Börsipäev: 11. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 11. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 714 tehingut ning käive oli 1,543 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,152 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 366 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 434 ning 246. Tallinna indeks sulgus plusspoolel 1224,44 punkti juures (+1,22%). Riia ja Vilnius sulgusid miinuspoolel: vastavalt Riia 962,13 punkti (-0,15%) ning Vilnius 666,44 punkti (-0,18%).

    Kõige enam kaubeldi aktsiakapitali vähendamise kavatsusest ning dividendipoliitika muutmisest teatanud Tallink Grupi TAL1T aktsiatega (+5,83%), millega tehti 235 tehingut ning käive oli 729 tuhat eurot. Järgnes Tallinna Sadam TSM1T, mille aktsiaga (-1,0%) toimus 40 tehingut ning käibeks kujunes 207 tuhat eurot. Siauliu Bankase SAB1L aktsiaga (-0,86%) tehti 113 tehingut ning käibeks jäi 198 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Tallink Grupp TAL1T (+5,83%, käive EUR 729k), millele järgnesid Linas Agro Group LNA1L (+4,96%, käive EUR 14k) ning Olympic Entertainment Group OEG1T (+3,45%, käive EUR 3k). Suurima languse tegid Baltika BLT1T (-3,67%, käive EUR 210), kellele järgnesid HansaMatrix HMX1R (-2,99%, käive EUR 4k) ning Harju Elekter HAE1T (-2,98%, käive EUR 39k).

    Tallink Grupp TAL1T andis kolmapäeval börsile teada, et ettevõtte nõukogu tegi juhatusele kapitalistruktuuri parandamiseks ettepaneku valmistada 2019. aastal aktsionäride korralisele üldkoosolekule ettepanek aktsiakapitali vähendamiseks vähemalt 7 senti aktsia kohta. Ühtlasi teavitati, et juhatus otsustas täiendada ettevõtte dividendipoliitikat, mille kohaselt makstaks majandustulemuste võimaldamisel dividende vähemalt 5 senti aktsia kohta.

    Vilkyskiu pienine VLP1L teatas kolmapäeval börsile, et ettevõtte müügitulu ulatus tänavu septembris 8,88 miljoni euroni, kahanedes aastavõrdluses 3,5%. Tänavu jaanuarist septembrini oli VLP1L müügitulu 76,4 miljonit eurot, mida oli 12,1% vähem kui mullu samal ajal.

    Täna algab järjekordne tulemuste hooaeg, kui enda kolmanda kvartali tulemused teatab Tallinna Kaubamaja Grupp.

    Sel nädalal:
    08.10.-14.10. PRFoodsi PRF1T müügitulemused
    11.10. Olympic Entertainment Groupi OEG1T üheksa kuu esialgsed majandustulemused
    11.10. Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T kolmanda kvartali tulemused
  • Langus Ühendriikide aktsiaturgudel kandus viiendasse päeva ning seekord puudusid ka ostjad, kes oleksid suutnud momentumit pidurdada. Kuna S&P 500 -3,3% kukkumise taga konkreetset uudist polnud, siis võib eeldada, et osa sellest tingis viimastel kuudel erinevate riskide (intressimäärade tõus, kaubandustariifid) suhtes liialt rahulolevaks muutunud meeleolu ning tõenäoliselt oli oma roll mängida ka kauplemisprogrammidel. Euroopas sulgus Stoxx 600 -1,6%ga madalaimal tasemel alates märtsist.

    Müügi ulatus ajendas isegi Donald Trumpi põhjuseid lahkama, kuigi tema näeb selles vaid ühte süüdlast, kelleks on Föderaalreserv. Trumpi sõnul ei ole probleemiks mitte vastasseis kaubanduses, vaid tõusvad intressimäärad, hinnates keskpanga tegevust majanduskasvu pidurdamisel hullumeelseks.

    Olgugi et arenevad turud seisid juba enne tänast arvestatavate langustega silmitsi, on Ühendriikide aktsiaturul siiski piisav mõju, et lohistada välisturgude indekseid endaga veel sügavamale kaasa. Hiina Shanghai Composite kukkus öösel -4,5% ning Hang Seng -3,8%, tuues langused aasta algusest vastavalt -21% ning -11%ni. Riski eest põgenemist võis näha ka mujal Aasias, kui Nikkei taandus -4,1%, Lõuna-Korea Kospi -3,9% ning Austraalia S&P/ASX 200 -2,7%.

    Kuna FEDi rahapoliitika on praeguse stressi üheks allikaks, siis võib täna selguv USA septembri inflatsioon olla üsna märgiilise tähendusega. Samuti selguvad Ühendriikide läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused.

    10.30 Rootsi majade keskmine hind (september)
    15.30 USA inflatsioon (september)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    18.00 USA toornafta varude raport (5. oktoober)
  • Iseensest sai intressimäärade tõus USA aktsiaturu jaoks saatuslikuks ka veebruaris, millega paralleeli tõmmates võiks justkui langusruumi veel olla. Kuid lühiajaliselt on S&P500 juba rohkem ülemüüdud kui toona.
  • Erko Rebane
    … ülemüüdud


    Oled kindel? Oled kindel, et see on reaalsus, et müümine on ületanud normi?

    Võib-olla on praegune hoopis reaalsus ja eelmine oli normist hälbiv?
    Võib-olla on reaalsus hoopis see, et langus-episoodile eelnev ostmis-episood on/ pole normis.

    Langus-episoodile eelnev ostmis-käitumine määrab ära selle kas ja kui palju tekib üle-müüdust.

    Sama joonis, aga eemaldatud üleliigne:


    NB! Kollane ja oranź joon on joonisel ühepikkused. Roheline joon aga näitab praeguse (vahetu) languse ulatust.
    Võrreldes praeguse vahetu languse ulatust eelmise langusega on selge, et praegu on langus väiksem olnud kui eelnevalt. Järelikult ei saa üle-müüdus olla suurem/intensiivsem kui eelnevalt.
    Põhjus miks see ikkagi nii tundub, on selles, et eelnevalt eelnes langus-episoodile väga tugev ja pikka aega kestnud ebaratsionaalne ostmis-aktiivsus. See tõstis languse alguspunkti kõrgele ja seoses sellega ei näidanud indikaator ka üle-müüdust sama intensiivselt kui praegult.
  • RSI jätab väga palju tõlgendamise ruumi esiteks juba selles, mida käsitleda ülemüüdud tasemena....kas 30 punkti....20 punkti või isegi veelgi madalaimaid tasemed. Ja nagu sa õigesti välja tõid, siis jääb alati õhku ka normaalsuse küsimus. Kuna antud RSI vaatab tagasi vaid 14 päevale, siis suhestatakse langust vaid selle ajaperioodi tõusudesse ja jaanuaris olid need muidugi ebanormaalsemad. Sestap ei ole minu ülemüüdud tasemete võrdlus veebruariga võib-olla päris korrektne, kuna tegemist on uue olukorra ja tingimustega. Kui võtta aluseks viimased nädalad, siis RSI järgi on müük muutunud ekstreemseks ning ajalugu viitab selises situatsioonis hingetõmbele aga väga vabalt võime pärast seda jätkata liikumist allapoole, mistõttu sai kasutatud ka väljendit "lühiajaliselt".
  • Kui võtta näiteks 30 päeva RSI, siis on ülemüüdud tasemeni jõudmiseks veel natuke aega. 14 päeva on üldiselt aga standardiks.

  • Seda langust oli juba paar päeva ette näha rsi divergensist
  • USA alusinflatsioon püsis septembris 2,2% peal, osutudes oodatud 2,3%st pisut tagasihoidlikumaks
  • RSI näitab konkreetselt indeksi enda liikumist ja turu edasise liikumise kohta järeldusi on minuarust sama hea kui vaadata õues autot ja järeldada selle pealt, kas peremees läheb täna poodi või mitte.
  • Võibolla üht-teist ütleb turu kohta NH NL indeks (by Elder), mida ma aeg ajalt tsekin, et hinnata turu tasemeid. Aga ka siin peab ikka mõistusega asja võtma ja aru saama, et kui ikka kukuma hakkab, siis need levelid ja asjad võik kõik sinna kohta pista.

  • wise, vaata igaks juhuks siia kõrvale ka PUT/CALL ja VIX:VXV liikumisi. Et taustsüsteem laiem oleks.
    AGA, kui on väga ekstreemsed liikumised, eriti kehtib see allapoole, siis kaotavad oma signaali ja pole mille alusel orienteeruda. Mets läheb pimedaks...
    Kõige puhtam on languste ajal märgata korralikku bidi, mis suudab ka indeksi liikuma panna.
  • Kus sa seda bidi märkad? ETFis või mingi konkreetse stocki orderbooki vaadates?
  • Ma jälgin indeksid + ETF ka kõrvale.
    Igastahes see (konkreetselt TQQQ) mulle meeldib, so far:


    Ala ..põhja test võib tulla, aga algus on hea. Esimene märk, et meil on korralik bidi olemas.
  • Samal ajal UVXY (väga harva olen näppinud, aga tegin kaasa..kuni reede õhtuni):

    Siin on esimene crack müüjate poolt korraldatud ja väga soliidse käibega.

    Konarlik saab see tee niivõinaa olema..põhi ma mõtlen. ER ehk annab selgema suuna peagi.
  • Mulle meeldis see Elderi käsitlus lahknevusest ja kui mitmed indikaatorid seda koos näitavad, siis sealt ka hea võimalus tuleb, alles hiljuti näitasin seda finantsvabaduse grupis JCP aktsia peal, kus sama moodi, oli igal pool lahkenvus ja tuli korralik ralli. Lisan mitte tehnilise usu inimestele mõlemad näidised. Soovitan lugeda ka LHV raamatukogust teost mille nimi tälkes on " Kauple , seda, mida sa näed" Nädala SPY ja JCP.
  • WoW. Sellist fotonäitust polegi näinud. Tubli töö.
  • Futuurides aasta suurima käibega päev
    Imo aga ülioluline et täna nasdaq plussi jääks.
  • Mina näen nendelt piltidelt ainult ühte. Plaan ja tegelikkus umbes 99% ulatuses lahknevad :)
  • Jcp rallis ja spy langes, jcp oli hind 1,66 kui ostsin ja väljusin 1,8 ja oleks võinud sihini lasta, aga turul selline kukkumine, et ei riskinud.
  • Jama on selles, et likviidsus kaob nendel futuuridel ära. Spreadid jooksevad eemale nagu siga ja kägu ning sinna auku võid ennast ära vigastada. Sellisel juhul ei ole tasemetel ja joontel mingit tähtsus

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon