Börsipäev: 14. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 14. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 405 tehingut ning käive oli 765 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 470 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 196 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 215 ning 126.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    TAL1T tehingute seas oli ka kolm plokktehingut (EUR 1,065 x 21 325, EUR 1,070 x 45 000 ning EUR 1,065 x 30 000).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Arco Vara ARC1T teatas neljapäeval börsile, et ettevõte kavandab 2018. aasta detsembris ja 2019. aasta jooksul võlakirjaemissiooni. Kokku on plaanis emiteerida tagamata võlakirju maksimaalselt 2 miljoni euro ulatuses lunastamistähtajaga mitte hiljem kui 31. detsembril 2020. Planeeritud intressimäär on kuni 12% aastas ning intressimaksed on kvartaalsed. Emissioon ei ole avalik. Võlakirjaemissioonist saadud vahendeid kasutatakse olemasolevate laenukohustuste refinantseerimiseks ning arendusprojektide finantseerimiseks Eestis ja Bulgaarias.

    Nordecon NCN1T andis neljapäeval teada, et ettevõtte nõukogu otsustas 13. detsembril, et Nordeconi 100%-line tütarettevõte Eurocon OÜ omandab 50%-lise osaluse Ukrainas registreeritud sidusettevõttes Technopolis-2 TOV, milles seni kuulus Nordeconile tütarettevõtete kaudu 50% suurune osalus. Tehingu tulemusena saab Nordeconist 100%-liste tütarettevõtete Eurocon OÜ ja Eurocon Ukraina kaudu TOV Technopolis-2 TOV 100%-line omanik ning majandusarvestuses muutub Technopolis-2 TOV sidusettevõttest tütarettevõtteks. Technopolis-2 TOV-ile kuulub Kiievi oblastis Kiievi-Harkovi kiirtee läheduses kokku 4,4 hektarit maad. Projekti eesmärgiks on välja arendada logistikakeskus, mis koosneb laohoonetest ja kontorist.

    AUGA group AUG1L teatas, et ettevõtte kaks peamist laenuandjat Luminor bank AB ning Swedbank AB on pikendanud olemasolevaid krediidilepinguid ühe aasta võrra. Ühtlasi tähendab see, et laenuandjad ei rakenda laenulepingutest tulenevat võla/EBITDA suhte tingimust enne 2019. aasta kolmanda kvartali lõppu, mis on AUGA-le vajalik seoses järgmisel aastal 2 miljonit eurot ületavate kapitalikulutustega. Ettevõtte EBITDA sattus surve alla tänavu kolmandas kvartalis, mis mõjutas negatiivselt 2018. aasta üheksa kuu EBITDA-d.

    Sel nädalal:
    10.12-16.12. PRFoods’i PRF1T novembrikuu müügitulemused
  • Ühendriikide aktsiaturg otsis eile terve päeva suunda ning pidi lõpuks leppima S&P 500 näol marginaalse muutusega. Negatiivsem oli meeleolu materjalitööstuses, finantssektoris ning ka tehnoloogias (Nasdaq -0,4%). Euroopa aktsiaturud andsid pärast kahte tugevat sessiooni eile järele, jättes Stoxx 600 indeksi -0,2% punasesse.

    Euroopa Keskpank kinnitas ootuspäraselt, et võlakirjade ostuprogramm lõppeb detsembriga ära ning samuti jäädi seisukohale, et intressimäärad püsivad praegusel tasemel vähemalt 2019.a suve lõpuni. Varade ostudega 2,6 triljoni euro suuruseks kasvanud portfellis kavatsetakse aeguvatest võlakirjadest laekuvat kapitali uuesti reinvesteerida ning teha seda pikemat aega pärast intressimäära tõstmist, täpsustamata konkreetsemat ajaraami. Ehkki Draghi sõnul on riskid majanduses endiselt tasakaalus, näeb ta neid siiski liikumas negatiivses suunas, mis muutis osade arvates keskpanga juhi hoiakut pehmemaks ning võib tähendada, et esimene intressimäära kergitamine lükkub potentsiaalelt tuleva aasta lõppu.

    Ühendriikides kukkusid esmased töötu abiraha taotlused läinud nädalal 27 tuhande võrra 206 tuhandele (oodati 226 tuhat), liikudes pärast viimaste nädalate tõusu tagasi tsükli põhja juurde (202 tuhat) ning kummutades sellega hirmu, et ettevaatav indikaator saadab signaali majandusaktiivsuse aeglustumisest. Eraldiseisvalt avaldati veel USA valitsuse novembrikuu eelarve, mille puudujääk küündis antud kuu kohta rekordilise -204,9 miljardi dollarini (oodati -199,0mld). CBO prognoosib septembris lõppeva 2019. fiskaalaasta defitsiidiks kokku -973 miljardit dollarit ehk 4,6% SKPst.



    Aasia turgude sentimenti kahjustas öösel Hiina oodatust nõrgem konjunktuur, tuues alla ka USA aktsiaindeksite futuurid, mis kirjutamise hetkel kauplesid -0,8% punases. Hiina jaemüügi kasv aeglustus novembris 8,6% pealt 8,1%le (oodati 8,8%), mis oli madalaim tempo viimase 15a jooksul ning näitab, et lisaks tariifidest tingitud välistele teguritele on ka majanduse teine oluline sammas ehk sisetarbimine nõrgenemas. Pettumuse valmistas ka tööstustoodangu kasv, taandudes 5,9% pealt 5,4%le (oodati 5,9%). Pisut paremaks osutusid investeeringud fikseeritud varadesse, mis peegeldab valitsuse stimuleerivamat poliitikat ning kasvasid 11 kuu lõikes 5,9% ehk veidi kiiremini kui 5,7% kümne kuu lõikes ning analüütikute oodatud 5,8%st. Hiina keskpanga juht Yi Gang ütles eile, et riigi majandus seisab silmitsi suureneva survega ajal, mil kiirelt majanduskasvult liigutakse üle kvaliteetsemale kasvule ning et keskpank jääb oma poliitikas toetavaks. Nikkei taandus -2%, Shanghai Composite -1,4% ning Hang Seng -1,6%.



    Tänase päeva jooksul selguvad eurotsooni ja ka USA erasektori detsembrikuu esialgsed aktiivsusnäitajad, samuti saab üsna oluline olema Ühendriikide novembri jaemüük, mis konsensuse arvates kasvas autosid ja kütust arvestamata 0,4% võrreldes oktoobriga (toona 0,3%).

    09.00 Euroopa Liidu uute autode registreerimised (november)
    09.00 Soome SKP indikaator (oktoober)
    10.15 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (detsember)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (detsember)
    11.00 Itaalia tehaste müük ja tellimused (oktoober)
    11.00 Eurotsooni erasektori PMI (detsember)
    11.30 Itaalia valitsuse võlg (oktoober)
    12.30 Venemaa keskpanga intressimäära otsus
    15.30 USA jaemüük (november)
    16.15 USA tööstustoodang (november)
    16.45 USA erasektori PMI (detsember)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (14. detsember)
  • Soome majandus kasvas esialgsel hinnangul oktoobris YoY 2,9%, septembri kasv revideeriti 3,2% pealt 3,4%le.
  • Uute autode registreerimised kahanesid Euroopa Liidus novembris kolmandat kuud järjest, kui lisaks poliitilisele määramatusele Itaalias ning Suurbritannias näib jätkuvat ka uute emissioonistandardite mõju (Saksamaa registreerimised -9,9%)
  • IFO järel on Saksamaa majanduskasvu ootust allapoole toonud ka riigi keskpank

    BUNDESBANK LOWERS 2019 GERMAN GDP GROWTH FORECAST TO 1.6% FROM 1.9% SEEN IN JUNE
  • Protestilainetesse mattunud Prantsusmaa erasektori aktiivsus on küsitluste kohaselt esimest korda 2,5.a jooksul taas kahanenud detsembris. Ja midagi väga rõõmustavat pole raporteerida ka Saksamaal, kus erasektori kasv oli detsembris nelja aasta madalaim. Vaadates uusi tellimusi ning ettevõtete enda optimismi, siis lähiajal suurt muutust paremuse suunas ei paista.

    -French Markit Services PMI Dec P: 49.6 (exp 54.8; prev 55.1)
    -French Markit Manufacturing PMI Dec P: 49.7 (exp 50.7; prev 50.8)
    -Markit Composite PMI Dec P: 49.3 (exp 54.0; prev 54.2)

    -German Markit Services PMI Dec P: 52.5 (exp 53.5; prev 53.3)
    -German Markit Manufacturing PMI Dec P: 51.5 (exp 51.7; prev 51.8)
    -Markit Composite PMI Dec P: 52.2 (exp 52.4; prev 52.3)


  • USA aktsiafondidest on läinud nädala jooksul kapital üsna massiivselt välja voolanud

    *Equity funds worldwide saw outflows of $39 billion in the week to Dec. 12, the largest ever weekly outflows from stock funds, BofAML strategists led by Michael Hartnett write in a note citing EPFR Global data.
    * U.S. equity funds suffered the second-largest weekly outflows on record, with redemptions of $28b
    * Europe equity funds saw $4.5b outflows, with redemptions in 39 of the past 40 weeks
    ** U.K. equity funds have seen record YTD redemption of $9.8b
    * EM equity funds saw inflows of $0.2b, Japan stocks saw inflows of $2.3b
    * Bond funds had 8th-biggest outflows ever at $13b, IG bond funds saw record outflows of $8.4b
  • Nagu Prantsusmaa ja Saksamaa näitajate baasil võis juba oletada, jätkus ka terves eurotsoonis majanduse edasine jahtumine detsembris. Töötleva tööstuse ja teenindussektori ühine PMI alanes 52,7 punktilt 51,3 punktile (oodati 52,8), mis on 49 kuu madalaim tase. Uute tellimuste langus on jõudnud ka palkamistesse, kui töökohtade kasv oli väikseim viimase kahe aasta jooksul

    Markit: Forward-looking indicators such as new orders and future expectations remaining subdued suggest that demand growth is stalling, adding to downside risks to the immediate outlook.

  • Erko Rebane
    USA aktsiafondidest on läinud nädala jooksul kapital üsna massiivselt välja voolanud

    *Equity funds worldwide saw outflows of $39 billion in the week to Dec. 12, the largest ever weekly outflows from stock funds, BofAML strategists led by Michael Hartnett write in a note citing EPFR Global data.
    * U.S. equity funds suffered the second-largest weekly outflows on record, with redemptions of $28b
    * Europe equity funds saw $4.5b outflows, with redemptions in 39 of the past 40 weeks
    ** U.K. equity funds have seen record YTD redemption of $9.8b
    * EM equity funds saw inflows of $0.2b, Japan stocks saw inflows of $2.3b
    * Bond funds had 8th-biggest outflows ever at $13b, IG bond funds saw record outflows of $8.4b


    Aktsiatest ja võlakirjadest välja voolanud kapital liikus USA rahaturufondidesse, olles 104mld dollari näol ajaloo suurim nädalane kasv.
  • Citi sõnul on globaalne aktsiaturg hindamas sisse ettevõtete kasumite -1% langust järgmisel aastal, samas kui analüütikud prognoosivad 8% kasvu

    Citigroup Says Buy Global Stock Dip as Earnings Worries Overdone
  • Itaalia valitsuse võlg kasvas oktoobris 3,2 miljardi euro võrra 2,3344 triljoni euroni
  • Venemaa keskpank otsustas vastupidiselt konsensuse ootusele jätkata intressimäära tõstmist 25bp võrra 7,75%le.

  • Kütust, autosid ja ehitusmaterjale arvestamata kasvas USA jaemüük novembris MoM 0,9% vs oodatud 0,4% ning numbri muudab veelgi tugevamaks seik, et oktoober revideeriti 0,3% pealt 0,7%le. See peaks neljanda kvartali SKP ootusi ülespoole viima.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon