Börsipäev 2. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturgude eelmise nädala ca 1% langus jättis aasta lõppu mõru maitse suhu, kuid võrreldes 2016.a alguses valitsenud ebakindla majandusliku väljavaate ning börside suurte langustega võib öelda, et aasta teine pool möödus investorite jaoks juba oluliselt kõrgema kindlustunde juures, toetades 12 kuu lõikes S&P 500 indeksi 9,5% tõusu. Plusspoolele suutsid lõpuks jõuda ka mitmed Euroopa aktsiaturud, küll aga tuli Stoxx 600 indeksil siiski leppida -1,2% kaotusega.



    Nädalavahetusel avaldatud Hiina erasektori aktiivsusindeksid viitasid detsembris mõnevõrra pehmenenud äritingimustele. Töötleva tööstuse ametlik PMI alanes 0,3 punkti võrra 51,4 punktile (oodati 51,5), kuid seejuures jäi uute tellimuste indeks stabiilseks 53,2 punktile, mis peaks toetama sektoris edasist kasvu. Teenindus- ja ehitussektori aktiivsusindeks alanes detsembris -0,2 punkti võrra 54,5 punktile, kui teenindussektori alaindeks nõrgenes 53,7 punktilt 53,2 punktile ning ehitussektori oma kerkis 60,4 punktilt 61,9 punktile, näidates seda, et ehitus- ja kinnisvaraturg on jätkuvalt Hiina majanduse oluliseks tugisambaks.

    India sularaha kriis on jätmas oma jälje riigi majandusele, kus töötleva tööstuse aktiivsust mõõtev PMI kukkus detsembris 52,3 punktilt 49,6 punktile, saavutades madalaima taseme alates eelmise aasta detsembrist. Kolmapäeval selgub, milliseks on olukord kujunenud teenindussektoris, kus võis juba novembris täheldada aktiivsuse olulist kokkutõmbumist.

    Uus aasta algab finantsturgudel väga vaikselt, kuna osa Euroopast naudib täna vaba päeva ning samuti on suletud turud Põhja-Ameerikas. Majandusuudistest avaldatakse eurotsooni detsembri lõplik aktiivsusindeks.

    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (detsember)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (detsember)
    10.50 Prantsusmaa töötleva tööstuse PMI (detsembri lõplik)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstuse PMI (detsembri lõplik)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (detsembri lõplik)
  • Hispaania töötleva tööstuse PMI kerkis detsembris 0,8 punkti 55,3 punktile, saavutades parima taseme alates jaanuarist ning ületades konsensuse 54,6punktist prognoosi. Uute tellimuste kasvu kiirenemine annab lootust ka paljulubavaks aasta alguseks.
  • Sarnaselt on suvest alates tingimused paranenud ka Itaalia töötlevas tööstuses, kus PMI jõudis detsembris 53,2 punktini (novembris 52,2) ning üllatades analüütikuid, kes prognoosisid 52,3 punkti.
  • Saksamaa töötleva tööstuse detsembri lõplik PMI korrigeeriti marginaalselt positiivsemaks (ligi kolme aasta parim), Prantsusmaa oma ühtis esialgselt raporteeritud 53,5 punktiga, mis oli 67 kuu kõrgeim tase.

    German Markit Manufacturing PMI Dec F: 55.6 (est 55.5; prev 55.5)
    French Markit Manufacturing PMI Dec F: 53.5 (est 53.5; prev 53.5)
  • Eurotsooni töötleva tööstuse detsembri lõplik PMI ühtis esialgse näitajaga, milleks oli 54,9 (novembris 53,7), viidates sektori kõrgeimale aktiivsusele alates 2011.a kevadest.
  • Head uut aastat kõigile!

    Olgu veel meeldetuletuseks öeldud, et täna on USA aktsiaturud suletud, kuna 1 jaanuar langes nädalavahetusele.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon