Börsipäev: 5. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 5. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 479 tehingut ning käive oli 1,511 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 512 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 947 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 291 ning 161.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    SAB1L tehingute seas oli ka kaks plokktehingut (EUR 0,440 x 765 000 ning EUR 0,440 x 1 000 000). TAL1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 1,088 x 20 510).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Tänavu novembris vedas Tallink Grupp TAL1T 654 240 reisijat, mida oli aastavõrdluses 5,5% vähem. Kõige enam kahanes reisijate arv Soome-Rootsi liinil, kus see langes 9,5% 194,3 tuhandeni. Ettevõtte teatel avaldas tulemustele negatiivset mõju asjaolu, et Soome-Rootsi liini teenindav Silja Serenade korralise hoolduse tõttu 12 päeva reise ei teenindanud. Kaubaühikute arv kasvas novembris 1,5% 34,5 tuhande ühikuni, võrreldes mullusega. Veetud sõiduautode puhul kahanes autode arv 6,5% 71,2 tuhandeni.

    Tallink Grupp TAL1T andis teisipäeval teada, et nendele Tallink Silja Oy ja Tallink Silja AB töötajatele, kellele oli esialgne FDR-i (Soome väärtpaberi hoidmistunnistus) boonusprogramm suunatud, aga kes ei osalenud boonusprogrammis enne selle lõppemist, antakse võimalus saada ettevõtte FDR-e. Igal töötajal on võimalik saada kuni 750 FDR-i tasuta tingimusel, et töötaja kirjalik nõusolek on Tallinki poolt kätte saadud hiljemalt 18. detsembril. Seega antakse maksimaalselt kuni 30 750 FDR-i töötajatele, mis vastab 34 901,25 eurole arvutatuna 30. novembri 2018 Tallinna börsi sulgemishinna seisuga. Uusi aktsiaid või Tallinki FDR-e ei lasta välja ega pakuta.

    Teisipäeva pärastlõunal otsustas Vilniuse börs võtta alates 6. detsembrist kauplemisele Siauliu Bankase SAB1L võlakirjad. Kokku noteeritakse börsil 200 000 võlakirja, mille nominaalväärtus on 100 eurot. Seega on kogumaht 20 miljonit eurot. Tegemist pole uute võlakirjade emissiooniga: kauplemisele võetud võlakirjad on välja antud 21. detsembril 2017. Võlakirjade tähtaeg on 21. detsembril 2020. Võlakirjade intressimäär on 0,60% aastas ning seda makstakse iga aasta 21. detsembril; esimene maksepäev on 21. detsembril 2018.

    Sel nädalal:
    06.12. Olainfarmi OLF1R investorite webinar. Kavas kolmanda kvartali tulemuste tutvustamine.
    03.12.-07.12. Klaipedos Nafta KNF1L novembrikuu müügitulemused
  • Eile Aasia turgudel süvenenud investorite skeptilisus USA ja Hiina suhete paranemises jõudis otsaga ka Wall Streetile, kus täiendavaid küsimusi tekitas valitsuse lühi- ja pikaajaliste võlakirjade tulususte erinevuse kahenemine nullilähedaseks. St. Louis FEDi statistika järgi on alates 1969.a Ühendriikides majandussurutis alanud keskmiselt 10 kuud pärast seda, kui valitsuse võlakirjade tulususte kõver on muutunud negatiivseks, ent ette on tulnud ka olukordasid, kus signaal on eksitanud (1966.a). S&P 500 indeks kukkus -3,2%, Euroopas sulgus Stoxx -0,8% punases.



    Allapoole suunas jätkati öösel ka Aasia turgudel vaatamata sellele, et nüüd on ka Hiina valitsus esimest korda avalikult kinnitanud kohtumise edukust USA presidendiga ning et miitingul antud lubadusi hakatakse jõustama võimalikult kiiresti. Ühtlasi üllatas positiivselt Caixini koostatud Hiina teenindussektori PMI, kerkides novembris kolme punkti võrra 53,8 punktile (oodati 50,7), mis on kõrgeim alates juunist ning võib näidata, et siseturu nõudlus on valitsuse stiimuli toel elavnemas.

    Täna on Ühendriikide börsid riikliku leinapäeva tõttu suletud ning ühtlasi on edasi lükatud FEDi presidendi Jerome Powelli esinemine kongressis. Euroopas aga on fookuses teenindussektori novembrikuu aktiivsusindeksid, millest osade esialgsed näitajad on juba teada.

    10.00 Hispaania tööstustoodang (oktoober)
    10.15 Hispaania teenindussektori PMI (november)
    10.45 Itaalia teenindussektori PMI (november)
    11.00 Eurotsooni teenindussektori PMI (novembri lõplik)
    11.30 Suurbritannia teenindussektori PMI (november)
    12.00 Eurotsooni jaemüük (oktoober)
    17.00 Kanada keskpanga intressimäära otsus
    21.00 FEDi Beige Book
  • Erko Rebane
    Eile Aasia turgudel süvenenud investorite skeptilisus USA ja Hiina suhete paranemises jõudis otsaga ka Wall Streetile, kus täiendavaid küsimusi tekitas valitsuse lühi- ja pikaajaliste võlakirjade tulususte erinevuse kahenemine nullilähedaseks, mis ajalooliselt on viidanud majandussurutise riskile.


    Päris nii ei saa vist ka öelda - nagu näha ka postituse juures olevalt tabelilt, siis ainuüksi erinevuse kahanemine ei ole signaal majandussurutise saabumise kohta (vt nt 1995). Siinkohal on asjakohane inglisekeelne soovitus never forecast the forecast :)

  • invictus
    Erko Rebane
    Eile Aasia turgudel süvenenud investorite skeptilisus USA ja Hiina suhete paranemises jõudis otsaga ka Wall Streetile, kus täiendavaid küsimusi tekitas valitsuse lühi- ja pikaajaliste võlakirjade tulususte erinevuse kahenemine nullilähedaseks, mis ajalooliselt on viidanud majandussurutise riskile.


    Päris nii ei saa vist ka öelda - nagu näha ka postituse juures olevalt tabelilt, siis ainuüksi erinevuse kahanemine ei ole signaal majandussurutise saabumise kohta (vt nt 1995). Siinkohal on asjakohane inglisekeelne soovitus never forecast the forecast :)



    See on õige märkus, erinevus peab muutuma negatiivseks. Parandasin ära.
  • Hispaania tööstustoodang kasvas oktoobris 1,2% võrreldes septembriga, ületades analüütikute 0,5% ootust. Mullusega võrreldes pöördus toodang taas kasvule (0,8% vs -0,2% septembris).

  • Hispaania ja Itaalia teenindussektori novembri PMId arvatust veidi paremad, kuid Hispaania paistab silma märksa tugevama kasvuga

    Italy Nov. Services PMI 50.3 vs 49.2 in Oct.; Est. 49.3
    New Business falls to 50.4 vs 50.5 in Oct. (lowest reading since Feb. 2015)

    Spain Nov. Services PMI at 54 in Oct.; Est. 53.9
    New Business rises to 55.4 vs 54.3 in Oct.(highest reading since May 2018)


  • Infoks Kanada turul kauplejatele, siis täna võtame Kanada ordereid vastu kuni kella 18.00ni ja kõikidele õhtu jooksul täidetud orderitele saavad hinnad külge järgmisel hommikul ehk homme.
  • Erinevalt Briti töötlevast tööstusest koges teenindussektor novembris aktiivsuse järsemat aeglustumist, kui PMI alanes 52,2 punktilt 50,4 punktile ning jäi sellega alla analüütikute oodatud 52,5punktisele ootusele. Tegemist oli madalaima tasemega alates 2016.a juulist ning peaasjalikult võib süüdistada Brexitist tingitud määramatust.

    Markit: A contraction of service sector business activity in November was only avoided by firms working through backorders to an extent not exceeded since 2009. As such, unless demand revives, a slide into economic decline at the turn of the year is a distinct possibility.
    “Both the slowdown in current business activity and the deterioration in business optimism were primarily caused by an intensification of anxieties over Brexit. Uncertainty in relation to the withdrawal agreement and the possibility of
    no deal was often reported to have caused companies and customers to cancel or postpone spending and investment decisions. Clarity in relation to Brexit arrangements is therefore urgently needed to help ensure the current stalling of growth does not translate into a downturn.”

  • Eurotsooni jaemüük paranes oktoobris 0,3% võrreldes septembriga. See ületas küll analüütikute 0,2% ootust aga septembri 0,0% muutus revideeriti -0,5% languseks. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kiirenes kasv 0,3% pealt 1,7%le, osutudes pehmemaks prognoositud 2,0% tempost.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon