Börsipäev 27. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Uut nädalat alustatati Balti börsidel suurema kauplemisaktiivsusega - 1231 tehinguga kujunes käive 8.7 miljonit eurot, millest Vilniuse börsi käive moodustas 4.4 miljonit eurot ja Tallinna börsi käive 4.3 miljonit eurot ning tehingute arvud olid vastavalt 170 ja 1054. Indeksid sulgusid vastavalt Tallinn -3.19%, Riia +0.02%, Vilnius -0.10%.

    Suurimas mahus tehti tehinguid Linas Agro Group (0.00%) aktsiaga - käive 4.2 miljonit eurot ning tehingute arv oli 7, mille hulgas oli üks plokktehing (EUR 0.696 x 6003521). Tallink Grupp (-11.11%) järgnes 692 tehinguga (kaks plokktehingut EUR 1.080 x 50000, EUR 1.080 x 46602) moodustades käibe 2 miljonit eurot. Olympic Entertainment Group (0.00%) aktsiaga tehti 161 tehingut kogumahus 1.5 miljonit eurot.

    Kõige enam tõusid Arco Vara (+2.84%, käive EUR 500), Ekspress Grupp (+2.27%, käive EUR 6k), Rokiškio sūris (+2.27%, käive EUR 12k). Suurimad langejad olid Tallink Grupp (-11.11%, käive EUR 2m), PRFoods (-2.60%, käive EUR 4k), Panevėžio statybos trestas (-1.78%, käive EUR 3k).

    Täna:
    Klaipėdos nafta auditeeritud majandusaasta aruande avaldamine
  • USA rahandusministri Steven Mnuchini ja Hiina peaministri Li Keqiangi kommentaaridest võis järeldada, et läbirääkimiste kanal on kahe suurriigi vahelise kaubandussõja vältimiseks avatud ning see pakkus leevendust Ühendriikide aktsiaturul, kus võeti tagasi üsna suur osa eelmise nädala kaotusest (S&P 500 rallis +2.7%). Ka Euroopas veetsid aktsiaturud valdava osa päevast rohelises aga volattiilselt alanud sessioon Wall Streetil vedas Stoxx 600 viimastel tundidel -0.7% madalamale.

    Ühepäevane järsk tõus ei pruugi siiski tähendada, et kõik mured on murtud ning aktsiaturgude jaoks on tee tagasi rekordtasemete juurde avatud. Valge Maja nõuniku Peter Navarro sõnul ei taha president alustada kaubandussõda Hiinaga, vaid vähendada massiivset tasakaalutust globaalses majanduses, konkreetsemalt kahandada USA kaubavahetuses Hiinaga -337 miljardi dollari suurust puudujääki 100 miljardi dollari võrra. Selleks nõutakse väidetavalt Hiinalt tariifide langetamist autodele ning turu avamist USA finantsteenuste pakkujatele.

    Cleveland FEDi president Loretta Mester, kes on tänavu FOMC hääletav liige, ütles eilses esinemises, et globaalse majanduse tugevust arvestades ei taha keskpank jääda hiljaks intressimäära tõstmisega, kuid samas ei taheta ka üle reageerida ning pidurdada kasvu. Teisisõnu tuleb leida täpselt õige rütm ning usutavasti on senises tempos intressimäära edasine tõstmine just see õige tasakaalupunkt. Kaubandussõja oht pole tema majanduslikku väljavaadet muutnud, kuid võib lisada väljavaatele ebakindlust kui olukorda kiiresti ei lahendata.

    Majandusuudistest on täna esiplaanil eurotsooni veebruarikuu rahapakkumise ja krediidistatistika ning USA tarbijate märtsi kindlustunde indeks.

    10.00 Hispaania inflatsioon (märts)
    11.00 itaalia töötleva tööstuse ja tarbijate kindlustunde indeksid (märts)
    11.00 Eurotsooni rahapakkumise ja krediidi statistika (veebruar)
    12.00 Eurotsooni majandusliku kindlustunde indeks (märts)
    16.00 USA S&P Case-Shilleri majade hinnaindeks (jaanuar)
    17.00 USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (märts
  • JPMorgan hindab müüki USA aktsiaturul ebaratsionaalseks

    * U.S. stocks are trading at pre-tax reform levels even with higher organic growth, margin expansion, de- risked investors and accelerated share buyback programs, JPMorgan analysts including Dubravko Lakos-Bujas say in note to clients.
    * Market selloff represents buying opportunity for “fundamental investors”
    * Market’s reaction to $50b tariff potential was “irrational response”
    ** Tariff impact will be smaller than indicated by the initial ask from the administration
    * Continues to stand by S&P 500 target of 3,000
    * Upgrades technology sector after market selloff to neutral due to more favorable policy for domestic companies
    ** Sector should continue to hit strong double-digit earnings growth on U.S. and global demand, weaker U.S. dollar
    ** S&P 500 Technology is expected to deliver superior growth while it trades at market valuation
  • Hispaania inflatsioon kiirenes märtsis 1,1% pealt 1,2%le aga analüütikud ootasid isegi hoogsamat tempot (1,4%)

  • Eurotsooni majapidamistele väljastatud laenude kasvutempo püsis veebruaris 2,9% peal, väljaspool finantssektorit tegutsevatele firmadele väljastatud krediidi kasv aeglustus 3,4% pealt 3,1%le. Absoluutmahus vähenesid ärilaenud kuuga -9 miljardi euro võrra aga seda pärast 10mld kasvu detsembris ja 26mld hüpet jaanuaris.
  • Eurotsooni majandusliku kindlustunde indeks langes märtsis 114,2 punkti pealt 112,6 punktile, jäädes alla analüütikute oodatud 113,3 punktile ning kinnitades seda, mida PMId on juba öelnud. Samas on allolevalt jooniselt näha, et võib-olla küsitlused võisid majanduskasvu kohta saata ka liiga positiivset signaali ning nüüd tasemed normaliseeruvad tegeliku kasvu juures.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon