Börsipäev 26. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Esimest korda viimase kahe nädala jooksul suutsid ostjad hoida momentumit rohkem kui ühe päeva, jätkates eile S&P 500 vedamist 0,7% võrra kõrgemale. Kuna sentiment oli mai esimeses pooles nõrgapoolne ning investorid on suvele vastu minnes vähendanud aktsiapositsioone ja valmistunud järjekordseks korrektsiooniks, leiab viimase kahe päeva ralli tagant tõenäoliselt ka lühikeste positsioonide katmist.

    Euroopas sulgus Stoxx 600 1,3% kõrgemal, kui suurimaks tõusjaks oli energiasektor tänu Brenti 2,3% kallinemisele 49,7 dollarile. Must kuld on täna jätkanud tõusu, ületades esimest korda rohkem kui poole aasta jooksul 50 dollari piiri tänu eile avaldatud USA toornafta varude raportile, mille kohaselt vähenesid varud 20. mail lõppenud nädalal oodatud -1,663 miljoni barreli asemel -4,226 miljoni võrra 537,1 miljonile barrelile (absoluuttase jääb 87a tipu lähedale). Ühtlasi näitas EIA raport, et USA naftatoodang kahanes 11. nädalat järjest 8,77 miljonile barrelile päevas (madalaim alates 2014.a septembrist). Aktiivsete puurtornide arv püsis eelmisel nädalal muutumatuna 318 peal, märkides madalaimat taset alates 2009.a oktoobrist.



    Nii Saksamaa tarbijate kui ka ettevõtete kindlustunde paranemine jätkus, kui esimene kerkis kõrgeimale tasemele alates mullu septembrist ning ettevõtete järgmise kuue kuu väljavaate indeks hüppas mais 1,1 punkti 101,6 punktile (oodati 100,8), mis oli parim tase alates jaanuarist. Sentimenti paranemine vaatab vastu ka teistest küsitlustest ning peaks andma riigi majanduse väljavaate osas julgustavaid signaale, kuid samas tuleb nentida, et vastupidiselt juhtivate indikaatorite langusele esimeses kvartalis, kiirenes SKP kasv antud perioodil tegelikult hüppeliselt.

    USAs valmistas eile avaldatud statistika pettumuse, kui Markiti koostatud teenindussektori aktiivsust mõõtev PMI indeks alanes mais 1,6 punkti võrra 51,2 punktile, jäädes alla analüütikute 53,0 punkti suurusele prognoosile. Üle 50punktine näitaja viitab küll sektori kasvule, kuid alanemine aprillikuu tasemelt saadab signaali uuesti nõrgenenud klientide nõudlusest ja ebasoodsamatest majanduslikest tingimustest.

    Kui vaadata tänase börsipäeva uudiste valikut, siis fookus langeb ennekõike Ühendriikidele, kus avaldatakse möödunud nädala esmaste töötu abiraha taotluste arv, aprilli kestuskaupade tellimused, majade pooleliolevad müügitehingud ning Kansase töötleva tööstuse maikuu aktiivsusindeks.

    10.00 Hispaania esimese kvartali lõplik SKP
    11.00 Itaalia jaemüük (märts)
    11.30 Suurbritannia esimese kvartali revideeritud SKP
    13.10 FEDi James Bullard esineb
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    15.30 USA kestuskaupade tellimused (aprill)
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (aprill)
    18.00 USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse küsitlus (mai)
    19.15 FEDi Powell esineb
  • Kui naftatoodang on 10. aasta tipus (upper zone, 8,77 miljonit barrelit päevas) ja aktiivsete puurtornide arv põhjale lähenemas (lower zone, 318 aktiivset puurtorni), siis kui oluline mõju on puurtornidel naftatoodangule USAs järgmise poole aasta jooksul?
  • research
    Kui naftatoodang on 10. aasta tipus (upper zone, 8,77 miljonit barrelit päevas) ja aktiivsete puurtornide arv põhjale lähenemas (lower zone, 318 aktiivset puurtorni), siis kui oluline mõju on puurtornidel naftatoodangule USAs järgmise poole aasta jooksul?

    sa ajad asjad natukene segamini. Aktiivsete tornide arv väheneb, sest nafta hind on odav, pumbatakse efektiivsemalt, kui nafta hind veel tõuseb, lähevad suletud kohad taas tööle. Seega naftatoodangut mõjutab eelkõige ikka nafta hinna liikumine.
  • Likvideerin hommikuse võla...Hispaania esimese kvartali SKP kasv kinnitati 0,8% peal (YoY 3,4%)


    Suurbritannia esimese kvartali SKP kasv jäi 0,4% peale, YoY muutus revideeriti 0,1pp võrra allapoole 2,0% peale
  • USA töötu abiraha taotlused kahanesid läinud nädalal 10 tuhande võrra 268 tuhandele (oodati 275 tuhat). Kestuskaupade tellimused osutusid oodatust nõrgemaks, vähendes MoM -0,8% vs prog +0,3% (lennu ja kaitsetööstust arvestamata)


    Mullusega võrreldes langesid kestuskaupade tellimused lennu- ja kaitsetööstust arvestamata -6,7%
  • USA majade pooleliolevate müügitehingu MoM 5,1% hüpe näitab, et järgnevatel kuudel võiks olemasolevate majade müük püsida kõrgena

    US Pending Home Sales (MoM) Apr: 5.10% (est 0.70%; rev prev 1.60%)

  • Kuna kestuskaupade tarned olid aprillis oodatust paremad, revideeris Atlanta oma teise kvartali SKP ootust 2,5% pealt 2,9%le

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon