Börsipäev: 13. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 13. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 585 tehingut ning käive oli 2,078 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,792 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 193 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 416 ning 128.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    MRK1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 9,15 x 75 000).

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    LHV Group LHV1T avaldas teisipäeval 2019. aasta finantsplaani ning järgmise viie aasta finantsprognoosi. Finantsplaani järgi kasvavad grupi tulud 2019. aastal 5% ja konsolideeritud puhaskasum 1%. Erinevalt 2018. aastast ei prognoosi LHV tänavuseks suuri ühekordseid tulusid, kuid see-eest korralikku tavaäri kasvu. 2019. aastaks prognoosib LHV laenuportfelli suurenemist 29% ning konsolideeritud hoiuste kasvu 31% võrra. Hallatavate fondide mahu kasvuks prognoosib LHV 16%. LHV Groupi käesoleva aasta maksude-eelse kasumi prognoos on 32,4 miljonit eurot (+5% võrreldes 2018. aastaga). Pikemalt siin.

    Nasdaq Tallinn teatas teisipäeval, et börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjon otsustas rahuldada Magnetic MRO AS-i taotluse ja võtta tema poolt emiteeritud 80 000 võlakirja nimiväärtusega 100 eurot kauplemisele mitmepoolses kauplemissüsteemis First North. Magnetic MRO AS-i võlakirjade esimeseks kauplemispäevaks on 14. veebruar. Magnetic MRO võlakirjade lunastamispäev on 21. detsember 2021. Intressimäär on 8% aastas ning intressimakseid tehakse kord kvartalis.

    Novaturas NTU1L teatas teisipäeval, et Novaturas AB tegevjuht ja juhatuse esinaine Audronė Keinytė on määratud Eesti tütarfirma Novaturas OÜ juhatuse liikmeks alates 4. veebruarist 2019.

    Täna:
    13.02. SAF Tehnika SAF1R kvartaliaruanne

    Sel nädalal:
    11.02.-17.02. PRFoods’i PRF1T jaanuarikuu müügitulemused
    14.02. Arco Vara ARC1T kvartaliaruanne
    14.02. EfTEN Real Estate Fund III EFT1T kvartaliaruanne
    14.02. Grigeo GRG1L kvartaliaruanne
    14.02. Merko Ehituse MRK1T kvartaliaruanne
    15.02. Novaturase NTU1L jaanuarikuu müügitulemused
  • Trumpi valmiolek pikendada Hiinaga läbirääkimiste tähtaega ning ühtlasi valitsuse tööseisaku vältimiseks vabariiklaste ja demokraatide poolt kokku pandud kompromisseelarve kaalumise alla võtmine mõjus investoritele adrenaliinina ning aitas S&P 500 indeksil tõusta 1,3%. Euroopas lõpetas Stoxx 600 0,5% plusspoolel eesotsas autotööstusega (2,8%).

    Eilsed majandusnäitajad pakkusid midagi nii karudele kui ka pullidele. USA väikefirmade kindlustunde indeks alanes jaanuaris -3,2 punkti 101,2 punktile, jäädes alla analüütikute 103,0punktisele prognoosile. Firmade osakaal, kes ootavad majanduse paranemist, langes madalaimale tasemele alates 2016.a sügisest ning samuti kukkus järgmise kuue kuu jooksul müügi paranemist prognoosivate firmade osakaal 2016.a tasemele. Osalt on selle taga tõenäoliselt majanduskasvu võimalik aeglustumine ning ka valitsuse osaline tööseisak, mistõttu peaksid järgnevad kuud andma parema ülevaate juhul kui uut seisakut suudetakse vältida.

    Positiivsemaid uudiseid tõi JOLTS küsitlus, mille kohaselt hüppas Ühendriikides täitmata töökohtade arv detsembris 7,166 miljonilt 7,335 miljonile (oodati 6,846 mln), saavutades uue rekordtaseme. Töölt lahkumiste osakaal tööjõust püsis tsükli tipu lähedal 2,3% peal, viidates töötajate kindlustundele leida praegusel ajal endale uus amet ning palkamiste määr jäi novembri tasemele 3,9% peale, mis jääb samuti tsükli tipust vaid kümnendiku kaugusele. Ühendriikides leidub praegu iga täitmata ameti kohta 0,86 töötut, olles tublisti madalam eelmise tsükli tasemetest ja peegeldades tööturu vähest lõtku ning tööandjate raskusi täita positsioone sobivate inimestega.



    Mississippis esinenud FEDi president Jerome Powell hindas Ühendriikide majanduse seisu tugevaks ning uue surutise riski madalaks, nentides seejuures, et õitsengut pole tunda siiski riigi kõikides piirkondades võrdselt. Cleveland FEDi presidendi Loretta Mesteri sõnul on USA majanduskasv aeglustumas ning hinnasurve jääb tagasihoidlikuks. Oma baasstsenaariumis prognoosib ta endiselt intressimäära edasist tõusu, ent toonitas, et FED ei pea midagi ennatlikult tegema. Kansas City FEDi presidendi Esther George’i arvates on samuti inflatsioon taltunud, juhtides riskidest tähelepanu valitsuse kasvanud võlakoormale.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel Ühendriikide tulles kõrgemale, kosudes energia- ja materjalitööstuse eestvedamisel kõrgeimale tasemele alates oktoobrist. Jaapani Nikkei tõusis kirjutamise hetkeks 1,3%, Hiina Shanghai Composite 1,9% ning Hongkongi Hang Seng +1,2%.

    Täna selguvad nii Suurbritannias kui ka Ühendriikides jaanuarikuu inflatsiooninäitajad ning eurotsoonis võetakse kokku detsembri tööstustoodangu muutused, mis on riikide lõikes valdavalt pettumust valmistanud. Rootsi keskpank peaks jätma intressimäära samaks, olles seda detsembris kergitanud 25 baaspunkti võrra -0,25%le.

    10.30 Rootsi keskpanga istung
    11.30 Suurbritannia inflatsioon (jaanuar)
    12.00 Eurotsooni tööstustoodang (detsember)
    13.00 Brasiilia jaemüük (detsember)
    15.30 USA inflatsioon (jaanuar)
    15.50 FEDi Mester esineb
    15.50 FEDi Bostic esineb
    19.00 FEDi Harker esineb
    21.00 USA valitsuse eelarve (detsember)
  • Rootsi keskpank jättis intressimäära ootuspäraselt paigale, prognoosib tänavu aasta teises pooles veel ühte kergitamist ning loobus mandaadist sekkuda valuutaturul, mis kutsuti ellu 2016.a jaanuaris ning mida vahepeal korduvalt pikendati.

    SWEDEN'S RIKSBANK LEAVES KEY RATE UNCHANGED AT -0.25 %
    RIKSBANK: NEXT INCREASE WILL BE IN 2ND HALF
    RIKSBANK SEES SWEDEN GDP GROWING 1.3% IN 2019 VS 1.5% IN DEC.
    RIKSBANK RATE NEEDS TO BE RAISED AT SLOW PACE EVEN AFTER THAT
    RIKSBANK STILL SEES TWO 0.25 PPT HIKES A YEAR AFTER NEXT HIKE
    RIKSBANK HAS CHOSEN NOT TO EXTEND MANDATE FOR FX INTERVENTION
  • Suurbritannia alusinflatsioon püsis jaanuaris ootuspäraselt 1,9% peal
  • Nii nagu eurotsooni suuremate riikide näitajad juba reetsid, kukkus ka kogu majanduspiirkonna tööstustoodang detsembris MoM -0,9% pärast -1,7% langust novembris, mis tõi aasta baasil languse -4,2% peale (oodati -3,3%).
  • USA alusinflatsioon püsis jaanuaris 2,2%peal, samas kui analüütikud ootasid -0,1pp langust

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon