Tulumaksu optimeerimine - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Tulumaksu optimeerimine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere! Kas leidub ideid, kuidas optimeerida tulumaksu maksmist seoses väärtpaberite müügiga. Eeldame, et müümisel on tekkinud näiteks kasum 10 000 eurot. Ehk siis tulumaks peaks olema 2000 eurot. Kas uuesti sisse ostes , et dividende korjata ja seejärel kahjumiga müües saab seda kasumit vähendada 0ni? Või leidub muid võimalusi?
  • Miks uus teema loodi? Miks teema "Tulumaks väärtpaberitelt" ei kõlba?
  • Selline enne ja pärast dividende ost-müük ja selle kahjumiga opereerimine on maksuameti poolt juba ammu läbi hammustatud. On kehtestatud mingi ajaperiood, mille jooksul tehtud sellistest tehingutest tekkinud kahjumit ei saa arvele võtta. Uuri ise täpsemalt EMTA-st.
  • See kehtib ainult seotud isikute tehingute puhul ja on 1 kuu.
  • Kui jaan120 on residendist füüsiline isik, siis ülakirjeldatud optimeerimist välistav piirang tuleb siit:

    Tulumaksuseadus

    § 39. Väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju arvestamine

    (1) Residendist füüsilisel isikul on õigus maksustamisperioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust maha arvata samal perioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju. Väärtpaberi võõrandamisest saadud kasu ja kahjuna käsitatakse § 15 lõigetes 1–31 sätestatud juhtudel saadud väärtpaberiga seotud kasu ja kahju. Maha ei arvata kahju, mis on tekkinud väärtpaberite turuhinnast madalama hinnaga võõrandamisest maksumaksjaga seotud isikule (§ 8) või temalt turuhinnast kõrgema hinnaga omandatud väärtpaberite võõrandamisest või väärtpaberite kehtivuse kaotamisest maksumaksjaga seotud isiku kasuks turutingimustest erinevatel tingimustel või §-s 172 nimetatud investeerimiskontol olnud raha eest soetatud väärtpaberite võõrandamisest.

    (1.1) Kui dividendi saamise õiguse andev väärtpaber omandati 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva ja võõrandati dividendiõiguslike isikute määramise päeval või 30 päeva jooksul pärast nimetatud päeva, ei arvata selle väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju maha muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust.
  • NB! Punktid (1) ja (1.1) on erinevad. Sestap dividendi optimeerimise keeld kehtib kõigile, mitte ainult seotud isikutele.
  • Investeerimiskonto puhul ei ole see piirang vist oluline. Ehk siis dividend on sissemaks investeerimiskontole ja ost ning müük sõltumata ajast finantstehing.
  • On oluline ka investeerimiskonto puhul. Lihtsalt teine paragrahv:

    § 172. Investeerimiskonto

    (1) Tulumaksukohustuse edasilükkamiseks tuleb:

    (11) Kui dividendi saamise õigust andev finantsvara soetati investeerimiskontol olnud raha eest 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva ja võõrandati dividendiõiguslike isikute määramise päeval või 30 päeva jooksul pärast nimetatud päeva, deklareeritakse selle finantsvara võõrandamisest saadud kahju investeerimiskonto väljamaksena.
  • >>>(1.1) Kui dividendi saamise õiguse andev väärtpaber omandati 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva ja võõrandati dividendiõiguslike isikute määramise päeval või 30 päeva jooksul pärast nimetatud päeva, ei arvata selle väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju maha muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust.

    Mulle see point meeldib! Mida see siis tähendab? Näiteks: Minul on 100 Olympicu aktsiat ammusest ajast....
    Nüüd ostan 50 tk juurde (30 päeva jooksul enne....) ja võõrandan 50 tk 30 päeva jooksul pärast ....
    Ega ma siis seda juurdeostetud 50 tükki ei võõranda vaid nende 100 hulgast mis mul juba varem oli ostetud :)
  • nier
    >>>(1.1) Kui dividendi saamise õiguse andev väärtpaber omandati 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva ja võõrandati dividendiõiguslike isikute määramise päeval või 30 päeva jooksul pärast nimetatud päeva, ei arvata selle väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju maha muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust.

    Mulle see point meeldib! Mida see siis tähendab? Näiteks: Minul on 100 Olympicu aktsiat ammusest ajast....
    Nüüd ostan 50 tk juurde (30 päeva jooksul enne....) ja võõrandan 50 tk 30 päeva jooksul pärast ....
    Ega ma siis seda juurdeostetud 50 tükki ei võõranda vaid nende 100 hulgast mis mul juba varem oli ostetud :)


    EMTA nii ei arva:
    https://foorum.emta.ee/viewtopic.php?f=27&t=66158
  • See viimane on küll nii haige kui üldse olla saab. FIFO ei ole enam FIFO TMS mõistes. Oleks mõistlik kohtus läbi vaielda, mitte uskuda ühe MTA ametniku postitust foorumis.
  • Ma ei mõista, sa teenid aktsiatega nö . 10 000€ ja ei suuda maksta 20% tm, et su vanaisa-vanaema saaks pensioni jpm.
    Võta kokku end :)
  • 2korda2
    See viimane on küll nii haige kui üldse olla saab. FIFO ei ole enam FIFO TMS mõistes. Oleks mõistlik kohtus läbi vaielda, mitte uskuda ühe MTA ametniku postitust foorumis.


    Sa vist ei süvenenud? Ka 30+30 päeva reeglisse sattunud väärtpaberite puhul saad kasutada FIFO-t (või seda kaalutud keskmise meetodit). Lihtsalt üld- ja erinormi raames soetatud väärtpaberitele ei rakendata ühist FIFO-t.
  • Minu finantsarvestuse õpingutest on juba üle 20 aasta. Minu ajal ei olnud mõistet "ühine FIFO" (või ka "eraldi FIFO"). Sellest saangi järeldada, MTA jaoks on nüüd mingid FIFO erireeglid. Naisss.
  • Kippari
    Ma ei mõista, sa teenid aktsiatega nö . 10 000€ ja ei suuda maksta 20% tm, et su vanaisa-vanaema saaks pensioni jpm.
    Võta kokku end :)


    Jah, kui teenisid 10 000, ja sa ei täi 20% ära anda,, et sinu riigil oleks võimalik politseid, päästjaid ja õpetajaid ülal pidada (teedest ja tänavatest rääkimata), siis on peas küll miskit viga külges.
    Kui sa ei anna välja, siis ei tule ka sisse. Järelikult oli see 10 000 ühekordne juhuslik vedamine :)
  • Varem pole vaja olnud. Merko aktsia. 22.05. oli viimane päev dividendiõiguslike aktsiate soetamiseks. Aktsiad laekusid kontole ja nimekiri fikseeriti 24.05. Saan ma õigesti aru, et 30 päeva reegel algab nii, et esimene päev on 23.05. ja päev, millal võib teha täiendava maksuprobleemita müügitehingu on 22.06. (kuigi raha laekub kontole alles 26.06.). Ettepoole vastavalt 21.04. soetatud aktsia võis rahuliku südamega 23.05. müüa. Elementaarne tõenäoliselt st oluline on, mis päeval tegid tehingu, mitte see, mis päeval raha või aktsiad kontole potsatasid..
  • Tulumaksuseadusest:
    Kui dividendi saamise õigust andev finantsvara soetati investeerimiskontol olnud raha eest 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva ja võõrandati dividendiõiguslike isikute määramise päeval või 30 päeva jooksul pärast nimetatud päeva, deklareeritakse selle finantsvara võõrandamisest saadud kahju investeerimiskonto väljamaksena.
    ja
    Kui dividendi saamise õiguse andev väärtpaber omandati 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva ja võõrandati dividendiõiguslike isikute määramise päeval või 30 päeva jooksul pärast nimetatud päeva, ei arvata selle väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju maha muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust.
  • Kas keegi on lõpuni vaielnud garaaziboksi müügist laekuva tulu. Üks tuttav vanem inimene müüs 80-ndatel ostetud garaazi, mis oli kinnistuteks jagamata. Kogu ühistule tervikuna kuulunud kinnistu läks arendajale, ühistu jagas bokside omanikele saadu laiali. Kuna tegemist pole kinnisasjaga, kas siis käsitletav isiklikus tarbimises oleva vallasasjaga või midagi muud? Otsisin ka kohtulahendeid, kuid ei leidnud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon