Börsipäev 10. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 10. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Uut nädalat alustasid Riia -1.11% ja Vilniuse -0.41% turud miinuspoolel ning Tallinna +0.37% indeks sulgus kõrgemal. Põhinimekirjas tehti 623 tehingut ning käive oli 1.6 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 402 tehinguga 1.1 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 203 tehinguga 458 tuhat eurot.

    Enimkaubeldud aktsiana jätkas Olympic Entertainment Group (0.00%) – käive 601 eurot ning tehingute arv oli 109. Šiaulių bankas (0.00%) järgnes käibega 315 tuhat eurot ja tehinguid tehti kokku 78, mille hulgas oli üks plokk tehing (EUR 0.648 x 6153). Tallinna Kaubamaja Grupp (+0.21%) aktsiaga tehti 115 tehingut kogumahus 246 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Nordecon (+2.46%, käive EUR 7k), Lietuvos energijos gamyba (+1.75%, käive EUR 2k), Ekspress Grupp (+1.47%, käive EUR 7k). Suurimad langejad olid Vilkyškių pieninė (-6.34%, käive EUR 39k), Rokiškio sūris (-1.44%, käive EUR 7k), Grindeks (-1.33%, käive EUR 15k).

    Täna:
    Linda Nektar aktsionäride korraline üldkoosolek
    HansaMatrix auditeeritud majandusaasta aruande avaldamine
    Vilkyškių pieninė müügitulemused
  • USA aktsiaturgudel algas nädal positiivse noodiga, kuid viimase paari tunni müügisurve jättis lõpuks S&P 500 indeksi võiduks vaid 0,3%. Sessiooni tippudest lõpetasid madalamal ka Euroopa aktsaiturud, jäädes siiski kergesse plussi (Stoxx 600 +0,1%).

    Sentiment oli mõnevõrra ettevaatlik enne Hiina presidendi tänast kõne, mida Xi Jingpin otsustas kasutada kaubanduspingete leevendamiseks ning sellega on Aasia aktsiaturgusid ning ka USA indeksite futuure kõrgemale tõuganud. Muuhulgas lubas Xi Jingpin vähendada imporditariife erinevatele toodetele, sh autodele ning astuda kavatsetakse samme, mis annaks välisinvestoritele suurema juurdepääsu kohalikule turule.

    Euroopa Keskpanga aastaaruandes tõdes Mario Draghi, et eurotsooni majanduskasv saab tänavu olema tugev ning samuti ollakse kindlad inflatsiooni jõudmises soovitud 2% juurde keskpikas perspektiivis, kuid lühiajaliselt valitseb majanduses endiselt ebakindlust ja sestap peab rahapoliitikas olema kannatlik ning visa. Draghi sõnul aitavad traditsioonilised mudelid aru saada inflatsioonist, kuid need ei suuda hõlmata praeguse majanduse keerulist keskkonda. Majanduslik lõtk eksisteerib eurotsoonis endiselt aga tugev majanduslik aktiivsus peaks aitama aja jooksul inflatsioonil kõrgemale liikuda.

    USA kongressi sõltumatu eelarvekomisjon (CBO) värskendas oma prognoose, mis näitavad, et valitsuse eelarve puudujääk kasvab ühe triljoni dollarini 2020. aastaks ehk arvatust kaks aastat varem. Ühest küljest paisutab puudujääki maksureformi tõttu alanevad tulud ning teisalt ka kongressi poolt heaks kiidetud kulutuste 300 miljardi dollari suurune kasv. Tänu sellele kasvab riigi võlakoorem käesoleva aasta 15,7 triljonilt dollarilt 20 triljonile aastaks 2022.



    Tänastest majandusuudistest võiks välja noppida Prantsusmaa ja Itaalia veebruari tööstustoodangu muutused ning USA väikefirmade märtsi kindlustunde indeksi.

    09.45 Prantsusmaa tööstustoodang (veebruar)
    11.00 Itaalia tööstustoodang (veebruar)
    11.30 FEDi Kaplan esineb
    13.00 USA väikefirmade kindlustunde indeks (märts)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (märts)
    17.00 USA hulgimüük ja varud (veebruar)
  • Vilkyškių pieninė müügitulemused - need tulid tegelikult eile juba ( kui klaasikuid tsiteerida, siis sel ajal, kui Tiina Joosu uudiseid loeb, on need juba aegund vms :))
  • Prantsusmaa veebruari tööstustoodang osutus üsna lähedaseks ootustele, küll aga jäi nõrgaks töötleva tööstuse osa, mis kahanes MoM -0,6% (prog 0,7%). Mullusega võrreldes aeglustus kasv 3,5% pealt 2,4%le (oodati 4,3%).
  • USA väikefirmade kindlustunde indeks alanes märtsis 107,6 punktilt 104,7 punktile, jäädes alla analüütikute prognoositud 107,0 punktile, mis sellest hoolimata on ajalooliselt väga kõrge number.
  • Trumpil pole täna aega turgu alla rääkida, seega +2% päev?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon