Börsipäev: 8. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 8. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 440 tehingut ning käive oli 1,135 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 791 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 247 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 195 ning 208.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    TKM1T tehingute seas oli ka kaks plokktehingut (EUR 8,55 x 13 414 ning EUR 8,55 x 27 630). MRK1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 9,20 x 5000).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Apranga APG1L teatas esmaspäeval, et ettevõtte ligi 200 töötajat on kolinud uude, enam kui 20 000 ruutmeetri suurusesse peakontorisse Ukmergėse tänaval Vilniuses Vilnius Business Park’i territooriumil. Lisaks kontoriruumidele on uues hoones ka logistikakeskus, mille rajamisel on arvesse võetud Apranga vajadusi. Ettevõtte teatel oli uutesse ruumidesse kolimise taga vajadus pakkuda kasvavale töötajaskonnale häid töötingimusi ning luua tõhusam logistikasüsteem.

    Lietuvos energijos gamyba LNR1L andis esmaspäeval teada, et ettevõtte juhatuse esinaine ja tegevjuht Eglė Čiužaitė on esitanud lahkumisavalduse ning lahkub kõigist ametitest alates 21. jaanuarist 2019. Kuni uue tegevjuhi leidmiseni avalikul konkursil täidab tegevjuhi ametikohuseid ettevõtte tootmisdirektor Darius Kucinas.

    Sel nädalal:
    17.12.2018-17.01.2019 Siauliu Bankase SAB1L aktsiate avalik müük (Siauliai linna poolt)
    07.01.-11.01. Tallinna Sadama TSM1T 2018. aasta reisija- ja kaubaveo numbrid
    07.01.-13.01. PRFoods’i PRF1T detsembrikuu müügitulemused
    07.01.-25.01. Klaipedos Nafta KNF1L aktsiate tagasiost
  • Jerome Powelli sõnade jõud ning Hiina ja USA läbirääkimiste osas valitsenud optimism toetas eilegi investorite riskiisu, tänu millele pikendas S&P 500 indeks reedest rallit 0,7% võrra ning samal ajal vähenes nõudlus kaitset pakkuvate varade, nagu dollari, jeeni ning USA valitsuse võlakirjade järele. Euroopa aktsiaturud liikusid erisuunaliselt, jättes Stoxx 600 indeksi pärast positiivselt alanud sessiooni lõpuks -0,2% punasesse.

    Euroopast laekunud majandusnäitajad pakkusid nii häid kui ka halbu uudiseid. Ühest küljest kasvas Saksamaa jaemüük novembris 1,4% võrreldes oktoobriga, ületades konsensuse 0,4% ootust ning näidates sellega, et tarbimise nõrkus kolmandas kvartalis osutus ajutiseks nähtuseks. Teisalt kahanesid tehaste tellimused samal perioodil -1,0% võrreldes oktoobriga, jäädes alla analüütikute -0,1% ootusele. Aastatagusega võrreldes süvenes langus -3,0% pealt -4,3%le, mille taga on peamiselt välisnõudluse vähenemine.

    Sarnaselt töötleva tööstusega, peegeldas ka Ühendriikide teenindussektori ISM indeks detsembris aeglustunud kasvu, alanedes 60,7 punkti pealt 57,6 punktile (oodati 58,5) ning jõudes tagasi juuli tasemele. Ajaloolisest keskmisest jääb see endiselt aga paremaks ning arvestades siia juurde seika, et uute tellimuste indeks kerkis 0,2 punkti 62,7 punktile ehk poole aasta kõrgeimale tasemele, siis peaks nõudlus antud sektoris püsima lähiajal tugevana ning kaubanduspingete mõju piirduma esialgu vaid töötleva tööstusega.

    Aasia aktsiaturu indeksid kauplesid öösel valdavalt kerges miinuses, välja arvatud Jaapanis, kus Nikkei liikus 0,8% jagu kõrgemal. USA ja Hiina jätkasid kaubandusalaseid läbirääkimisi teist päeva ning Ühendriikide kaubandusminister Wilbur Ross ütles, et väljavaated kokkuleppe saavutamiseks on head.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa novembri tööstustoodangu muutuse ja USA väikefirmade kindlustunde indeksi, mille langus võis analüütikute ootuse kohaselt jätkuda detsembris viiendat kuud järjest.

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (november)
    12.00 Eurotsooni majandusliku kindlustunde indeks (detsember)
    13.00 USA väikefirmade kindlustunde indeks (detsember)
    17.00 USA JOLTS tööturu küsitlus (november)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (november)
  • Saksamaa tööstustoodang kahanes novembris -1,9% võrreldes oktoobriga, osutudes oluliselt kehvemaks oodatud +0,3% kasvust ning seda pisut negatiivsemaks revideeritud baasi pealt (oktoobri -0,5% langus revideeriti -0,8% peale). Mullusega võrreldes langes toodang -4,7%.

  • Euroala majandusliku kindlustunde indeks alanes detsembris -2,2 punkti 107,3 punktile, osutudes madalamaks konsensuse prognoositud -108,2 ootusest. Nii nagu on viidanud juba PMI indeksid, räägib ka kindlustunde indeks euroala majanduskasvu edasisest aeglustumisest neljandas kvartalis.
  • Tavapärasest veidi varem avaldatud USA väikefirmade kindlustunde indeks alanes detsembris oodatust vähem, tulles -0,4 punkti võrra 104,4 punktile (prognoositi 103,0).

    “Optimism among small business owners continues to push record highs, but they need workers to generate more sales, provide services, and complete projects, said NFIB President and CEO Juanita D. Duggan. “Two of every three of these new jobs are historically created by the small business half of the economy, so it will be Main Street that will continue to drive economic growth.”

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon