Börsipäev 8. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Terve nädala valdavalt külgsuunas liikunud S&P 500 indeks lõpetas reedel veidi jõulisema tõusuga, kerkides 0,4%ga rekordilise 2399,29 punktini. Euroopas aitasid Emmanuel Macroni võitu oodanud investorid kergitada Stoxx 600 indeksit reedel 0,7%, mis tõi nädala lõikes tootluse 1,9%ni. Kuigi Macroni poolthäälte ülekaal kujunes pühapäeval ootuspäraseks, on futuuride järgi Euroopa aktsiad alustamas ka uut nädalat võidulainel.



    Ühendriikide aprillikuu tööturu statistika kinnitas paljude kahtlust, et märtsis järsult aeglustunud töökohtade loomine osutub ajutiseks nähtuseks, kui eelmisel kuul lisandus väljaspool põllumajandussektorit taas üle 200 tuhande uue töökoha (211 tuhat vs prognoositud 190 tuhat ning 79 tuhat märtsis). Töötuse määr alanes 4,4%le, mis pole nõnda madal olnud alates 2001.a, kuid kahanenud vabade töökäte saadavus pole endiselt veel peegeldumas palgakasvus, mis vastupidiselt konsensuse ootusele aeglustus aastatagusega võrreldes 2,5%le (märtsis 2,6%).

    Kui vaadata laiemat töötuse määra, kus ametlikule töötute arvule on juurde arvatud inimesed, kes on loobunud tööotsingutest ning need, kes on majanduslike tingimuste tõttu pidanud täiskoha asemel leppima osalise koormusega, siis ka sellel tasandil jätkus aprillis tööpuudus alanemine 0,3pp võrra 8,6%le, mis on madalaim alates 2007.a. 2000.a madalpunktini (6,8%) on aga veel veidi ruumi minna, mis võib selgitada jätkuvalt aeglast palgakasvu, kuid FEDi silmis peaks olema piisavalt märke õhus, et võimalik palgasurve hiilib lähemale ning sestap ootab turg juunis intressimäära tõstmist 100% tõenäosusega.

    Öösel avaldatud Hiina aprilli kaubandusstatistika kujunes oodatust veidi nõrgemaks, mis näib ühtivat muude majanduskasvu mõningasele aeglustumisele viitavate näitajatega. Aprilli ekspordi kasv aeglustus 16,4% pealt 8,0%le, jäädes alla analüütikute 11,3% ootusele ning impordi kasv taandus 20,3% pealt 11,9%le, osutudes samuti arvatust tagasihoidlikumaks (18,0%).



    Nädal algab majandusuudiste osas vaikselt, pakkudes vaid Saksamaa tehaste tellimuste märtsi muutust ning ülevaadet USA tööturu tingimustest.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (märts)
    17.00 USA tööturu tingimuste indeks (aprill)
  • Saksamaa tehaste tellimused jätkasid märtsis oodatust tugevamat kasvu, kerkides MoM 1,0% pärast 3,5% tõusu veebruaris (prognoositi 0,7%). Mullusega võrreldes kasvasid tellimused 2,4% (oodati 2,1%).
  • Fulcrumi mudeli kohaselt on globaalse majanduse kasv viimastel nädalatel aeglustunud, mida peamiselt kirjutatakse Hiina rahapoliitika ja regulatsioonide karmistamise arvele. Kuna aeglustumine jääb tavapäraste kuiste kõikumiste piiresse, siis esialgu veel häirekella ei lööda. China credit squeeze dents global growth

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon