PlusPlus Capital börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

PlusPlus Capital börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse



  • PlusPlus Capital on Baltimaid koduturuks pidav ja Baltikumis tegutsev nõuete haldamise firma kontoritega Tallinnas, Riias ja Vilniuses.
    Ettevõte on asutatud 2010 aastal, kuid mitmed asutajad on sarnases äris alates 2000-ndate aastate algusest. Alates asutamisest on ettevõte ostnud üle 43 600 nõude nominaalväärtusega €112 miljonit eurot.

    Ettevõtte peamiseks tegevusalaks on eraisikute mitte-toimivate võlanõuete (NPL - Non-Performing Loan) portfellide ostmine ja haldamine. ECB andmetel on NPL tase Euroopas kõigi laenude suhtes 4.6% ja kogumaht €950 miljardit. NPL haldajate ärimaht kasvab peamiselt ettevõtete tähelepanu suunamisest põhitegevusele ja kõrvaltegevusaladest (nagu võlgade sissenõudmine) loobumises. Suurimad NPL portfellide müüjad on pangad (2/3 kõigist nõuetest müüvad Swedbank, Nordea Bank, Danske Bank ja Inbank), telekomiettevõtted (Tele2, Elisa) jt. jaeteenindusettevõtted.
    Baltikumis tegutseb mitmeid NPL segmendile spetsialiseerunud finants- ja inkassofirmasid.

    Ostetud võlaportfelle: 181
    Sissenõutava võla jääk: €59 miljonit
    Ostetud nõuete koguhulk: 43 600 tk

    Kuna ettevõte on emiteerinud mitu võlakirja ja kaasanud kapitali ühisrahastusplatvormidelt, siis on alates 2016 aastast ettevõtte kodulehel avaldatud ka kvartaliraportid.

    Äripäev on Augusti alguses kirjutanud ärevaks tegeva loo PlusPlus Capitali bilansist ja audiitori hinnangust sellele: Investoritelt miljoneid kaasanud inkassofirma võib olla õhuloss
    Investoritelt Redgate Capitali abiga miljoneid laenanud võlgade sissenõudja PlusPlus Capitali finantsnäitajad heidavad äri jätkusuutlikkusele tumeda varju. Suur osa firma varast võib olla puhas õhk.

    Seda, kui palju on PlusPlusi varad tegelikult väärt, teab heal juhul firma juhatus, ent kindlasti mitte ettevõtte audiitor. „Me ei avalda arvamust kontserni konsolideeritud raamatupidamise aastaaruande kohta,“ teatas PlusPlus Capitali auditeerinud EY firma aruande juures.

    Võlanõuete portfellide bilansiline väärtus on 24,5 miljonit eurot ehk 87% kogu kontserni varadest. Teisisõnu: 87% firma varadest võib olla õhk. Arvestusmetoodika paneb paika juhatus, ent audiitoriga ta seda ei jaga.

    Audiitorkogu president Märt-Martin Arengu selgitas, et arvamuse avaldamisest loobumine on küllaltki haruldane juhus, kuid igal audiitoril tuleb seda oma karjääri jooksul ette. Mullu juulist selle aasta lõpuni oli sääraseid juhtumeid siiski vaid umbes 1% järeldusotsuseid. „Vormiliselt on tegemist auditi kohustuse täitmisega,“ märkis Arengu. Nimelt on PlusPlus aktsiaselts, millel on seaduse järgi kohustus end auditeerida lasta. Nagu juhtum aga näitab, saab selle kohustuse formaalselt täidetud ka nii, et audiitor tegelikult asjade seisu hindamiseni jõuda ei pruugigi.

    Trumsi selgitab olukorda finantsaruandluse standardite muutusega – nimelt asendas aasta algusest uus standard IFRS 9 seni kehtinud standardi IAS 39. Üleminekuperioodil on aga turuosaliste tõlgendused sarnaste finantsinstrumentide kajastamisel olnud erinevad. „Kuna PlusPlus on üle minemas IFRSi standardile, otsustati 2017. aasta aruande metoodikat tagantjärele mitte muuta ning keskenduda 2018. aasta aruande ettevalmistamisele,“ rääkis Trumsi ja lubas, et sel majandusaastal kajastatakse portfelle uue standardi alusel ja järgitakse koostöös audiitoritega parimat turupraktikat.

    Sisuliselt käib PlusPlusi arvepidamine nii, et portfelle ostes tehakse nende kohta akt, milles hinnatakse tulevikulaekumist ehk nõuete nii-öelda õiglast väärtust. Sel viisil tekib ostuhinna ja oodatava tulevikulaekumise prognoosi vahe, mille järgi arvestatakse müügitulu ning lõpuks ka kasumit. Ka need näitajad tuginevad juhtkonna otsustele, millele audiitoril ligipääsu polnud.

    „Me ei suutnud hankida auditi käigus piisavalt asjakohast tõendusmaterjali selleks, et avaldada oma arvamust võlanõuete kajastamiseks kasutatud arvestusmeetodi sobivuse ja nende bilansilise väärtuse õigsuse kohta 2017. ja 2016. aasta 31. detsembri ning 2016. aasta 1. jaanuari seisuga, samuti ümberhindlusest tekkinud kasumite tulu õigsuse kohta 2016. ja 2016. aasta 31. detsembril lõppenud aruandeperioodidel,“ võtavad audiitorid aruandes olukorra kokku.


    Küsimused PlusPlusi finantsseisu kohal ei piirdugi sugugi vaid auditis kirjas olevaga, vaid murekoht on ka portfellidelt teenimine ning kulubaas. Kui vaadata ettevõtte viimaste aastate ning kvartalite aruandeid, paistab silma, et vähemalt 2017. aasta algusest saadik ei ole nõuetest laekuv tulu katnud ära firma kulusid – juba enne laenumakseid on firma kassavoog negatiivne, seda aitavad aga katta võetud laenud. Näiteks selle aasta esimeses kvartalis teenis firma nõuetelt 1,23 miljonit eurot, ent tööjõu-, tegevus- ja finantskulud kokku ulatusid üle 1,57 miljoni euro.

    Laenu on firma viimastel aastatel võtnud väga hoogsalt. Kui veel 2015. aasta lõpus oli laenujääk 3,6 miljonit eurot, siis 2016. aasta lõpuks oli see paisunud 8,4 miljonile eurole ning 2017. aasta lõpus ulatus 15,9 miljoni ligi. Selle aasta esimese kvartali lõpu seisuga oli ettevõtte laenujääk üle 19,6 miljoni euro. Nõudeportfelle on firma 2010. aasta lõpust tänavu esimese kvartali lõpuni ostnud kokku 18,2 miljoni eest, sellest 7,5 miljonit eelmisel aastal ning 3,4 miljonit tänavu esimeses kvartalis. Ehkki portfelle on kokku ostetud hoogsalt, pole nendest niisiis vähemalt esialgu märkimisväärselt suuremat tulu teenitud.

    Vaid paar kuud hiljem ehk oktoobri alguses saabub esimese Redgate’i vahendatud võlakirja lunastustähtaeg kokku 3 miljoni euro mahus. Selle võlakirja intress oli 9%, tuleva aasta veebruaris saabuva 1,3miljonise emissiooni intress oli aga juba 13% ning tuleva aasta oktoobri 8miljonise emissiooni intress 12%.

    Võib arvata, et võla refinantseerimiseks tuleb firmal uut laenu võtta – eriti arvestades, et firma tahab ilmselt ka veel uusi portfelle juurde soetada, mida kassavoost ilmselt rahastada ei õnnestu. Trumsi ütles, et kapitalistruktuuri arendamine on PlusPlusi jaoks pidev protsess. „Tulevikus kaasame investoreid nii omakapitali kui ka jätkuvalt võlakirjade vormis. Hetkel käivad protsessid mõlemas suunas. See on vajalik, et tagada kiire arengu jätkuv rahastamine,“ ütles PlusPlusi juht ja kinnitas, et plaanitakse veel laenu võtta.


    ÄP on minumeelest natuke üle võimendanud teemat. See küll pole mingi probleem, et saabub võlakirjade tähtaeg. On loomulik, et vajadusel rullitakse võlg üle.
    Huvitav siiski on see, et ettevõte on valmis kaasama omakapitali. Nt 2017 aasta esimese kvartali raportis on esimest korda mainitud, et võidakse aktsiaid emiteerida:
    In order to strengthen its capital base, PlusPlus is planning to increase its equity by issuing new shares to financial or strategic investors. In strategic terms, the company seeks growth capital to facilitate further growth by increasing purchasing volumes in the market. Management and shareholders aim at making decision regarding the equity partner and terms of the deal over the next few months and closing the transaction by the end of 2017.

    Vähemalt avalikest allikatest pole näha teadet, et keegi oleks PlusPlus Capital aktsiaid soetanud.

    Samas on juba 2017 aasta teise kvartali aruandes kirjas, et ettevõte on kaasanud konverteeritavat võlga:
    From the fund raising perspective, the quarter saw investors’ interest in PlusPlus soaring. As a result,
    the group significantly strengthened its equity base by signing a convertible loan agreement. On
    15 June 2017 we reached an agreement with a group of investors to issue subordinated convertible
    loan
    in amount of EUR 4,000,000 with maturity date1 July 2021
    . The subordinated loan will be treated
    as owners’ equity of the company and will have positive effect on company’s equity ratios. By the end
    of June, PlusPlus received 50 per cent of the committed amount, 2 million euros. Remaining 2 million
    euros will be transferred upon drawdown notice during the 3rd quarter 2017.

    Selle võla konverteerimisvõimalus tekib 2021 aasta Juulis. Aega piisavalt.
    Samuti tehti II kvartalis võlakirjaemissioon €2,5 mio EUR väärtuses.

    2017 aasta III kvartal tõi omakapitali suurendamise:
    In September 2017, PlusPlus Capital received second tranche proceeds of its convertible loan issue.
    The company also increased nominal share capital from 63.9 thousand euro (equivalent of 1 million
    Estonian kroons) to 1 million euro and established reserve capital in the amount of 100 thousand
    euro, 10 per cent of paid-in capital. As a result, owners’ equity of PlusPlus crossed the 10-millioneuro mark and stands at 10.2 million euro, more than 2 times year-end level, as of end of September.


    Ja väike üheaastane võlakiri:
    In September 2017, PlusPlus Capital received second tranche proceeds of its convertible loan issue.
    The company also increased nominal share capital from 63.9 thousand euro (equivalent of 1 million
    Estonian kroons) to 1 million euro and established reserve capital in the amount of 100 thousand
    euro, 10 per cent of paid-in capital. As a result, owners’ equity of PlusPlus crossed the 10-millioneuro mark and stands at 10.2 million euro, more than 2 times year-end level, as of end of September.


    2017 aasta IV kvartalis uus kolmeaastane võlakiri:
    Investors’ interest in PlusPlus Capital’s bonds is continuously strong. In October 2017 a new 3-year
    secured bond issue was registered with the coupon rate of 11 per cent, also 1 percentage point down
    from the level of previous, 12 per cent tranche.


    Ettevõte on kiire ärimahtude ja bilansimahu kasvuga (loe: ostab kiiresti ja palju NPL portfelle kokku). Mõned graafikud 2017. aasta-aruandest:



    As of the end of financial year 2017, the Group has purchased debt receivables in the total principal value of EUR 74 million (2016: EUR 46 million). Operating revenue for financial year 2017 was EUR 8.2 million (2016: EUR 5.3 million) and EBITDA amounted to EUR 4.6 million (2016: EUR 3.3 million):


    Kokku kogumata laenude jääk on tänu kiirele kasvule paaril viimasel aastal kogunenud samuti viimasele kahele aastale.
    The estimated remaining collection (ERC) amounted to EUR 40 million as at year-end 2017, as shown by vintages below:


    Ettevõtte üldpoliitika on omada varade ja omakapitali suhet vähemalt 30%. Selle valguses otseselt omakapitali praegusel hetkel tõsta pole vaja, sest 2016 aastal oli suhe 41% ja 2017 aastal 44%.

    2017. aasta koondaruandest ka numbreid:












    2018 aasta II kvartali raportisse on ilmunud uut infot finantseerimise kohta:
    By the end of Q2 2018 PlusPlus finalised successful negotiations with investors to raise longterm financing amounting to approximately EUR 10 million to finance new investments and strengthen liquidity position. The funds have become available since beginning of Q3 2018.

    Ei tea kas see 10 mio EUR round ongi see, millega refinantseeritakse Oktoobri alguses aeguma pidanud kapital (vt. ka lõpus võlakirjade kohta)?

    Natuke aktuaalset majandus-statistikat veel 2018 II kvartali raportist:
    Varade maht kiires kasvus, võimalike laekumiste koguvõimsus ~€59 miljonit (Eesti €20 mio, Läti €19,3 mio, Leedu €19,5 mio)



    Omandatud portfellide arv pidevas ja kiires kasvus, viimases kvartalis omandati ca 3000 lepingut



    Omandatud portfellide raamatupidamisväärtus kiires kasvus (ca 15% CAGR)



    Kvartaalne võla tagasikogumise maht on alates 2017 aasta II kvartalist olnud stabiilselt üle €1 miljoni, viimases kvartalis aga juba €1,6 miljonit. Juhatuse sõnul peaks eelmisel ja sel aastal ostetud võlgade tagasikogumise täielik mõju ilmnema alles selle aasta teises pooles: "Group management expects to start seeing full-scale effects of 2017 and H1 2018 purchases on incoming cash flow from H2 2018."
    Ehk tõuseb üle €2 miljoni ma pakun.



    NASDAQ CSD teab rääkida, et PlusPlus Capital nimel on neli aktiivset võlakirja (kokku ca €24 mio võlakapitali):

    PlusPlus Capital võlakiri 01.02.2019 EE3300110840 emissiooni maht nimiväärtuses 852 000 EUR @ 13.00 %, lunastustähtaeg 01.02.2019
    PlusPlus Capital võlakiri 01.10.2019 EE3300111079 emissiooni maht nimiväärtuses 8 000 000 EUR @ 12.00 %, lunastustähtaeg 01.10.2019
    PlusPlus Capital võlakiri 01.12.2020 EE3300111327 emissiooni maht nimiväärtuses 10 000 000 EUR @ ?.?? %, lunastustähtaeg 01.12.2020
    PlusPlus Capital võlakiri 31.08.2021 EE3300111509 emissiooni maht nimiväärtuses 5 000 000 EUR @ ?.?? %, lunastustähtaeg 31.08.2021

    Samuti seda, et esimesel oktoobril lunastati tähtaegselt ühe-aastane PlusPlus Capital bond 01.10.2018 (@ 9.00%).

    Kuna ettevõte on enda määratud eesmärgi osas graafikus omada 30% varade ulatuses omakapitali, siis hädavajadust equity´t tõsta pole. Aga nii või teisiti ei kao ettevõte noteeritud või noteerimata kapitaliturgudelt lähemal ajal ära: kiire ärimahtude kasv sunnib välisfinantseerimist tagant ja NPL turgude toimimine annab äri laienemise võimaluse.
  • 1. Audiitor ei anna hinnangut
    2. " paistab silma, et vähemalt 2017. aasta algusest saadik ei ole nõuetest laekuv tulu katnud ära firma kulusid – juba enne laenumakseid on firma kassavoog negatiivne, seda aitavad aga katta võetud laenud. Näiteks selle aasta esimeses kvartalis teenis firma nõuetelt 1,23 miljonit eurot, ent tööjõu-, tegevus- ja finantskulud kokku ulatusid üle 1,57 miljoni euro."
    No ma ei tea, muud numbrid on muidugi ulme.
  • respekt, momentum!
    Ühtlasi märgiks ära, et PlusPlus-ga seotud projekt Crowdestate-s oli üks väga vähestest mis põrus raha kaasamise faasis.
  • momentum

    PlusPlus Capital võlakiri 01.12.2020 EE3300111327 emissiooni maht nimiväärtuses 10 000 000 EUR @ ?.?? %, lunastustähtaeg 01.12.2020
    PlusPlus Capital võlakiri 31.08.2021 EE3300111509 emissiooni maht nimiväärtuses 5 000 000 EUR @ ?.?? %, lunastustähtaeg 31.08.2021


    Vastavalt 11% ja 10%
  • "Võlakütid" Hooaeg 1, Osa 3 püüab võlakütt Ants Päär 50 000 EUR suurust võlga tagasi saada PlusPlus´ga varem seotud Ain Kelus´lt.
  • https://pluspluscapital.eu/investor-relations/reports-and-presentations/

    Tundub päris põnev stsenaarium, kus võlakirju on üle 60 miljoni, kuid rahavood üle 3 miljoni miinuses.
  • Kas keegi Eestist on sinna investeerinud ka viimasel ajal? Kogu kasum põhineb ju väga agressiivsel üleshindamisel.
  • Kuuldavasti jättis ettevõte oktoobrikuu intressid maksmata, süüdistades selles halba ilma, üldist masendust ja rahavoogude kehva juhtimist
  • Notice of cross-default.



    Sometimes just bad things happen to good people. EVERY. FREAKING. CYCLE.
  • Üldiselt on nii, et kui "changing market conditions" sinu hammasrattad jõnksuga seisma jätab, siis sinu aktsiaselts ei ole mitte "äri" vaid lihtsalt levered must/punane bet.
  • Nagu eelnevad foorumlased on maininud, siis antud kaardimaja konstruktsioon on natukene liialt värisev ja tundus, et üks hetk see pigem lõpeb kehvemini kui hästi - aggressiivne kasv ja hinnastamine, kasum põhineb nõuete üleshindamisel, rahavood negatiivsed, eelneva osas erinägemused audiitoriga, olemasolevatele finantseerijatele tasuvad järgmised võlausaldajad.. ei ole jätkusuutlik ärimudel.
  • Whoppa-doooo, oh üllatuse-üllatuse-üllatust, no kuidas see siis küll juhtuda sai?!?



    Aasta oli 2018 ja eelmise aasta suvel, 2017 Juulis, noteeriti Varssavi börsil võlgade kokkuostmise ja inkasso abil tagasi kasumisse pööramise ettevõte GetBack.

    Aastaid buumi ja tugevat IPO-aktiivsust nautinud WSE-l (varasematel aastatel üle 20 IPO, samal ajal vähe delistimisi) olid suuremad ja kuumemad IPO-d juba toimunud ja oli näha IPO-karusseli hoo raugemist, kui GetBack IPO oli asjalik lisa börsile.


    The total number of new listings, delistings and companies on the regulated market of the WSE Source: Author's own study based on (Rocznik Giełdowy 1997-2008), via The Delisting of a Company from the Warsaw Stock Exchange as a Result of the Cancellation of the Dematerialisation of Shares – Tender Offer Price vs. IPO Price


    IPO price´iti küll alusmisse äärde 18.5 PLN peale (offering 18.5...27 PLN), aga pole muret:
    GetBack had decided to price the shares at the bottom of the range to avoid a disappointing debut, two sources close to the matter said, despite signs of demand at a higher level. Fund managers contacted by Reuters on Wednesday said that there had been demand for shares at 20 zlotys each.

    “This transaction would have probably been closed (at the price of 20 zlotys), but with a small reduction. And if the reduction is small, there is a risk that the debut would be weak,” one fund manager said.


    Madalad intressimäärad, kasvav majandus, samal ajal teatatud Poola suuruselt teise telco Play Communications kohene noteerimine, ettevõttel on hea ajalugu ja agressiivne kasvuplaan, kõik on turul uuesti ahned:
    After a stagnant couple of years, investors seem to have regained interest in the Warsaw bourse. Share trading on the WSE's main equities market totalled PLN30.3bn (€7.1bn) in June, marking a jump of 80.2% y/y, the exchange said on July 5. June proved the eighth consecutive month in which equity trading recorded impressive growth. Trading expanded 65.7% y/y in May.

    The Getback float will comprise of up to 20mn new shares and up to 20mn existing shares that will be offered to retail and institutional investors. Following the sign-up process for retail investors and book building for institutions, 3mn shares will be offered to the former, while the institutional investors will take 37mn shares.

    GetBack will use the proceeds to finance growth, especially via acquisitions of debt portfolios in Poland and abroad, in the 9-12 months after the IPO. The company might also consider taking over other debt collectors. Should no takeover opportunities arise, GetBack will use the proceeds to increase its working capital and finance company operations.


    Mis saaks minna valesti ja kas üldse saaks kui ettevõttel on hea ajalugu ja agressiivne kasvuplaan ja turud on jälle kuumad ja kohe noteeritakse ka teine atraktiivne suur ettevõte?

    Hetkel me seda veel ei tea, aga üllatusi on varuks mitmeid. Varuge popcorni.

    Kolmveerand aastat hiljem "śokeeris" turuosalisi siiski see, mis juba ära pankrotistunud võlgade kokkuostmisega tegeleva ettevõtte puhul võiks tegelikult täiesti normaalseks osutuda - need võlad polnudki tagasipööratavad, ei ussi- ega püssirohuga, ei inkasso ega muu "efektiivse" võlgade sissenõudmisega. Pankrotis võlad ongi pankrotis võlad ja raha on läinud pöördumatult. Restricted default of Polish debt collector GetBack shocks market
    Polish debt collector GetBack has so far failed to redeem bonds worth $25 million, it said on Thursday, augmenting worries about the remaining $719 million worth of bonds of a firm that only last year used to be a darling of capital markets.

    The sudden crash of the bonds and shares of GetBack has taken investors, analysts and regulators by surprise, weighing on share prices of other listed firms.

    The ratings agency Fitch cut its rating for GetBack’s debt to ‘restricted default’ on Thursday.

    “The downgrade reflects Fitch’s view that the partial non-payment on bonds (...) constitutes an uncured payment default,” the rating agency said.

    Earlier this week, Poland’s financial regulator KNF asked prosecutors to investigate GetBack, adding that nearly 200 institutions and over 9,000 retail investors held the firm’s bonds.
    ...
    Polish debt collector GetBack has so far failed to redeem bonds worth $25 million, it said on Thursday, augmenting worries about the remaining $719 million worth of bonds of a firm that only last year used to be a darling of capital markets.

    The sudden crash of the bonds and shares of GetBack has taken investors, analysts and regulators by surprise, weighing on share prices of other listed firms.

    The ratings agency Fitch cut its rating for GetBack’s debt to ‘restricted default’ on Thursday.

    “The downgrade reflects Fitch’s view that the partial non-payment on bonds (...) constitutes an uncured payment default,” the rating agency said.

    Earlier this week, Poland’s financial regulator KNF asked prosecutors to investigate GetBack, adding that nearly 200 institutions and over 9,000 retail investors held the firm’s bonds.

    In February this year, GetBack said that rating agency S&P Global changed the outlook on the firm’s B rating to ‘positive’, citing the growth outlook. S&P has since cut the outlook to negative and suspended the rating altogether.

    GetBack Chief Executive Konrad Kakolewski was dismissed earlier this month.

    The troubles of GetBack, which is controlled by the private equity funds led by Abris Capital Partners, have dragged down shares of other listed firms, including investment fund Quercus TFI QRS.WA.


    Aktsia, mis algas kauplemist 18+ PLN pealt, tõusis kvartali jooksul veel 28 PLN peale, et siis nulli vajuda:



    Ettevõtte juht arreteeriti, algasid uurimised. Auditeeriti (PDF).

    GetBack skandaal tiris kaasa ka SWIG80 väikeettevõtete indeksi, mis kukkus 15 000 pealt 10 000 peale ja hirmutas ülejäänud turgu: Debt collector's default spooks Polish financial markets. Kuus kuud pärast pankrotti levisid lained pangandus-süsteemis jätkuvalt: Polish banks under pressure as GetBack scandal casts long shadow

    Play Communications teatas 13.07.2017 oma pakkumise tulemused: 193% oversubscription ja IPO hind 36 PLN aktsia kohta (PDF).

    Aktsia kukkus järgmisel aastal 15 PLN peale, et siis taastuda IPO hinna lähedale. Võbeles veel natuke ja siis osteti ENXTPA:ILD tütarfirma poolt välja 39 PLN per share in cash. Aktsionärid said vahepeal ka natuke dividende.



    NB! Plus & Plus Capital pole mitte pankrotistunud võlgade kokkuostmise ja kasumisse pööramise ettevõte, vaid "receivables management company focusing on acquiring, restructuring and managing receivables’ portfolios".
    No saab siis näha, kas "reveivables management" aitab vältida GetBack saaga kordumist.
    Väljast poolt vaatlejale on taoliste portfellide analüüs üsna võimatu. Ainult seestpoolt näeb, mida need väärt on või pole. Aeg valideerib.
  • "momentum"

    Väljast poolt vaatlejale on taoliste portfellide analüüs üsna võimatu. Ainult seestpoolt näeb, mida need väärt on või pole. Aeg valideerib.


    Teisisõnu võib raha ka kirikus korjanduskarpi visata
  • Vahepealsed arengud: PlusPlus extends convening period – Bondholders Meeting to amend terms and conditions of EUR 2022/2026 bonds on 17 April 2023
    Technical delays in clearing system

    PlusPlus Capital (“PPC”), a leading Pan-Baltic and Finnish technology-driven receivables management group, today extended the convening period and postponed the Bondholders Meeting from 5 April 2023 to 17 April 2023 in order to allow all bondholders to participate equally in the voting on the proposed amendments to the terms and conditions of the EUR 2022/2026 bonds.

    Previously, technical delays in the clearing system caused not all bondholders to receive the formal invitation to vote on the amendment of the bond terms and conditions via their custodian banks in proper time.
  • "valmar"
    AS PlusPlus Capital läheb saneerimisele:
    https://www.eqs-news.com/news/corporate/plusplus-announces-reorganisation-petition-filed-on-27-december-2023-by-as-plusplus-capital/1968437


    Oi upsti-upsti, kes küll seda oleks võinud arvata, et intressitõusud lükkavad, ühe korra juba defaultinud laenude kokkukogumisele ja ülestöötamisele keskendunud võlgade haldamise firma, saneerimisele?

    Mõtle kui nunnu, despite best efforts ja due to several unforeseeable reasons. Mõistate? Efforts oli "best" ja reasons oli "unforeseeable", samal ajal raskendava asjaoluna oli neid aga "several".

    PlusPlus announces Reorganisation Petition filed on 27 December 2023 by AS PlusPlus Capital

    Tallinn/ Luxembourg, 29 December 2023

    PlusPlus Capital (“PPC”), a leading Pan-Baltic and Finnish technology-driven receivables management group hereby informs that its parent company Aktsiaselts PlusPlus Capital (the “Parent“) encountered challenges in making payments that were meant to be serviced before the end of this year, such as payments for the EUR 2022/2026 Bonds coupon and for various bond buybacks.

    Despite the Parent´s best efforts and due to several unforeseeable reasons, it was unable to conclude a financing agreement that it had been working on and which directly impacts the Parent’s ability to make the agreed payments by the end of this year.

    In light of these circumstances, the Parent has taken a proactive step by submitting a petition for the commencement of reorganisation proceedings under the Reorganisation Act (Saneerimisseadus) to the Harju County Court in Estonia on 27 December 2023.

    This decision has been made in order to safeguard the interests and to achieve the best possible outcome for the Parent and all stakeholders. PlusPlus Capital looks forward to receiving the court’s ruling in this regard and starting the reorganisation proceedings.

    Given the current situation, PlusPlus Capital Financial S.à r.l. (the “Issuer”) will not be able to make payments under the EUR 100,000,000.00 11 % senior secured bonds 2022/2026 (ISIN: XS2502401552) (the “Bonds”) after the standstill period which has been granted to it by the holders of the Bonds and shall end on 31 December 2023. Hence and with a view to protect the interests of investors and stakeholders it is contemplated to apply for similar measures for the Issuer under Luxembourg law.

    PlusPlus Capital will keep you informed on the upcoming steps (including the Estonian court’s ruling and filing of reorganisation proceedings in Luxembourg for the Issuer) in a timely manner and look forward to your continued support until a positive resolution of the situation is achieved.


    Võlakirjad kauplesid juba enne 28 senti Eurost:

    PlusPlus Capital Financial S.à r.l. 11% 22/26
    ISIN: XS2502401552 | WKN: A3K7UD

  • Kas siin on veel mõni PlusPlusi võlakirjade investor, keda PlusPlusi restruktureerimisprotsess puudutab ja kes oskab soovitada advokaati, kes selle juhtumiga juba tegeleb?
  • "Zucchelli"
    Kas siin on veel mõni PlusPlusi võlakirjade investor, keda PlusPlusi restruktureerimisprotsess puudutab ja kes oskab soovitada advokaati, kes selle juhtumiga juba tegeleb?


    Eks neid advokaatide punte, kes asjaga tegeleb on lademetes. Osad on jõudnud nüüdseks ka otsapidi hagiga kohtusse ja see ka suure tõenäosusega on olnud triggeriks saneerimisprotsessi taotlemiseks. Kogu asjade kulg alates 2022 oktoobrist on olnud vaid ühe kitsa seltskonna huvidest lähtuvalt ja need ei ole kindlasti investorid :)

    Balti võlaomanikele on algusest peale surutud lahendusena konverteerimist eurobondi ehk probleemi tulevikku lükkamist, mis võimaldaks vahepealsetel aastatel "mängida" äri edasi ja maksta välja korralikke palkasid probleemide "lahendamise" eest.

    Mis puutub praegusesse seisu, siis need õnnetukesed, kes läksid liimile eurobondi konverteerimise teemal, siis edu teile seal Lux-is asjade ajamise ning saneerimisega.

    Balti võla omanikud, aga võiksid praeguses seisus kõik ühise rindena hääletada saneerimiskava vastu, sest investorina ei ole mitte mingit sisulist põhjust antud protsessi venima jätmiseks ja purjetamiseks aastasse 2026 kui eurobondi lunastamisega hakkab trall otsast peale.

    Viimased tulemused on näidanud, et ei suudeta sel vahepealsel ajal nagunii lisandväärtust luua, et raha tagasi saamise tõenäosus ajas suureneks. Pigem ikka vastupidi kuna kulud veavad selle vähesegi laekuva rahavoo organisatsioonist välja.

    Kui on huvi rohkem arutada, siis võib jätta siia oma kontakti.


    NB! Palju on üritatud tõmmata PP teemalt paralleele CreditStar´i ja muude laenuäride perspektiividele ning tekkivatele muredele. Siinkohal tuleks täpsustada, et kui soovitakse aru saada, milline osa PP "klientuur", siis see on see rida CS-i aruandest, mida kantakse kasumiaruandes iga kvartal x-summa ulatuses provisjonidesse ehk asub sisuliselt bilansist "väljas" ja on kasumitest "maas". PP puhul see osa kõik ongi bilanss ning aastate jooksul joonistatud "kasum". Ehk PP-d ei ole mitte mingis kontekstis mõistlik kasutada referentsina päriselt laenuäri ajavate ettevõtete perspektiivide arutamisel, kes äriliselt (ka peale provisjone) kasumit teenivad.
  • Kuna täna paistab olevat võlausaldajatele tähtaeg otsustamaks, millises ulatuses nad võtavad vastu suuremeelse pakkumise aktsionäirdele kingituse tegemisel, siis olgu selle sündmuse mälestamiseks jäädvustatud ka see geniaalne kinkekava:






















  • Kokkuvõte on siis midagi sellist, et me tegelt olema Liivimaa parimad võlgade struktureerijad kui vaid ei peaks võlakirjainvestoritele neid krdi intresse maksma ja aeg-ajalt kohutusi refinantseerima. Ehk andke meile veel 6 aastat aega isikliku lisandväärtuse loomiseks ning äkki saate ka midagi tagasi. Ja kui ei õnnestu, siis vähemalt olete toetanud 100 perekonnad majanduslikku heaolu.

    Mis küll sunniks sellise kava poolt hääletama? :)
  • Peeter Piho nimi võiks olla pandiks ja grandiks?
  • See ikka päris sürr lugemine. Kui loobud 70% nõudest, saad eelisseisundis midagigi tagasi ja kui ei loobu, siis ime näppu. Samal ajal finantsvõlurid kasutavad rahavooge uute võlaportfellide ostmiseks, sest nad on selles nii osavad, loovad nii väärtust juurde ja tagavad rahavoogude arvelt investeeringute tegemise teel kuidagipidi hoopis rahavoogude suurenemise.
  • Einoh loomulikult, võlakirjade ülerullimise risk on ettenägematu ning equity kaasamise ebaõnnestumine on kelle iganes, aga mitte juhtkonna ja omanike tegevuse tulemus.

    Eriti lahe on, et olukorras, kus omanikud ei soovi ise oma osaluse päästmiseks ettevõttesse raha sisse panna, unustatakse equity wipedown võimalus ja võlakirjade konverteerimine uueks omakapitaliks. Uued osanikud saaksid ise otsustada, kas äritegevus väärib jätkamist, kas juhtkonda tuleks vahetada või uues olukorras nt optsioonidega motiveerida jne.

    Aga ei, ainult saneerimine on lahendus, sest pankrot on paha paha ja total value destruction... Krt, ma olen ise kunagi ammu ühe saneerimiskava juures ninapidi sees olnud - seal tehti kava kohaselt makseid viis aastat ning lõpuks läks ikka pankrotti. Kas keegi teab üldse mõnda saneerimist, mis oleks positiivsemalt lõppenud?
  • Kas keegi oskab selgitada, et mida tähendab punkt 1.1.5 ?
  • "Henri XI"
    Kas keegi oskab selgitada, et mida tähendab punkt 1.1.5 ?

    Vaidlesin ka vastu saneerimisteates toodud nõude suurusele, kuna AS PPC ei suutnud täita oma osa tagasiostu kokkuleppest (olin varasemalt rullinud üle eurovõlakirja). Selle peale kandus minu nõue üle AS PPC-lt Luxemburgi tütarfirma vastu.
    Kas selle võrra suurenes rühm VII (p 2.2.7)?
    Kuid et Balti turu võlakirjaomanikest tagasiostupakkumisega nõustujaile saadeti kõigile 8. märtsil korrigeeritud nõudeavaldus (nõude suuruse korrigeerimine tagasiostu eelsele), kuidas käituti selle raames EB emissiooni võlakirja omanikega?
  • Millisesse rühma EB võlakirjaomanikud (PlusPlus Capital 11% 07/29/2026 EUR, XS2502401552) kuuluvad, kes ei aktsepteerinud tagasiostu programmi raames tehtud pakkumist ega kellele pole tänase päevani saneerimiskava saadetud?
  • Talvemütside osakond, suurmütsi rühm.
  • Uskumatu scämm kui aus olla. Vähemalt niipalju oidu oli, et see scammiks liigitada juba siis kui nad esimesi "raha kaasamisi" korraldasid läbi Crowdfinance.
  • Saneerimiskavas on kirjas, et võlakirjaemissioon 29.07.22 kukkus läbi “ettenägematu ja järsu turuolukorra halvenemise tõttu” , ettevõte muutus maksejõuetuks ning alustati võlgade restruktureerimisega. Samas kvartalis otsustati omanikele maksta 1,35 miljonit dividendideks.

    Mida siin saneerida on, see on ju pesuehtne kriminaalasi, kus juhatus muutis ettevõtte tahtlikult maksejõuetuks?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon