Börsipäev: 11. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 11. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 453 tehingut ning käive oli 694 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 411 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 180 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 236 ning 153.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    LHV Group LHV1T teenis tänavu novembris 2,5 miljonit eurot konsolideeritud puhaskasumit: LHV Pank teenis 2,0 miljonit eurot puhaskasumit ja LHV Varahaldus 0,6 miljonit eurot. Panga klientide arv suurenes ligi 2800 võrra. Laenuportfell kasvas 36 miljoni euro võrra, mis tulenes nii ettevõtete kui ka kodulaenude portfellist. Maksevahendajate hoiuste vähenemise tõttu vähenesid hoiused kuu jooksul 71 miljoni euro võrra, tavaklientide hoiused kasvasid 19 miljonit eurot. Novembri lõpu seisuga edestab LHV selle aasta finantsplaani 1,2 miljoni euro võrra kumulatiivse kasumi osas.

    Vilkyskiu pienine VLP1L teenis tänavu novembris müügitulu 9,5 miljoni euro eest, mida oli aastavõrdluses 5% enam, teatas ettevõte esmaspäeval börsile. Perioodil jaanuar-november 2018 on ettevõtte müügitulu ulatunud 95,2 miljoni euroni, kahanedes mullusega võrreldes 10%.

    Sel nädalal:
    10.12-16.12. PRFoods’i PRF1T novembrikuu müügitulemused
  • Suurimaks kõneaineks oli eile Briti parlamendis hääletusele minema pidanud Brexiti kokkulepe, mis teadmata ajaks edasi lükati ning paralleelselt nentisid Euroopa Liidu esindajad, et nemad pole nõus tingimusi uuesti läbi rääkima. Uudiste mõju piirdus suuresti siiski vaid Suurbritanniaga, kus nael kaotas euro vastu väärtust -1,1% ja FTSE langes -0,8%.

    Ühendriikides suutis S&P 500 indeks ronida päevasisesest -1,9% langusest 0,2% plussi, mis võis osad muuta lootusrikkaks lühiajalise põhja leidmises, kuid mäletatavasti ei pidanud läinud neljapäeval sarnasel liikumisel põhinenud ootused paika. Euroopas sulgus Stoxx 600 -1,9% punases, mis tõi käesoleva aasta languse -18%ni.

    Täitmata töökohtade arv kerkis Ühendriikides oktoobris 6,96 miljonilt 7,079 miljonile, mis jäi pisut alla analüütikute oodatud 7,10 miljonist. Töölt lahkumiste arvu suhe tööhõivesse alanes 2,4% pealt 2,3%le, jäädes aga tsükli tipu lähedale ning peegeldades inimeste julgust praeguses keskkonnas endale paremat töökohta otsida. Palkamiste määr kerkis 3,8% pealt 3,9%le, viidates aktiivsele palkamisele, mida näitas ka oktoobrikuu tööturu raport (loodi 237 tuhat uut töökohta).



    Oma avalikus pöördumises kutsus Prantsusmaa president Emmanuel Macron ettevõtteid maksma aastalõpu boonuseid, mida riik ei kavatse maksustada, lisaks tõstetakse jaanuarist miinimumpalka 100 euro võrra ning lõpetatakse ületundide maksustamine. See aga tuleb avaliku sektori finantside arvelt, kui Les Echos ajalehe andmetel peaks valitsuse järgmise aasta defitsiit olema varasemalt oodatud -2,8% asemel -3,5% ehk tagasi üle Maastrichti kriteeriumi.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel erisuunaliselt. Nii Hiina kui ka USA esindajad andsid mõista, et Huawei finantsjuhi arreteerimine ei sega läbirääkimisi kaubanduses. WSJ kohaselt vahetas Hiina asepeaminister Liu He hiljuti mõtteid USA kolleegidega, arutades põllumajandustoodete ostmist, muutusi Hiina majanduspoliitikas ning edasiste läbirääkimiste ajagraafikut.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Suurbritannia tööturu statistika, Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde näitajad ja USA väikefirmade kindlustunde muutuse.

    11.30 Suurbritannia töötu abiraha taotlused (november) ja töötuse määr (oktoober)
    12.00 Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeks (detsember)
    13.00 USA väikefirmade kindlustunde indeks (november)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (november)
  • Uute laenude maht suurenes Hiinas eelmisel kuul 1250 miljardi jüaani võrra, rohkem kui oodatud 1150mld.
  • Suurbritannia töötu abiraha taotlused kasvasid novembris 21,9 tuhande võrra ning kolme kuu keskmine töötuse määr püsis oktoobris 4,1% peale. Vaatamata Brexitile püsib tööturul olukord üsna hea, millest annab tunnistust keskmise nädalapalga kasvu kiirenemine 0,1pp võrra 3,3%le. See on kiireim tempo alates 2008.a ning arvestades samal ajal aasta algusest aeglustunud inflatsiooni, siis muudab see reaalse ostujõu kasvu selle võrra silmapaistvamaks.
  • Saksamaa investorite ja analüütikute hinnang jooksvale majandusolukorrale halvenes detsembris 58,2 punktilt 45,3 punktile, osutudes nõrgemaks konsensuse oodatud 55,0 punktist. Samas tuleviku osas paranes veidi hinnang (-24,1 punktilt -17,5 punktile).

    ZEW: Although The Rise In Economic Expectations Is A Welcome One, It Should Not Be Over-Interpreted

  • USA väikefirmade kindlustunne alanes novembris 107,4 punktilt 104,8 punktile, peaasjalikult kuna ettevõtted muutusid väljavaate osas pessimistlikumaks.


    Kasvav osa ettevõtetest suurendas siski novembris kapitaliinvesteeringuid ning järgmise 3-6 kuu perspektiivis investeeringuid planeerivate firmade osakaal püsis samuti kriisijärgse perioodi tipu lähedal, millest võib järeldada, et ettevõtted on endiselt suhteliselt entusiastlikud majanduse ja ärikeskkonna osas.
  • USA tootjahinnaindeksi aastane kasv kiirenes novembris toitu ja energiat arvestamata 0,1pp võrra 2,7%le, vastupidiselt oodatud -0,1pp aeglustumisele
  • ITALY'S DEPUTY PRIME MINISTER DI MAIO SAYS FRANCE NOW RISKING EU DISCIPLINARY ACTION IF RULES ARE THE SAME FOR EVERYONE

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon