LHV pensioni indeksfondid 0,2% - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

LHV pensioni indeksfondid 0,2%

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tuleb välja, et passiivse investeerimise puhul peab aktiivselt ja hoolikalt valima kuhu passiivselt investeerida :-)
  • :-) See graafik on hea näide sellest, miks NAV-i muutus ei räägi väga palju sellest, kuidas investorite rahal läinud on. Kes mäletab, sai Tuleva FI-lt loa fondide käivitamiseks eelmise aasta märtsi lõpus ja vastavalt fondi reeglite järgi pidime investeerimist alustama 3. aprillil. See tähendab, et pensionikeskus näitab osakuhinda alates 28. märtsist, aga esimestel päevadel oli Tuleva nav-i graafik noolsirge. See sattus juhtumisi ajale kui turud tegid ligi 2%lise tõusu. Siit ka näiline erinevus Tuleva aasta-tulemustes. Tegelikult saime esimese ostutehingu teha alles 11. aprillil, sest selgus, et meie depoopank (Swedbank) ei olnudki veel õigel päeval valmis tehinguid vastu võtma. Sel ajal tegelikult kellegi pensioniraha veel fondis polnud - enne 31. märtsi tehtud avalduste alusel tuli raha teatavasti üle mais. Nii et kahju me ei saanud, aga päevastatistika pilt võib mõistetavalt küsimusi tekitada.

    Kirjutasin sellest, miks osakuhinna muutus ei näita sinu tulu, mõni aeg tagasi blogis ka: https://tuleva.ee/lood/pensionifond-tootlus/
  • II samba pensioni indeksfondidesse aasta tagasi raha suunanutest käis kõige kehvemini Tuleva pensionikogujate käsi. Esimese ja viimase vahe vaid ühe aastaga veidi üle 2%. Netotootlused perioodil 30.04.17-30.04.18:



  • Et siis kõik indeksfondid jäid alla kohalikule inflatsioonile.
  • Võrdluseks - aktiivselt juhitud agressiivse kategooria pensionifondide kõikide tasude järgsed tootlused olid samal perioodil vahemikus +0,9% kuni +2,8%.
  • @Joel, Tuleval oli kunagi mingi värk graafikutega, et kõik oli 1 või 2 päeva nihkes. Hetkel su välja toodud graafikus on üles-alla liikumised kõikidel fondidel samadel päevadel. Kas midagi on vahepeal muutunud? Või ehk korrigeerisidki ise paika asja?
  • jnt,
    pikemaid perioode vaadates ei mängi see 1 päev enam suurt rolli. Aga kui Tuleva puhul vaadata 1 päev hilisemat perioodi ehk 02.05.17-02.05.18, siis vaatab sealt vastu +0,51% asemel +0,72% number. Suuresti sama.
  • Joel Kukemelk
    jnt,
    pikemaid perioode vaadates ei mängi see 1 päev enam suurt rolli. Aga kui Tuleva puhul vaadata 1 päev hilisemat perioodi ehk 02.05.17-02.05.18, siis vaatab sealt vastu +0,51% asemel +0,72% number. Suuresti sama.


    ligi 50% suurem tootlus ju :)
  • Vaatan, et Tuleva on nagu pind p....s paljudele. Reaalsus on, aga see et tootlused on kõigil ülimalt tagasihoidlikud
  • Kord aastas vaatame üle indeksfondide mudelportfellid ning see aeg on nüüd just käes. Tänasest hakkavad kehtima II samba fondile Indeks ja III samba fondile Indeks Pluss uued mudelportfellid.

    LHV Pensionifondis Indeks tõuseb arenenud turgude osakaal 47,1% pealt 47,2% peale, arenevate turgude osakaal kerkib 23,4% pealt 23,8% peale ning piiriturgude osakaal langeb 2,5% pealt 2,0% peale. Kinnisvarafondid jätkuvalt 27,0% fondist.



    LHV Pensionifondis Indeks Pluss tõuseb arenenud turgude osakaal 64,5% pealt 64,7% peale, arenevate turgude osakaal kerkib 32,1% pealt 32,6% peale ning piiriturgude osakaal langeb 3,4% pealt 2,7% peale.

  • Kui tahta teha portfelit kasutades samu instrumente mis LHV indeksfondis, siis milliste tickerite abil saaks neid asju osta:

    Näiteks esimene Lyxor fond võiks olla LCUW või LCWD, aga LHV sümboli otsing ei anna midagi?

    Lyxor Core MSCI World DR UCITS 28,48%
    Amundi Index FTSE EPRA Nareit Global UCITS ETF 26,63%
    db x-trackers MSCI Emerging Markets Index UCITS 21,60%
    iShares Core MSCI World UCITS 13,71%
    db x-trackers MSCI World Index UCITS ETF 5,07%
    Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF 2,16%
    iShares MSCI Frontier 100 ETF 2,06%
  • Miks mitte kasutada selleks LHV kolmanda samba indeksfondi? See on maksuefektiivsem kui füüsilise isikuna kopeerima hakata.
  • Kui eesmärk on sarnane allokatsioon saada, siis nõustun invictusega, et mõistlik on seda läbi kolmanda samba fondi teha. Teenustasude optimeerimise mõttes pole ilmselt ka mõtet kolme MSCI World Indexit jälgivat fondi korraga omada.

    iShares MSCI Frontier 100 ETF on leitav sümboli FM alt. Vaatame ka teised fondid üle.
  • III sammas on problemaatiline... kuidas nüüd öeldagi... ebakonventsionaalse sissetuleku puhul :)
  • Tahaks säilitada vabadust ja iseotsustusõigust. Jaotus ei tuleks sama, mis pensionifondides. Tahan lisada ka mõned Balti aktsiad, LHV võlakirjad (juba olemas), teisest otsast ka (E)QQQ. Ei kavatse ka tegelikult pensionini hoida. Lisaks näeksin oma portu puhul võimalust teatud ajahetedel ka võimendust kasutada. MSCI World fondidest huvitaks just 0.12% tasuga Lyxori fond.
  • 113366 Ikka vana küsimus: Kas sa arvad, et haldad paremini kui professionaalsed fondihaldurid? Küsimus ikka selles, et võtavad liiga palju haldustasu. Tegelikult ühe inimese kohta vähe, aga kui see korrutada aastate ja inimeste arvuga...
    Praegu rääkis minus kadedus :-)
  • Lyxor Core MSCI World DR UCITS 28,48% sümbol LCUW
    Amundi Index FTSE EPRA Nareit Global UCITS ETF 26,63% sümbol EPRA
    db x-trackers MSCI Emerging Markets Index UCITS 21,60% sümbol XMME
    iShares Core MSCI World UCITS 13,71% sümbol IWDA
    db x-trackers MSCI World Index UCITS ETF 5,07% XDWD
    Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF 2,16% sümbol VFEM
    iShares MSCI Frontier 100 ETF 2,06% sümbol FM
  • Kolmveerand oma varast indeksitesse investeerivatest indeksi pensionifondidest näitasid 2018. aastal tulemust, mis jäi vahemikku -3,5% ja -5,4%. Negatiivse tootluse põhjuseks oli keeruline börsiaasta, kus suurtest börsidest USA lõpetas euros mõõdetuna aasta mõne protsendilise miinusega, kuid nt Saksamaa ja Hiina börsi langusnumbrid olid juba 20% ringis. Arenevad turud olid arenenud turgudest nõrgemad. LHV Indeksfond on oma sisult turul olevatest indeksfondidest kõige agressiivsem, kuna võlakirjakomponent on asendatud kinnisvarafondidega ning kus arenevate börsiaktsiate osakaal on võrreldes teiste indeksfondidega kordades suurem, mistõttu negatiivse tootlusega börsiindeksite tõttu tehti ka kõige suurem langus indeksfondide seas.

  • Õnnele oleks pidanud andma võimaluse..

    Suurima tõusu tegi omas rahas sotsialistliku riigi Venezuela aktsiaturg, 126 984,9 protsenti. Seda numbrit tuleb võtta reservatsiooniga, kuna kaua kestva majanduskriisiga riik devalveeris valuuta ja inflatsiooninumbriks hinnatakse umbes miljon protsenti.
  • Järgnevalt kahelt graafikult tuleb hästi välja, et kõige rohkem määrab indeksfondi liikumises ära just selle sisu. LHV Pensionifond Indeks on teistest turul olevatest indeksfondidest äkilisem, sest 25%line võlakirjakomponent on asendatud kinnisvarafondidega ning 75%line aktsiaosa on SKP järgi jagatud arenenud, arenevate ja piiriturgude vahel, mis tähendab, et võrreldes teiste indeksfondidega on kordades suurem osa investeeritud arenevate riikide börsidele. Laias laastus tähendab see, et börside languse ajal on oodata LHV Pensionifond Indeksi suuremat langust vs teised indeksfondid ning börside tõusu ajal jälle suuremat tõusu.

    Indeksfondide 1 aasta tulemus:


    Indeksfondide 2019 tulemus aasta algusest:


    Indeksfondide sisust tulenevalt võivad erinevused tulemustes olla väga suured - nagu näeme, siis 2019. aasta viie nädalaga on parima ja halvima indeksfondi tootluse erinevus lausa 3,5%.
  • Imetlusväärne, millise koolipoisiliku hoolikuse ja meisterliku osavusega Joel leiab alati neid momente, kus tema fondi graafik juhtumisi teistest ilusam paistab :-)
  • Olen pikaajaline L fondi klient. Huvi pärast vaatasin, kui palju siis MRK odavmüügist on jõudnud minu pensionifondi. Mitte ühtegi! Ainult LHV Eestis oli mõni tuhat. Aga selle eest oli hästi palju ARC, EEG.....aktsiaid. Kurat, ei aita pealiku vahetus ka.
  • Selle aasta indeksfondide liikumise graafikult joonistub eriti hästi välja see, kuidas LHV indeksfond teistest turul olevatest erineb ja kuidas erinev fondi sisu toob erineva tulemuse:



    LHV indeksfondil on võrreldes teiste indeksfondidega kaks suurt erinevust. Üks on see, et võrreldes konkureerivate indeksfondidega on LHV indeksfondis arenevate turgude osakaal kordades suurem, kuna kasutame maailma majanduste SKP põhist jaotust (mitte maailma börside turukapitalisatsioonide põhist jaotust) ja teine erinevus see, et võlakirjakomponent on asendatud kinnisvarafondidega. Ja kinnisvarafondid on see aasta väga hästi liikunud.

    Tulemuseks kolme kuuga 3,4%line erinevus tootluses võrreldes teiste ühte sammu astuvate indeksfondidega.
  • Hästi!
    Paradoks on see, et tegelikult võiks(võinuks) aktiivselt juhitud fondid (kõrgete valitsemistasudega fondid) sellist tootlust näidata/indekseid lüüa. Tuleb tunnistada et jään personaalse investeerimistulemiga kõikidele neile alla, õnneks küll minimaalselt, aga pole ma ka elukutseline selles valdkonnas.
  • Eelneva täpsustuseks, et ei jääks lahtist otsa "0,39%" fondi võrdluses äktiivselt juhitud fonidega (et äkki nood olidki parema tootlusega ja mu eelnev post ei päde): "kõige äkilisem" LHV fond on näidanud hetkel ca 2% kasvu YTD. Vahe on ootamatult suur ja jääb indeksitele alla lausa mitmekordselt (tagurpidises olukorras ilmselt on efekt sarnane teises suunas), aga pea 8 kordne vahe tundub, vaata kuidas tahad, liiga suur.

    PS. Postituse mõte pole kritiseerida aktiivselt juhitud fonde, vaid lihtsalt faktina hetkeseis ja erinevus kahe fondi vahel fikseerida.
  • Ilmselt LHV on siis riskinud keskmisest rohkem sinu XL fondiga ja pole õnnestunud?

    sul on pensionini jäänud üle 15 aasta,
    oled valmis riskima keskmisest rohkem,
    soovid kasvatada pensioniks kogutud raha pika aja jooksul.
  • juured
    Ilmselt LHV on siis riskinud keskmisest rohkem sinu XL fondiga ja pole õnnestunud?

    sul on pensionini jäänud üle 15 aasta,
    oled valmis riskima keskmisest rohkem,
    soovid kasvatada pensioniks kogutud raha pika aja jooksul.


    XLi varade jaotus:
    36,7% aktsiad
    61,2% võlakirjad
    Ülejäänud raha ja ekvivalendid.
    Pensionikeskuse kodulehel fondi juures infoks: "NB! Fondi strateegia muutus 01.01.2012. a ning alates sellest investeerib LHV Pensionifond XL oma varadest aktsiaturgudele 75%"
    Ei näe mina küll seda, et LHV XL fond väga agressiivne nüüd oma 36%'ga, rääkimata lubatud strateegia kinni pidamisest.

    Võrdluseks - Seb Energilises 73% aktsiaid, Swedbank K4 55,5% aktsiates.
  • Seda vähemalt 10 korda siin räägitud. Viisemann ootab 10+ aastat kriisi. Kahjuks pole siiani tulnud aga eks ta kunagi ikka tuleb.
  • selles mõttes nõus, et Viisemann/Fondi nimi eksitab - kui mandaat on 75% aktsiates olla, siis ei tohiks lubada nii diamatraalset kõrvalekallet sellest. või siis nimeta ka fond ümber 'Viisemanni aktiivfondiks'
  • Indeksfondide valuatsioonidest:

    30. aprill seisuga kaupleb II samba LHV Pensionifond Indeks 17,3x 12-kuu jooksvat kasumit, 16,0x 12-kuu ettevaatavat kasumit, 1,9x jooksvat raamatupidamisväärtust ja pakub 2,9% jooksvat dividendimäära.

    30. aprill seisuga kaupleb III samba LHV Pensionifond Indeks Pluss 16,6x 12-kuu jooksvat kasumit, 14,2x 12-kuu ettevaatavat kasumit, 2,1x jooksvat raamatupidamisväärtust ja pakub 2,6% jooksvat dividendimäära.
  • Uuendan ka indeksfondide pikemaajalisi tulemusi. Kuna tasumäärad on kõigil väga sarnased, siis erinevus tulemustes tuleneb erinevatest varade allokatsioonidest, kuhu raha passiivselt paigutatud on.

    2 aasta lõikes on parima tulemuse andnud LHV indeksfond +13,5%ga. Seejärel tuleb SEB, Swedbank ja Tuleva.


    1 aasta lõikes on parima tulemuse andnud LHV indeksfond +11,1%ga. Seejärel tuleb Tuleva, SEB ja Swedbank.
  • Kahe kuuga pole suuri muutusi olnud II samba indeksfondide järjestuses. Esimest kohta hoiab LHV indeksfond, mis on olnud indeksfondide loomisest algusest peale teistest agressiivsema riskiprofiiliga ja seeläbi tõusvatel turgudel teiste ees vahemaad kasvatanud.

    2 aasta parima tulemuse on andnud LHV indeksfond +17,3%ga:


    1 aasta parima tulemuse on andnud LHV indeksfond +11,2%ga:
  • Idee Joelile, et oleks jube tore näha järjestust kui arvutaksite rahaga kaalutud tootlused välja ehk näitate tootluseid mida nn reaalne pensioni investor võiks teenida. Kuna II samba korral puudub võimalus ju tehinguid ajastada ehk enamikule meist ostetakse ju neid osakuid igakuiselt, siis perioodi alg ja lõppväärtuse vaheline tootluse number annab ju ainult pool infot. Kindlasti saan vastuse, et meie plagad on ajas muutuvad ning erinevad aga siis võiks ju seda teha Eesti keskmise palgaga.
  • Mind paneb ka imestama millise järjekindlusega LHV Ameerika aktsiaturgu kotib ja väldib! Täie kindlusega võib öelda, et kui oleks paigutatud alates 2002 aastast (ii pensionisammas algus) pensionivara tehnoloogiasektorit järgivasse indeksisse, siis oleks pensionisamba tootlus olnud märkimisväärselt parem - ja lisaks ei oleks vaja ei mingit kallist/aktiivset fondi juhtimist.
  • nier
    Mind paneb ka imestama millise järjekindlusega LHV Ameerika aktsiaturgu kotib ja väldib! Täie kindlusega võib öelda, et kui oleks paigutatud alates 2002 aastast (ii pensionisammas algus) pensionivara tehnoloogiasektorit järgivasse indeksisse, siis oleks pensionisamba tootlus olnud märkimisväärselt parem - ja lisaks ei oleks vaja ei mingit kallist/aktiivset fondi juhtimist.


    Kui siinsed 'targad' fondijuhid oleksid kuulda võtnud Buffetit ja investeerinud kohalike pensionikogujate raha 90% Vanguard SP500 ETF-i ja ülejäänud 10% võlakirjadesse, siis oleks see ära teinud kõikidele teistele siinmail pakutavatele fondidele.
  • nier
    Mind paneb ka imestama millise järjekindlusega LHV Ameerika aktsiaturgu kotib ja väldib! Täie kindlusega võib öelda, et kui oleks paigutatud alates 2002 aastast (ii pensionisammas algus) pensionivara tehnoloogiasektorit järgivasse indeksisse, siis oleks pensionisamba tootlus olnud märkimisväärselt parem - ja lisaks ei oleks vaja ei mingit kallist/aktiivset fondi juhtimist.


    Miks piirduda ühe spetsiifilise sektoriga ühel spetsiifilisel turul - kui LHV oleks investeerinud kõik pensioniraha ühte edukasse ettevõttesse, oleks tootlus ju veel suurem! Tühja neist riskidest! Tühja neist investeerimispiirangutest! Regulaatorile ütled, et see on kindel nagu võlakiri.
  • Kord aastas vaatame üle maailma riikide SKP suurused ja riikide kuuluvuse arenenud, arenevate ja piiriturgude loetellu ning koostame vastavalt sellele SKP'ga läbi kaalutud fondiportfelli. Muudatuste tulemusena kerkisid pisut piiriturgude ja arenevate turgude osakaalud kogu portfellist. Turul olevatest indeksfondidest on LHV indeksfondid vaieldamatult suurima piiriturgude ja arenevate turgude aktsiaosakaaluga.

    Homsest jõustuvad uued LHV pensioni indeksfondide mudelportfellid on järgmised:

    II samba LHV Pensionifond Indeksil


    III samba LHV Pensionifond Indeks Plussil
  • 2019. aasta oli indeksfondidele suurepärane aasta, kus enamus indeksfonde tõusis üle 25%. Koos sellega kerkisid ka hinnatasemed, mida aktsiate eest turul maksma peab. Aastalõpu seisuga:

    II samba LHV Pensionifond Indeks (75% aktsiad; 25% kinnisvara) investeeringute kaalutud 12 kuu ettevaatav P/E on ca 16,7x, jooksev 12 kuu tagasivaatav P/E on 19,7x, jooksev hinna ja raamatupidamise suhtarv P/B on ca 1,9x ning jooksev dividendimäär on ca 3,3%.

    III samba LHV Pensionifond Indeks Pluss (100% aktsiad) investeeringute kaalutud 12 kuu ettevaatav P/E on ca 15,0x, jooksev 12 kuu tagasivaatav P/E on 18,4x, jooksev hinna ja raamatupidamise suhtarv P/B on ca 2,1x ning jooksev dividendimäär on ca 3,1%.
  • Joel Kukemelk
    2019. aasta oli indeksfondidele suurepärane aasta, kus enamus indeksfonde tõusis üle 25%. Koos sellega kerkisid ka hinnatasemed, mida aktsiate eest turul maksma peab. Aastalõpu seisuga:

    II samba LHV Pensionifond Indeks (75% aktsiad; 25% kinnisvara) investeeringute kaalutud 12 kuu ettevaatav P/E on ca 16,7x, jooksev 12 kuu tagasivaatav P/E on 19,7x, jooksev hinna ja raamatupidamise suhtarv P/B on ca 1,9x ning jooksev dividendimäär on ca 3,3%.

    III samba LHV Pensionifond Indeks Pluss (100% aktsiad) investeeringute kaalutud 12 kuu ettevaatav P/E on ca 15,0x, jooksev 12 kuu tagasivaatav P/E on 18,4x, jooksev hinna ja raamatupidamise suhtarv P/B on ca 2,1x ning jooksev dividendimäär on ca 3,1%.


    kogu lugupidamise juures, millal lõpeb LHV XL fondi liigitamine agressiivsete fondide hulka ja selle fondi omanike nörritamine lubatud strateegiast (ja seeläbi ka oodatavast tootlusest) suure hälbimisega?

    Tootlus 5,63% aastal 2019 ja varade jaotus 30.11.2019 seisuga selline ...



    Samas loen fondi tutvustusest: Fondi vara võib kogu ulatuses investeerida aktsiatesse, aktsiafondidesse ja muudesse aktsiatega sarnastesse instrumentidesse. Fondil on lubatud kuni 10% ulatuses fondi vara väärtusest võtta laenu. Fondi pikaajaliselt eelistatuim varaklass on avalikud aktsiainvesteeringud.

    Vastus, et ma võin oma fondiosakud näiteks LHV Indeksifondi osakute vastu vahetada - ei ole tegelikult aktsepteeritav. Pensionifond on pikaajaline investeering, mida ei pea pidevalt näppima ... kui ma olen endale sobiva strateegia ja seda järgiva fondi valinud, siis ei peaks ma tegelikult kuni pensionini midagi tegema ... vahest ehk vaid pensionile jäämise eel riske vähendama.
  • Henno Viires
    Joel Kukemelk
    2019. aasta oli indeksfondidele suurepärane aasta, kus enamus indeksfonde tõusis üle 25%. Koos sellega kerkisid ka hinnatasemed, mida aktsiate eest turul maksma peab. Aastalõpu seisuga:

    II samba LHV Pensionifond Indeks (75% aktsiad; 25% kinnisvara) investeeringute kaalutud 12 kuu ettevaatav P/E on ca 16,7x, jooksev 12 kuu tagasivaatav P/E on 19,7x, jooksev hinna ja raamatupidamise suhtarv P/B on ca 1,9x ning jooksev dividendimäär on ca 3,3%.

    III samba LHV Pensionifond Indeks Pluss (100% aktsiad) investeeringute kaalutud 12 kuu ettevaatav P/E on ca 15,0x, jooksev 12 kuu tagasivaatav P/E on 18,4x, jooksev hinna ja raamatupidamise suhtarv P/B on ca 2,1x ning jooksev dividendimäär on ca 3,1%.


    kogu lugupidamise juures, millal lõpeb LHV XL fondi liigitamine agressiivsete fondid hulka ja selle fondi omanike nörritamine lubatud strateegiast (ja seeläbi ka oodatavast tootlusest) suure hälbimisega?

    Tootlus 5,63% aastal 2019 ja varade jaotus 30.11.2019 seisuga selline ...



    Samas loen fondi tutvustusest: Fondi vara võib kogu ulatuses investeerida aktsiatesse, aktsiafondidesse ja muudesse aktsiatega sarnastesse instrumentidesse. Fondil on lubatud kuni 10% ulatuses fondi vara väärtusest võtta laenu. Fondi pikaajaliselt eelistatuim varaklass on avalikud aktsiainvesteeringud.

    Vastus, et ma võin oma fondiosakud näiteks LHV Indeksifondi osakute vastu vahetada - ei ole tegelikult aktsepteeritav. Pensionifond on pikaajaline investeering, mida ei pea pidevalt näppima ... kui ma olen endale sobiva strateegia ja seda järgiva fondi valinud, siis ei peaks ma tegelikult kuni pensionini midagi tegema ... vahest ehk vaid pensionile jäämise eel riske vähendama.


    Ilmselt koos Viisemanni pensionile saatmisega...
    Sisuliselt eksitas LHV avalikust väites, et tegemist on agressiivse strateegiaga fondiga.
  • Kuskilt oleks vaja üks agressiivse strateegiaga Viisemann leida vist :)
  • invictus
    Kuskilt oleks vaja üks agressiivse strateegiaga Viisemann leida vist :)


    Mida räägitakse ükssarvikute leidmise kohta?
  • Investeerimispankur olla on hea, riskivaba äri. Läheb hästi, siis uhkustad, kui tubli ja tark oled. Kui su fondid on aga viimased, siis kehitad õlgu ja lased vanaviisi edasi. Keegi kinga ei anna ja paremaid töötajaid ei palka....

    9 viimase fondi seas on 6 LHV fondi, kogu oma tähestikuga...
  • Joel, too siis välja ka kuidas teistel LHV II samba fondidel läinud on ? Kuidagi seda terast ettenägemist, riskijulgust ei ole tollel Viisemannil enam. Kui II samba algusaegadel paistis LHV silma oma riskijulgusega, siis viimased 3-5 aastat on küll see allapoole arvestust. Nüüd paistab Viisemann silma pensionireformijate ja Neivelti üle kolkijana ja ironiseerijana. Spordis vahetatakse treenerit, kui asi ei suju - kas LHV-s ei oleks ka aeg muutusteks?





  • https://majandus24.postimees.ee/6862271/eesti-pensionifondidel-oli-suureparane-aasta
  • Eks see LHV ja pealik on portu üles ehitanud arvestades ajaloosi tootlusi, mis seal +9% juures ja ei ihaletagi indexi tootlust, sest teatud aastal on ka indexi tootlus -30%. Mida pealkirjasi siis meedia teeks :"Viisemann kaotas aastaga 30% hoiustajate raha". Ollles viimasel ajal lugenud mitmeid ajatuid raamatuid, mis siin Äripäeval tulnud, siis hakkan rohkem ka mõistma asja iva. Viimases näiteks pakkus, et lähimate aastate tootlikus võiks olla kogutoodangu kasv+ dividendikasv - inflatsioon ja tulemus tuleb kui palju? Pakun, et ikka 50% ei adu, kuidas see aastane +28% tuli (vihje, püüdes parm kinni ja tuues ta maapinnale, pannes kõrs peese tüüriks, lendab ka otse üles).
  • Probleem ei ole tootluses, probleem on selles, et LHV väidab, et tegemist ei ole "Visemanni investeerimisstrateegiaga" vaid "Aktiivne juhtimine • Agressiivne strateegia". Karta on, et see strateegia töötab tal nagu Talpseppa fondiga.

    PS: Üldise LHV aktiivse juhtimise potentsiaali selgelt näitab, et nende Maailma Aktsiate fond, mis alates alustamisest sisuliselt pole midagi tootnud, iga kriisiga kukkunud kiiremini kui indeksid ja kasvanud aeglasemalt. Mina nende PR juhi asemel, paneks selle kiiresti kinni, kuna selle tulu ei suuda katta tekitavat mainekahju.
  • LHV peaks midagi ette võtma, graafikul ollakse suht tagaotsas ja Coop panga aktsiate lisamine portfelli lisab veel rohkem umbusku fondijuhtide tegutsemises ja pädevuses.
  • Miks pankade indeksfondid on selgelt paremat tootlust näidanud kui Tuleva? Oma kulude trummi tagumisega on nad ju kogu aeg väitnud et see toob ka parema tootluse kuid tagasivaatavalt pildilt paistavad nad küll kõige kehvem valik olevat indeksite seas. Jauravad mingi pooleprotsendise kulu kallal kuid päeva lõpuks hoopis neil endil kuludejärgne tootlus teistest mitu protsenti kehvem...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon