Börsipäev: 31. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 31. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Töönädal, mis oli mitmel pool maailmas pühade tõttu lühendatud ning on tavapäraselt toonud kaasa aasta lõpuga seotud korrigeerimisi portfellides, viis Ühendriikide aktsiaturu kauaoodatud põrkeni. S&P 500 parandas taset 2,9%, Euroopas aitas Stoxx 600 reedene 2% ralli tõsta indeksi tagasi nädala alguse tasemele.

    Saksamaal ning Hispaanias avaldatud detsembrikuu esimesed inflatsiooni näitajad osutusid mõlemad arvatust tagasihoidlikumaks, mis oli tõenäoliselt suuresti tingitud energiahindade langusest ning võivad tähendada, et ka euroala tasandil aeglustus hinnatõus üsna oluliselt. Saksamaa tarbijahinnaindeksi aastane kasv taandus 2,3% pealt 1,7%le (oodati 1,9%) ning Hispaanias 1,7% pealt 1,2%le (oodati 1,5%).

    Ühendriikides langes Chicago töötleva tööstuse aktiivsusindeks detsembris punkti võrra 65,4 punktile, olles novembris hüpanud kaheksa punkti. See osutus märksa paremaks analüütikute prognoositud 60,0 punktist ning toob teiste regionaalsete küsitluste kõrval ISM indeksi ootuses (3. jaanuar) veidi positiivsemaid uudiseid.

    Kui 19. detsembril pakkusid USAs majade ehituseks väljastatud load ning alustatud elamuehitused sektoris valitsevates negatiivsetes trendides vahelduseks lootustandvaid märke, siis reedel raporteeritud olemasolevate majade pooleliolevate müügitehingute indeksi novembri -0,7% kuine langus 101,4 punktile jäi tublisti alla konsensuse 1,0% kasvuprognoosile. Aasta baasil kiirenes indeksi langus -4,7% pealt -7,7% ja kuna tegemist on ettevaatava indikaatoriga, viitab see järgneva kahe kuu perspektiivis müügi edasisele aeglustumisele. Statistika väljastanud asutuse kohaselt ei ole hüpoteeklaenude intressimäärade hiljutine langus veel müügiandmetes peegeldumas.



    Aasia aktsiaturud olid öösel mitmel pool suletud, mis tähendab seda, et Jaapani Nikkei tänavuseks lõppsaldoks kujunes -12,1% ning Hiina Shanghai Composite pidi leppima -24,6% kukkumisega. Viimase taga on ühe põhjusena olnud tariifisõjast tingitud majanduslik jahtumine, mis värskete PMI andmete järgi jätkus töötlevas tööstuses ka detsembris. Ametlike numbrite kohaselt vajus töötleva tööstuse aktiivsusindeks 50,0 punkti pealt 49,4 punktile, viidates esimest korda alates 2016.a suvest sektori langusele. Teenindussektori PMI, mis on viimastel kuudel viidanud ka sisetarbimise aeglustumisele, pakkus seekord positiivsemaid uudiseid, kerkides 53,4 punktilt 53,8 punktile (oodati 53,2).



    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta vaid Ühendriikides Dallase töötleva tööstuse detsembri küsitluse tulemuse.

    17.30 USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (detsember)
  • Kui vaadata otsa 2019. aastale. siis positiivses stsenaariumis lepivad USA ja Hiina ära ning globaalne kasvutsükkel jätkub. Negatiivsed riskid võiksid aga olla.....

  • Kuigi täna on USA börsil tavapärane kauplemispäev, siis LHV-s on poolik, mistõttu võetakse ordereid vastu kuni kella 20.00-ni. Kõik orderid, mis täidetakse peale seda kellaaega, saavad hinnad külge järgmisel aastal ehk 2.jaanuaril.

    Vahvat vana aasta ära saatmist!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon