Börsipäev: 26. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 26. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 866 tehingut ning käive oli 1,563 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 846 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 590 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 407 ning 394. Balti turud langesid neljapäeval ühtlaselt: vastavalt Tallinn 1194,11 punkti juurde (-1,12%), Riia 938,34 punktini (-0,46%) ning Vilnius 651,97 punktini (-1,49%).

    Kõige enam kaubeldi Siauliu Bankase SAB1L aktsiatega (-3,26%), millega tehti 205 tehingut ning käive oli 376 tuhat eurot. Järgnes Tallinna Sadam TSM1T, mille aktsiaga (-1,98%) toimus 124 tehingut ning käibeks kujunes 326 tuhat eurot. Tallink Grupi TAL1T aktsiaga (-1,0%) tehti 48 tehingut ning käibeks jäi 187 tuhat eurot.

    Ainsad tõusjad olid Ekspress Grupp EEG1T (+0,84%, käive EUR 9k), millele järgnes Olainfarm OLF1R (+0,79%, käive EUR 114k). Suurimad langejad olid kolmanda kvartali ja üheksa kuu käibe ning kasumi langusest teatanud Klaipedos Nafta KNF1L (-3,3%, käive EUR 11k), kellele järgnesid Siauliu Bankas SAB1L (-3,26%, käive EUR 376k) ning AUGA group AUG1L (-3,15%, käive EUR 19k).

    Klaipedos Nafta KNF1L avaldas täna hommikul kolmanda kvartali ning aasta esimese üheksa kuu tulemused. Ettevõtte müügitulu oli kolmandas kvartalis 23,0 miljonit eurot (LHV prognoos: 22,9 mln), kahanedes aastavõrdluses 15,2%, ning üheksa kuu jooksul 75,8 miljonit eurot, vähenedes aastaga 4,7%. Puhaskasum oli kolmandas kvartalis 1,15 miljonit eurot (LHV prognoos: 2,7 mln), mida oli 76,7% vähem kui mullu, ning üheksa kuu vältel 11,36 miljonit eurot, kahanedes aastaga 7,8%. Üheksa kuu EBITDA oli 22,4 miljonit, vähenedes aastaga 6,3%.
    Ettevõtte sõnul oli esimene poolaasta neile edukas, sest enamik kliente on ümber laadinud rohkem naftatooteid, kui algselt planeeritud, ent see mõjutas kolmanda kvartali mahte negatiivselt. Juhtkond ootab eesootaval külmal aastaajal mahtude taastumist, mis peaks neljanda kvartali tulemustele positiivselt mõjuma.

    Olympic Entertainment Group OEG1T teatas neljapäeva hommikul börsile, et ettevõtte üheksa kuu müügitulud enne hasartmängumakse kasvasid 2,1% aastaga 161,9 miljoni euroni. Kontserni üheksa kuu konsolideeritud kulumieelne ärikasum (EBITDA) kasvas aastaga 2,6% 34,8 miljonit euroni ning ärikasum kasvas 1,7% 24,9 miljoni euroni. Olympicul on kokku 114 kasiinot, mille arv ähenes aastaga kolme võrra.

    Tallinna Vesi TVEAT andis neljapäeva õhtul börsile teada, et Euroopa Inimõiguste Kohus ei jätka ettevõtte kaebuse menetlemist, mis oli seotud tariifivaidlusega, mille osas langetas Riigikohus lõpliku Tallinna Vee jaoks ebasoodsa otsuse detsembris 2017. Ettevõte leidis, et Eesti on rikkunud ettevõtte õigust õiglasele menetlusele ja omandi kaitsele, kuid kohus leidis, et et omandi kaitse küsimus on juba arutamisel muu rahvusvahelise uurimis- või lahendamismenetluse raames. Otsus on lõplik ja edasikaebamisele ei kuulu. Tallinna Vesi ootab jätkuvalt otsust rahvusvahelisest vahekohtust seoses Eesti Vabariigi ja Hollandi Kuningriigi vahel sõlmitud investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse lepingu võimaliku rikkumisega, mida ettevõte ette heidab.

    Sel nädalal:
    26.10. Tallinna Vesi TVEAT kvartalitulemused
  • S&P 500 indeks taastus neljapäeval osaliselt eelneva päeva kukkumisest, kerkides sessiooni lõpuks 1,9%, kuid järelkauplemise ajal investorite poolt negatiivselt vastu võetud Amazoni ning Alphabeti tulemused tirisid futuurid tagasi punasesse ning kõigutasid usku, et põhi on hindades leitud. Oktoober on ajalooliselt olnud üks kõige volatiilsemaid kuid ning S&P 500 indeksi -7,2% langus ilmestab seda hästi ka tänavu, ent harilikult on sügavamate languste järel toonud hingekuu viimased päevad ka aasta ühed kõige positiivsemad liikumised, sillutades teed sessoonselt tugevamale poolaastale. Kas see kehtib ka tänavu, näitab aeg. Euroopas õnnestus Stoxx 600 indeksil pärast kuuepäevast langust tõusta 0,5%.

    Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas jätta intressimäärad ootuspäraselt samaks, jäi kindlaks plaanile lõpetada detsembri järel ära varade ostud ning kavatseb hoida intressimäärasid praegusel tasemel vähemalt 2019.a suve lõpuni. Pressikonverentsil tõdes Draghi eurotsooni aeglustunud majanduskasvule viitavaid märke, kuid osa sellest võib olla tingitud ajutistest teguritest ning poliitilisest ebakindlusest, mistõttu püsib majanduse väljavaade EKP silmis endisena. Täpsemad detailid aeguvatest võlakirjadest laekuvate vahendite refinantseerimise kohta selguvad detsembris, mil ühtlasi avaldatakse värsked majandusprognoosid.

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused kerkisid läinud nädalal ootuspäraselt viie tuhande võrra 215 tuhandele, ent sellele vaatamata püsis nelja nädala libisev keskmine 211,75 tuhandel, mis jääb rekordmadala taseme lähedale (179 tuhat 1969. aastal). Kestuskaupade tellimused kahanesid septembris kaitse- ja lennutööstust arvestamata -0,1% võrreldes augustiga, jäädes alla konsensuse 0,5% kasvuootusele, kuid allajäämist aitas pehmendada augusti languse revideerimine -0,9% pealt -0,2%le. Viimase kahe kuu taandumise taga võib olla ettevõttete soov vähendada tariifidest tingitud ebakindluse tõttu investeeringuid.

    USA kestuskaupade tellimused (miljonit dollarit)


    USA majade pooleliolevad müügitehinguid taastusid septembris 0,5% pärast -1,9% kuist langust augustis ning -0,8% taandumist juulis, ületades analüütikute 0,0% ootust. Muud kinnisvara statistikat ning tõusvaid intressimäärasid arvestades aga ei usuta, et siit võiks välja lugeda märke käesoleva aasta trendi pöördumisest. Kansas City FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks alanes oktoobris -5 punkti võrra 8 punktile (oodati 14 punkti), märkides madalaimat taset alates 2016. detsembrist. Mitmed firmad tõid küsitluses välja, et tariifid on hakanud nende rahvusvahelist äri negatiivselt mõjutama.

    Aasia aktsiaturud alustasid päeva plusspoolel, ent võtsid seejärel suuna alla. Jaapani Nikkei kauples kirjutamise hetkel -0,5% punases, Hongkongi Hang Seng -1,0% ning Hiina Shangahai Composite -0,5%.

    Tänase börsipäeva raames võiks kõige suuremat huvi pakkuda USA kolmanda kvartali SKP, mille annualiseeritud kasvutempoks oodatakse 3,3%. See märgiks aeglustumist teises kvartalis saavutatud 4,2% järel, kuid viimaste aastate taustal saaks seda endiselt hinnata kõrgeks.

    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (november)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (oktoober)
    13.30 Venemaa keskpanga intressimäära otsus
    15.30 USA kolmanda kvartali SKP
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (oktoobri lõplik)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (26. oktoober)
  • Saksamaa tarbijate kindlustunne on novembris püsimas 10,6 punkti peal, mis osutus paremaks analüütikute oodatud langusest 10,5 punktile.
  • Oodatud 3,3% asemel kasvas USA majandus kolmandas kvartalis annualiseeritult 3,5%, kui peamine upside tulenes tarbimisest, mille kasv oli isegi kiirem kui teises kvartalis (4,0% vs 3,8% teises ning oodatud 3,3%).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon