Börsipäev 11. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturud alustasid reedel võimsa hooga, üritades vähendada eelnevate päevade kaotusi, kuid sessiooni lõpuks oli sisuliselt kogu aur kadunud ning nädala peale tuli S&P 500 indeksil leppida -1,2% langusega. Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 1,2% plusspoolel, piirates nädala lõikes kaotust -0,4%ni.



    Nädalavahetus kulges ilma suuremate uudisteta, kuigi debatti lõdva rahapoliitika tagajärgedest hoidis aktuaalsena Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble, kes kutsus valitsusi Euroopas ja Ühendriikides julgustama keskpankasid aeglaselt väljuma senistest likviidsusprogrammidest. Schäuble’i sõnul on üha selgemaks saamas see, et lõtv rahapoliitika on muutunud probleemi põhjuseks, mitte lahenduseks. Arutluse all saavad majanduskasvu elavdamiseks kasutatavad meetmed olema nädala lõpus, mil valitsuste ametnikud ja keskpankurid tulevad kokku IMFi ja Maailmapanga tippkohtumisele Washingtonis.

    Uus nädal algas Aasia aktsiaturgudel erisuunaliste liikumistega. Jaapani börsi survestas (Nikkei -0,5%) jeeni edasine tugevnemine dollari suhtes -0,2% võrra 107,86 jeenile. Kui eelmisel nädalal ütles riigi peaminister Shinzo Abe, et G20 tippkohtumisel kokkulepitu kohaselt peaksid riigid hoiduma konkurentsieelise saavutamise nimel valuuta devalveerimisest, mis andis turule signaali piiratud võimalustest valuutaturule sekkuda, siis valitsuse esindaja Yoshihide Suga sõnul mõisteti peaministri kommentaari valesti. Suga kohaselt ei keela G20 kokkulepe sekkumist siis, kui sooviks on takistada valuuta ühesuunalist liikumist.

    Kõrgemal kauplesid nii Hiina kui ka Hongkongi börsiindeksid. Hiinas näitas statistika, et tarbijahinnaindeksi kasv püsis märtsis tänu toidule (toidu aastane kasv märtsis 7,6% vs 7,3% veebruaris) stabiilsena 2,3% peal, osutudes 0,1pp võrra madalamaks võrreldes analüütikute ootustega. Tootjahinnaindeksi -4,9% deflatsioon aeglustus aga märtsis -4,3% peale toorainete väiksema hinnalanguse tõttu, mis oli parem kui analüütikute oodatud -4,6%.



    Majandusuudiseid jagub ülejäänud börsipäeva vähe ning ainsana võiks välja tuua Itaalia veebruarikuu tööstustoodangu. Õhtupoolikul võtavad sõna NY FEDi president William Dudley (hääletav FOMC liige) ning Dallas FEDi president Robert Kaplan (hääletusõiguseta FOMC liige). Pärast USA aktsiaturgude sulgumist avab Alcoa ettevõtete esimese kvartali tulemuste hooaja.

    11.00 Itaalia tööstustoodang (veebruar)
    16.25 FEDi Dudley esineb kõnega
    20.00 FEDi Kaplan esineb kõnega
  • Kuroda jääb oma loosungitele truuks

    KURODA: JAPAN’S VIRTUOUS ECONOMIC CYCLE BEING MAINTAINED
    KURODA:WILL CONTINUE EASING UNTIL 2% INFLATION IS STABLE
    KURODA: EXPECTS CPI TO PICK UP TOWARD 2% INFLATION TARGET
    KURODA: NEG. RATE EFFECTS WILL BE FELT IN ECONOMY, PRICES
    KURODA: WILL MONITOR IMPACT OF MARKETS ON ECONOMY, PRICES

  • BlackRocki tegevjuht Larry Fink puudutab aktsionäridele suunatud kirjas palju olulisi teemasid, muuhulgas seda, kuidas madalad intressimäärad söövad ära inimeste ostujõudu:

    Not nearly enough attention has been paid to the toll these low rates — and now negative rates — are taking on the ability of investors to save and plan for the future. People need to invest more today to achieve their desired annual retirement income in the future. For example, a 35-year-old looking to generate $48,000 per year in retirement income beginning at age 65 would need to invest $178,000 today in a 5% interest rate environment. In a 2% interest rate environment, however, that individual would need to invest $563,000 (or 3.2 times as much) to achieve the same outcome in retirement.
    This reality has profound implications for economic growth: consumers saving for retirement need to reduce spending if they are going to reach their retirement income goals and retirees with lower incomes will need to cut consumption as well. A monetary policy intended to spark growth, then, in fact, risks reducing consumer spending.

  • Itaalia tööstustoodang kahanes veebruaris MoM -0,6% ehk veidi vähem kui oodatud -0,9% aga jaanuar revideeriti madalamaks (1,9% asemel 1,7%). Mullusega võrreldes aeglustus kasv 3,8% pealt 1,2% peale.
  • kurioosne hüpe S&P 500 futuurides, mis alles mõni hetk kauplesid -0,3% punases. Nafta on samuti oma kaotust vähendanud
  • Fink arvutab nominaalset sissetulekut, aga unustab ära, et 5%-ne intressimäär eeldab taustaks kõrgemat inflatsioonilist keskkonda. Järelikult on viimase korral pensionile mineku hetkeks kogutu reaalne ostujõud tunduvalt madalam kui 2%-se keskkonna korral, kus piisaks sama ostujõu saavutamiseks palju väiksemast kogutud summast.
  • jahe
    Fink arvutab nominaalset sissetulekut, aga unustab ära, et 5%-ne intressimäär eeldab taustaks kõrgemat inflatsioonilist keskkonda. Järelikult on viimase korral pensionile mineku hetkeks kogutu reaalne ostujõud tunduvalt madalam kui 2%-se keskkonna korral, kus piisaks sama ostujõu saavutamiseks palju väiksemast kogutud summast.


    kui võtta aluseks USA inflatsiooniga korrigeeritud võlakirjade tulusus, näeme et reaalne tootlus pole see, mis oli enne kriisi (lisaks on nafta moonutamas headline inflatsiooni)
  • Erko, seda küll. Siiski on pensinoni kogumisel eripära: kogumiperioodi algus ja lõpp on erineva kaaluga. Võtame nt kõrge inflatsiooniga keskkonna: perioodi alguses kogutu panustab asendusmäära saavutamisse vähe. Kuna asendusmäär sõltub pensionile mineku hetkel kehtivast palgast, siis perioodi algul olnud (kordades) väiksema palga pealt kõrvale pandu ei suuda isegi kõrge tootluse korral saadavasse pensionisse märkimisväärselt juurde anda. Suurema osakaaluga on kogumisaja viimased maksed (seal on jällegi olnud vähe aega tootlust saavutada).

    Näiteks Eesti. II samba algusajal, 2002. aastal, oli palk kordades väiksem. Oletame, et lähen nüüd pensionile. Minu II samba pensioni suuruse määravad sisuliliselt minu viimaste aastate maksed, algusaja maksed on suhteliselt marginaalsed, sest palk oli toona väiksem.

    Kui nüüd võtame disinflatsioonilise või isegi deflatsioonilise keskkonna, siis, jah, tootlus on väiksem, ent aeg on tootluse saavutamiseks pikk ja minu esimesed kogumisaja maksed panustavad pensioni kujundamisse palju.

    Tajutavalt on inimestele vastuvõetavam pidev areng, (tootluse) tõus, aga summa summarum ei pruugi kahe vastandliku keskkonna pensioni reaalne ostujõud erineda.
  • AA avab taaskord tulemuste hooaja ja esimese kvartali kasum oodatust parem,aga käibe osas jäädi ootustele siiski alla:
    Alcoa prelim Q1 $0.07 vs $0.03 Capital IQ Consensus Estimate; revs $4.95 bln vs $5.15 bln Capital IQ Consensus Estimate

    AA +0,1%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon