Börsipäev 5. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nädala selgroog murdus Balti börsidel miinuspoolel – Tallinn -0.21%, Riia -0.20%, Vilnius -0.51%. Põhinimekirjas tehti 708 tehingut ning käibeks kujunes 3.5 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 3 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 470 tuhat eurot ning tehingute arvud olid vastavalt 415 ja 254

    Enimkaubeldud aktsia oli Olympic Entertainment Group (0.00%) käibega 2.3 miljonit eurot ning tehingute arv oli 150. Järgnes Šiaulių bankas (-0.61%) käibega 273 tuhat eurot ja tehingute arv oli 98 (üks plokktehing EUR 0.648 x 37000). Tallinna Kaubamaja Grupp (0.00%) aktsiaga tehti 74 tehingut kogumahus 253 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Harju Elekter (+0.98%, käive EUR 37k), Vilkyškių pieninė (+0.85%, käive EUR 8k), Baltika (+0.76%, käive EUR 50). Suurimad langejad olid Pieno žvaigždės (-6.09%, käive EUR 9k), Arco Vara (-5.41%, käive EUR 29k), Panevėžio statybos trestas (-2.2%, käive EUR 9k).

    Täna:
    Apranga, Arco Vara auditeeritud majandusaasta aruannete avaldamine
  • Hiina otsus vastata USAle võrdväärses mahus imporditariifidega survestas mõneks hetkeks aktsiaturgudel sentimenti, kuid nii Valge Maja majandusnõunik Larry Kudlow kui ka kaubandusminister Wilbur Ross andsid mõista, et USA eesmärk pole alustada uut sõda ning uks jääb avatuks läbirääkimistele, mis aitas S&P 500 indeksil lõpuks tõusta +1.2%. Euroopas pani Stoxx 600 päevale punkti -0.5% langusega.

    ADP küsitluse kohaselt loodi USA erasektoris märtsis 241 tuhat töökohta, üllatades positiivselt analüütikuid, kes ootasid palkamise aeglustumist (prognoositi 210 tuhat, veebruaris 246 tuhat). Ehkki mõned majandusnäitajad on viimastel kuudel viidanud majanduskasvu aeglustumisele, siis ADP küsitluse tulemuse valguses näib tegemist olevat ajutise nähtusega.



    USA teenindussektori aktiivsus alanes ISM küsitluse kohaselt märtsis 59,5 punktilt 58,8 punktile (oodati 59,0) ja allapoole tuli ka uute tellimuste indeks (64,8 punkti pealt 59,5 punktile), kuid mõlemal juhul on tegemist endiselt väga kõrgete näitajatega. Tööhõive komponendi paranemine 55,0 punktilt 56,6 punktile peaks saatma signaali, et vastava sektori ettevõtted on endiselt kindlad majanduse tugevas väljavaates.

    USA teenindussektori ISM


    Mitmed FEDi ametnikud on hoiatanud, et eskaleeruv vaidlus kaubanduses võib tekitada muidu eredaks hinnatud USA majandusliku väljavaate puhul täiendavat ebakindlust. St Louis FEDi presidendi James Bullardi sõnul võib kaubandussõda vähendada USA majanduskasvu, kuid praegu on liialt vara hinnata, milliseks võiks kujuneda tegelik mõju. Dallas FED on välja arvutanud, et terase ja alumiiniumi tariifid oleksid tulusad kohalikele metallitootjatele, kuid tähendaksid kõrgemaid sisendihindasid teiste tootjate jaoks, mis kokkuvõttes vähendaks USA sisemajanduse kogutoodangut pikas plaanis veerand protsenti. Kaubandussõda Euroopa ja Hiinaga oluliselt laiemal tasapinnal võib vähendad SKPd -3,5%.

    Täna tulevad majandusuudistest avaldamisele Euroopa teenindussektori märtsi aktiivsusnäitajad, mille esialgsed numbrid on Prantsusmaa ja Saksamaa puhul juba teada. Huvi võiks pakkuda veel Ühendriikide esmaste töötu abiraha taotluste muutus.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (veebruar)
    10.15 Hispaania teenindussektori PMI (märts)
    10.45 Itaalia teenindussektori PMI (märts)
    11.00 Eurotsooni teenindussektori PMI (märtsi lõplik)
    11.30 Suurbritannia teenindussektori PMI (märts)
    12.00 Eurotsooni jaemüük (veebruar)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    15.30 USA kaubavahetuse statistika (veebruar)
  • Saksamaa tehaste tellimused kasvaid veebruaris MoM 0,3% oodatud 1,5% asemel (jaanuaris -3,5%), mis tõi aastases võrdluses kasvu 3,5% peale (oodati 6,5%). See on kooskõlas PMIga ning arvestades viimase langust märtsis, siis peaks momentum edasi aeglustuma ka tegelikus statistikas.
  • Citi langetab Jaapani ja Euroopa aktsiate soovitust, tõstab Suurbritannia aktsiate oma ning jääb endiselt soovitama arenevaid turgusid

    “Phase 3” in the cycle has started where credit spreads widen and equities keep making new highs but with increased volatility, Citigroup strategists including Robert Buckland write in global equity quarterly report to clients.
    * Upgrade U.K. stocks to overweight, say market looks cheap especially relative to gilts
    * Downgrade continental Europe to neutral, say EPS momentum, valuations look more attractive in the U.K.
    * Downgrade Japanese stocks to underweight, see better opportunities elsewhere, dollar weakness would be a drag on relative performance
    * Say EM equities remain highest conviction overweight, earnings momentum is robust, valuations are attractive
    * Rate U.S. stocks neutral, Australian stocks underweight
    * Continue to favor cyclical over defensive stocks
    * Say would buy into this dip, see 8% rise in global equities to end-2018
  • Citi 18 karuturu indikaatoritest saadavad hoiatussignaali vaid 2,5 vs 17,5 enne internetimulli lõhkemist ja 13 signaali enne finantskriisi, millest järeldatakse, et investorid peaksid praegu säilitama külma närvi
  • Hispaania teenindussektori PMI alanes märtsis 57,3 punktilt 56,2 punktile (oodati 56,1). Kuid uute tellimuste indeksi kiirenenud kasv ning kõrgeim palkamiste tase rohkem kui 11 aasta jooksul viitavad tugeva kasvu jätkumisele
  • Itaalia teenindussektori aktiivsus alanes märtsis 55,0 punktilt 52,6 punktile (oodati 53,9) ning ka tulevik on ebakindel.

    Looking further out, the picture seems less clear. Growth continues to be held back primarily by
    underwhelming conditions in the domestic economy, especially on the consumption side,
    whilst ongoing political instability is adding to the uncertainty around Italy’s future economic performance.”

  • USA väikeinvestorite seas püsis pullide osakaal viimase nädala jooksul muutumatuna 32% peal, järgneva kuue kuu osas pesstimistliku hoiakuga investorite osakaal kerkis 2pp võrra 37%le ja neutraalse hoiakuga investorite osakaal langes 33%lt 31%le
  • Suurbritannia teenindussektori PMI langes 20 kuu madalaimale tasemele aga vastajate sõnul mõjutasid äri lumetormid ning ebatavaliselt halvad ilmad.

    UK Markit/CIPS Services PMI Mar: 51.7 (est 54.0; prev 54.5)
    - Markit/CIPS Composite PMI Mar: 52.5 (est 54.0; prev 54.5)
  • USA töötu abiraha taotlused kolme kuu kõrgeimal tasemel aga eelmisesse nädalasse jäid pühad, mis võis tulemust mõjutada

    Initial Jobless Claims 242K vs. 225K Briefing.com Consensus; prior revised to 218K from 215K

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon