Investeerimiskonto 2 küsimust - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Investeerimiskonto 2 küsimust

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • 1) Kui hetkel oman aktsiaid tavakontol ja tahan investeerimiskonto süsteemile üle minna, siis kas on võimalik kuidagi aktsiaid ka sinna kanda või pean tavakontolt müüma ja investeerimiskontolt tagasi ostma kui tahan neid üle viia?

    2) Investeerimiskontol käib kasumi maksustamine sisse-väljamaksete järgi. Kui ma näiteks tavakontol kannan raha peale, ostan Eesti aktsiaid, saan dividende ja müün aktsia täpselt sama hinnaga maha, siis maksunõuet ei teki, sest Eesti aktsiate dividendid on tulumaksuvabad, aga kui investeerimiskontol sama tehingu teen tuleb väljamakse dividendide võrra suurem. Kuidas siis on maksustamisega?
  • Hei!

    1) Kahjuks ei saa. Mul istuvad endise tööandja aktsiad, mis läbi töötajate aktsiaprogrammi sain ja kui need ära tulemise eel oma kontole üle tõin siis paraku neid investerimiskontole deklareerida ei saanud. Kuigi internetipangas palusin need küll investeerimiskontole panna, siis müües pean need kahjuks eraldi deklareerima nii öelda tavakonto süsteemis.

    2) Dividendid, millelt tulumaks on juba välja maksnud ettevõtte poolt makstus, lähevad investeerimiskontol arvesse sissemaksena, ehk et nii sissemaksed ja väljamaksed oleks endiselt võrdsed ja topelt ei maksustata.
  • tekkis ka küsimus tulumaksu osas, kuna ei saa tõesti aru, mis hetkel ja kui palju maksma peab. Olen investeerimiskonto süsteemist saanud aru nii, et tulumaksu ei pea teenitud tulult tasuma seni, kuni investor seda raha kasutusele ei võta, vaid investeerib seda edasi. Mul on enda kui eraisiku nimel investeerimiskonto, kus hoian Eesti ettevõttete väärtpabereid. Sel kevadel laekus kontole dividende kolmest firmast, nendest Sadama ja Kaubamaja omad laekusid kahes osas koos vahepealse reaga "kinnipeetud tulumaks"; Silvanolt tulid dividendid ühes osas ilma tulumaksu kinnipidamata. Kas keegi viitsib seletada:
    1) miks SFG divikatelt maksu kinni ei peetud, ja vastupidi miks peeti maksud kinni teistelt, kuigi ma ei ole need kontolt välja kandmud?
    2) miks makstakse dividendid kahes osas ja mida tähistab nende juures 14/86 ja 20/80?
    3) olen foorumist lugenud, et mingitel juhtudel tuleb dividendi maksjale anda teada, et tegemist on investeerimiskontoga. Kas sellest sõltub maksukohustus?

    Aitäh. Maksude teemas orienteerun üsna kehvasti, eriti viimase kahe valitsuse ajal :)
  • Mul ka küsimus :)
    Kui investeerimiskonto alt on ostetud võlakiri ja emitent on informeerimata , et see on investeerimiskonto
    (mis tähendab siis seda , et kupongi makselt läks kohe maha ka tulumaks)
    Kas siis juba tulumaksustatud kupongimakse võiks ka nimetada nõ sissemakseks ?
  • Pick955
    Mul ka küsimus :)
    Kui investeerimiskonto alt on ostetud võlakiri ja emitent on informeerimata , et see on investeerimiskonto
    (mis tähendab siis seda , et kupongi makselt läks kohe maha ka tulumaks)
    Kas siis juba tulumaksustatud kupongimakse võiks ka nimetada nõ sissemakseks ?


    Jah
  • Mul on ka küsimus.

    Revolut tuli välja commison-free trading lahendusega (https://blog.revolut.com/trading-revolut/), mis kehtib ka eesti kasutajatele ning kuna Revolutis on pangakontod ja neil peaks olema isegi pangalitsents (erinevalt siis nn. makseteenuste pakkujatest), siis minu loogika ütleb, et Revoluti kontot võib kasutada investeerimiskontona. Aga kuna Revolut on UK põhine, kas siis Brexit omaks sellele mingit mõju? St. et kas peale Brexitit on ka endiselt võimalik Revoluti kontot investeerimiskontona kasutada või ei ole investeerimiskonto piiratud EU piiridega?
  • Brexiti tõttu Revolut taotleski pangalitsensi Leedust, sestap peaks maksuameti silmis ju sobima küll. Ise ootan kui ka "tavakliendile" tasuta (õigemini 1 GBP tehingu kohta) kauplemine avatakse, praegu vaid nn kuldkliendile. Lisaks kevadel tuli ka mingi murepilv Panga kohale: https://www.siliconrepublic.com/companies/revolut-kremlin-lithuania-banking-license
  • kolumbus
    Brexiti tõttu Revolut taotleski pangalitsensi Leedust, sestap peaks maksuameti silmis ju sobima küll. Ise ootan kui ka "tavakliendile" tasuta (õigemini 1 GBP tehingu kohta) kauplemine avatakse, praegu vaid nn kuldkliendile. Lisaks kevadel tuli ka mingi murepilv Panga kohale: https://www.siliconrepublic.com/companies/revolut-kremlin-lithuania-banking-license


    Kolm tehingut kuus on ikkagi tavakliendile ka tasuta. Aga tehingul oli 1000$ piirang. 3000$ suurust orderit teha ei saa, tuleb teha 3x1000$ orderid.
  • [
    MLindepuu
    kolumbus
    Brexiti tõttu Revolut taotleski pangalitsensi Leedust, sestap peaks maksuameti silmis ju sobima küll. Ise ootan kui ka "tavakliendile" tasuta (õigemini 1 GBP tehingu kohta) kauplemine avatakse, praegu vaid nn kuldkliendile. Lisaks kevadel tuli ka mingi murepilv Panga kohale: https://www.siliconrepublic.com/companies/revolut-kremlin-lithuania-banking-license


    Kolm tehingut kuus on ikkagi tavakliendile ka tasuta. Aga tehingul oli 1000$ piirang. 3000$ suurust orderit teha ei saa, tuleb teha 3x1000$ orderid.


    Alates 31.07 siiski kauplemine vaid "metallimeestele" avatud, lubavad jah mõne nädala jooksul tavakliendile ka avada.
    Starting today, we’re thrilled to announce that trading is now live for Revolut Metal customers, who will be able to make up to 100 commission-free stock trades per month, supported by real-time price and performance data.

    In the coming weeks, we’ll begin to roll this service out to our Standard and Premium customers too, and we’ll be sure to let you know when we’re ready to do this. Until then, here’s an overview of what to expect from our new trading service
  • kas börsiväliste aktsiate müügi raha saab otse investeerimiskontole kanda ja tulumaksu sellega edasi lükata ?
  • Toomas Raun
    kas börsiväliste aktsiate müügi raha saab otse investeerimiskontole kanda ja tulumaksu sellega edasi lükata ?


    Ei saa. Soovitan google-isse toksida küsimus "mis on investeerimiskonto", avada rahandusministeeriumi lehel olev viide ja see läbi lugeda.
  • Kas investeerimiskonto puhul pean iga aasta vajutama nuppu saada andmed EMTA-le või võin ka ise täita tuludeklaratsioonil vastava rea?
    Kas investeerimiskonto puhul üldse maksuametit huvitab, mis mul kontol sees toimus või huvitavad neid ainult sisse- ja väljamaksed?

    Kui nüüd on vajalik vajutada nuppu LHV-s saada andmed EMTA-le, selle aruande koha peal, siis mida peaks tegema valikuga? 6.5 I osa. Tulu finantsvaralt "arvesta" või "ära arvesta" kumba peaksin valima ?
    Allpool on read ostu ja müügi teenustasude kohta, kõik miinusmärgiga, muud infot pole ja saan nende ette panna linnukesi.
    Mida peaksin tegema?
    Vaikimisi on ära arvesta ja linnukesi pole ka ühtegi konto ees, aga sellisel moel andmeid EMTA-le saata ei lase.
  • Oleks ka selline küsimus, kui ma saan investeerimiskontol hoitavate aktsiate eest dividendi, kas pean ka selle deklareerima sissemaksena investeerimiskontole?
  • To al101:
    Lihtsam on ju nupu vajutusega LHVs iga aasta.
    EMTAt huvitab selles mõttes invest. konto aruanne, et seal kajastuvad ka dividendid, mis suurendavad sissemakseid ja lähevad tulumaksuvaba arvestusse.
    Üldjuhul jah "ära arvesta", siis on teine teema kui oled invest. kontolt sama palju välja kandnud kui sissekandnud.
    EMTAsse saadad investeerimiskonto(seal kus aktsiad asuvad) aruande, sa saad kontode seadistustes kontodele nimesid ka panna!
    Dividendid on invest. konto aruandes sees(minul Balti omad vähemalt on), et ise ei pea veelkord lisama.
  • Soovin eraisiku investeerimiskontolt väärtpaberid üle kanda oma ettevõtte alla. Tehniliselt saab seda teha 'makseta väärpaberikandena', kuid küsimuseks on, mis on määratav tehinguväärtus? Kas väärtpaberite turuhind või võib seda kajastada ka soetusmaksumuses? Teine küsimus on, kuidas kajastada liikumine eraisiku investeerimiskonto süsteemis. Kas väljamaksena kogu tehingu väärtuses? Äkki on keegi sama tegevuse läbi teinud.
  • "pahkel"
    Soovin eraisiku investeerimiskontolt väärtpaberid üle kanda oma ettevõtte alla. Tehniliselt saab seda teha 'makseta väärpaberikandena', kuid küsimuseks on, mis on määratav tehinguväärtus? Kas väärtpaberite turuhind või võib seda kajastada ka soetusmaksumuses? Teine küsimus on, kuidas kajastada liikumine eraisiku investeerimiskonto süsteemis. Kas väljamaksena kogu tehingu väärtuses? Äkki on keegi sama tegevuse läbi teinud.

    see on hea küsimus. miski ütleb mulle, et tasuta (makseta tehinguga) investeerimiskontolt aktsiad ära kanda kuhugi mujale tundub liiga ilus et olla tõsi. ma arvan, et selle peale helistab pärast tuludeklaratsiooni esitamist paksude prillidega maksuameti tädi sinu uksekella. üldiselt tehakse turuväline tehing kahe osapoole omavahelisel kokkuleppel. pane tehingu väärtuseks mida iganes (need osapooled) taha(va)d. tehing toimub, aga valmis pead olema vastama, miks üks pool võttis põhjendamatu kahjumi. hoidku jumal, kui sellega vähenes kellegi tulumaksu kohustus. selle nimi on maksudest kõrvale hoidmine.

    ma arvan, et peaksid saama aktsiad kõigepealt investeerimiskonto alt eraisiku kontole ja sealt võid need firmale kanda, sest omanik võib iga kell firmale tegutsemiseks vahendeid anda. aga mõistlik oleks kajastada ikka soetusmaksumuses, sest kui väärtus on suurem, saab eraisik kasumit ja maksab tulumaksu. kui kanda soetusmaksumuses, siis tulu ei saa. firmal jääb kohustus üles eraisiku ees. võid firmalt samas ulatuses alati raha tagasi küsida.
  • "pahkel"
    Soovin eraisiku investeerimiskontolt väärtpaberid üle kanda oma ettevõtte alla. Tehniliselt saab seda teha 'makseta väärpaberikandena', kuid küsimuseks on, mis on määratav tehinguväärtus? Kas väärtpaberite turuhind või võib seda kajastada ka soetusmaksumuses? Teine küsimus on, kuidas kajastada liikumine eraisiku investeerimiskonto süsteemis. Kas väljamaksena kogu tehingu väärtuses? Äkki on keegi sama tegevuse läbi teinud.


    Kaks varianti (täpselt ei saa aru, kumba soovid teha).

    1. Kui tahad kanda kõik investeerimiskonto aktsiad ettevõtte kontole, siis sisuliselt lõpetad investeerimiskonto. Teed kande ära ja järgmise aasta veebruaris deklareerid maksuametile, et investeerimiskonto on lõpetatud. Tekib maksukohustus kasumilt, nagu ikka investeerimiskonto lõpetamisel. Seetõttu on mõistlik kajastada tehing tehingu hetke turuväärtusel (maksustatav tulu = investeerimiskonto välja- ja sissemakse väärtuste vahe).
    2. Kui tahad kanda ainult osa aktsiaid ettevõtte kontole, siis on tegemist väljamaksega investeerimiskontolt. Tuleks samuti kajastada kande päeva turuväärtusega, aga maksukohustus investeerimiskonto süsteemis tekib, nagu ikka, juhul kui väljamaksed hakkavad ületama sissemakseid. Näiteks olukorras kus sa oled investeerimiskontole kandnud 50 000 €, kontol on 100 000 € ja kannad ettevõtte kontole 20 000 € eest aktsiaid, ei pruugi järgmisel aastal maksukohustust tekkida, sest 20 000 < 50 000. Küll aga tuleb see investeerimiskonto süsteemis deklareerida, sest maksuamet arvestab maksukohustust kogu investeerimiskonto perioodi sisse- ja väljamaksete vahe pealt.

    Ei pretendeeri absoluutsele tõele, aga mina olen asjadest nii aru saanud.
  • Oletan, et mõistlikum oleks kasutada "makse vastu" tehingut, mitte "makseta" tehingut.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon