Börsipäev: 15. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 15. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 521 tehingut ning käive oli 885 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 639 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 162 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 321 ning 154.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    SFG1T tehingute seas oli ka kaks plokktehingut (EUR 2,32 x 11 619 ning EUR 2,32 x 26 099).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    PKG1T aktsiahinda vähendas ilmselt esmaspäevane teade ettevõtte soovist oma finantsseisu parandada ning pidada selleks investorkohtumisi. PRF1T aktsiahinda langetas ilmselt pühapäeva õhtul saabunud teade detsembrikuu müügi vähenemisest 19,7% ulatuses, võrreldes aasta varasemaga.

    Uudised:

    Nordecon NCN1T andis esmaspäeval teada, et on sõlminud lepingu Riigi Kaitseinvesteeringute Keskusega Tapa linnas Loode 35 asuva kaitseväe Tapa linnaku komplekteerimisala rajamiseks. Projekti maksumus on 10,7 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Ehitustööd algavad tänavu jaanuaris ning valmivad 2020. aasta jaanuaris.

    Pro Kapital Grupp PKG1T teatas esmaspäeval investorkohtumistest seoses ettevõtte sooviga vähendada enda finantseerimiskulusid ja seeläbi parandada finantstulemusi. Pärast investorkohtumisi, mis leiavad aset selle aasta esimeses kvartalis, otsustab ettevõte parima viisi üle finantskulude vähendamiseks. Rohkem infot saab ettevõtte juhtkonnalt. PKG1T avaldab 2018. aasta neljanda kvartali tulemused 30. jaanuaril 2019.

    Täna:
    15.01. Novaturase NTU1L detsembrikuu müügitulemused

    Sel nädalal:
    17.12.2018-17.01.2019 Siauliu Bankase SAB1L aktsiate avalik müük (Siauliai linna poolt)
    07.01.-25.01. Klaipedos Nafta KNF1L aktsiate tagasiost
  • Ühendriikide valitsuse osalise tööseisaku jätkumine 24. päeva järjest ning arvatust nõrgemaks osutunud Hiina impordi ning ekspordi numbrid varjutasid eile turgude sentimenti ka USAs ja Euroopas. Kui varasematel päevadel on ostjad aidanud hommikusi langusi pehmendada, siis esmaspäeval tuli S&P 500 ja Stoxx 600 indeksil leppida -0,5% kaotusega.

    Foxi kanalile antud intervjuus nentis FEDi asepresident Richard Clarida, et föderaalreservi viimase kohtumise järel on üksjagu toimunud, sh on mõned globaalsed majandusnäitajad nõrgenenud. Tema sõnul ei näe aeglustumine olevat siiski väga tõsine ning USA majandus sisenes uude aastasse hea hooga, ent vajadusel võib FED tõsta intressimäära vähem kui hetkel FOMC liikmete mediaaprognoos ette näeb (kaks 25baaspunktist kergitamist).

    Aasia aktsiaturgudel võimutses pärast eilset kasumivõttu taas nälg riski järele, mis viis Nikkei indeksi 1%, Hang Sengi ja Shanghai Composite indeksid vastavalt 1,8% ja 1,4% kõrgemale. Osaliselt võis selle taga olla Hiina valitsuse sõnum, et majanduslikule jahtumisele kavatsetakse vastu astuda maksude suuremahulise langetamisega ning samuti soovitakse lahendada era- ja väikefirmade jaoks finantseerimise probleemid.

    Tänastest majandusuudistest väärivad mainimist Saksamaa 2018.a esialgne SKP, Ühendriikides New Yorki töötleva tööstuse jaanuari küsitlus ning USA tootjahinnaindeksi detsembri muutus. Suurbritannias võtab parlament hääletusele Theresa May Brexiti kokkuleppe ning USAs raporteerivad oma majandustulemused JPMorgan ja Wells Fargo.

    09.00 Soome SKP indikaator (november)
    11.00 Saksamaa 2018.a hooajaliselt korrigeerimata SKP YoY muutus
    13.00 Brasiilia jaemüük (november)
    15.30 USA NY FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (detsember)
    18.30 FEDi Kashkari esineb
    20.00 FEDi George ja Kaplan esinevad
  • Soome SKP indikaatori järgi aeglustus majanduskasv novembris 3,2% pealt 1,8%le
  • Saksamaa hooajaliselt korrigeerimata majanduskasv aeglustus 2018.a 2,2% pealt ootuspäraselt 1,5%le, mis on madalaim alates 2013. aastast.
  • NY töötleva tööstuse aktiivsuse langus jätkus teist kuud järjest, kui indeks alanes 11,5 punktilt 3,9 punktile ning valmistas sellega pettumuse ka analüütikutele, kes ootasid stabiilsemat näitajat 10,0 punkti peal.
  • USA tootjahinnaindeksi kasv püsis energiat ja toitu arvestamata detsembris 2,7% peal, osutudes madalamaks konsensuse prognoositud 2,9%st.
  • Huvi pärast küsin, et ehk keegi oskab vastata, ticker MBOT float 1,8M ja päeva käive 28M, kuidas seda tehakse?
  • Üks võimalus on see, et ma müün sulle $9 juures miljon aktsiat, sa müüd $10 juures mulle miljon aktsiat, ma müün sulle $11 juures miljon aktsiat, sa müüd mulle $12 juures miljon aktsiat, ma müün $13 juures miljon aktsiat kotihoidjatele - näed liikuv float on ainult miljon aktsiat aga kahekesi tegime juba 5 miljonit aktsiat käivet ja teenisime korraliku kasumi.
  • Tänud Lenzer harimast, see köögi pool pakkuski just huvi, olen ennem ka lugenud selliste plahvatuste -supernovade kohta (järsk tõus ja hiljem kukub sodiks tagasi, üldjuhul harva õnnestub shortida, kuna pole saada ka).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon