Börsipäev: 29. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 29. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 359 tehingut ning käive oli 691 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 346 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 331 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 144 ning 195.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:



    Uudised:

    Novaturas NTU1L teatas kolmapäeva õhtul börsile, et seoses senise tšarterlendude partneri Small Planet Airlines võimetusega täita oma lepingulisi kohustusi, kasutab Novaturas nüüdsest plaani B ehk asub koostööle lennufirmaga GetJet Airlines. Novaturase kliendid, kel seisavad ees reisid eelmise lennuteenuse pakkujaga, saavad nüüdsest lennata uue firmaga ning nende reisiplaane see ei mõjuta.

    Tallink Grupp TAL1T teatas neljapäeva õhtul börsile, et ettevõte jaotas oma aktsiaid, mis konverteeriti Soome väärtpaberi hoidmistunnistusteks (FRD), Tallink Silja Oy ning Tallink Silja AB töötajaile FDR-ide boonusprogrammi alusel. 271 töötajat said igaüks 750 FDR-i, seega kokku jaotas ettevõte 203 250 FDR-i. Neljapäeva õhtu seisuga omab Tallink 269 613 oma aktsiat, ent mitte ühtegi FDR-i.

    Täna:
    29.11. Grindeksi GRD1R kolmanda kvartali tulemused

    Sel nädalal:
    26.11.-30.11. Linas Agro Group’i LNA1L 2018./2019. finantsaasta esimese kvartali tulemused
    30.11. HansaMatrixi HMX1R aktsionäride erakorraline üldkoosolek. Kavas aktsiakapitali suurendamise ettepanek ning ettevõtte põhikirja muutmine (seoses Euroopa Investeerimispanga rahastuga).
    30.11. PRFoodsi PRF1T aktsionärde üldkoosolek. Kavas finantsaruande heakskiitmine, kasumi jaotamise ettepanek (dividend 0,01 eurot aktsia kohta) ning audiitori valimine.
    30.11. AUGA group’i AUG1L kvartalitulemused
    30.11. PRFoods’i 2018./2019. finantsaasta esimese kvartali tulemused
    30.11. Olainfarmi OLF1R kolmanda kvartali tulemused
    30.11. Vilkyškių pieninė VLP1L üheksa kuu tegevusnäitajad
  • Peab võtma sõnad tagasi ning tõdema, et Föderaalreservi juht võib siiski üsna lühikese aja sees teha oma hoiakus 180kraadise pöörde ning saada sellega taas turu suureks sõbraks, tänu millele lõpetas S&P 500 indeks eile 2,3% kõrgemal. Euroopa aktsiaturud leppisid varem sulgudes marginaalsete muutustega.

    Kui alles oktoobri alguses nentis FEDi juht Jerome Powell, et intressimäär Ühendriikides on üsna kaugel neutraalsest tasemest (ei stimuleeri ega ka aeglusta majandustegevust), siis eilses esinemises pöörati kõige suuremat tähelepanu kommentaarile, et intressimäär jääb napilt alla vahemiku, mida võiks hinnata majanduse jaoks neutraalseks. Kuna FEDi enda prognoosi kohaselt loetakse pikaajaliseks neutraalseks vahemikuks 2,5-3,5%, siis võib paus intressimäära tõstmise tsüklis olla kas ühe või siis kuni viie kergitamise kaugusel.

    Nagu Powell on ka varasemalt öelnud, on konkreetset intressimäära neutraalset taset keeruline ette öelda, kuna see võib aja jooksul muutuda ning keskpank peab lihtsalt aeglaselt ning kiirustamata olukorda kombates sellele jälile jõudma. Kaasa võtsid turuosalised eilsest Powelli esinemisest eelkõige seda, et tingimuste muutudes ei kõhkle FEDi juht ka oma seisukohta korrigeerida ning reguleerida rahapoliitikat jooksvate tingimuste alusel. Kui finantsturud muutuvad närviliseks ning kinnisvaraturg tunneb kõrgematest intressimääradest juba survet, siis peab keskpank sellega arvestama.

    Intressimäära kergitamine detsembri istungil on investorite arvates sisuliselt garanteeritud, ent eilse järel peavad turuosalised tuleval aastal Ühendriikides realistlikuks vaid ühte intressimäära kergitamist, samas kui FEDi enda viimane prognoos näeb ette kolme 25baaspunktist tõstmist. Ei ole välistatud, et keskpanga komitee korrigeerib detsembri ootustes ka oma nägemust kahe tõstmise peale, mille järel oleksid ootused investoritega rohkem kooskõlas.

    Pausi intressimäära tõstmises tervitaks USAs eeskätt kinnisvarasektor, kus jahenemise märke on näha olnud juba mõnda aega ning oktoobri uute majade müük vaid kinnitas jätkuvat trendi. Viimase annuliseeritud müük alanes septembri baasil -8,9% 544 tuhandele, samas kui analüütikud ootasid 575 tuhande suurust tulemust. Tegemist oli madalaima tasemega alates 2016. märtsist ja kuna langus oli regiooniti laiapõhjaline ning pakkumine antud müügitempo baasil hüppas 6,5 kuu pealt 7,4 kuule, siis viitab see nõrkusele eelkõige nõudluse poolel, kus märksõnadeks on kerkivad intressimäärad ning tänavusest langusest hoolimata suhteliselt kõrgel püsivad hinnad.



    Aasia aktsiaturud liikusid öösel samuti valdavalt kõrgemale, kuigi väiksema entusiasmiga (Nikkei +0,4%) ning Hiinas ja Hongkongis võeti pigem kasumit (Shanghai Composite ja Hang Seng vastavalt -1,1% ja -0,9%).

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Prantsusmaa tarbijate oktoobrikuu kulutused, Saksamaa novembri tööturu statistika ja inflatsiooni ning USA tarbijahinnaindeksi oktoobri muutuse koos läinud nädala esmaste töötu abiraha taotluste ja FOMC novembri istungi protokolliga.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (oktoober)
    10.00 Hispaania inflatsioon (november)
    10.30 Rootsi kolmanda kvartali SKP
    10.55 Saksamaa tööturu statistika (november)
    12.00 Eurotsooni majandusliku kindlustunde indeks (november)
    15.00 Saksamaa inflatsioon (november)
    15.30 USA isiklikud sissetulekud ja kulutused (oktoober)
    15.30 USA inflatsioon (oktoober)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (oktoober)
    21.00 FOMC novembri istungi protokoll
    21.00 FEDi viis regionaalset presidenti esinevad konverentsil
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused kasvasid oktoobris 0,8% võrreldes septembriga, ent seda allapoole revideeritud baasilt (septembri langus korrigeeriti -1,7% pealt -2,0%le). Mullusega võrreldes kasvasid kulutused ootuspäraselt 0,9%.
  • Vaatan, et lisaks oktoobris varju pakkumisele on LHV ka Andrese artikli kommenteerimisvõimaluse kinni keeranud? Kui juba keskpankasid argpükslikkuses süüdistada, siis võiks ise vast ikka rohkem julgust üles näidata.
  • Saksamaa töötute arv alanes novembris -16 tuhande võrra, mis tähendas arvatust suuremat langust (oodati -10K). Selle tulemusel jõudis töötuse määr -0,1pp langusega 5,0%le, märkides uut madalpunkti.
  • Frankfurt HQ being searched by prosecutors as part of a money laundering probe - German Press (Deutsche Bank AG)
    170 Prosecutors, Police Staff Reportedly Involved In Deutsche Bank Raid; Two Deutsche Bank Employees Named As Suspects
    The Raid Is Not Connected To Denmark Danske Case


    ning samal ajal....

    Amazon Reportedly probed by German Cartel Office. German anti-trust authority starts proceedings against company
  • Eurotsooni majandusliku kindlustunde indeks langes novembris -0,2 punkti 109,5 punktile, osutudes arvatust veidi paremaks (109,1). Joonisel on oranžiga tähistatud euroala SKP aastast muutust.
  • USA alusinflatsioon arvatust veidi tagasihoidlikum ning samuti jätkavad tsükli põhjast ülesliikumist esmased töötu abiraha taotlused, ehkki ei tohiks praegu veel mingeid tulukesi põlema panna

  • US Pending Home Sales (M/M) Oct: -2.6% (est 0.5%; prev R 0.7%)
  • Gamestop ületas tulemused, aga kirjutas 500M maha. wow. AH- 11,8%
    Lisaks guido alla, saab verine reede olema.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon