Luminor börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Luminor börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • DNB ja Nordea ühendpanga nimeks saab Luminor

    Hea asi rikutakse nüüd väga halva nimega ära. See on hullem brändiämber kui Hansapanga Swedbankiks muutmine. Ma paneks sellise nime keemiaettevõttele või kellafirmale, mitte pangale.

    No ok, nimest saame ehk üle, aga arvestades, et brändi loomise taga oli kõikvõimas Future Bränds ning ilmselt selle nime peale pandi magama rohkem kui kuuekohaline summa, siis kuidas sai selline üüber kala sisse sattuda:

  • Panerai kallitel kelladel juba aastaid....

  • Vaat kui mugav neid kellasid ärikingitustena kinkida samas, nimi juba peal olemas.
    Pannud lihtsalt Lumine, ahvides Jaapani poeketti...."täna uudistes: Lumine pank teatas, et seoses raskete teeoludega esineb pangaautomaatide töös häireid".

  • Ei müü see lumi kuidagi, Nokia Lumina oli ka ämber ja läks väga kähku allavett.
  • Äriregistri andmete on olemas ettevõte nimega Luminor Finance OÜ ja Luminord OÜ. Ma nüüd tahaks tõesti näha, kuidas Äriregister reageerib sarnase nimega ettevõtte registreerimisele.

    Umbes kaks aastat tagasi keeldus Äriregister mulle registreerimast ettevõtet, kus oli sees sõna Crowd, tuues põhjenduseks, et registreeritud on ettevõte, mille nimes on sees Crown ja tegu on eksitavalt sarnase nimega. Ja ma ei suutnudki neile selgeks teha, et Crowd ja Crown on ikka väga-väga erinevad asjad.
  • wise
    Äriregistri andmete on olemas ettevõte nimega Luminor Finance OÜ ja Luminord OÜ. Ma nüüd tahaks tõesti näha, kuidas Äriregister reageerib sarnase nimega ettevõtte registreerimisele.

    Umbes kaks aastat tagasi keeldus Äriregister mulle registreerimast ettevõtet, kus oli sees sõna Crowd, tuues põhjenduseks, et registreeritud on ettevõte, mille nimes on sees Crown ja tegu on eksitavalt sarnase nimega. Ja ma ei suutnudki neile selgeks teha, et Crowd ja Crown on ikka väga-väga erinevad asjad.


    https://www.inforegister.ee/14213863-LUMINOR-FINANCE-OU

    Kusjuures Luminor Finance on 01.03.2017 asutatud ettevõte, mille juhatuse liige Juulika Aavik on Soraineni büroo advokaat, kes on aidanud läbi viia M&A tehinguid mh. energeetika, panganduse, kindlustuse ja jaekaubanduse sektorites.

    Ma pakun, et sellel ettevõtte loomine on DNB ja Nordea ühinemisprotsessiga seotud kuidagi, mitte ei konkureeri nimekuju pärast.
  • Hea pakkumine. Kuigi peakontor pidavat tulema eestisse, siis panka põhikapitaliga 2500 EURi OÜ peale nullist rajama ilmselt ei hakata. Ma pakun, et Juulika taga on keegi, kes tahab asja huvitavamaks teha.
  • Täiendavat kapitali saab alati vajadusel juurde maksta või tekitada läbi ühinemistehingu :)
  • Viimane suhteliselt tuntud lumest meisterdatud tegelane oli "Rehepapist" kubjas Hansu kratt . . .
    Poleks paha tema saatust meelde tuletada. . . :))
  • Tunnistan, et olen marketingikauge inimene aga mulle on alati jäänud arusamatuks see loogika kuidas finantsinstitutsioonid nimesid vahetad. Kõigepealt maksad üüratu papi, et mingi brand luua või see osta ja siis järgmisel hetkel viskad kõik minema ja hakkad otsast peale. Ma saaks aru kui vanal nimel oleks halb maitse küjes aga mis häda oli ära muuta Hansa või Seesam Elu nimed või nüüd siis Nordea? Samas A.Le Coq, Saku, Kalev ja teised sarnased tegelased toiduainesektoris toimetavad edasi ja pole häda midagi.
  • Cynic
    Tunnistan, et olen marketingikauge inimene aga mulle on alati jäänud arusamatuks see loogika kuidas finantsinstitutsioonid nimesid vahetad. Kõigepealt maksad üüratu papi, et mingi brand luua või see osta ja siis järgmisel hetkel viskad kõik minema ja hakkad otsast peale. Ma saaks aru kui vanal nimel oleks halb maitse küjes aga mis häda oli ära muuta Hansa või Seesam Elu nimed või nüüd siis Nordea? Samas A.Le Coq, Saku, Kalev ja teised sarnased tegelased toiduainesektoris toimetavad edasi ja pole häda midagi.


    Olekski võinud jätta Nordea, kuid ilmselt toimus mingi egode kollisioon ja tulemuseks oli selline kompromiss. See Luminor küll absoluutselt ei haaku finantsasutuse nime olemusega, kuid pole hullu: annab nii SAB-le kui LHV-le eelise kui selgema identiteedikuvandiga pankadele.
  • Misiganes põhjusel ei tahtud 2 konkureerivat skandinaavia panka (Nordea ja DNB) balti riikides enam oma nime alt tegutsega ja turult väljumise asemel otsustasid teha ühise ettevõtmise ja sellele oli siis ka uut nime vaja.
    Kuna meil ühtset või sarnaselt kõlavat "balti keelt" ei ole, siis ongi raske uut nime leida, mis sobiks 3 riiki ja ei viitaks üheselt kummagile osanikule. Naljaga pooleks oleks võinud panna uue panga nimeks "Pribaltica" - kellele nostalgialaks, kelle viide tegutsemispiirkonnale
  • Cynic, mitte ainult finantsfirmad, telekommunikatsioonifirmad vahetavad oma nimesid samamoodi.
  • Nüüd tuleb hakata selle uue panga kontoris käies uurima hakata, et kus need valgustid ning LED-pirnid on, mida nad seal müüvad. Kas need valgustid mis on telleritel peade kohal?
  • Huvitav kas siis Solarise keskuses hakkab olema Luminori kontserdimaja
  • See Luminarc on üks vana tuntud kööginõude valmistaja.

    No ma siin mõtlen, et brändisepad seal Londonis ei saanud sellest eesti asjast ikka päris hästi aru. Keegi ütles, et seal on sitt suusailm aasta läbi. "Lumi... lumi... lumi..." lõpuks lõid käega, et ah savi, need baltikumi ugrirahvad enivei midagi brändindusest ei tea. Võtaks midagi sellist, mida on varem tehtud. Väike rüübe ja ennäe, seal kohvitassi all ta oligi. Täpp tehti kandiliseks, font ja värv jäi samaks. Nordea ja DNB Nor-ist võeti see Nor ja käib küll.

    Aga kui keeraamika pealt juba maha kopeerimiseks läks, siis oleks võinud kaaluda ka teisi kodumaisemaid nimesid nagu näiteks Siimusti Keraamika. Sellest nimest oleks saanud sellise mõnusalt karuse ja koduse panganime.

  • Nad peaks Hr.Lumani ka nõukogusse kutsuma :-)
  • Kõlab nagu Lumani ja Norbergi pank :)
  • Still better than being named after a convicted felon.
  • Poland’s biggest lender was not interested in acquiring Luminor, Baltic business created by Nordic banks DNB and Nordea, co. says on its Twitter account.. Says is not seeking other acquisitions in the Baltic region.
  • Uh-oh, üks börsikandidaat jälle vähem: Nordea ja DNB müüvad Luminori kontrollosaluse Blackstone'ile
    Põhjala pangad Nordea ja DNB müüvad 60-protsendilise osaluse Baltikumis tegutsevas Luminori pangas USA investeerimishiiu Blackstone erakapitalifondidele, tehingu hind on ligikaudu 1 miljard eurot.

    Tehingu tulemusena jääb nii Nordeale kui ka DNB-le Luminoris 20-protsendiline osalus ning samuti kohad Luminori nõukogus, teatas Nordea. Samas peab Nordea Blackstone'iga ka eraldi kõnelusi, mille järgi müüks suurpank keskpikas perspektiivis ka järele jääva paki.

    Nordea müüdava ligikaudu 36-protsendise aktsiapaki ostuhind on 600 miljonit eurot, mis tähendab Luminorile ligikaudu 1,7 miljardi euro suurust turuväärtust. See vastab enam-vähem täpselt finantskontserni varade raamatupidamislikule väärtustele. Kokku maksab Blackstone soetatava 60-protsendilise paki eest ligikaudu 1 miljard eurot.

    Ülejäänud 20 protsendi osaluse müügihind tulevikus on Nordea ja Blackstone plaanide järgi aga raamatupidamislik väärtus korrutatud teguriga 0,9. Nordea teatel jätkab pank keskpikas vaates Luminori rahastamist ning pakub 2020. aastani pangale üleminekuteenuseid.


    Senine välja käidud plaan 2020 aastaks börsile jõuda vaevalt et realiseerub.
    5-10 aastat on Luminor kindlasti private equity käes ja pärast seda kes teab kuidas ja mitme peigmehe vahel "pruuti" solgutama hakatakse.

    Pangandussektor ja marketcap ca 2bn EUR oleks kohalikule börsile hädasti ära kulunud.

    LHV aktsia hind on ca aasta paigal passinud. Ei tea kas selle tehingu sõlmimisel on sellele asjaolule mingi mõju ka olnud. Nüüd saabub tugeva PE toega konkurent koduõuele, see võiks selgitada aktsia stabiilsust.
    Samuti Danske rahapesu spillover.

    Tehingust siiski ka positiivne mõju. Nimelt võiks PE olla huvitatud ärimahu kasvust ja laenude andmisest. Konkurents järele jäänud pankade vahel heal juhul pingestub, halvemal juhul ei vähene ja püsib stabiilsena.
  • Luminor siiski börsi "eeskojas". Luminori ametlik pressikas: Maailma juhtiv investeerimisfond Blackstone investeerib Luminori 1 miljard eurot ja omandab pangas enamusosaluse
    Luminor Group AB juhatuse esimehe Nils Melngailise sõnul iseloomustab Blackstone’i ulatuslik rahvusvaheline teadmistepagas, pikaajaline finantssektori kogemus ja edukas koostöö sektori ettevõtetega. “See teeb Blackstone´ist Luminori jaoks ideaalse strateegilise partneri. Luminori eesmärk on pakkuda uusi, innovaatilisi pangatooteid ja teenuseid, mis on loodud Eesti, Läti ja Leedu ettevõtete ning inimeste jaoks. Blackstone´i otsus investeerida Luminori on kooskõlas meie visiooniga ning annab jõudu juurde saamaks Baltikumi juhtivaks finantsteenuste pakkujaks.“

    „Tegemist on märkimisväärse välisinvesteeringuga meie regiooni. Ühtlasi on see ka suurim erakapitalifondi investeering Baltikumi ajaloos. Blackstone´i otsus investeerida Luminori on tunnustus meie valitud strateegiale ja väljendab kindlustunnet Eesti, Läti ja Leedu majandusväljavaadete suhtes. Samas on meie pikaajaline plaan jätkuvalt noteerida ettevõtte aktsiad börsil,“ lisas Melngailis.


    Nordealt ka natuke parem selgitus valuatsiooni kohta: Nordea to sell its ownership in Luminor to Blackstone
    The agreed purchase price in the upfront sale of the approx. 36 per cent stake divested by Nordea is EUR 0.6 billion, valuing Luminor, which currently generates a mid-single digit normalised RoE, at approx. EUR 1.7 billion, equivalent to 1.0x P/BV. The forward sale of Nordea’s remaining 20 per cent stake will be carried out at a fixed valuation of 0.9x P/BV. This corresponds to an estimated blended sales multiple of 0.97x P/BV, excluding transaction costs and other Nordea-related accounting impacts, for the sale of Nordea’s ownership in Luminor. In addition to the upfront sale and forward sale Nordea will continue to provide funding to Luminor over the medium term, together with transitional services until 2020.



    PS: kuna Luminor kavatseb jätkuvalt jõuda kunagi börsile, siiv võiks ka foorumi pealkirja muuta tavapäraseks, ehk "Luminor börsile".
  • momentum

    PS: kuna Luminor kavatseb jätkuvalt jõuda kunagi börsile, siiv võiks ka foorumi pealkirja muuta tavapäraseks, ehk "Luminor börsile".


    Millest selline seisukoht? Seni kuni Blackstone seda välja ei ütle, mina küll sellele ei panustaks ja pigem all bets are off, võrreldes sellega mida nt Raasuke vb kunagi ütles. Blackstone huvi Tallinnas midagi noteerida jääb ebaselgeks. Nähtavasti lõpeb asi Nordea osaluse ostmisega ning pigem leiavad nad DNB jupile ka uue omaniku kui et hakkavad midagi listima.
  • TaivoS
    Millest selline seisukoht?


    See tuleb Luminori enda pressiteatest.


    Teatud määral on see loogiline mõte, et ei soovita Tallinnas listida ja pigem üritatakse edasi müüa, aga tegelikult oli DNB ja Nordea Baltikumist väljumise soov ju pank kellegile ära müüa paar aastat tagasi, mitte teha ühendpank kahe panga pealt. Aga keegi ei soovinud osta. Luminori ühendamine oli puhtalt hädakäik ja ega praegugi ju ei kaasatud sektorist huvitatud investorit, ehk teist panka.
    PE võib siseneda kuhu iganes kus ta ainult head finantstootlust näeb. 5-10 aastat on positsioonis olemise aeg ja edasi tuleks väljuda. Aga kuhu ja kellele kui teised pangad regiooni laieneda ei soovi? Ma ei usu, et Lääne-Euroopa pangad sooviks laieneda Baltikumi. Ja Skandinaavia pankadel on omad harud olemas, või tõmmatakse neid koomale. Järele jäävadki teised PE-d või kohalik avalikkus ja investorkond, ehk IPO. Sellisel juhul asendub üks finantskapitali liik teise finantskapitali liigiga, ehk PE fondid asenduvad pensionifondide, aktsiafondide, väikeinvestorite jt börsihuvilistega.
    Kuna Blackstone on hea omanik ja võimekas tehingumeister, siis on ka Lääne-Euroopa jt globaalsetel fondidel tulevikus julgust ja usaldust, et Balti börsil noteeritud panka IPO käigus siseneda.
  • Tundub loogiline, et Blackstone väljuda kunagi tahab. Pöidlad pihku, et nad veel midagi ostavad (SAB1L, Please), et asi suurem oleks.
  • Blackstone on investeerimispank ning praegune tehing on väljaostutehingu struktuuris lihtsalt vahetehing selleks, et kapital konsolideerida ja lõplikult välja osta DNB ja Nordea. Blackstone on tehingus esindaja ning jäägem selle juurde, et Nordea ja DNB teevad full exiti ning Luminori ostja on mõni reaalselt tegutsev pank Euroopas ja täiesti võimalik, et mõni hetkel Eestis edukalt oma asju ajav pank.
  • Miks DNB ja Nordea üldse oma osalused Backstonele ära müüsid? Pankadel oli vabat sularaha vaja? Või strateegiline lahkumine siit turult ja samuti lahkumine valdkonnast mis on pankadele kõrvaltegevus?

    Ma ei usu et Luminor börsile läheb, pigem ehk valmistatakse ette Baltikumis mingit pangandusplatvormi mida saaks mõnele Euroopa (Poola?) suurpangale maha müüa, kes tahaks oma turuosa siia kanti laiendada. Eriti siis kui veel SAB1L kunagi ära ostetakse.
  • wise
    Blackstone on tehingus esindaja ning jäägem selle juurde, et Nordea ja DNB teevad full exiti ning Luminori ostja on mõni reaalselt tegutsev pank Euroopas ja täiesti võimalik, et mõni hetkel Eestis edukalt oma asju ajav pank.


    Ma ei usu, et Blackstone vaid esindab kedagi. Blackstone on juhtinvestor laiemas konsortsiumis. Nordea pressiteade: "As part of Nordea’s strategy to focus its operations to the Nordic core markets, Nordea, together with DNB, has entered into an agreement to jointly sell 60 per cent of Luminor to a consortium led by private equity funds managed by Blackstone (“Blackstone”)."

    On Blackstone ise ja tema mitmed fondid ja on tõenäoliselt ka teisi PE fonde. Loodetavasti pressikonverents tehakse ja seda asjaolu ajakirjanike poolt täpsustatakse.
    Kusagil Luminorgate (EST, ENG) videos mainis Raasuke, et tal on endal ka osalus käimasolevas väljaostmises. Ma ei üllatuks üldse kui peale Blackstone´i on veel peotäis väikeosanikke kelledeks on nt. praeguse panga juhtkonnaga seotud investeerimiskehad.
  • opex
    Tundub loogiline, et Blackstone väljuda kunagi tahab. Pöidlad pihku, et nad veel midagi ostavad (SAB1L, Please), et asi suurem oleks.


    Pigem mitte. Raamatupidamislik väärtus? Siis peaks SAB hind kolmandik odavam olema.
  • SABis seotud isikud iga nädal tilgutavad nii 100k kaupa oma aktsiaid turgu, kui seal mingi müügitehing soolas oleks, siis vaevalt et nad oma aktsiaid müüks.
  • Fake McCoy
    SABis seotud isikud iga nädal tilgutavad nii 100k kaupa oma aktsiaid turgu, kui seal mingi müügitehing soolas oleks, siis vaevalt et nad oma aktsiaid müüks.

    Võibolla on neil lihtsalt labane vajadus raha saada või portfelli tasakaalustada? Paljudel vaja laene-liisinguid maksta.
  • momentum
    wise
    Blackstone on tehingus esindaja ning jäägem selle juurde, et Nordea ja DNB teevad full exiti ning Luminori ostja on mõni reaalselt tegutsev pank Euroopas ja täiesti võimalik, et mõni hetkel Eestis edukalt oma asju ajav pank.


    Ma ei usu, et Blackstone vaid esindab kedagi. Blackstone on juhtinvestor laiemas konsortsiumis. Nordea pressiteade: "As part of Nordea’s strategy to focus its operations to the Nordic core markets, Nordea, together with DNB, has entered into an agreement to jointly sell 60 per cent of Luminor to a consortium led by private equity funds managed by Blackstone (“Blackstone”)."

    On Blackstone ise ja tema mitmed fondid ja on tõenäoliselt ka teisi PE fonde. Loodetavasti pressikonverents tehakse ja seda asjaolu ajakirjanike poolt täpsustatakse.
    Kusagil Luminorgate (EST, ENG) videos mainis Raasuke, et tal on endal ka osalus käimasolevas väljaostmises. Ma ei üllatuks üldse kui peale Blackstone´i on veel peotäis väikeosanikke kelledeks on nt. praeguse panga juhtkonnaga seotud investeerimiskehad.


    Blcakstonel on praeguseks diil 60% väljaostu eest, et Raasuke viib Luminori börsile nagu ta lubanud on ning Blackstone investeering on kindlatel jalgadel. Nordea ja DNB teevad baltimaadest kindlasti exiti, seda ma kahtluse alla ei pane. Ja kui Blackstone jääb oma osalusega sisse, siis vastust ei ole ikka küsimusele, kes on edasine operaator.

    Ülejäänu osa väljaostmiseks on vaja ca 600 MEURi? Võib järeldada, et sellist summat baltimaades koku ei tõsta. Küll aga suurematel turgudel, London näiteks.


  • Kes ostab Luminori, kui Luminori ostab Blackstone? ;)
  • Postimees: "Saan aru, et teie plaan börsile minna saab pigem jõudu juurde." Raasuke "Absoluutselt. Raske on öelda seda, et see oleks nüüd ajaliselt rohkem kokku surutud. Aga me teame, et meil on piiratud ajahorisondiga investor."

    Kõlab siiski sildfinantseeringuna.
  • Tea kas keegi vaatas LHV-d ka kui ostukandidaati.....
  • Mis seal vaadata. LHV on ise kõige tõenäolisem ostjakandidaat.
  • Mis siin ikka spekuleerida?
    On fakt, et PE positsioon ei ole igavene. PE väljub sõltuvalt ettevõttest kas lühemas perioodis (3-5 aastat) või keskpikas perspektiivis (5-10 aastat). Väljumine sõltub turuolukorrast, fondi mandaadist, organisatsioonikultuurist, majandustsüklist jne. Kõige tüüpilisemalt kui majandustsükkel ei luba väljuda, siis istutakse kauem sees, aga muidu otsitakse uus strateegiline investor.

    Miks on halb, et PE siseneb? Sageli jäävad PE-d omavahel ettevõtet edasi ja edasi müüma, sellistes suurtes konglomeraatides nagu Blackstone, võivad ka mitu eri fondi järgemööda siseneda-väljuda. Samuti on PE-l kalduvus otsida teist ettevõtet ostjaks ja strateegiliseks partnerluseks. Tähendab see aga seda, et mõni suurem pank kes juba on börsil, saab omale Baltikumi tütarettevõtte ja Luminori enam eraldi noteerima ei hakataks. Nii nagu on juhtunud Swedbanki, SEB, Telekomiga. Mõju kohalikule turule loomulikult hävitav.

    Pressiteates mainitakse ühte olulist asjaolu mis vähendab oluliselt riski, et PE-d jäävad lõputult omavahel tehinguid tegema: "Tegemist on üleilmselt viimase aastakümne suurima erakapitalifondi investeeringuga universaalpanka ning iseseisvuse taastamise järgse perioodi suuruselt teise finantssektori ostutehinguga Baltikumis.".
    Kui tehing on nii anomaalne, et kogu maailma kontekstis paistab silma, siis ammugi Baltikumis.
    Kui tehing on nii haruldane, et ka kogu maailma kontekstis läheb vähemalt 10. aasta pikkust ajavahemikku tarvis otsida, et vähegi võrreldav tehing leida, siis on selge, et teist vastaspoolt tehingule PE maastikult leida ei ole. Järelikult jääb põhimõtteliselt kaks varianti: management LBO või noteerimine.
    Kuna management LBO tarbeks kipub maht liiga suureks jääma, siis ongi noteerimine peamine alternatiiv.

    600 miljonit kapitali tõsta Baltikumis pole mingi probleem. Baltikumi ettevõtte on naeruväärselt väikesed, keskmine IPO jääb tegelikult peamiselt micro-micro-nano-cap fondijuhtide radarile. Baltikumis ei ole normaalseid suuri ettevõtteid kuhu suured fondid saaks sisse tulla. TSM1T müüdi ilusti ära ülemärkimisega, Maxima võlakirjad 1bn EUR väärtuses müüdi ilusti ära, mõned suuremad võlaemissioonid mis tehakse Londonis või mujal müüakse samuti ilusti ära. Varsti tuleb ENEFIT ja kaasab paaarsada miljonit ja seegi summa on väike. Ja loomulikult müüakse ära.

    TSM1T ja ENEFIT on riigi poolt head algatused, et tuua välistähelepanu ja huvi regiooni. On ainult positiivne kui erasektor jätkab suurte emissioonidega. Inbank ja Tavid on natuke suuremad emissioonid mis on oma huvi indikeerinud, kuigi siiski väga väikesed. Ka Citadele võiks uuesti börsiletulekule mõelda. Edasi on pipeline kahjuks suurematest ettevõtetest ja turuväärtusest tühi ning see näitab ära kus on tegelik probleem: ei ole suuri ettevõtteid mida müüa fondidele Lääne-Euroopas ja vähegi globaalsel tasemel.

    Raasukeselt kaks intervjuud:
    1) Raasuke: uskumatu, kui palju energiat läks läbirääkimistel rahapesuasjade selgitamisele
    2) Raasuke: tahame Luminori endiselt börsile viia, uute omanike plaan on nagunii osalus paari aasta pärast edasi müüa
    Mõlemas kinnitab selgelt, et Luminor viiakse suhteliselt kiiresti börsile. Algne plaan oli 5-e aastaga alates ühinemisest jõuda börsile. Praegu on 1 aasta kulunud, seega hiljemalt 2022 aasta lõpuks võiks esimene emissioon toimuda. DNB võib jäädagi päris pikaks ajaks aktsionäriks, mõneks ajaks ka Blackstone kui nad näevad head tootluse võimalust.

    Kui praegu on panga väärtus 1,7 bn, siis IPO ajaks võiks turuväärtus olla 2...2,5 bn. Olgu ajaloo huvides siin ära märgitud Balti börside turuväärtused:
    * põhinimekiri kokku 5,953,078,936.27 EUR
    * lisanimekiri kokku 1,605,570,800.85 EUR
    * võlakirjade nimekiri kokku 6,528,500,794.79 EUR
    * First North alternatiivturg aktsiatele 55,919,078.4 EUR
    * First North alternatiivturg võlakirjadele 33,970,729.64 EUR

    Esimese intervjuu lõpuosas on tähelepanuväärne viide sellele, et Luminor kavatseb vähendada eluasemelaenude väljastamist. Kuna panganduse laenutegevus tavainimese mõistes igapäevases arusaamises toimub eluasemelaenude pakkujana, siis tegelikult majanduses ringleva raha hulk pärast tehingut kipub vähenema. Ettevõtted ma arvan, et saavad oma likviidsusvajadust ka võlakirjadega rahuldada, aga tavakodanikud eluasemelaenu pakkujat asendada ei saa.
  • ERR-I uudisteportaalis kolm pikemat ja põhjalikumat lugu, eriti Raasukese intervjuu:
    1) Blackstone'i väljumisstrateegia jääb tõenäoliselt seotuks Luminori IPO-ga
    2) Omanikuvahetus ei mõjuta Luminori börsilemineku plaani
    3) Luminori tegevjuht Erkki Raasuke: meil pole vaja nõuandeid väljaspoolt


    Nende ja varasemalt lingitud materjalide puhul on selge, et:
    Luminori IPO teemal
    * Luminori IPO tuleb. Ja tuleb pigem olemasoleva plaani järgi, ehk hiljemalt nelja aasta pärast võiks oodata suuremat IPO-t.
    * Blackstone on sees keskpika vaatega, ehk 5-10 aastat.
    * lähtuvalt eelnevast toimub Luminorist väljumine mitmes laines. Kõigepealt IPO, siis secondary, secondary, private placement jne. [minu spekulatsioon: Võib-olla asendatakse osa equity's võlakapitaliga. Selle läbi peaks edaspidi paranema ka võlakirjade nimekirja koos-seis]
    * loodetavasti ei satuta võimaliku suure IPO mahust paanikasse ja ei dual-list´ta kusagil mujal. Või vähemalt tehakse seda väikeses mahus ja hiljem kui noteeritakse esimene ports aktsiaid Baltikumis. Praegune praktika mitmel börsil noteerimistega näitab seda, et kui enamus juhtkonnast, töötajatest, klientidest ja/või koostööpartneritest on ühes regioonis, siis kauplemisaktiivsus teises regioonis ei teki. Nt OEG1T mis oli üsna aktiivne Baltikumis, ei tekitanud aktiivset kauplemist Varssavis. Leedu lennukihooldusfirma AviaAM mis ca 10 aastat tagasi Varssavis börsile läks, delist´b nüüd seal põhjusega, et vähene likviidsus ei loo enam lisaväärtust. SFG1T samuti Varssavis oluliselt väiksema kauplemisaktiivsusega. Samuti igal pool Frankfurdis jt. Saksa börsidel ning Londonis jne mitmel pool noteeritud asjad ei saavuta likviidset kauplemist.
    Kui ka otsustatakse noteerida mujal, mis oleks viga, siis loodetavasti tehakse esimene IPO Baltikumis ja see tekitab aktiivse kauplemise koduturul mis hoiab välisturgudel kauplemise väheaktiivsena isegi juhul kui hiljem otsustatakse midagi mujal noteerida.

    Panganduse konkurentsi teemal
    * Danske ja DNB on andnud välja palju madala marginaaliga eluasemelaene, mis seovad reguleeritud Tier-x kapitali. Samas pole jaekliendi muu huvitav tegevus (krediitkaardid, tarbimiskaardid, tarbimislaenud, maksed ja ülekanded jmt) olnud alati samas pangas. Seega on Luminorile jäänud kõrge regulatiivne kapitaliseerituse koormus, ülejäänud pangad aga saanud lihtsad kasumid.
    ** Luminor soovib taolist praktikat otsustavalt ja kardinaalselt muuta ja jääda aktiivsete, toimekate agentide teenindajaks: "Eraisikute poole pealt on meil kaks või isegi rohkem massiklientuuri teenindavat panka. Meil ei ole sinna mõtet end juurde pressida. Vaataksime ikkagi majanduslikult aktiivseid ettevõtlikke inimesi, on nad vabakutselised või investorid.
    Kõigist eraisikutest, kes Baltikumis elavad, jäävad meie sihiku alla 15-20 protsenti, mitte rohkem. See on see fookus ja see tähendab ka, et tänane ja tuleviku Luminor ei ole 30-40-protsendise turuosaga, vaid pigem 20-protsendise turuosaga, võib-olla isegi selle serva all.
    Natuke vale on rääkida üldisest turuosast, sest konkreetsetes segmentides oleme väga tugevalt esindatud: kohaliku otsustamise ettevõtted ja majanduslikud aktiivsed eraisikud.
    "
    *** Eelnevalt kirjeldatud ja mainitud strateegia tähendab seda, et lähenetakse LHV praegusele tegutsemisele. LHV saab omale väga selge konkurendi. Võib-olla selgitabki see protsess ja Blackstone kõneluste pidamine ära LHV aktsia peaaegu aasta kestnud stabiilsuse.
    * Globaalne pankade reguleerimise tuhin on LHV stiilis pangandusele soodne, ehk pole vaja muretseda suurte integreeritud pangagruppide konkurentsivõimelisuse pärast, sest rahapesu jm regulatsioonide tõttu on pangandus üsna palju tõmmanud end riigipiiride sisse. Võib vabalt olla nishi-pank, enda valitud sfääris tegutseja! Suur üldistus: regulatsioonid on globaalsed ärid regionaliseerinud. Vabadus ja "regulatiivne arbitraaź" kestab niikaua kuni räigemaks muutunud regulatsioonid sunnivad globaalseid ärisid disintegreeruma mis tekitab regionaalseid mullikesi juurde. See toimub praegu Luminoriga ja seega võib öelda, et going forward, on LHV-l üks tõsine konkurent juures.
  • Minu arvates väga head analüüsid ja kokkuvõtted momentumi poolt.

    momentum
    See toimub praegu Luminoriga ja seega võib öelda, et going forward, on LHV-l üks tõsine konkurent juures.


    Omast kogemustest öeldes on minu arvates Luminoril praegu ikka väga pikk samm astuda, et jõuda efektiivsuses (meeletu bürokraatia) ning klienditeeninduse kvaliteedis LHV-le lähedalegi. Kuna olen kasutanud Luminori eraisikuna ja eelkõige just nende teenuste osas, mille kohta võib välja lugeda, et pole edaspidi fookuses, siis võimalik, et olengi tunda saanud seda, kuidas enam tavalisele kodulaenuga eraisikule suurt tähelepanu ei pöörata. Samas, kui mul eraisikuna on halb kogemus, siis miks peaksin ettevõttega või veel muude teenuste saamiseks sinna pöörduma....
  • Luminor teatas, et plaanib välja tulla kuni kolme miljardi euro suuruse võlakirjaprogrammiga. Võlakirjad listitakse Dublini börsil.

    https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2018/10/06/luminor-tuleb-valja-hiiglasliku-volakirjaprogrammiga?utm
  • Luminor hakkab lõpuks aktsiatesse investeerimist klientidele pakkuma, tea mida see platvorm endast kujutab, miski Blackstone vidin on, siis võiks päris huvitav olla. https://m.arileht.delfi.ee/investeeri/article.php?id=88900409
  • opex
    Luminor hakkab lõpuks aktsiatesse investeerimist klientidele pakkuma, tea mida see platvorm endast kujutab, miski Blackstone vidin on, siis võiks päris huvitav olla. https://m.arileht.delfi.ee/investeeri/article.php?id=88900409


    Blackstone on asjaga seotud ainult niipalju, et suunab globaalsete lahenduste poole, kui sedagi.

    Tegelikult on see Saxo Banki veebiplatvorm SaxoInvestor. Luminor kasutab lihtsalt white label lahendust Saxolt ja ei hakanud ise midagi programmeerima.

    Aru ma ei saa muidugi, miks e-riik-Eesti maaklerid ise midagi taolist globaalsele turule ei valmista.

    Swedi ja SEB pärssiv mõju ma eeldan, et kõik arenduskraanid kinni on keeratud kohalikel pankadel.
  • https://epl.delfi.ee/uudised/kogemata-voorale-kontole-turvarisk-toob-netipanka-uue-lahtri?id=88906895

    Olles põgusalt selle panga IT'ga kokku puutunud, siis ilma naljata hoiatus: hoidke eemale sellest pangast vähemalt selle aasta lõpuni. See bardakk mis seal sees on, on täiesti ülemõistuse. NDA tõttu ei saa kahjuks rääkida.
  • https://netbank.nordea.com/pnb/login.do?ts=EE&language=et

    Ainult kasutajatunnus? Las ma arvan, järjestikused täisarvud? Idee: 10000 Seleniumi, mis hakkavad seal arve proovima, kui 5% pimesi oma PIN1 panevad ja instants sisse logitakse, siis proovi ülekannet, 1% ilmselt paneb ka PIN2 ära. Profit?

    serk
    NDA tõttu ei saa kahjuks rääkida.


    Kas sa selle jutuga juba ei rikkunud NDA'd? : ) Mul küll ühes oli kirjas, et ma ei tohi isegi NDA olemasolu mainida. Tegelt selle sõnastus oli nii lai, et ma ei või isegi täna mainida selle mitte mainimise kohustust...

  • lauriy
    https://netbank.nordea.com/pnb/login.do?ts=EE&language=et
    Ainult kasutajatunnus? Las ma arvan, järjestikused täisarvud? Idee: 10000 Seleniumi, mis hakkavad seal arve proovima, kui 5% pimesi oma PIN1 panevad ja instants sisse logitakse, siis proovi ülekannet, 1% ilmselt paneb ka PIN2 ära. Profit?


    Või variant, et asendad kontoomaniku igakuiste püsimaksete kontonumbri endale sobivaga, pole isegi PIN2-te tarvis.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon