Börsipäev: 9. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 9. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 530 tehingut ning käive oli 780 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 357 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 301 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 218 ning 229.

    Kõige enam kaubeldi Siauliu Bankase SAB1L aktsiatega (-0,68%), millega tehti 105 tehingut ning käive oli 170 tuhat eurot. Järgnes kvartalikasumi kasvust teatanud Merko Ehitus MRK1T, mille aktsiaga (+0,52%) toimus 56 tehingut ning käibeks kujunes 101 tuhat eurot. Tallinna Sadama TSM1T aktsiaga (-0,24%) tehti 32 tehingut ning käibeks jäi 85 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Olainfarm OLF1R (+4,48%, käive EUR 65k), millele järgnesid HansaMatrix HMX1R (+2,22%, käive EUR 2k) ning Tallink Grupp TAL1T (+1,93%, käive EUR 14k). Suurimad langejad olid teist päeva järjest Novaturas NTU1L (-2,73%, käive EUR 52k), kellele järgnesid kvartalikasumi langusest teatanud Nordecon NCN1T (-2,04%, käive EUR 28k) ning LHV Group LHV1T (-1,44%, käive EUR 38k).

    Arco Vara ARC1T müügitulu ulatus kolmandas kvartalis 2,1 miljoni euroni, mida oli 3,7 korda vähem kui mullu samal ajal (LHV prognoos oli 1,1 mln). Sellest arendusdivisjoni müügitulu oli 1,3 miljonit eurot (5,4 korda vähem kui mullu samal ajal) ning teenindusdivisjoni müügitulu 0,9 miljonit eurot, mis kasvas aastavõrdluses 12,5%. Ettevõtte ärikasum oli kolmandas kvartalis 0,2 miljonit eurot (LHV prognoos oli -0,2 mln), mis vähenes mullusega võrreldes neli korda. Puhaskasumit teeniti 0,1 miljonit eurot (LHV prognoos oli -0,4 mln), mis kahanes aastavõrdluses seitse korda, teatas ettevõte neljapäeva õhtul börsile.

    Klaipedos Nafta KNF1L käive kahanes tänavu oktoobris aastavõrdluses 1,3% 7,9 miljoni euroni. Sealjuures jäi müügitulu 2,5 miljoni euro juures muutumatuks naftaterminalide segmendis, kuid LNG-terminali tulud vähenesid aastaga 1,8% 5,4 miljoni euroni. Ettevõte laadis oktoobris ümber 504 tuhat tonni naftatooteid, mida oli mullusega võrreldes 7% enam. LNG regasifitseerimis- ning ümberlaadimismahud vähenesid aga samas 28,6% 709 tuhande megavatt-tunnini.

    Klaipedos Nafta KNF1L erakorraline aktsionäride koosolek kiitis neljapäeval heaks ettevõtte aktsiakapitali suurendamise, mille käigus väljastatakse 478 642 uut lihtaktsiat hinnaga 0,52 eurot aktsia kohta. Õigus uute aktsiate ostmiseks on aktsionäridel, kes omavad KNF1L aktsiaid kümnenda tööpäeva lõpus pärast 8. novembril toimunud erakorralist üldkoosolekut. Pikemalt börsiteates.

    Täna:
    09.11. Telia Lietuva TEL1L aktsionäride erakorraline üldkoosolek. Päevakavas uue juhatuse liikme valimine.
    05.11.-09.11. Baltic Horizon Fund’i NHCBHFFT kvartalitulemused

    Sel nädalal:
    10.11. Vilkyškių pieninė VLP1L oktoobrikuu müügitulemused
  • Kuna Föderaalreserv oma otsusega turuosalisi ei üllatanud, jäid ka liikumised USA aktsiaturul eile tagasihoidlikuks. S&P 500 suutis hoida kinni eelnevate päevade võimsast tõusust, ent kerge kasumivõtt jättis indeksi siiski -0,3% punasesse.

    Euroopas kauples Stoxx 600 sessiooni alguses koguni 0,8% plusspoolel, mis lõpuks kahanes 0,2% peale. Euroopa Komisjon kinnitas värskeid majandusprognoose avaldades La Republica kirjutatut, et Itaalia valitsuse 2019.a eelarve puudujääk küündib -2,9%ni ning jõuab 2020.a üle -3%. Osaliselt on erinevus valitsuse enda prognoosiga tingitud lahkevast nägemusest kasvu osas: kui valitsus ootab tuleval aastal SKP 1,5% suurenemist, siis Euroopa Komisjon prognoosib 1,2% kasvu. Lisaks argumenteeris rahandusminister Giovanni Tria, et Komisjoni prognoos baseerub osalisel infol ja et viimane ei ole arvesstanud valitsuse täpsustustega. Tema sõnul kavatseb valitsus jääda truuks oma plaanile jätta eelarve tuleval aastal maksimaalselt -2,4% puudujääki.

    Föderaalreserv jättis intressimäära vahemiku ootuspäraselt 2,0-2,25% peale, kuid kinnitades vajadust jätkata edaspidi aeglast tõstmist. Oma ülevaates tõdeti, et ettevõttete investeeringud on aeglustunud pärast tempokat taset aasta esimeses pooles, tööturg ning tarbimine aga püsivad tugevana, mistõttu on majanduse väljavaadet ohustavad riskid suuresti tasakaalus. Dollar tugevnes teiste peamiste valuutade suhtes 0,8% ning EUR/USD valuutapaar nõrgenes konkreetsemalt -0,6% 1,1363 dollarile.

    Negatiivsem meeleolu kandus öösel ka Aasia börsidele, kus Nikkei langes -1,1% ning suuremat survet võis taas näha Hongkongis ja Hiinas, kus Hang Seng ning Shanghai Composite alanesid vastavalt -2,4% ning -1,3%. Viimaste puhul vedasid langust finantssekori aktsiad pärast uudist, et Hiina pangandussektori regulaator laseb suurpankadel suunata laenusid rohkem erasektori firmadele, kasvatades osakaalu vähemalt kolmandikuni ärilaenudest.

    Tänase börsipäeva jooksul tulevad avaldamisele Prantsusmaa ja Suurbritannia septembri tööstustoodangu muutused, selgub Suurbritannia kolmanda kvartali SKP ning USA tarbijate kindlustunde novembri esialgne näit.

    09.45 Prantsusmaa tööstustoodang (september)
    11.30 Suurbritannia tööstustoodang (september)
    11.30 Suurbritannia kolmanda kvartali SKP
    15.30 USA tootjahinnaindeks (oktoober)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (november)
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse toodang kahanes septembris -2,1% võrreldes augustiga, jäädes alla konsensuse -0,2% ootusele. Mullusega võrreldes kahanes toodang -1,0%, samas kui oodati 1,8% kasvu.
  • Kasumiootuste ületamine on Euroopas kolmanda kvartali puhul nõrgapoolne olnud

    *So far, 69% of companies in Europe reported during the current earnings season, with just 54.2% of those exceeding EPS growth expectations, which is the lowest number of beats since 4Q 2015, HSBC strategists Amit Shrivastava and Daniel Grosvenor said in a note.
    * Even so, this performance is better than the number of beats in EM and Japan at this stage in the earnings cycle
    * Across sectors, consumer discretionary, telecoms and healthcare drag, while IT, consumer staples and energy lead with the highest number of beats
    * In Europe, global companies with large revenues from the U.S., have a relatively higher number of EPS beats than domestic names
    * Falling Eurozone PMIs and slowing regional growth appear to have negatively affected earnings for domestic names
    * Energy sector looks attractive after recent underperformance
  • Suurbritania majandus kasvas kolmandas kvartalis ootuspäraselt 0,6% võrreldes teise neljandikuga. Töötleva tööstuse toodang suurenes septembris 0,2% võrreldes augustiga (oodati 0,1%) ning mulluse baasil oli kasv 0,5% (oodati 0,4%).
  • Tootjate tasandil kiirenes hinnatõus USAs eelmisel kuul 2,5% pealt 2,6%le (jättes välja energia ja toidu), mis ületas analüütikute 2,3% ootust

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon