, kui panna "otsi foorumist" valikusse "kinnisvara", siis saad selise portsu teemasid tulemuseks.
    https://fp.lhv.ee/forum/search?searchString=kinnisvara&postUserName=&searchStart=&searchEnd=&_fullSearch=&_showText=
    Proovi ka teisi otsisõnu. Siin lehel on aastate jooksul küsimus, kas osta või üürida korduvalt ja põhjalikult läbi nämmutatud. Enne kaaluka otsuse tegemist tasub rahulikult mõned nädalad lugemisele ja mõtlemisele kulutada.
    Ühte valemisse- mudelisse seda asja mõistlikul moel ära ei mahuta.
  • ozbot, finantsotsuse puhul ei mängi see erilist rolli. Kortereid võid müüa ja osta uue, vahepeal on ju vara väärtus muutunud ja mingi tootlus see läbi ikkagi tekkinud.
  • Päriselus tuleb ka sellega arvestada, et 20 aastaga vajab korter san. remonti, muidu võib igasuguse tootluse kohe ära unustada. Kui oled remondimees ja teed ise, säästad tööraha. Kui oled lödipüks ja pead remondimehe sisse ostma, kaotad tootluses veel rohkem.
    Kinnisvara hind saab ka langeda. Näiteks siis, kui selles piirkonnas langeb rahvaarv või kui selles piirkonnas on uusarenduste ülepakkumine.
    Kui sul peret pole, ära osta korterit. Äkki su tulevasel naisel on juba kinnisvara olemas. :)
  • kindsigo
    P
    Kui sul peret pole, ära osta korterit. Äkki su tulevasel naisel on juba kinnisvara olemas. :)

    Lisaks juurde, et tuleks otsida tulevast naist just selle kriteeriumi järgi :) ja ongi üks mure vähem!
  • Miks mitte siis pigem otsida naist, kellel lihtsalt on Rikas Isa?
  • Tere,
    Mull on usk kinnisvarasse nagu turvalist pikka ajalist investeeringut. Kuid tänase kinnisvara hinda tous mitmes regioonides Balti turg, Skandinaavia, Lääne ja Lõuna Euroopa – oli plahvatuslik. Tehingud elamu valdkonnas toimuvad „at all time high per m2 levels“. Tootlused millega toimuvad „cash-flow“ ärikinnisvara tehingud liiguvad „all time low“ suunas. Tundub et pigem mõistlik eemale hoida, arvestades majanduse lähituleviku väljavaadet.
    Kuid aktsia turgudel, Euroopa kinnisvara ettevõtted. kauplevad pigem „all-time-low“ tasemel.
    Valisin need ettevõtted, kes on oma koduturu või regiooni liidrit, kellel on tugev „cashflow“, põhinäitajad jõudsid enne COVID19 tasemetele. Turuväärtus on -30% või enam diskonteeritud raamatupidamisväärtusest (kuid kõik viimaste aastate vara müügi tehingud toimusid raamatupidamisväärtusega +/- 5% lähedal), enamus võlga on fikseeritud madal intressiga 3-7 aastaks (ehk Euribori tõus, lähiaastatel eriti ei mõjuta finantskuludele), stabiilselt maksavad korralikud dividende:
    Need on
    AT1 GY - AroundTown SA
    CAST SS - Castellum AB
    CTY1S FH - Citycon OYJ
    COV FP – Covivio
    GFC FP - Grand City Propeties
    LI FP – Klepierre
    LEG GY - LEG Immobilien SE
    URW NA - Unibail-Rodamco-Westfield
    VNA GY - Vonovia SE
    Kui on mõtet nende kinnisvara ettevõtete kohta. On huvitav need lugeda ja arutleda
  • Oma kodu ostuks ei ole valet aega. Kui hiljem kolida vaja, saad alati vana kodu müüa või välja üürida. Pealegi, kui juba sees elad, ei ole vahet, kas kinnisvara hind langeb 20% või tõuseb 20%, laenumakse on enamasti üürimaksest väiksem ja ideaalis jääb tulevikus investeerimiseks rohkemgi raha üle. Olen kõigi oma korterite sissemaksed aktsiainvesteeringutega kokku kogunud. 🙂

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon