Börsipäev: 7. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 7. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 440 tehingut ning käive oli 1,831 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 479 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 1,292 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 191 ning 222.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    GRG1L tehingute seas oli ka kaks plokktehingut (EUR 1,35 x 74 000 ning EUR 1,35 x 726 586).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Baltika BLT1T teatas neljapäeva õhtul, et seoses aktsiate ostutehinguga 30. novembril 2018 suurenes E. Miroglio Finance S.A. (Clearstream Banking Luxembourg S.A. kontol) osalus ettevõttes 26,13%-ni. Seoses aktsiate müügitehinguga 30. novembril 2018 vähenes East Capital Asset Management S.A. (SEB S.A. Client Assets Ucitis) osalus ettevõttes 0%-ni.

    Täna:
    03.12.-07.12. Klaipedos Nafta KNF1L novembrikuu müügitulemused
  • Huawei finantsjuhi arreteerimine raputas oma võimalike laiemate tagajärgede tõttu aktsiaturgusid Euroopas ja Ühendriikides, kuigi viimase puhul suudeti S&P 500 indeks osta päeva põhjadest (-2,9%) praktiliselt tagasi nulli (-0,2%), mida osaliselt võis motiveerida WSJ artikkel, et Föderaalreserv kaalub tuleval aastal ettevaatlikumat intressimäära tõstmist. Euroopas aga lõpetas Stoxx 600 -3,3% kukkumisega, mis märkis siinsete aktsiaturgude jaoks halvimat päeva alates Brexiti hääletusest 2016.a ning tõi indeksi kahe aasta madalaimale tasemele.

    USA majandusnäitajad pakkusid eile nii positiivseid, kui ka negatiivseid emotsioone. Töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal nelja tuhande võrra 231 tuhandele, paranedes seega pärast eelneva kolme nädala 21 tuhande suurust tõusu, ent seda mitte siiski sellises ulatuses nagu analüütikud prognoosisid (225 tuhat). Arvatust tagasihoidlikumaks jäi ka ADP tööturu küsitlus, mille kohaselt loodi USA erasektoris novembris 179 tuhat töökohta (oodati 195 tuhat). Osaliselt võib see olla tingitud raskusest leida madala tööpuudusega keskkonnas sobivaid inimesi, teisalt võib rolli mängida ka tariifidest tingitud ebakindlus, mis muudab suurfirmasid investeerimise- ja palkamise plaanides ettevaatlikumaks.

    Häid sõnumeid tõi aga Ühendriikide teenindussektori aktiivsusindeks, mis kerkis novembris 0,4 punkti võrra 60,7 punktile (prognoositi 59,0) ning jäi vaid 0,9 punkti kaugusele septembris saavutatud 21a tipust. Uute tellimuste indeks tõusis punkti võrra 62,5 punktile, tööhõive indeks aga alanes -1,3 punkti 58,4 punktile, jätkates langust septembris saavutatud rekordtasemelt (62,4 punkti).

    Toornafta hind jäi surve alla (WTI 51,1 dollarit ning Brent 59,6 dollarit) pärast seda, kui OPEC tõmbas eilsele kohtumisele joone alla ilma pressiteateta. Soov on kärpida toodangut, kuid täpne maht ning jagunemine riikide vahel võiks selguda täna, mil kohtumine jätkub koos Venemaa ning teiste OPECi partnerriikidega.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel marginaalsete muutustega, kui Nikkei parandas taset 0,8% aga Hiina Shanghai Composite ning Hongkongi Hang Seng alanesid -0,1%.

    Fookus liigub täna Ühendriikide tööturu raportile, mis peaks näitama, et novembris loodi väljaspool põllumajandussektorit kokku 198 tuhat töökohta (oktoobris 250 tuhat). Lisaks võiksid huvi pakkuda Saksamaa ning Prantsusmaa oktoobrikuu tööstustoodangu muutused.

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (oktoober)
    09.45 Prantsusmaa tööstustoodang (oktoober)
    11.00 Itaalia jaemüük (oktoober)
    12.00 Eurotsooni kolmanda kvartali lõplik SKP
    15.30 Kanada tööturu raport (november)
    15.30 USA tööturu raport (november)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (detsember)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (7. detsember)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (oktoober)
  • Saksamaa tööstustoodang kahanes oktoobris -0,5% võrreldes septembriga, jäädes alla konsensuse 0,3% ootusele. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kiirenes kasv 1,6%le, ent valmistas samuti väikese pettumuse (2,1%).
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse toodang suurenes oktoobris 1,4% võrreldes septembriga, osutudes prognoositud 0,9% paremaks ning seda ka veidi väiksema languse pealt (septembri -2,1% kukkumine revideeriti -1,9% peale). Mullusega võrreldes kahanes toodang -1,3% (oodati -1,5%).
  • Itaalia jaemüük kasvas oktoobris MoM 0,1% (sept -0,8%) ning eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,5% (oodati 1,8%).

  • NFP arvatust tagasihoidlikum, lisaks eelneva kahe kuu väike allpoole revideerimine

  • nafta +5%

    OPEC MEETING ENDS W/ AGREEMENT ON 1.2M B/D OPEC+ CUT: DELEGATES
  • Kui käinud nädalal ütles Larry Kudlow, et Huawei finantsjuhi arreteerimine on eraldi teema ning ei mõjuta läbirääkimisi kaubaduses, siis Hiina välisministri tänase sõnavõtu valguses ei julgeks seda arvata.

    CHINA FOREIGN MINISTRY SAYS U.S. SIDE SHOULD WITHDRAW ARREST WARRENT FOR HUAWEI EXECUTIVE
    CHINA FOREIGN MINISTRY SAYS FURTHER MEASURES WILL DEPEND ON U.S. ACTIONS

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon