Börsipäev 8. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi eile avaldatud USA ADP tööturu küsitlus ning möödunud nädala esmased töötuabiraha taotlused pakkusid julgustavaid märke, ei julgenud turuosalised enne tänast tööjõuraportit siiski suuremaid samme teha ning S&P 500 lõpetas päeva -0,1% kaotusega. Euroopas taastus Stoxx 600 pärast kolmepäevast langust 1,1%.

    Suurema müügisurve alla jäid energiasektori aktsiad toornafta barreli ligi -5% languse tõttu 45,1 dollarile, mis muudab WTI selle nädala kukkumise suurimaks viimase viie kuu jooksul. Hinnatuge ei suutnud pakkuda statistika, et USA toornafta varud vähenesid 1. juulil lõppenud nädalal -2,22 miljoni barreli võrra, ületades analüütikute -2,08 miljoni suurust ootust. Samuti jätkus EIA andmetel Ühendriikide päevase naftatoodangu langus, alanedes läinud nädalal 194 tuhande barreli võrra (-2,3%) ehk enim alates 2013.a oktoobrist ning saavutades 8,428 miljoni barreliga madalaima taseme alates 2014.a maist.



    ADP küsitluse kohaselt loodi Ühendriikide erasektoris juunis 172 tuhat töökohta, osutudes 168 tuhandele revideeritud maikuu numbrist ning analüütikute prognoositud 160 tuhandest paremaks. ADP ja valitsuse koostatud statistika vahel pole korrelatsioon alati just kõige tugevam, kuid stabiilne number peaks siiski pakkuma kindlustunnet, et erasektor jätkab töötajate palkamist püsivas tempos. Tööandjate vähest vallandamise huvi kinnitas läinud nädalal esmakordselt esitatud töötu abiraha taotlused, mis alanesid 270 tuhandelt 254 tuhandele (oodati 269 tuhat) ning jõudes sellega üle 40a madalaima taseme lähedale.

    Oodatuimaks uudiseks on täna USA juunikuu tööjõuraport, mis peaks analüütikute arvates näitama maikuuga võrreldes uute töökohtade märkimisväärset hüpet (180 tuhat vs 38 tuhat mais). Selle lähedale jääv number kinnitaks, et eelmise kuu ootamatult pehme statistika oli anomaalia, arvatust nõrgem raport aga suurendaks tõenäoliselt hirmu tarbimiskulutuste pärast aasta teises pooles ning tõstaks majandussurutise riski.

    09.00 Saksamaa kaubandusbilanss (mai)
    09.45 Prantsusmaa valitsuse eelarve tasakaal (mai)
    09.45 Prantsusmaa tööstustoodang (mai)
    10.00 Hispaania kinnisvaratehingute arv (mai)
    15.30 USA tööturu raport (juuni)
    15.30 Kanada tööturu raport (juuni)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (8. juuli)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (mai)
  • Saksamaa eksport kahanes mais MoM -1,8% vs oodatud +0,4%...


    ...import kasvas prognoositud 0,7% asemel MoM +0,1%


  • Hiina autode jaemüük kasvas juunis YoY 19,4%, märkides kasvu kiirenemist aprilli 6,4%lt ja mais registreeritud 11%lt

    China Auto Sales Growth Accelerates on Rising SUV Demand
  • Prantsusmaa tööstustoodangu maikuu MoM -0,5% langus osutus ootuspäraseks, kuid kui vaadata vaid töötlevat tööstust, siis antud tasandil valmistati positiivne üllatus. Viimane püsis MoM muutumatuna, ületades analüütikute -0,5% prognoosi. Mullusega võrreldes kasvas töötleva tööstuse toodang 0,6%.
  • Prantsusmaa valitsuse tänavune eelarve puudujääk paisus maikuu seisuga 65,7 miljardini, mida on 1,8 miljardi euro võrrra enam kui mullu samal ajal
  • Brexiti hääletuse järgselt on raha jätkanud väljumist Euroopa aktsiafondidest ning otsimas võimalusi USAs

    * European equities see $4.4b in net outflows in latest week, marking a 22nd straight week of redemptions, BofAML strategists write in note, citing EPFR Global data.
    * U.K. equity funds see $1.1b outflows, largest since Jan. 2015, outflows in 10 of past 11 weeks
    * U.S. equity funds see $3.3b inflows, largest in 13 weeks
    * EM equity funds see $0.1bn inflows, first inflows in 4 weeks
    * In fixed income, EM debt funds see inflows of $3.4b, largest inflows on record (data since 2004)
    * HY bond funds see inflows of $2.8b, largest in 16 weeks
    * IG bond funds see $3.2b, 18 straight weeks of inflows
    * Overall, $12.9t in bonds currently yielding <0%, representing 29% of total bonds: BofAML
  • Tänu TLTROle muutus EKP bilansi kasv vertikaalseks

  • Juunis loodi oodatust tublisti rohkem töökohtasid, mai aga huvitaval kombel arvatust veelgi nõrgem

  • Tööjõus osalemise määr kerkis. Hea oleks muidugi vaadata viimase viie aasta aegrida, et hinnata, kas tegemist on juhusliku üles liikumisega või on põhi selleks korraks tõesti selja taga.
  • Isegi suurem liikumine eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses osutus valelähteks ja ma arvan, et juuni muutusest ei tasu suurt numbrit teha
  • turuosaliste arvates on intressimäära tõstmine septembris endiselt suhteliselt madal (11% vs 2% eile)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon