Börsipäev 28. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Päris mitmed FEDi ametnikud, teiste seas ka Janet Yellen, mainisid oma eilsetes esinemistes finantsturgudel kasvanud riskiisu ning ajalooliselt suhteliselt kõrgeks muutunud valuatsioone, mis pani investoreid muretsema, et keskpank pole enam nende seljatagust kaitsmas. S&P 500 langes -0,8%, Nasdaq kaotas -1,6% ning Euroopas sulgus Stoxx 600 -0,8% madalamal.

    Ühendriikide tarbijate kindlustunde indeks liikus pärast kahte languskuud juunis tagasi ülespoole, kosudes punkti võrra 118,9 punktile ning üllatades positiivselt analüütikuid, kes prognoosisid edasist langust 116 punktile. Küsitluse läbiviija sõnul ootavad ameeriklased järgnevatel kuudel majanduse edasist kasvu, kuid ei näe selle kiirenemist, mida võis välja lugeda jaanuarikuu tasemele langenud järgmise poolaasta väljavaate indeksist. Töökohtasid piisavaks hinnanud tarbijate osakaal kerkis juunis 30%lt 32,8%le, töökohtasid raskesti kättesaadavaks hinnanud tarbijate osakaal alanes -0,3pp võrra 18%le, viidates mõlemad soodsate trendide jätkumisele tööturul. Ostuplaanide indeksid püsisid maikuuga võrreldes sarnasena nii autode kui kodude puhul, kerkisid aga mõnevõrra suuremate seadmete osas.



    Kasvanud poliitiline ebakindlus võib olla põhjuseks, miks tarbijad on oma ootusi aasta algusega võrreldes allapoole toonud. Kindlasti oli see põhjus IMFi jaoks, kes otsustas oma iga-aastases Ameerika majanduse ülevaates kärpida USA SKP tänavust ja tuleva aasta kasvuprognoosi 2,1%le aprillis prognoositud 2,3% ja 2,5% pealt. Pärast kõnelusi administratsiooni ametnikega ei usu IMF enam, et Trump suudab loodetud stiimulprogramme ellu viia ja pikaajalisi kasvueesmärke saavutada.

    Oma esinemises keskendus Janet Yellen finantsregulatsioonidele, pidades vajalikuks antud koorma vähenemist väikemate pankade ning finantsettevõtete jaoks, kuid hinnates ebamõistlikuks Trumpi ideed suuremahulisemast regulatsioonide lõdvendamisest. Inflatsiooni kohta tõdes Yellen, et ootused on allapoole tulnud ning edasist vajumist tahaksid nad kindlasti vältida. Rahapoliitika osas kordas ta varasemat sõnumit, mille kohaselt tuleks jätkata aeglaselt intressimäära tõstmist tasemele, mis jääb ajaloolises kontekstis pikaks ajaks üsna madalaks.

    Täna on majandusuudistest fookuses Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks, eurotsooni juuni rahapakkumise ja krediidi statistika ja USA majade pooleliolevad müügitehingud.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (juuni)
    10.00 Hispaania jaemüük (mai)
    11.00 Eurotsooni rahapakkumise statistika (mai)
    12.00 Itaalia inflatsioon (juuni)
    15.30 USA hulgimüügi varud (mai)
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (mai)
    17.30 USA toornafta varud (23. juuni)
  • Harilikult liigub Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks punkti või kahe võrra kuus, kuid juunis hüppas viimane tervelt viie punkti võrra 108 punktile, ületades tublisti analüütikute 103punktist ootust ning saavutades 10a kõrgeima taseme.
  • Itaalia inflatsioon aeglustus mais 1,6% pealt 1,2%le, rohkem kui oodatud langus 1,4%le
  • Mõned päevad tagasi ostis miljardär Daniel Loebi riskifond osaluse Nestle’s eesmärgiga ergutada ettevõtet efektiivsemalt tegutsema. Nüüdseks on Nestle pannud paika plaani järgneva 3 aasta jooksul tagasi osta 20,8 miljardi dollari eest aktsiaid. Ettevõte alustab aktsiate tagasiostmist 4. juulil. Lisaks tahab Nestle suurendada 2020. aastaks netovõla ja EBITDA suhet 1,5 korda ning kulutada suurema osa oma kapitalist kasvutrendil olevatele tootekategooriatele, sh kohvile ja pudeliveele. Viimane on küll ettevõtte väikseima kasumimarginaaliga tooteühik, aga selle kasutamise populaarsus kasvab kiiresti.
  • USA vabariiklaste otsus edasi lükata tervishoiueelnõu hääletus ning Google 2,7 miljardi dollari suurune rahatrahv Euroopa Komisjonilt viisid USA tehnoloogiasektori miinusesse. Google emafirma Alphabeti aktsiahind langes 2,5% ning täna eelturul on kaotust tulnud täiendavad -0,3%. Nii Netflixi, Facebooki kui ka Amazoni aktsiahinnad kukkusid kõik üle 1,5%.
  • ECB Said To See Mkt As Misjudging Draghi’s Speech On Stimulus, Tuesday’s Speech Was Intended To Be Balanced

  • MKM analüüsimaja arvates võib Spotify’st (MUSIC) saada avalik ettevõte 2017. aasta sügise paiku. Hinnanguliselt hakkab Spotify kauplema 20-25 korda ettevaatavat kasumit. Avalik noteering võiks ettevõtte väärtuse nelja aastaga tõsta üle $35 miljardi vs $13 miljardit täna. Spotify sai eelmisel aastal juurde 20 miljonit preemiumteenuse tellijat. Analüütikute hinnangul sellise kasvu jätkudes võib Spotify puhaskasum küündida 2022. aastaks $1.7 miljardini.
  • Suurbritannia elamute hinnad näitasid juunis taas tõusujoont. Keskmiselt kasvasid hinnad kuu lõikes 1,1%, mis on esimene kasvuperiood viimase nelja kuu jooksul. Kuigi juunikuu tulemus oli positiivne, ei peatanud see kvartali keskmise YoY hinnatõusu aeglustumist 4,1% pealt 2,8%le. London ja Suurbritannia kagupiirkond, kus hinnatõus on kriisijärgselt olnud kiirem, näivad nüüd kannatavat tugevamalt.
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance:

    SJR +1.8%, MON +1%, PKE +0.5%
    M&A news:
    AMCN +23.9% (enters into Amendment No. 3 to the Agreement and Plan of Merger, extends the Termination Date to July 31, 2017 'so as to give the Special Committee sufficient time to consider the Revised Proposal')
    SPNC +26.3% (to be acquired by Philips (PHG) for $38.50 per share)
    Other news:
    NVIV +14.5% (announced that two patients in the INSPIRE study of the Neuro-Spinal Scaffold have improved from sensory incomplete AIS B spinal cord injury to motor incomplete AIS C SCI in their most recent INSPIRE assessments)
    ALQA +14.3% (indicated higher after Celgene affirms increased active stake to 18.8% pursuant to June 23 securities purchase agreement)
    NTNX +8.2% (signed partnership with Google )
    CRNT +5.2% (Q2 orders update)
    CBIO +4.3% ( granted orphan medicinal product designation by the European Commission for CB 2679d/ISU304)
    SGBX +3.3% (signs an agreement with One Earth Recycling)
    Analyst comments:
    CY +3.9% (upgraded to Overweight from Equal Weight at Barclays)
    HUM +2% (initiated with a Buy at Citigroup)
    DLTR +1.8% (upgraded to Buy from Hold at Loop Capital)
    NVDA +1.5% (target raised to $170 from $145 at Susquehanna)
    EXPE +1.4% (upgraded to Buy from Neutral at Citigroup)
    GM +0.8% (resumed with a Overweight at Morgan Stanley)
    Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance:

    AVAV -5%, RYI -3.3%, CAMP -2.1%
    Other news:
    NSAT -100% (thinly traded; Norsat receives final court approval for plan of arrangement with Hytera Communications )
    MRDN -34.7% (filed Form 424B5 relating to a potential offering of common stock and warrants to purchase shares of common stock)
    GMRE -10.5% (commences public offering of 3.5 mln shares of its common stock; provides update to Lubbock acquisition; Surgery Partners to only guarantee ~52% of the rent payments)
    RGEN -2.7% (prices offering of 2,807,017 shares of common stock at $42.75 per share)
    GOOS -1.5% (prices secondary offering by existing shareholders of 12.5 mln at $20.75 per share)
    BLUE -1.4% (prices/upsizes public offering of 3.81 mln shares of common stock at $105.00 per share)
    Analyst comments:
    QCOM -0.5% (downgraded to Market Perform from Outperform at Northland Capital)

    Briefing.com
  • Zhang Lei, Hiina üks prominentsemaid investoreid, kavatseb 6.8 mld USD eest osta Belle International Holdingsi ning viia ettevõtte Hongkongi börsilt ära. Zhang Lei ütleb, et e-kaubandus on laastamas kõiki traditsioonilisi jaekaubandusärisid, sealhulgas ka Belle’i, mille käive on viimase kahe aastaga vähenenud kaks korda. Hr. Zhang plaanib firma tagasi ree peale saada rakendades 3D printimistehnoloogiat jalanõude tootmises. Belle pakub aktsionäridele osta nende aktsiad HK$ 6.30 aktsia kohta ehk 19.5% preemiaga sulgemishinnast vahetult enne ametlikku teadaannet.
  • Samsung proovib taaselustada Galaxy Note 7 populaarsust uue versiooni turule laskmisega. Peaaegu pool miljonit Galaxy Note 7 FE eksemplari pannakse Lõuna-Koreas 7. juulil müüki. Ühe seadme hinnaks kujuneb 616 dollarit. Uut versiooni on eelmisest turvalisem kasutada ning see ei tohiks analüütikute arvamusel konkureerida Samsungi kõige värskema tootega, Samsung Galaxy S8’ga.
  • USA ettevõte Blue Apron, mis transpordib klientidele toiduainetekomplekte, plaanib korraldada aktsiate esmast avalikku pakkumist. Firma prognoosib, et märkimishinnavahemikuks saab 10-11 dollarit, mis on madalam kui esialgselt plaanitud 15-17 dollarit. Plaanis on endale saada osa 600 miljardi dollari suurusest toiduaineteturust, kus on madalad hinnad, tugev konkurents ning tagataustal tegutseb e-kaubandusgigant Amazon. Arvatakse, et Blue Apron ei suuda kasvada kasumit teenivaks ettevõtteks.
  • Deutsche Banki (ETR:DBK) võib ähvardada $60M suurune kahjum ebaõnnestunud derivatiivtehingutest. Kaubeldi nii võlakirjade kui optsioonidega, mille väärtus oli sõltuv inflatsioonilistest näitajatest. Muuhulgas arvatakse, et tehingud polnud kooskõlas riskinõuetega.
    Teatavasti püüab panga CEO Johan Cryan parendada panga riskipoliitikat ja operatiivkontrolli ning taolised juhtumid võivad selgelt indikeerida, et laiemas pildis ei olda kauplejate tegevusest teadlik. Alles paar kuud tagasi määras Föderaalreserv DBle trahvi, kuna ei suudetud kinni pidada reeglist, mis keelab laenuandjal omavahendite kasutamise spekulatiivsete tehingute tegemiseks. Taolised juhtumid on tagasilöök ettevõtte juhi Johan Cryani tööle ning kogu panga mainele.
    Deutsche Banki esindajad ei ole toimunut kommenteerinud.
  • Euro tagasi päeva tippudes juures pärast USA oodatust nõrgemat makrot....majade pooleliolevate müügitehingute indeks alanes mais MoM -0,8%, samas kui analüütikud ootasid 1,0% taastumist. Indeksi langus viitab järgneval paaril kuul olemasolevate majade nõrgemale müügile.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon