Igakuiselt 1000€ börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Igakuiselt 1000€ börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere!

    Nimelt on uuest aastast plaan hakata igakuiselt kindla summa investeerima aktsiatesse. Kuna rahavoog tuleb firmast, siis lihtsaim on minu jaoks ka firmat selleks kasutada. Plaan on iga kuu 1000-1200€ eest teha ostusid. Kuna firma enda kapital on tugevalt seotud Eestiga (kinnisvaras), siis aktsiaid ma siitkandist ei tahaks võtta. Nüüd on ka küsimus – millisesse keskkonda tasuks mul teha konto? Kas LHVs investeerimiskonto, IB või Lynx või üldsegi miskit muud? LHV kahjuks räägib nagu veidike see, et ma balti aktsiaid geograafilise hajutamise tõttu ei soovi. Samas firma igakuine rahavoog tuleb just LHVsse. Ehk kui mõistlik on mul iga kuu hakata tegema 1000€ ülekandeid välisplatvormile? Või oleks teemaks hoopis see, kui kogun aasta otsa raha firma pangakontole ja teen ühe korraga ülekande välisplatvormile ja sealt siis juba saan iga kuu teha mugavalt ostu, ilma et peaksin iga kuu tegema pangast ülekandeid. Sel juhul on muidugi tobe see, et kogu üritus lükkub ühe aastakese edasi ja lisaks hakkab ilmselt kipitama kohe suuremates osades ära investeerida, kui raha reaalselt platvormil seisab. Kuidas käituda sellises olukorras?

    Teise asjana, mis on veelgi keerulisem – aktsiate valik. Praegu tunnen, et üksikaktsiate analüüsimiseks mul oskused, aeg ja ilmselt ka tahe puudub. Seega ei jääks nagu muud üle kui võtta mõni indeks? Ise olen mõistnud, et indeksi kasuks räägib see, et kui minu strateegia näeb ette ajalist hajutamist iga kuu kaupa, siis saaksin seda mugavalt teha ühe kindla ETFi ostmisega. Teisalt olen jällegi aru saanud, et ka indekseid tasuks portfellis hoida rohkem kui ühe. Kui nüüd jätta USA aktsiad mängust välja ja kaubelda ainult eurodes, siis millised mõistlikud ETFid lauale jääksid, kus oleks ka mõistlik dividendi tootlus? Või peaksin selles osas liigselt pead mitte vaevama ja võtma mõne popima ja suurima ja kogu moos?

    Loeks hea meelega arvamusi, mida teeksid just Sina?

    Tänud ette!
  • Selliseid postitusi hakkab alati tsükli tipus rohkem tulema :)
  • Asjal on mõtet vaid siis, kui kriisi ajal kavatsed samas tempos jätkata. ;)
  • Tin
    ETF ei ole investeerimisvahed.


    Huvitav, mis asi see ETF siis on - Eile Toodetud Frikadell?
  • pitsat2
    Tin
    ETF ei ole investeerimisvahed.


    Huvitav, mis asi see ETF siis on - Eile Toodetud Frikadell?


    Pigem seda, kui investeerimisvahend. Kauplemiseks ideaalne.
  • Tänud kõigile, kes on vastanud. Oleks muidugi oodanud konkreetsemaid ettepanekuid ja sügavamat arutelu.
    LEI kood on mul taotletud Bloombergi kaudu aga vastust ei ole veel tulnud.
    Plaan ongi ajaline hajutamine laiapõhise aktsiatootega. Ehk siis kindlasti on mõte, teha kõike samas vaimus ka sügava masu ajal. Ja see, et selliseid ideid ning postitusi tuleb rohkem tsükli lõpus on üsna loogiline, samas millalgi on vaja ju alustada ja kui eesmärk on 25+ aastat, siis ma ei tea... kas peaksin koguma cash'i ja istuma rahas ning ootama masu?

    Tunnistan, aktsiad on olnud minu jaoks võõras teema. Olen viimased aastad end selles osas aegamööda vaikselt harinud (lugenud erinevaid raamatuid, blogisid, uudiseid jne jne). Mõistnud olen niipalju, et üksikaktsiate analüüse ma teha ei soovi, mulle ei meeldi, et ma sellele enda aega pean kulutama, kuna olen aru saanud, et see nõuab korralikku pühendumist. Teisalt mõne pangaga teha leping ja lasta neil oma raha keerutada ei ole ka justkui õige sest olen aru saanud, et väga vähesed aktiivselt juhitud fondid suudavad lõpuks turgu lüüa. Suur süüdlane on muidugi selles kõrged teenustasud ja inimene, kes ise viitsib ja tahab päevad otsa graafikuid uurida ja erinevaid börsiuudiseid lugeda ning toimetab mõnel madalate teenustasudega platvormil, suudab kindlasti ka turgu edestada - ei kahtlegi selles! Mina aga see inimene täna kohe kindlasti ei ole.

    Seega ikkagi küsimus, mida siis teha?

    OK, võtame asja veidi laiema ampluaaga. Oletame, et võitsin lotoga 4a tagasi suurema summa, tasusin kodulaenu ja olen justkui finantsiliselt vaba inimene. Siiski ei tundunud hea mõte lihtsalt kapitalist elama hakata ja seetõttu tegin firma ja laenasin enamuse rahast firmale. Firma alt ostsin kortereid ning panin need üüri. Viimased 3a on tulnud üsna stabiilne rahavoog 2500€/kuu. Kuna tööl käin edasi, siis näen, et tegelikult piisaks mulle ainult sellest, mis firmast tuleb. Aga kuna mulle väga meeldib minu töökoht, siis ei taha ma sellest loobuda. Seega siiani olen maksnud iga kuu endale firmast laenu tagasi ja lasknud kogu raha läbi sõrmede. Samas näen, et vabalt saaksin muretut elu elada ka siis, kui igakuiselt 1000€ kõrvale paneksin. Võibolla ka rohkem.

    Küsin nüüd uuesti, mida teeksid Sina?
    a) kogud lihtsalt raha pangakontole ja ootad masu, et seejärel see kuhugi investeerida?
    b) hakkaksid igakuiselt investeerima, et hajutada ajaliselt? Kuhu, kuidas? (põhimõtteliselt minu esimeses postituses olev küsimus)
    c) elaksid mugavat elu ja ei mõtleks tulevikule, kuna justkui kõik ongi juba hästi ja saavutatud?
    d) midagi muud? (Mida?)

    Lisan veel niipalju, et olen 32 aastane kahe lapse isa.

  • 1k kuus x 12, see kulub sul koolirahaks vähemalt :)
  • https://www.cnbc.com/2017/05/12/warren-buffett-says-index-funds-make-the-best-retirement-sense-practically-all-the-time.html

    Buffett oma kuuekümneaastase arvestatava track recordiga ütleks sulle, et investeeri igakuiselt indeksfondi ja edestad enamust turgu ja ilmselt kõiki hekifonde. Tema soovitus oleks sp500 indeks.

    Turu ajastamine ja üksikaktsiate noppimine on väga aeganõudev ja kahjumlik üritus kui sa ei saa sellele enamuse oma ajast pühenduda.

    Kuidas seda teha? Leia sobiv instrument ja osta seda iga kuu läbi kõige meeldivama ja soodsama maakleri.
  • Kui sa soovid eurodes investeerida, siis vaatagi Euroopa ETF-e ja fonde, võlakirju. Google on abiks. Võrdle fondi sisu, mahtu, tootlust, dividendi ja halduskulu. Kuna korterite üüri tuleb ka masu ajal, ilmselt küll vähem, pole mõtet rahas istuda. Natuke seisvat raha võid panna kulda, mis kindlasti masu ajal tõuseb. Kui kõrgemat tootlust ja riski otsid, siis vaata ka ühisrahastuse pakkumisi, näiteks Euroopa laenudesse.
  • Ühe variandina on teha midagi suhteliselt turvalist. LHVl on näiteks kasvukonto ning lisaks kasvõi toode Maailma Aktsiad. Näiteks 500 ja 500. Kasvukonto hajutad kenasti mitme piirkonna/valdkonna/suuna vahel ära ja ongi olemas.

    Aktsiad on kahtlemata üks variant aga minu isikliku eksliku arvamuse kohaselt nõuab nendega tegelemine palju aega ja raudset närvi. Igasugused fondid on natuke rahulikuma olemusega ja riskid väiksemad. Samas ajalooliselt stabiilsed dividendiaktsiad on sellised, mis kogu aeg midagi tagasi tiksutavad.
  • No ma ei tea. Süveneda ei viitsi, aga börsil edukas tahaks ikka olla. Kui rikkaks saamine nii lihtne oleks, oleks kõik juba rikkad. Minu lähenemine on risti vastupidine. Leian sektori, mis mind ennast huvitab, niiet uudiseid selles vallas loen ka vabal ajal hea meelega. Saadud teadmiste baasilt leian mõned konkreetsed ettevõtted selles sektoris ja hoian end kursis kõigega, mis nendega toimub.

    Börsil olev mass on laisk, ahne, mõjutatav ja nad ei süvene ega vaata üldpilti. Ühesõnaga loll lambakari, keda biitida oleks imelihtne, kui turul ei oleks kauplemisroboteid, kes pildi sassi löövad ja keda biitida pole võimalik. Eurooplasel on just hea kasutada USA aktsiaturgu, kuna me saame uudised kätte juba siis kui nemad magavad. Börsil võidab ikka see, kes on sammuke eespool mitte ei järgi masside liikumist. Ja kui süvened nii põhjalikult kui saad, oled tegelikult kohati isegi targem kui analüütikud, kelle radaril peavad korraga olema kümned ettevõted kui mitte sajad. See on lihtsalt kohutav kui rumalad ja karja järel jooksvad on analüütikud. Kõik on tuulelipud, mis näitavad enamuse ajast valesti.

    ETF on laisa investori valik, ma mõistan nende vajalikkust, aga ise valin alati üksikaktsiaid. Üldiselt on see strateegia ära tasunud, aga tõsi ta on, aega kulub mitu tundi päevas ja sa pead iga päev vaatama, kuidas hinnad reageerivad erinevatele uudistele ja kas su investeerimistees on muutunud või püsib.
  • pitsat2
    Tin
    ETF ei ole investeerimisvahed.


    Huvitav, mis asi see ETF siis on - Eile Toodetud Frikadell?


    Eestis-Toodetud-Ford= ETF
  • Mina soovitan soojalt osta (CS) Santander Consumer. Eriti selliste v2ikeste summadega parem kui kasvuhoius Pankades ja kasumisse j22d kindlasti
  • Nagu Lenzer ütles siis osta Indeksit või blue chipe, vaata mis ettevõtted annavad stabiilselt dividende.
    See on investeerimine. A mingite aktsiatega siia sinna siplemine ei tasu ära.
  • Kui analüüsimistahe puudub siis soovitan kasiinosse minna.
  • Võib ka krüptomüntides all-inida. Äkki peab veel kuu aega vastu mull.
  • Lenzer
    https://www.cnbc.com/2017/05/12/warren-buffett-says-index-funds-make-the-best-retirement-sense-practically-all-the-time.html

    Buffett oma kuuekümneaastase arvestatava track recordiga ütleks sulle, et investeeri igakuiselt indeksfondi ja edestad enamust turgu ja ilmselt kõiki hekifonde. Tema soovitus oleks sp500 indeks.

    Turu ajastamine ja üksikaktsiate noppimine on väga aeganõudev ja kahjumlik üritus kui sa ei saa sellele enamuse oma ajast pühenduda.

    Kuidas seda teha? Leia sobiv instrument ja osta seda iga kuu läbi kõige meeldivama ja soodsama maakleri.


    Selline vanem artikkel ETFidest ka siin: https://fp.lhv.ee/news/4842618
    Igakuised -või kvartaalsed ostud on mõistlikud, sest aitavad portfelli Moving Average Cost'i hoida kontrolli all, eeldusel, et oste tehakse nii heal kui ka halval ajal.

    Samas ei nõustu Tiniga, et ETFid ei ole investeerimisinstrumendid.

    p.s. Eelkirjeldatu informatiivsel eesmärgil, mitte käsitelda kaupelmise või investeerimise soovitusena. :)
  • lauriy
    Võib ka krüptomüntides all-inida. Äkki peab veel kuu aega vastu mull.

    siin inimene küsis aastatepikkuse 1k kaupa investeerimise kohta, mine on krüptojutuga tead ise kuhu, eks
  • Svennu 21, kui raha kättesaamisega kiiret pole, osta oma 1000 eurost iga kuu 80% eest SPY-d. 20% pane reservi. Kui mõni kuu langeb, siis võta reservist ja osta veidi suurem kogus. Muud pole midagi vaja teha. Ma pakun, et 25 a pärast oled miljonär.
  • kuna svennu21 küsimus on intrigeeriv "Küsin nüüd uuesti, mida teeksid Sina?", siis annan omalt poolt paar nõuannet, et mida mina teen.

    1. need kes teevad mingeid tegusi paljalt raha nimel, ei saa seda raha kunagi. kes aga tegelevad ükskõik millise asjaga lihtsalt sellepärast, et see tegevus neile meeldib, neile hakkab raha justkui iseenesest tekkima. kokkuvõte: kui sind tõesti ei huvita investeerimine kui asi iseeneses, miks sellega üldse tegeleda? tegele endale meelepäraste tegevustega. mina näiteks investeerin oma raha metsa ja rahulikult naudin hobi korras metsa kasvatamist - meeldiv koos kasulikuga.

    2. tegele alaga, mis on sinu praeguse raha sisse toonud. kõik taksojuhid, kellest said ühel hetkel kinnisvaramaaklerid on oma kinnisvarainvesteeringutega vastu pükse saanud ja lõppude-lõpuks sõidavad nad ikka taksot edasi.

    3. mõte, et "justkui kõik ongi juba hästi ja saavutatud" lõpeb tavaliselt kurvalt. kui elul pole eesmärki, pole ka elamisel mõtet. parim investeering on iseendasse: isiklik areng, silmaringi laiendamine, reisimine. samuti on hea koht investeerimiseks oma lapsed: koolitamised, reisimised. see 12000 € aastas on nii väike summa, vaat et kahte perereisigi aastas ei saa kokku. ja kui lapsed kulutavad liiga vähe - no siis võiks investeeringut kasvatada - kaaluda mõne lapse juurde tegemist.

    4. ei maksa ära unustada vana tõde, et võidab see, kellel on surres rohkem raha.
  • @flatuu, sa räägid erialasest karjäärist... Aga mida teha, kui iga kuu 1000€ oma vapustavast karjäärist üle jääb?
    Sa vist soovitad madratsi alla panna, mul on tunne...
  • Meil on siin foorumiteema "Soovitage häid aktsiaid." Nagu nagu rusikas silmaauku.
  • Tänud kõigile, kes vähegi mõistlikke soovitusi jaganud on. Praegu pigem kaldun siis ikkagi SPY suunas. Eks antud projekt ka paljuski lastele mõeldes ette võetud saab. Metsa ost tundub kole igav, kuigi lapsed sellest tulevikus tõenäoliselt veidi rõõmu tunda saaksid.
    Endale meeldib kinnisvara ja sellega tegelenud aastaid - samas mida aeg edasi, seda vähem meeldib mulle mõte, et kogu mu raha on ühes kohas. Kuna aga sellest kohast mulle piisavalt sisse toob, siis seda lõhkuda on raske (müüa kõik või pool maha ja osta midagi muud - alustada millegi uuega - ei ole ju lihtne üritus). Täna lihtsalt näen, et reaalselt ei vaja enda toimetulekuks seda üleliigset 1000€ ja tõenäoliselt see nii ka jääb. Pigem arvan, et see ülejääv summa aina suureneb. Olles lugenud läbi enamuse eestikeelsest kirjandusest börsiteemadel siis tekkis selline huvi ja mida rohkem ma sellele mõtlen, seda õigem see tundub ja üha rohkem on kahju, et sellega juba 15a tagasi ei alustanud, kuigi reaalselt oleks selline võimalus olnud (küll mitte 1000€/kuus aga siiski)
    Veelkord tänu kõigile, kes viitsisid miskit mõistlikku soovitada ja kirjutada. Minu järgmine samm on IBs konto avamine. Tõenäoliselt €-konto, kuna olen aru saanud, et sealne konverteerimine dollariks on kindlasti parema kursiga, kui see lasta eestis pangal teha. Lisaks annab see veel võimaluse mõelda, kas jääda ainult SPY peale või teha 50/50 mõne Euroopa suurema indeksiga.
  • svennu21, enne investeerimist lükka LHV 3. samba indeksfond ka maksimaalselt täis. Peaks enam-vähem sinu mõtetega kattuma ja on maksuefektiivne.

    Kui dividendid huvitavad, siis NOBL on ka põnev. ;)
  • Investor
    Võta siis juba VOO, mitte SPY.


    räägi lahti ka, et miks VOO. mille poolest parem on, lihtsalt postitades on nagu tühi kommentaar? :)
  • jnt
    @flatuu, sa räägid erialasest karjäärist... Aga mida teha, kui iga kuu 1000€ oma vapustavast karjäärist üle jääb?
    Sa vist soovitad madratsi alla panna, mul on tunne...


    mida ma tahtsin öelda on see, et investeerimisvõimalusi on tohutult palju, aga tuleks investeerida sinna, mis ka ennast tõeliselt huvitab. meeldiv koos kasulikuga on parim variant. nii palju kui inimesi, nii palju ka erinevaid huvisid, lihtsalt igaüks peaks endale selgeks tegema, mis teda konkreetselt huvitab. minule näiteks meeldib metsaga tegeleda ja ka kasum pole laita. näiteks 2003/2005 aastal ostsin raieküpset metsa 760 €/ha, müün seda täna 12000 €/ha. ja see pole veel kõik, 25 aasta pärast on uus põlv peal. bioloogilise varaga on see hea asi, et päike paistab ja vihma sajab - järelikult vara kasvab. ja mida ma "ülejäägiga" teen? ostan metsa juurde. tõsi, eks on seda ka börsile jagunud - aga ikka sellepärast, et ka see pakub mulle sisemist huvi (ega ma siia foorumisse päris kogemata ei sattunud).
  • Svennu 13.12 postitus on justkui EBSi kodune ülesanne ja tekib tunne, et ei viitsi seda lahendama hakata.

    Ühesõnaga, kuna ülesande püstitaja ei tea isegi mida ta tahab, siis soovitan akumuleerida see 1000 euri kuus ning kui targaks saad, on ka sinu raha tark ning siis saad juba osta suurema positsiooni. Kui täna teed otsuse selle foorumiteema põhjal või ise enda lolli peaga, siis ilmselt jääd sa 5 aasta jooksul poolest oma rahast ilma - eriti veel kui kusagil piiri taga kaupled. Ja ei tasu ära unustada ka seda, et midagi võib sinu kinnisvaraga (või turul) pekki minna ja seda reservi on sul siis oi oi kui väga vaja.
  • Hea postitus, kasutaja wise!

    Küsin vastu, et kust algab tarkus?

    Oletame, et kogun 1000€ kuus panka ja sedasi 5a järjest. Selle perioodi ajal õpin selgeks finantsmaailma erikallakuga inglise keele ja oskan äkki ka ettevõtete aastaaruannetest mingid põhjapanevad järeldused teha (teadmata, kas ikka oskan, sest reaalsed kogemused ju puuduvad - oman vaid teooriat). Pangas on mul 5a järel 60000€ cashi, millest on inflatsioon võtnud enda osa ära.
    Samas täna lollina (omamata seda tarkust, mida 5a pärast äkki/ehk/võibolla oman), paneksin 1000€/kuus stabiilselt mõnda suuremasse indeksisse, ntx SPY , oleks S&P500 keskmist ca 8% tootlust arvestades, mul kasutada üle 70000€, miinus inflatsioon. Ehk siis oleks mul ca 70000€ n.ö "lolli raha", vs 60000 "tarka raha" (praegu arvutasin kiiruga windows kalkulaatoriga - parandage mind kui eksisin suurusjärkudes). Perioodi pikenedes teab siin foorumis juba igaüks mis juhtub.

    Loogiline, et selle 5a jooksul võib juhtuda mida iganes. Võib tulla kinnisvara krahh, millega viimaste aastate tugev kapitali tõus pöördub kahjumisse. Võib tulla sõda, kus üldse kogu regiooni kapital prügiks muutub ja kogu mu tänane idee vastu taevast lendab. Võime mõne suurema kiviga kosmosest ka pihta saada, mis üldse kogu elu siin planeedil lõpetab... Teisest küljest, samahästi võib veel 10a kesta tugev kinnisvarahindade tõus, võimas ralli aktsiaturgudel, tabada meid tugev inflatsioon.... Selle teise stsenaariumi puhul ei tahaks meist keegi omada 60000€ pangas, mille eest, inflatsiooni ja kogu muud ebasoodsat arvestades, saaksime osta ühe räämas 12m2 ühikatoa?



  • jnt, dividendid huvitavad ilmselt igaühte, kes plaanib pikaajaliselt investeerida. Peaks tegema põhjalikuma võrdluse SPYga aga täna enam ei viitsi. Võibolla homme :)

    Ja PS! Ikka on oodatud kõik kommentaarid, mis vastavad küsimusele: "Mida teeksid Sina?"
  • Svennu21, võta palun SPY viimase 25 aasta graafik ette.
  • svennu21
    jnt, dividendid huvitavad ilmselt igaühte, kes plaanib pikaajaliselt investeerida. Peaks tegema põhjalikuma võrdluse SPYga aga täna enam ei viitsi. Võibolla homme :)

    Ja PS! Ikka on oodatud kõik kommentaarid, mis vastavad küsimusele: "Mida teeksid Sina?"


    Mina soovitaks pigem praegu piirduda balti börsidega, balti võlakirjade(lhv, inbank,admiral?) ja ühisrahastusega.
    Balti börside firmad on ikkagi eesti inimesele küllalt tuttavad ja lhv finantsfoorumi ja äripäeva abiga on võimalik ennast küllalt kiiresti kurssi viia firmade käekäiguga. Soovitaks hajutada erinevate aktsiate vahel.

    Ühisrahastuses soovitaks samamoodi võimalikult palju hajutada. Tuleb teha korralik taustakontroll enne investeerimist. Iga objekt tõenäoliselt ei ole jätkusuutlik (estateguru näide jne). Lisaks tasub arvesse võtta, et tagasiostugarantii kehtib ainult senikaua kuni ühisrahastuse pakkujal endal ei teki rahaprobleeme.
  • poolteist
    closer to 80000 lolli raha..


    Aga miks lolli raha? Ega see, et oled 5 aastat püsivalt indeksisse investeerinud, ei takista omandamast teadmisi, erialast sõnavara ja aastaaruannete lugemise oskust.
  • Gert, ma baltikumi ei taha, kuna kogu pott istub siin. Muidu jah, kindlasti eelistaks siinset turgu, kuna siin oleks mitmeid lihtsustatud tegureid. Ise tugevalt kinnisvaraga seotuna on selles ametis keeruline toimetada nii, et elad Eestis aga toimetad Türgis või USAs. Aktsiate puhul on selline globaalne toimetamine oluliselt lihtsam.

    Uurisin veidi NOBL ja SPY erinevusi. Ausalt öeldes ei tundu liiga kutsuv kui võrrelda jooksvaid arve:
    dividendid: SPY 1,8% vs NOBL 1,85%
    YTD Return: SPY 20,24% vs NOBL 18,51%
    Expense Ratio: SPY 0,09% vs NOBL 0,35%

    Allikas: https://finance.yahoo.com/quote/SPY?p=SPY ja https://finance.yahoo.com/quote/NOBL/?p=NOBL

    Ajalooliselt kahjuks ei oska kuidagi leida, kus saaks võrrelda eelmiseid aastaid. Kui keegi oskab, võiks õpetada.

    Aga selle aasta võrdluses ei oleks NOBL olnud parem investeering. Ilmselt nendel perioodidel, kui turg languses on, oleks NOBL parem valik aga kas ka üleüldiselt keskmiselt parem oleks, julgen kahelda...

  • Svennu21, oh jah... Sa panid siia lingi: https://finance.yahoo.com/quote/SPY?p=SPY.
    Otsi sealt teksti "Full screen", klikka, seejärel otsi teksti "Max", klikka.
    (Siia foorumisse lingi panekuks kasuta kommenteerimisakna kohal olevaid ikoone.)
  • ttrust, ilmselt said minust valesti aru. Väljendasin end veidi arusaamalt ka...
    Ma mõtlen seda, et kuidas võrrelda eelmisi aastaid nii, et ma näeksin palju oli SPY dividend aastal 2015 ja palju oli see NOBLil. Siis aastal 2014 jne...
    MAX graafikut oskan isegi vaadata aga sealt ma seda infot ju kuidagi välja ei loe?
  • Svennu21, võtad lingi https://finance.yahoo.com/quote/NOBL/?p=NOBL ; Full screen; Max; (+)comparison; lisad sinna juurde SPY; ja ongi olemas!
  • No iga kuu 1k panka siis pmst 25 aastaga laod sinna 300k sisse, mis on juba iseeenesest remarkable summa.

    Kuigi 25 aastat tagasi omas meie maal 30k kordades suuremat ostujõudu kui 300k praegu.
  • svennu21, sa sisse ka vaatasid, mille järgi ühte või teise indeksisse ettevõtteid valitakse? Huupi ainult graafiku pealt valida pole ka päris õige, kui me räägime pikaajalisest panustamisest...
  • ttrust, sorry aga no ei oska vaadata Sinu õpetuse järgi mitu % dividendi maksis SPY aastal 2014 vs NOBL aastal 2014. Ja siis 2015 aastal. Selle järgi näen hinnaliikumisi aga aastas väljamakstud dividendi % jääb minu silme eest peitu...

    Tin, just Sinu viimase lause tõttu tundubki tark paigutada raha kuhugi, kus see säilitaks oma ostujõu, olenemata möödaläinud aastatest.

    jnt, ikka vaatan sisse... palja graafiku järgi midagi valida tundub minu meelest oluliselt keerulisem, kui selle järgi, millest see asi koosneb. NOBL on ca 50 dividendi maksjat, kes S&P500 hulka kuuluvad ja kes on järk-järgult oma dividende suurendanud. SPY peaksid olema kõik need ca 500 ettevõtet? Parandage mind, kui ma eksin.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon