Pandikiri (covered bond) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Pandikiri (covered bond)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna saab lugeda äripäevast, et varsti saavad Eestis pangad hakata pandikirju väljastama.

    "Eestis loodaks pandikirjade seadusega kaht tüüpi instrumendid: hüpoteekpandikiri ning segatud tagatisvaraga pandikiri. Neist esimese tagatiseks saavad olla eluasemele seatud hüpoteegi tagatisel füüsilisele isikule antud laenud, teise tüübi puhul aga lisaks ka nõuded avalik-õiguslike juriidiliste isikute vastu ning äriotstarbelise kinnisasja tagatisel juriidilisele isikule antud laenud. Pandikirju saavad hakata välja andma vaid pangad (juriidiliselt korrektset terminit kasutades krediidiasutused) ning selleks on vaja eraldi tegevusluba, mida hakkab välja andma finantsinspektsioon. Pikemas plaanis on siht võimaldada ülebaltilist pandikirjade turgu."

    "LHV finantsjuht Meelis Paakspuu tõdes, et pandikirjad muudavad siinsete pankade finantseerimismaastikku pikas perspektiivis kindlasti oluliselt. „Tänaseni on puudunud sisuline regulatsioon, kuidas tagatud instrumente emiteerida, ning pandikirjade seadus aitab seda puuduvat osa katta."

    "Trigon Capitali partner Veiko Visnapuu ütles, et pandikirjade turule tulek mõjutaks Eesti investeerimiskeskkonda pikas plaanis positiivselt, kuna tekib juurde erinevat liiki instrumente ning see on siinse võlakirjaturu arengule hea. Just sellest vaatest, et siinne turg elavneks, on plaani Äripäevas ilmunud arvamusartiklis kiitnud ka Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots.
    Siiski jäi Visnapuu skeptiliseks, kui palju kodumaised investorid pandikirjaturul osalema hakkaksid. „Tänases intressikeskkonnas on see pigem rahvusvaheliste investorite mängumaa, kelle tootlusvajadus on sageli madalam,“ tõdes ta. Mõistagi, kui intressid peaksid märgatavalt tõusma, võib see olla Visnapuu sõnul huvipakkuv ka kohalikele."
    https://www.aripaev.ee/uudised/2018/05/23/turule-tuleb-hiigelmahuga-investeerimisvoimalus

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon