Börsipäev: 22. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 22. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 586 tehingut ning käive oli 1,080 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 696 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 320 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 363 ning 180.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Merko Ehitus MRK1T teatas esmaspäeval, et kontserni ettevõte Merko Ehitus Eesti on alustanud korterelamu ehitust Tallinnas aadressil Paldiski mnt 21. Matilda Maja nime kandev viiekorruseline kortermaja valmib 2019. aasta lõpuks. Korterite suurused jäävad vahemikku 62–113 ruutmeetrit ja ruutmeetrihinnad on vahemikus 2500–2900 eurot.

    Täna:
    22.01. Ekspress Grupi EEG1T aktsionäride erakorraline koosolek. Kavas Ekspress Grupi, OÜ Ekspress Finance’i ja OÜ Ekspress Digital’i ühinemise heakskiitmine.

    Sel nädalal:
    07.01.-25.01. Klaipedos Nafta KNF1L aktsiate tagasiost
    24.01. Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T kvartaliaruanne
    25.01. Tallinna Vesi TVEAT kvartaliaruanne
  • Ehkki meeleolu Aasia börsidel oli esmaspäeval veel optimistlik, pöörasid Euroopa aktsiaturud pärast nelja päeva pikkust tõususeeriat langusesse, kui IMF kärpis globaalse majanduse väljavaadet teist korda viimase kolme kuu jooksul ning Theresa May välistas oma kõnes nii Brexiti edasilükkumise kui ka teise rahvahääletuse. Stoxx 600 lõpetas sessiooni -0,2% madalamal, Ühendriikides olid börsid riigipüha tõttu suletud.

    Rahvusvaheline Valuutafond prognoosib maailmamajanduse tänavuseks kasvuks 3,5%, tuues seda oktoobri nägemusega võrreldes -0,2pp võrra allapoole ning hoiatades kaubanduspingete jätkumise korral täiendava jahtumise eest. Tegemist oleks kolme aasta madalaima kasvuga, mille taga nähakse eelkõige nõrgemat majandusaktiivsust Euroopas (eurotsooni SKP 2019.a kasvuprognoosi kärbiti -0,3pp võrra 1,6%le). Hiina 6,2% ootus ning USA 2,5% prognoos jäeti aga samaks.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel punases (Nikkei -0,5%, Hang Seng -1,2%, Shanghai Composite -1,4%) pärast Donald Trumpi säutsu, milles USA president tõdes, et Hiina peaks aeglustunud majanduskasvu valguses lõpetama mängimise ja sõlmima ehtsa kaubandusliku kokkuleppe. Lisaks kirjutas Globe & Mail ajaleht, et Ühendriigid kavatsed minna edasi plaaniga paluda Kanadal anda välja Huawei finantsjuht Meng Wanzhou, keda süüdistatakse Iraani sanktsioonidega seotud panganduskelmuses.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Suurbritannia tööturu statistika, Saksamaa ZEW indeksid ning USA detsembrikuu olemasolevate majade müügi. Ettevõtetest avaldavad oma tulemused teiste seas Halliburton, Johnson & Johnson, Travelers, UBS, IBM ja Wynn Resorts.

    11.30 Suurbritannia töötu abiraha taotlused (detsember) ja töötuse määr (november)
    12.00 Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeks (jaanuar)
    17.00 USA olemasolevate majade müük (detsember)
  • Saksamaa investorid ja analüütikud on jaanuaris muutunud jooksvas hinnangus veelgi pessimistlikumaks, kui vastav indeks kukkus 45,3 punktilt 27,6 punktile (oodati 27,6). Tuleviku osas oldi aga pisut optimislikumad (-15,0 vs -17,5 punkti detsembris), osalt võib-olla kuna üksjagu negatiivsust Brexiti ja Hiina aeglustumise näol on juba arvesse võetud.
  • Olulistes teemadest endiselt erimeelsused

    US turns down China offer of preparatory trade talks
    Xi’s negotiators are refusing to alter their long-standing position that foreign companies are not forced to transfer technology to Chinese companies.: FT

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon