Börsipäev: 25. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 25. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 563 tehingut ning käive oli 800 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 352 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 408 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 264 ning 262. Tallinna ja Vilniuse indeksid kolmapäeval langesid: vastavalt Tallinn 1207,65 punkti juurde (-0,22%) ning Vilnius 661,85 punktini (-0,33%). Riia indeks tõusis 942,66 punkti juurde (+0,15%).

    Kõige enam kaubeldi Siauliu Bankase SAB1L aktsiatega (-1,38%), millega tehti 173 tehingut ning käive oli 279 tuhat eurot. Järgnes Tallinna Sadam TSM1T, mille aktsiaga (0,0%) toimus 49 tehingut ning käibeks kujunes 102 tuhat eurot. Tallink Grupi TAL1T aktsiaga (0,0%) tehti 40 tehingut ning käibeks jäi 59 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Baltika BLT1T (+5,59%, käive EUR 4k), millele järgnesid Nordecon NCN1T (+3,14%, käive EUR 2k) ning Olainfarm OLF1R (+1,6%, käive EUR 22k). Suurimad langejad olid Vilkyškių pieninė VLP1L (-4,74%, käive EUR 13k), kellele järgnesid oodatust nõrgematest majandustulemustest teatanud Harju Elekter HAE1T (-3,75%, käive EUR 52k) ning Arco Vara ARC1T (-3,23%, käive EUR 180).

    Harju Elekter HAE1T avaldas kolmapäeval kolmanda kvartali ning üheksa kuu majandustulemused, mille kohaselt kahanes ettevõtte müügitulu tänavu kolmandas kvartalis 6,1%, võrreldes mullu sama ajaga, ulatudes 29,3 miljoni euroni (LHV prognoos: 35,2 mln). Aasta esimese üheksa kuuga kasvas müügitulu samas 20,6% 89,1 miljoni euroni. Ettevõtte puhaskasum oli kolmandas kvartalis aga vaid 18 tuhat eurot, kahanedes aastavõrdluses 99% (LHV prognoos: 1,7 mln). HAE1T teatel mõjutas kasumlikkust oluliselt kolmandas kvartalis arvesse võetud võimalik kahjum 1,5 miljoni euro ulatuses seoses laevaehituse elektritööde lisakuludega. Üheksa kuu lõikes oli ettevõtte puhaskasum 1,2 miljonit eurot. Arvates möödunud aasta sama perioodi puhaskasumist maha erakorralise tulu PKC Group Oyj aktsiate müügist (24,8 miljonit eurot), langes puhaskasum kolmandas kvartalis aastavõrdluses 65,1%.

    EfTEN Real Estate Fund III EFT1T teatas neljapäeva hommikul börsile, et fondi müügitulu ulatus tänavu kolmandas kvartalis 2,2 miljoni euroni, kasvades aastavõrdluses 22%, ning aasta esimese üheksa kuu vältel oli müügitulu 6,3 miljonit eurot, mida oli mullusega võrreldes 18,1% enam. Kolmanda kvartali puhaskasum oli 1,4 miljonit eurot (aastane muutus: 10,4%) ning aasta esimese üheksa kuuga teeniti puhaskasumit 4,5 miljonit eurot, mis vähenes aastaga 14,2%. Fondi teatel oli kahanemine tingitud madalamast kinnisvarainvesteeringute ümberhindluse kasumist. Efteni kolmanda fondi potentsiaalseks dividendi väljamakseks kogunes üheksa kuuga 1,8 miljonit eurot, mis teeks 55 senti aktsia kohta. Dividendipoliitika näeb ette 80% väljamaksmist iga-aastasest rahavoost ning täpse dividendi otsustab kevadine aktsionäride üldkoosolek.

    Panevezio statybos trestas PTR1L teatas kolmapäeva õhtul börsile, et on asutanud uue ettevõtte Tauro apartamentai UAB, mille tegevusala on kinnisvara. PTR1L on uue ettevõtte ainuaktsionär.

    Sel nädalal:
    25.10. Olympic Entertainment Group’i OEG1T kvartalitulemused
    26.10. Tallinna Vesi TVEAT kvartalitulemused
  • Karude käpajälg oli eile Ühendriikide börsidel juba tugevalt tunda, kui langused kiirenesid ning viisid S&P 500 indeksi lõpuks -3,1% madalamale, millega pühiti ära kogu käesoleva aasta võit. Enne tulemuste hooaega loodeti, et ettevõtete aruannetest kajastuv võiks kummutada turuosaliste hirmu kasvu aeglustumise pärast, kuid avanev pilt pole siiani olnud sugugi nõnda selge, valmistades eile pettumuse paljude ettevõtete puhul, sh näiteks AT&T ning Texas Instrumentsi näol. Euroopa aktsiaturud trotsisid sessiooni alguses nõrgemat makrot, kuid vandusid lõpuks USA börside sentimendile alla ning Stoxx 600 kihutas päevasiseselt 1,3% plussist -0,2% langusesse.

    Euroala erasektori oktoobrikuu aktiivsus kujunes esialgsetel andmetel arvatust pehmemaks, alanedes töötleva tööstuse ning teenindussektori ühise PMI näol -1,4 punkti võrra 52,7 punktile, mis oli madalaim alates 2016. septembrist ning jäi alla ka konsensuse 53,9punktisele ootusele. Uute tellimuste indeks vajus esimest korda alates 2014. aastast alla 50 punkti piiri, mis tähendab seda et tellimused kahanevad ning sektori üldise aktiivsuse aeglustumine võib lähikuudel edasi jätkuda. Küsitlused ei pruugi aga alati olla kooskõlas sellega, milliseks kujuneb tegelik konjunktuur ning tõenäoliselt on osa tellimuste langusest tingitud ka ajutistest teguritest. Nii Saksamaa keskpank kui ka rahandusministeerium on hoiatanud lühiajalise majandusliku seisaku eest, kuna autotööstus on olnud raskustes uute emissioonitestide rakendamisel, jättes sellega sügavaid jälgi ka tööstustoodangusse.



    Ühendriikides seevastu viitas erasektori oktoobri PMI aktiivsuse paranemisele, kerkides pärast nelja järjestikust languskuud 0,9 punkti võrra 54,8 punktile (parim alates juulist). Siseturu tugevus on peamiselt vedamas kasvu, ent ettevõtted seisavad silmitsi rohkete takistustega nii ebapiisava tootmisvõimekuse kui ka töötajate puuduse näol.

    Murettekitavamad olid uudised Ühendriikide kinnisvaraturul, kus uute majade annualiseeritud müük kahanes septembris eelmise kuu baasil-5,5% 553 tuhandele, jäädes sellega tublisti alla 625 tuhande suurusele ootusele. Samuti revideeriti allapoole eelnevate kuude tulemusi, mis tähendas seda, et septembris müüdi -13,2% vähem uusi maju kui mullu samal ajal. -1,5% kuine langus lõunaosariikides oli osaliselt tõenäoliselt tingitud orkaanist, kuid -40,6% kukkumine kirdes ja -12,0% langus läänes näitavad, et mõju avaldavad laiemad tegurid eeskätt tõusvate intressimäärade ning liiga kõrgele kerkinud hindade näol. Uute majade pakkumine antud müügitempo juures tõusis 6,5 kuu pealt 7,1 kuule, mis on kõrgeim alates 2011. aastast ning mediaanhind alanes aastaga -3,5% 320 tuhandele dollarile. PMI indeksite kohaselt läheb Ühendriikide majandusel jätkuvalt hästi, kuid kinnisvarasektori arengud võivad olla märgiks, et intressimäärde edasi kerkides hakkavad tsüklilisemad sektorid kasvu tagasi hoidma.



    Wall Streeti kukkumine jättis öösel surve alla ka Aasia börsid, kus Nikkei kauples kirjutamise ajal -3,7% madalamal, Hang Seng -1,9% ning Shanghai Composite -1,0% punases. Lõuna-Korea majanduskasv aeglustus kolmandas kvartalis 2,8% pealt 2,0% peale, osutudes madalaimaks alates 2009.a kolmandast kvartalist ning saates potentsiaalselt hoiatavaid signaale ka ülejäänud regiooni kohta.

    Majandussündmustes langeb raskuskese täna Euroopa Keskpanga istungile, mille raames peaksid intressimäärad jääma samaks ning samuti jäädakse tõenäoliselt truuks kursile vähendada stiimulit. Võimalik, et saame juba täna teada, kuidas reinvesteeritakse aeguvatest võlakirjadest saadud vahendeid pärast QE programmi lõppu, kuid ilmselt selguvad täpsemad detailid alles detsembri istungi. Samuti võiksid huvi pakkuda Draghi võimalikud kommentaarid euroala pehmema makro kohta ja kas see võiks kuidagi kõigutada EKP inflatsiooni väljavaadet. Teistest majandusuudistest väärivad mainimist Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksid, USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused ning septembri kestuskaupade tellimused.

    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (oktoober)
    11.00 Norra keskpanga intressimäära otsus
    14.45 Euroopa Keskpanga intressimäära otsus
    15.30 Mario Draghi pressikonverents
    15.30 USA hulgimüügi varud (september)
    15.30 USA kestuskaupade tellimused (september)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (september)
    18.00 USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks (oktoober)


  • Ei tea midagi, JKS vaatamata oma jalgadel, (neid juba kolm nagu Elliot wave III) suudab ka väikese vol uusi põhju tampida, nii mis tuhiseb. AMZN vaata ka nädala pilti, päeva vol ja price action võib veidi eksitada. Amzn pidur võiks käivituda nädala graafikul 1580 juures. (lühikeses vaates võib kinni hoida ka päevakese MA200 oma 1664,42, kui hind hetkel 1664,20)
  • Saksamaa ettevõtete kindlustunne andis pärast augustikuu hüpet teist kuud järele, alanedes indeksina 103,7 punkti pealt 102,8 punktile ning jäädes sellega pisut alla konsensuse 103,2punktisele ootusele.

    German IFO Business Climate (Oct):102.8(est 103.2, prev 103.7)
    German IFO Current Assessment (Oct):105.9(est 106, prev R 106.6)
    German IFO Expectations (Oct): 99.8 (est 100.4, prev R 100.9)

  • UBSi kohaselt on riski tulu suhe muutunud globaalsetel aktsiaturgudel atraktiivsemaks

    * The drop in U.S. stocks appears excessive relative to the risks, and at lower valuations risk-reward for stocks is looking more appealing, Mark Haefele, chief investment officer at UBS Global Wealth Management, writes in note.
    * Maintains small overweight on global stocks in tactical asset allocation
    * Doesn’t believe U.S. is in danger of slipping into recession in the near term
    * Expects 3Q earnings growth in the U.S. to be strong on healthy domestic activity; but U.S. companies are dealing with slower global growth as reflected in auto markets in Europe, China and industrial markets


    USA 12 kuu ettevaatav PE nüüd 15,2 vs 18x aasta alguses
  • Euroopa Keskpank intressimäärasid ei muutnud ning eeldab nende hoidmist praegusel tasemel vähemalt 2019.a suve lõpuni

    ECB Leaves Benchmark Refinancing Rate Unchanged At 0.00 Pct (Reuters Poll 0.00 Pct)
    ECB Leaves Interest Rate On Marginal Lending Facility Unchanged At 0.25 Pct
    ECB Leaves Interest Rate On Deposit Facility Unchanged At -0.40 Pct (Reuters Poll -0.40 Pct)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused kasvasid läinud nädalal ootuspäraselt viie tuhande võrra 215 tuhandele. Kestuskaupade tellimused alanesid kaitse- ja lennutööstust arvestamata septembris -0,1% vs oodatud +0,5%, kuid august revideeriti -0,9% pealt -0,2%le.
  • Visahing


    Ei tea midagi, JKS vaatamata oma jalgadel, (neid juba kolm nagu Elliot wave III) suudab ka väikese vol uusi põhju tampida, nii mis tuhiseb. AMZN vaata ka nädala pilti, päeva vol ja price action võib veidi eksitada. Amzn pidur võiks käivituda nädala graafikul 1580 juures. (lühikeses vaates võib kinni hoida ka päevakese MA200 oma 1664,42, kui hind hetkel 1664,20)


    AH -8,8% AMZN 1625$

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon