Börsipäev: 18. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 18. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 371 tehingut ning käive oli 944 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 662 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 198 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 188 ning 128.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    TSM1T tehingute seas oli ka kaks plokktehingut (EUR 2,055 x 50 000 ning EUR 2,055 x 150 000).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Novaturas NTU1L andis esmaspäeval teada, et ettevõtte käive ulatus tänavu novembris 9,5 miljoni euroni, mida oli aastavõrdluses 19% rohkem. Kuu jooksul teenindas Novaturas 14,3 tuhat klienti, mida oli aastatagusega võrreldes 30% enam. Jaanuarist novembrini teenis Novaturas 170,7 miljonit eurot müügitulu, mida oli aastavõrdluses 29% enam, ning kliente teenindati mullusest 31% rohkem ehk 290,7 tuhat.

    Olainfarm OLF1R teatas esmaspäeval, et ettevõtte müügitulu oli novembris 10,92 miljonit eurot, kasvades aastaga 8%. Enim (+474%) näitas kasvu Hollandi turg, kus see ulatus 145 tuhande euroni. Lisaks kasvas müük oluliselt Moldovas (+98%), ulatudes 139 tuhande euroni, ning Valgevenes (+67%), ulatudes 871 tuhande euroni. Suurimal turul ehk Venemaal kahanes müügitulu aastaga 3% 3,45 miljoni euroni.

    Sel nädalal:
    17.12.2018-17.01.2019 Siauliu Bankase SAB1L aktsiate avalik müük (Siauliai linna poolt)
    19.12. Grigeo GRG1L finantsprognoos 2019. aastaks
  • Oodatust pehmem Ühendriikide konjunktuur ning lähenev Föderaalreservi istung süvendasid turuosaliste hirmu majanduskasvu aeglustumise pärast, kukutades S&P 500 indeksit -2,1%ga madalaimale tasemele alates 2017.a oktoobrist. Euroopas lõpetas Stoxx 600 -1,1% punases, olles osaliselt tingitud Asose kasumihoiatusest, milles jaemüüja süüdistas lisaks ilmale ka tarbijate majanduslikku ebakindlust mitmetes riikides, sh Prantsusmaal ja Saksamaal.

    Ehkki Föderaalreserv pole intressimäära tõstes ning ettepoole vaadates väga täheldanud kinnisvarasektorist tulenevaid riske, siis eile avaldatud majade ehitate kindlustunne peegeldab üsna järsult jahenenud meeleolu ostjate seas. Vastav indeks alanes detsembris nelja punkti võrra 56 punktile (oodati püsimist 60 punktil), saavutades madalaima taseme alates 2015.a. Veelgi tähelepanuväärsem on aga kindlustunde viimase kahe kuu 12punktine kukkumine, mille sarnast nähti viimati 2001.a. Küsitlust läbi viiva NAHBi kohaselt on ehitajate sõnul nõudlus olemas, aga kõrged hinnad pärsivad kättesaadavust ning julgust osta.



    Arvatust nõrgemaks jäi ka USA töötleva tööstuse detsembri esimene regionaalne küsitlus. Täpsemalt alanes NY osariigi töötleva tööstuse aktiivsusindeks -12,4 punkti 10,9 punktile, märkides madalaimat taset alates 2017.a maist ning jäädes sellega alla ka analüütikute oodatud 20,0 punktile. Detailid andsid seevastu muretsemiseks veidi vähem põhjust, sest ehkki uute tellimuste indeks alanes -5,9 punkti 14,5 punktile, siis tööhõive indeks paranes 12 punkti 26,1 punktile ning tagasihoidlikumaks jäi langus ka ettevõtete järgneva kuue kuu väljavaadet peegeldavas indeksis (-3 punkti 30,6 punktile). Ühtlasi arvas novembriga võrreldes suurem osakaal firmadest, et järgneva poolaasta jooksul võetakse uusi töötajaid juurde ning lisaks kerkis kapitaliinvesteeringute kavatsuste indeks 6,4 punkti 31,2 punktile, saavutades kõrgeima taseme alates veebruarist.

    Aasia aktsiaturud sammusid Wall Streeti järel allapoole, loovutades oma tasemetest Jaapanis -1,8%, Hiinas -0,8% ja Hongkongis -1,1%. Hiina majandusreformide 40. aastapäeva kõnes ütles president Xi Jingping, et võitlust jätkatakse edasi nii keskkonna saastamise, vaesuse kui ka finantssektori riskide vastu, jättes januseks siiski turuosalised, kes lootsid kuulda midagi ka tuleviku reformide kohta. Vastuseid tuleb otsida valitsuse nädala teises pooles toimuvast iga-aastasest miitingust, kus laual on potentsiaalselt täiendavad maksukärped ning seaduste lõdvendamine kinnisvarasektoris.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa ettevõtete detsembrikuu kindlustunde indeksi ning USA alustatud elamuehituste ja väljastatud ehituslubade novembri muutuse.

    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (detsember)
    15.30 USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload (november)
  • Ma ennustan, et lähima 30. päeva jooksul käib kindlasti üks kõva pauk ära.

  • Nii nagu ka ülejäänud küsitlustel põhinev konjunktuur Saksamaal on ka ettevõtete kindlustunne detsembris alanenud. Jooksva olukorra hinnang langes 105,5 punktilt 104,7 punktile (oodati 105,0) ning järgneva kuue kuu väljavaate indeks 102,0 punktilt 101,0 punktile (oodati 101,7 punkti).

    -IFO Economist: Business Climate Level Confirms Our Growth Forecasts For German Econ
    -See Economy Cooling But No Recession Signs
    -IFO Economist: Uncertainty Has Increased Further, Brexit Is At Top Of Agenda
    -IFO Economist: Export Expectations Have Reached Lowest Level Since Nov 16
    -Private Consumption In Germany Could Be Better Given Increases In Income, Employment


  • tartz
    31. lubab neid pauke hulgim.


    Mis pauku siis ülejäänud mõtlesid?
  • BofML järeldab oma fondijuhtide küsitlusest, et päris kõik tähed pole siiski veel joondunud, et aktsiaturgudel ostusignaali saata

    * Investors are bearish and are long cash, dollar, defensives and short global stocks, tech, industrials, BofAML fund manager survey shows.
    * Investors, although close to “extreme bearishness,” aren’t negative enough to trigger contrarian buy signal for risk assets
    * December fund manager survey cash levels surprise, with modest rise from 4.7% to 4.8%
    * Outlook on EM stocks is most bullish in 10 years and for Eurozone is most bearish in 6 years; U.K. allocation is second- most bearish ever

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon