Börsipäev: 21. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 21. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti börsipäeva ülevaade ilmub taas 2. jaanuaril 2019. Kauneid jõule ja ägedat aastavahetust!

    Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 623 tehingut ning käive oli 1,177 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 627 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 459 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 270 ning 294.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    TSM1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 2,045 x 110 000).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    LHV Group LHV1T teatas neljapäeval, et LHV Pank ja Versobank (likvideerimisel) sõlmisid 19. detsembril lepingu, mille kohaselt omandab LHV Pank ligikaudu 18,4 miljoni euro eest Versobanki laenuportfelli. Hinna täpne summa määratakse kindlaks seisuga 1. jaanuar 2019. Laenuportfell omandatakse laenuportfelli ettevõttena, mis koosneb laenu- ja tagatislepingutest ning portfelliga seotud kahest töötajast. Laenuportfellist tulenevad nõuded Eesti ettevõtetest klientide vastu on summas ligikaudu 17 miljonit eurot ja Eesti residentidest eraklientide vastu summas ligikaudu 3 miljonit eurot.

    Nordecon NCN1T teatas neljapäeval, et Nordeconi tütarettevõtte Tariston 20. detsembril toimunud nõukogu koosolekul nimetati alates 7. jaanuarist 2019 ettevõtte uueks juhatuse liikmeks Argo Kotsar.

    Lietuvos Energijos Gamyba LNR1L andis neljapäeval teada, et ettevõte on uuendanud strateegiat aastani 2030. Selle järgi on ettevõtte põhiline eesmärk strateegiline energiatootmine, et toetada Balti riikide elektrivõrkude sünkroniseerimist Mandri-Euroopa võrkudega ning samas säilitada kohalikku elektritootmist ja arendada Leedus uut tootmisvõimekust.

    Sel nädalal:
    17.12.2018-17.01.2019 Siauliu Bankase SAB1L aktsiate avalik müük (Siauliai linna poolt)
  • Lisaks intressimäära tõusule kerkis eile päevakorda veel Ühendriikide valitsuse võimalik osaline sulgemine. Esindajatekoda hääletas seaduse poolt, mis finantseeriks valitsuse tööd veebruarini ning ühtlasi annaks Trumpile Mehhiko piirile müüri ehitamiseks 5 miljardit dollarit, kuid senat lükkab selle tõenäoliselt tagasi, kuna demokraadid pole nõus müüri jaoks raha andma ning sellisel juhul peatub piiratud finantside tõttu täna südaööst töö valitsuse üheksas osakonnas. S&P 500 langes -1,6% ning Euroopas pani Stoxx 600 päevale punkti -1,5% taandumisega.

    Inglise keskpank otsustas jätta intressimäära ootuspäraselt 0,75% peale, tõdedes et globaalse majanduse lähiaja väljavaade on nõrgenenud ning samuti on suurenenud märkimisväärselt Brexitiga seotud ebakindlus võrreldes keskpanga eelmise istungiga. Teisalt aga on tööpuudus Suurbritannias praegu madal ning see loob koos lõdva fiskaalpoliitikaga inflatsioonisurve, millest tuleb rahapoliitikas juhinduda edasi pärast seda kui Euroopa Liidust väljumise mõju on majandusele selgemaks saanud.

    USA esmased töötu abiraha taotlused kerkisid läinud nädalal kaheksa tuhande võrra 214 tuhandele, ühtides suuresti konsensuse ootusega, ent tõusust hoolimata jääb tase ajalooliselt väga madalaks. Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks alanes detsembris -3,5 punkti 9,4 punktile, mis oli kolmas järjestikune langus ning märkis madalaimat taset alates 2016.a suvest. Detailid pakkusid kahetisi emotsioone, kuna uute tellimuste indeks kerkis 5,4 punkti 14,5 punktile ja tööhõive indeks kahe punkti võrra 18,3 punktile, ent tugevalt mõjutasid üldnäitajat tarneindeksi -11,6punktine ja varude -9,7punktine kukkumine.

    Ühendriikide juhtivate indikaatorite indeks kasvas novembris 0,2% võrreldes oktoobriga, ületades konsensuse 0,0% ootust, kuid seda madalamaks revideeritud baasi pealt (oktoobri 0,1% kuine kasv korrigeeriti -0,3% peale). Aasta baasil aeglustus kümnest juhtivast majandusindikaatorist kokku pandud indeksi kasv -0,2pp võrra 5,2%le, mis ei viita lähiajal majandussurutise ohule, ent kõneleb septembris saavutatud 7,1% kasvu järel majandusaktiivsuse aeglustumisest (osaliselt oli selle taga esmaste töötu abiraha taotluste tõus, mis detsembris taandus tagasi tsükli põhjade juurde).

    USA juhtivate indikaatorite indeksi aastane muutus (%)


    Aasia börsidel jäi domineerima punane värv eesotsas Jaapani ning Hiinaga, kus aktsiaindeksid alanesid -1,2%. Jaapani inflatsioon aeglustus novembris värsket toitu ja energiat arvestamata -0,1pp võrra 0,3%, jäädes sellega alla konsensuse ootusele ning ühtlasi raskendades keskpanga tööd, kes on aastaid üritanud seda läbi madalate intressimäärade ning kvantitatiivse lõdvendamise 2% juurde upitada.

    Tänastest majandusuudistest võiks Euroopas esile tõsta Saksamaa tarbijate jaanuari kindlustunde indeksi ning Prantsusmaa majapidamiste novembri kulutused. Ühendriikides selguvad kolmanda kvartali lõplik SKP, novembri inflatsioon ning Kansas City FEDi töötleva tööstuse detsembri küsitluse tulemus. Eesti aja järgi kell 17.00 esineb CNBCs FOMC otsuse järgselt esimene FEDi liige (NY FEDi president John Williams), kes võib enda õlgadele võtta ülesande täpsustada keskpanga seisukohti, juhul kui turg võis neid viimastel päevadel ekslikult tõlgendada.

    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (jaanuar)
    09.45 Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunne (detsember)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (november)
    11.00 Itaalia töötleva tööstuse ja tarbijate kindlustunde indeks (detsember)
    15.30 USA kolmanda kvartali lõplik SKP
    15.30 USA kestuskaupade tellimused (november)
    15.30 Kanada SKP (oktoober) ja jaemüük (oktoober)
    17.00 USA isiklikud sissetulekud ja kulutused (november)
    17.00 USA inflatsioon (november)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (detsembri lõplik)
    17.00 Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (detsember)
    18.00 USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse küsitlus (detsember)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (21. dets)
  • Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks on jaanuaris püsimas 10,4 punkti peal, osutudes positiisvemaks analüütikute oodatud -0,1punktisest langusest.
  • Deutsche kohaselt pole varem kunagi ette tulnud aastat nagu tänavu, mil nõnda suur osa erinevatest varaklassidest on dollarites mõõdetuna negatiivse tootlusega
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused kahanesid novembris MoM -0,3% vs oodatud 0,0%, oktoobri kasv revideeriti 0,8% pealt 0,9%le. Mullusega võrreldes oli tarbimine -2,0% madalam (oodati -1,6%).
  • Hiina stimuleerib oma majandust tuleval aastal maksukärbete ning pisut leebema rahapoliitikaga

    * China’s top policy makers said ‘significant’ cuts to taxes and fees will be enacted in 2019, and signaled an easier monetary policy stance, as the government tries to put a floor under the economic slowdown.
    * Monetary policy will be ‘prudent,’ though the term ‘neutral’ was dropped from a statement after a key planning meeting in Beijing.
    * Fiscal policy will be "proactive" in 2019, according to a statement released by the official Xinhua News Agency
  • Veel üks tegur, mis võib hakata majandusele mõju avaldama

    TRUMP: SHUTDOWN TO LAST A VERY LONG TIME IF DEMOCRATS VOTE NO
  • USA kolmanda kvartali SKP kvartaalne annualiseeritud lõplik kasv oli 3,4% (eelmine hinnang 3,5%) ning novembrikuu kestuskaupade tellimused kahanesid kaitse- ja lennutööstust arvestamata MoM -0,6% vs oodatud +0,2% (seda kompenseeris osaliselt oktoobri 0,0% muutuse revideerimine 0,5% peale).

  • Kas Bloombergist on välja võtta, mis industry-d on viimase languse ajal rohkem langenud? Ehk et kustkohast see valu tegelikult läbi läheb.
  • Ma ei näe verd tänaval! Kuigi langus paistab laiaulatuslik on KO ja MCD jms rohelises. Mis tähendab, et ei ole paanikat. On korrektsioon ja ostukoht.
  • wise
    Kas Bloombergist on välja võtta, mis industry-d on viimase languse ajal rohkem langenud? Ehk et kustkohast see valu tegelikult läbi läheb.


  • Huvi pärast vaatasin ajalukku: S&P 500 targetid 2008. aastaks:


    By ABC NEWS Jan 3, 2008, 7:04 PM ET
    Bull talk
    The most bullish '08 forecast comes from Jason Trennert of Strategas Research Partners. His thesis: We won't get a recession. Therefore, any weakness in profit growth will be offset by a swelling of P-E ratios. The bottom line: With the Fed lowering rates, investors will be willing to pay more for every $1 of corporate earnings.His prediction:1680

    Bear talk
    The most conservative forecast comes from Abhijit Chakrabortti of Morgan Stanley. His thesis: Profit growth estimates are way too high. Pesky inflation pressures will make it tougher for the Fed to lower rates aggressively. Add to that negative news on the global growth story. The bottom line: Stock drivers stall out. His prediction:1520

    The in-betweens
    1675 is the prediction from Abby Joseph Cohen, Goldman Sachs; and Tobias Levkovich, Citigroup
    1625 is the prediction of Tom McManus, Banc of America Securities
    1590 is the prediction from Thomas Lee, JPMorgan Chase; and Hugh Johnson, Johnson Illington Advisors
    1580 is the prediction from Rod Smith, Wachovia Securities
    1575 is the prediction from Stuart Freeman, A.G. Edwards
    1525* is the prediction from Richard Bernstein, Merrill Lynch


    Reaalsus: 2008. year open oli 1401 ja 2008. year close oli 931...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon