Börsipäev 12. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 12. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kolmapäevasele tõusule vastasid neljapäeval Balti indeksid langusega – Tallinn -0.30%, Riia -0.33%, Vilnius -0.43%. Põhinimekirjas noteeritud aktsiatega tehti 351 tehingut kogumahus 648 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 216 tehinguga 502 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 92 tehinguga 97 tuhat eurot.

    Enimkaubeldud aktsia oli Tallink Grupp (-0.79%) – käive 226 tuhat eurot ja tehingute arv oli 43. Järgnes Tallinna Vesi (+0.44%) 48 tehinguga kogumahus 88 tuhat eurot. Olympic Entertainment Group (-0.27%) käibeks kujunes 41 tehinguga 84 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Pieno žvaigždės (+2.40%, käive EUR 5k), Panevėžio statybos trestas (+0.83%, käive EUR 5k), Ekspress Grupp (+0.79%, käive EUR 90). Suurimad langejad olid PRFoods (-3.13%, käive EUR 3k), Latvijas kuģniecība (-2.74%, käive EUR 800), Rokiškio sūris (-2.49%, käive EUR 5k).

    Täna:
    Silvano Fashion Group aktsionäride erakorraline üldkoosolek.
  • Pullid ei suutnud eemale jääda kauemaks kui üheks päevaks ning juba eile asuti taas aktsiaid taga ajama, seda eriti energia- ja tarbekaupade sektoris, mille tulemusel jõudis S&P 500 indeks 0,7% tõusuga uuele rekordtasemele (2767,6 punkti). Mitmete ettevõtete otsused tõsta töötajate miinimumpalka, maksta boonuseid ning tugev kasumite paranemise väljavaade käesolevaks aastaks, on peegeldamas vastuvõetud maksureformi mõju ning tõstmas ka investorite ootusi.

    Euroopas seediti euro tugevnemist dollari suhtes 0,7% jagu 1,2030 dollarile, mis jättis Stoxx 600 indeksi -0,3% punasesse. Reaktsiooni tingis Euroopa Keskpanga detsembri istungi protokoll, kus uue informatsioonina selgus, et nõukogu on valmis tugeva konjunktuuri taustal korrigeerima rahapliitika väljavaadet juba käesoleva aasta alguses. Kui varasemalt teadsime, et EKP jätkab võlakirjade ostmist vähemalt septembrini ning vajadusel isegi kauem ja hoiab intressimäärasid madalal tasemel edasi ka pärast varade ostuprogrammi lõppemist, siis eilse informatsiooni valguses võidakse peagi seada QE-le kindlam lõpukuupäev ning kasutada pärast seda ootuste juhtimisel taas tavapärasemaid rahapoliitilisi instrumente.

    Samal ajal mõjus dollarile täiendava raskusena info, et USA tootjahinnaindeksi tõus ilma toidu ja energiata aeglustus detsembris 2,4% pealt 2,3%le, jäädes alla analüütikute 2,5% ootusele. Kuises võrdluses oli tegemist esimese langusega viimase pooleteise aasta jooksul, mis andis vastulöögi argumendile, et tarbijate tasandil võiks inflatsioon tänavu oluliselt kiireneda. USA esmased töötu abiraha taotlused kerkisid 250 tuhandelt 261 tuhandele, mis oli kõrgem kui konsensuse prognoositud 245 tuhat, kuid seal võis osades piirkondades rolli mängida rohke lumesadu ning külm ilm.

    Börsinädalale pannakse täna punkt USA detsembri inflatsiooni ning jaemüügi statistikaga. Samuti annavad tulemuste hooajale avapaugu BlackRock, JPMorgan, PNC ja Wells Fargo.

    11.00 Itaalia tööstustoodang (november)
    15.30 USA inflatsioon (detsember)
    15.30 USA jaemüük (detsember)
    17.00 USA ettevõtete varud (november)
    19.00 FEDi Harker esineb
  • Uute laenude maht kasvas Hiinas eelmisel kuul 0,584 miljardi jüaani võrra, pea poole vähem võrreldes analüütikute ootusega, mis võib potentsiaalselt olla tingitud valitsuse eesmärgist vähendada majanduses finantsriske.
  • Kapitali sissevool globaalsetesse aktsiafondidesse küündib ajalooliste rekordite lähedale

    *Equity funds globally see $24.4b net inflows on the week to Jan. 10, marking the sixth-largest weekly equity inflows on record, BofAML strategists write in note, saying “the bull capitulation begins.”
    * U.S. equity funds see inflows of $6.4b, Europe funds see inflows of $2.2b, EM funds see inflows of $4.3b, Japan funds see inflows of $3.2b
    * Bonds overall also see brisk inflows, with IG bond funds seeing $8.1b fresh money, HY bond fund seeing inflows of $1.5b

  • Kui korrigeerida ühekordsete teguritega, kujunes JPMorgani aktsiakasum oodatust paremaks ning Wells Wargo oma arvatust tagasihoidlikumaks. Tõenäoliselt vaatavad investorid juba rohkem 2018. aastasse ning ootavad kasumireale tuge madalamast maksumäärast

    JPMorgan Chase prelim Q4 adj. EPS $1.76 vs $1.69 Capital IQ Consensus Estimate; revs $24.2 bln vs $24.87 bln Capital IQ Consensus; Average core loans up 6% YoY and 2% QoQ
    Wells Fargo prelim Q4 GAAP EPS $1.16 ($0.97 adjusted) vs $1.03 Capital IQ Consensus Estimate; revs $22.1 bln vs $22.64 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • Ameeriklased saavad nautida taas pikemat nädalavahetust, sest esmaspäeval on Martin Luther King, Jr. päev ning siis on ka USA väärtpaberiturud suletud!
  • Erko Rebane
    Ameeriklased saavad nautida taas pikemat nädalavahetust, sest esmaspäeval on Martin Luther King, Jr. päev ning siis on ka USA väärtpaberiturud suletud!


    Juba jälle vaba päev neil. Kuidas nii ikka rikkust luuakse? Meie peame oma riigi 100. sünnipäeva kenasti nädalavahetusel ära :)
  • USA inflatsioon kiirenes energiat ja toitu arvestamata detsembris siiski 0,1pp võrra 1,8%le (oodati 1,7%) ning jaemüük kasvas autosid ja kütust arvestamata MoM ootuspäraselt 0,4% aga seda tugevama baasi pealt (november revideeriti 0,8% pealt 1,2%le)

  • USA jaemüüki aasta baasil vaadates on samuti näha, kuidas tarbija on viimases kvartalis ellu ärganud

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon