Börsipäev 3. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 3. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 435 tehingut ning käibeks kujunes 747 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 621 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 122 tuhat eurot. Tehingute arvud olid vastavalt 314 ning 114. Tallinna ja Riia indeksid sulgusid miinuspoolel: vastavalt -0,17% ja -1,83%. Vilniuse indeks sulgus plusspoolel +0,07%.

    Kõige enam kaubeldi LHV Group aktsiaga (0,0%), millega tehti 21 tehingut ning käive oli 149 tuhat eurot. Tallinna Sadama aktsiaga +0,03% tehti 75 tehingut ning käibeks jäi 122 tuhat eurot, tehti üks plokktehing (EUR 1,96 x 3500). Järgnes Tallinna Kaubamaja Grupp -0,87% 55 tehingu ning 103 tuhande eurose käibega.

    Suurimad tõusjad olid Olympic Entertainment Group (+4,04%, käive EUR 89k), PRFoods (+2,7%, käive EUR 112) ning Klaipedos nafta (+0,78%, käive EUR 2k). Suurima languse tegid Ekspress Grupp (-2,27%, käive EUR 129), Tallink Grupp (-1,87%, käive EUR 54k) ning SAF Tehnika (-1,32%, käive EUR 2k).

    Olympic Entertainment Groupi erakorraline üldkoosolek, 29.06, otsustas suurendada ettevõtte aktsiakapitali. Aktsiaseltsi nõukogul on nüüd õigus Olympicu aktsiakapitali suurendada täiendavate sissemaksete tegemisega kuni 2,8 miljoni euro võrra, lastes välja kuni 7 miljonit uut aktsiat Olympicu töötajatele. Teiseks andis üldkoosolek nõukogule õiguse suurendada Olympicu aktsiakapitali eesmärgiga omandada ettevõte, üksus, osalus või muid varasid. Mõlema otsuse puhul välistati olemasolevate aktsionäride uute aktsiate märkimise eesõigus.

    Täna:
    03.07. Olainfarmi dividendi ex-date
  • Nõrgapoolselt alanud kvartal Aasias ja Euroopas tiris hetkeks alla ka Ühendriikide aktsiaturu, kuid tänu viimaste tundide ostuhuvile eeskätt tehnoloogia-, kommunaal- ja finantssektoris suutis S&P 500 indeks ronida -0,7% kaotusest lõpuks 0,3% plussi. Euroopas jõudis Stoxx 600 sulguda -0,8%ga madalaimal tasemel alates aprilli algusest.

    JPMorgani kohaselt jätkus globaalses töötlevas tööstuses juunis kasvu aeglustumine, kui aktiivsust mõõtev PMI indeks alanes 0,1 punkti võrra 53,0 punktile, märkides sellega 11 kuu kesiseimat tulemust. Allapoole tulid nii uute tellimuste indeks (53,4 punkti pealt 52,9 punktile) kui ka eksporditellimuste indeks (50,7 punkti pealt 50,5 punktile), mis saadavad signaali kasvu edasise aeglustumine kohta lähikuudel.



    Globaalsest keskmisest kõrgemana püsis töötleva tööstuse kasv eurotsoonis ja ka Ühendriikides. Vastupidiselt Markiti küsitlusele näitas ISMi küsitlus, et USA töötleva tööstuse kasv hoopis hoogustus juunis, kerkides indeksi näol 1,5 punkti võrra 60,2 punktile (oodati 58,5) ning saavutades sellega parima tulemuse alates veebruarist. Suurema osa tõusust andis aga toormaterjali tarnet kajastava indeksi kerkimine 6,2 punkti võrra 68,2 punktile, mis näitab et ettevõtete varustamine vajaliku toormega võtab kauem aega ehk teisisõnu on tugev majanduskasv seadnud surve alla tootmisvõimsuse. Mõned ettevõtted siiski täheldasid, et tariifid on tekitamas määramatust ning sunnivad astuma ka vastavaid strateegilisi samme.



    Positiivsem päev Wall Streetil ei aidanud kuigi palju kaasa sentimendi paranemisele Aasias, kus turud jäid öösel endiselt surve alla eesotsas Hongkongi Hang Sengiga, mis kukkus eilse püha järel avanedes -2,1%. Abiks polnud ka uudis, et USA on jugeolekukaalutlustel keelamas klientide arvu järgi maailma suurimal mobiilioperaatoril China Mobile sisenemise Ühendriikide turule. Euro leidis dollari suhtes Aasia sessioonil veidi toetust (EUR/USD 1,1646) pärast seda, kui Angela Merkeli CDU partei suutis leida CSUga migratsiooni osas kompromissi ning viimase juht Horst Seehover nõustus jätkama siseministrina.

    Majandusuudiste valik on täna tagasihoidlik ning tõenäoliselt saab ka käive olema aktsiaturgudel mõnevõrra väiksem arvestades seda, et USA homse iseseisvuspäeva tõttu suletakse sealsed börsid täna kolme tunni võrra varem ehk Eesti aja järgi kell 20.00. Mainimist vääriksid Rootsi keskpanga istung, eurotsooni maikuu jaemüük ning USA tehaste mai tellimused. Autotootjad raporteerivad oma Ühendriikide juunikuu müügitulemused, mis peaks analüütikute arvates küündima annualiseeritult 17 miljoni sõidukini ning ületama sellega mullust 16,6 miljoni suurust tulemust.

    09.45 Prantsusmaa eelarve tasakaal (mai)
    10.30 Rootsi keskpanga intressimäära otsus
    12.00 Eurotsooni jaemüük (mai)
    17.00 USA tehaste tellimused (mai)
    ??.?? USA automüük (juuni)
  • Rootsi keskpank jättis intressimäära ootuspäraselt -0,5% peale ning jäi truuks plaanile hakata seda kergitama aasta lõpu poole. Kuuest nõukogu liikmest üks tahtis intressimäära tõsta juba sel istungil, teine aga soovis algusajaks määrata septembri.

    SWEDEN'S RIKSBANK LEAVES KEY RATE UNCHANGED AT -0.50 %
    RIKSBANK: INFLATIONARY PRESSURES ARE MODERATE
    RIKSBANK HAS EXTENDED MANDATE FOR FX INTERVENTION
    RIKSBANK: RISKS OF EXCESSIVELY LOW INFLATION MERIT ATTENTION
    RIKSBANK: SEK EXPECTED TO STRENGTHEN GRADUALLY IN COMING YEARS
    RIKSBANK: KRONA RATE HAS DEVELOPED MORE WEAKLY THAN EXPECTED
    RIKSBANK: INT'L ECO. ACTIVITY STRENGTHENING, HIGHER UNCERTAINTY
    RIKSBANK: MONETARY PLCY NEEDS TO CONTINUE TO BE EXPANSIONARY

  • Gapping up
    In reaction to earnings/guidance:


    MLHR +11.5%, AZZ +7.8%
    M&A news:

    JNP +31.6% (signs definitive agreement to be acquired by Catalent (CTLT) for $11.50/share)
    ACXM +5.2% (entered into a definitive agreement to sell its Acxiom Marketing Solutions business to Interpublic Group)
    Select metals/mining stocks trading lower:

    BBL +2.6%, BHP +2.2%, RIO +1.7%, GLD +0.6%, X +0.5%
    Other news:

    VEON +20.1% (agrees on the sale of 50% stake in Wind Tre to CK Hutchison)
    GLDD +4.9% (announces receipt of $164 million in awarded work)
    DF +1.6% (Dean Foods has increased its ownership percentage and taken a majority stake in Good Karma Foods)
    SCS +0.7% (following MLHR earnings/guidance)
    HNI +0.7% (ticking higher following MLHR earnings/guidance)
    Analyst comments:

    ROKU +3.6% (upgraded to Outperform from Perform at Oppenheimer)
    MGTX +2.8% (initiated with a Buy at BofA/Merrill)
    ALB +1.7% (upgraded to Buy from Neutral at Goldman)
    Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance:


    NA.
    Other news:


    SAFE -2.3% (files for $1 bln mixed securities shelf offering)
    FB -1.2% (lower on Washington Post report suggesting expanded federal investigation into data sharing)
    TAL -0.9% (following Muddy Waters report; issues further response)
    Analyst comments:

    DAL -2.2% (downgraded to Hold from Buy at Deutsche Bank)
    UAL -1.1% (downgraded to Hold from Buy at Deutsche Bank)
    EPZM -1.1% (downgraded to Mkt Perform from Outperform at Leerink Partners)
    AAL -0.5% (downgraded to Hold from Buy at Deutsche Bank)

    Briefing.com
  • Mnjahh.

    Keegi võiks mainida ka, et täna on lühendatud US turupäev ja homme hoopis kinni.


  • Erko kell 09.15 mainis:
    "... Majandusuudiste valik on täna tagasihoidlik ning tõenäoliselt saab ka käive olema aktsiaturgudel mõnevõrra väiksem arvestades seda, et USA homse iseseisvuspäeva tõttu suletakse sealsed börsid täna kolme tunni võrra varem ehk Eesti aja järgi kell 20.00."

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon