Börsipäev 12. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 12. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Esmaspäeval kujunes Balti põhinimekirjas 390 tehinguga käibeks 885 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 653 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 227 tuhat eurot ning tehingute arvud olid vastavalt 211 ning 171. Tallinna +0.51% ja Vilniuse +0.05% indeksid sulgusid plusspoolel ning Riia -0.29% miinuspoolel.

    Enimkaubeldud aktsia oli Merko Ehitus (0.00%) käibega 283 tuhat eurot ning tehingute arvuks oli 60. Tallinna Vesi (0.00%) järgnes käibega 144 tuhat eurot ning tehinguid tehti kokku 29. Telia Lietuva (0.00%) aktsiaga tehti 28 tehingut kogumahus 79 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Vilkyškių pieninė (+4.43%, käive EUR 24k), Arco Vara (+3.08%, käive EUR 1k), Silvano Fashion Group (+2.30%, käive EUR 63k). Suurimad langejad Panevėžio statybos trestas (-2.42%, käive EUR 2k), Olympic Entertainment Group (-1.74%, käive EUR 200), Energijos Skirstymo Operatorius (-1.16%, käive EUR 2k).

    Täna:
    Merko Ehitus dividend ex-date
    LHV Group müügitulemused
  • Ehkki nädalavahetuse G7 riikide tippkohtumine näis kruvivat kaubandussuhetes vaid pingeid juurde, ei lastud aktsiaturgudel sellest meeleolu rikkuda. Viimase pooltunni müügisurve vähendas S&P 500 indeksi võitu 0,1%ni, olles eelnevalt kaubelnud 0,4% plusspoolel. Euroopa aktsiaturgudel aitas kindlustunnet tõsta Itaalia peaminister, kes kinnitas, et riik ei kavatse lahkuda eurotsoonist. Itaalia börsiindeks rallis 3,4% ning Stoxx 600 0,7%.

    IMFi juhi Christine Lagardi sõnul on suurte tööstusriikide protektsionistlikud ähvardused suurendamas riske globaalse majanduse jaoks ning muutmas pilvi iga päevaga aina tumedamaks. Eelkõige näeb ta ohtu kindlustundele, kui muuta üritatakse sissetöötatud kaubanduspoliitikat ja suhteid ning seda, kuidas mitmepoolsed organisatsioonid on toiminud. IMF prognoosib nii tänavu kui ja järgmisel aastal globaalse majanduse 3,9% kasvu, mis on kiireim alates 2011. aastast, ent näeb intressimäärade tõustes, USA fiskaalstiimuli vähenedes ning Hiina kasvu aeglustudes edaspidi tempo raugemist.

    Aasia aktsiaturud ronisid öösel kõrgemale, leides osaliselt tuge USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea riigipea Kim Jong-uni kohtumisest, mis läks Trumpi sõnul oodatust paremini. Viimane peaks andma Eesti aja järgi kell 11 pressikonverentsi, kus vastust otsitakse eelkõige küsimusele, kas ja millist progressi suudeti saavutada Põhja-Korea tuumarelvitustamises.

    Pöörates pilgud tänastele majandusuudistele, siis esiplaanil saavad olema Saksamaa investorite sentimendi näitajad, USA väikefirmade maikuu kindlustunde indeks ning Ühendriikide mai inflatsioon, mis peaks toitu ja energiat arvestamata kiirenema 0,1pp võrra 2,2% peale.

    11.30 Suurbritannia tööturu statistika (aprill/mai)
    12.00 Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeksid (juuni)
    13.00 USA väikefirmade kindlustunde indeks (mai)
    15.30 USA inflatsioon (mai)
    21.00 USA valitsuse eelarve (mai)
  • NORTH KOREA PLEDGED TO WORK TOWARD `COMPLETE DENUCLEARIZATION'
  • Suurbritannia töötute arv kahanes mais -7,7 tuhande võrra, kuid kolme kuu keskmine nädalapalga aastane kasv aeglustus boonuseid arvestamata -0,1pp võrra 2,8%le (oodati 2,9%).
  • Koos Saksamaa konjunktuuriga ja kasvanud pingetega kaubanduspoliitikas on ka Saksa investorid ja analüütikud muutunud pessimistlikumaks. Jooksva majandusolukorra hinnang alanes juunis 87,4 punkti pealt 80,6 punktile, jäädes alla analüütikute 85,0punktisele prognoosile. Järgneva kuue kuu väljavaade langes -8,2 punktilt -16,1 punktile, mis oli samuti nõrgem oodatud -14,0 punktist.

  • Lühiajaline hirm kaubandussõja pärast on USA väikeettevõtete meeltelt täielikult ära pühitud, kui kindlustunne kerkis mais kolme punkti võrra 107,8 punktile, mis on küsitluse 45aastase ajaloo teiseks kõrgeim tulemus ning ületas ka analüütikute 105,0punktist prognoosi.

    • Compensation increases hit a 45-year high at a record net 35 percent.
    • Positive earnings trends reached a survey high at a net three percent.
    • Positive sales trends are at the highest level since 1995.
    • Expansion plans are the most robust in survey history.

  • USA alusinflatsioon kiirenes mais ootuspäraselt 0,1pp võrra 2,2%le. Headline inflatsioon hüppas 2,5% pealt 2,8%le, mis tähendab seda, et hinnatõus sööb ära kogu palgakasvu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon