Börsipäev: 15. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 15. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 697 tehingut ning käive oli 2,319 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2,109 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 116 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 546 ning 102.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    MRK1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 9,60 x 40 000).

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    MRK1T tõusu toetasid head majandustulemused ning kõrge dividendi ettepanek. EFT1T hinda toetas oodatust kõrgem dividendimakse, võrreldes fondi dividendipoliitikaga. SAF1R langust vedasid päev varem avaldatud negatiivsed tulemused ning hoidumine selle aasta tulemuste prognoosimisest.

    Uudised:

    Arco Vara ARC1T avaldas neljapäeva õhtul enda värsked tulemused. Ettevõtte müügitulu oli neljandas kvartalis 1,3 miljonit eurot, kahanedes aastavõrdluses 6,2 korda. Kvartali lõpetas Arco Vara puhaskahjumiga 0,2 miljonit eurot (IV kv 2017: puhaskasum 0,7 miljonit eurot). 2018. aasta lõikes oli ettevõtte müügitulu 6,6 miljonit eurot, mida oli 2,8 korda vähem kui mullu samal ajal. Aasta puhaskahjumiks kujunes 0,5 miljonit eurot (mullu samal ajal teeniti puhaskasumit 0,8 miljonit eurot). Ettevõtte juhtkonna sõnul lõpetas Arco Vara ebaõnnestunud neljas kvartal ebaõnnestunud 2018. aasta, lisades, et aasta käigus ei jõudnud ettevõte müügikõlbulikuks teha ühtegi arendusprojekti ning paisutas sellega grupi varade mahu 34 miljoni euroni. Kahjum on Arco Vara teatel seotud Sofias asuva Iztok Parkside’i mitterealiseerimisega.

    Grigeo GRG1L teatas neljapäeva õhtul enda värsked majandustulemused. Ettevõtte käive ulatus mullu 142,5 miljoni euroni, kasvades aastavõrdluses +9,7%. EBITDA oli samas 28,1 miljonit eurot (+22,7%) ning maksueelne kasum suurenes 14,3 miljoni euroni (+70,2%). 2019. aastaks prognoosib Grigeo käivet 154 miljonit eurot, EBITDA-d 27,2 miljonit eurot ning maksueelset kasumit 14,4 miljonit eurot, seega võib öelda, et surve kasumlikkusele püsib.

    Neljapäeval algas Nasdaq Balti First North võlakirjaturul kauplemine lennukite täisteenust pakkuva ettevõtte Magnetic MRO võlakirjadega. Magnetic MRO emiteeris möödunud aasta lõpus 8 miljoni euro väärtuses 3-aastaseid võlakirju (nominaaliga 100 eurot) aastase kupongimääraga 8%.

    EfTEN Real Estate Fund III EFT1T avaldas neljapäeva hommikul värsked majandustulemused. Fondi 12 kuu müügitulu oli mullu 8,7 miljonit eurot (aastane muutus: +18,8%). Puhaskasum ulatus 6,3 miljoni euroni (-4,2%). Väiksema puhaskasumi tingis madalam kinnisvarainvesteeringute ümberhindluse kasum. Aasta jooksul on fond teeninud vaba rahavoogu 3,2 miljonit eurot (+30,9%). Fondi teatel lubab fondi raha jääk 2018. aasta lõpus maksta dividendi rohkem, kui on dividendipoliitikas ette nähtud (80% vabast rahavoost), mistõttu teeb juhatus 2019. aasta kevadel ettepaneku maksta dividendi 3,055 miljonit eurot (95 senti aktsia kohta), mis on 28% kõrgem dividendimäär, kui näeb ette fondi dividendipoliitika. EFT1T kolmapäevase sulgemishinna 17,10 eurot pealt tegi see dividenditootluseks 5,6%.

    Täna:
    15.02. Novaturase NTU1L jaanuarikuu müügitulemused

    Sel nädalal:
    11.02.-17.02. PRFoods’i PRF1T jaanuarikuu müügitulemused
  • USA detsembri jaemüügi üheksa aasta suurim langus tekitas turuosalistes eile palju küsimusi, röövides dollarilt jõudu ning jättes S&P 500 indeksi punasesse, mis siiski osutus vaid marginaalseks kaotuseks (-0,3%). Euroopas lõpetasid aktsiaturud madalamal, tirides Stoxx 600 indeksi samuti -0,3% madalamale.

    Ühendriikide jaemüük vähenes detsembris -1,2% võrreldes novembriga (oodati +0,1%) ja kui jätta välja volatiilsemad komponendid nagu autod, kütus ja ehitusmaterjalid, kukkus müük -1,7% (oodati +0,4%). Viimase puhul tuleb siiski täheldada, et langus järgnes võrdlemisi tugevale novembrile (toona MoM 1,0%) ning lisaks võisid mõju avaldada valitsuse tööseisak ja aktsiaturgude korrektsioon, mis õõnestasid tarbijate kindlustunnet. Kuna ligi 70% USA majandusest moodustab tarbimine, jättis detsembri statistika jälje ka neljanda kvartali SKP ootustesse. Atlanta FED näiteks kärpis oma kasvuprognoosi 2,7% pealt 1,5%le.



    Riske vähendati öösel ka Aasia börsidel, kus Nikkei taganes kirjutamise hetkeks -1,1% ning Shanghai Composite -1,3%. Kui president Trumpi sõnul kulgevad läbirääkimised Hiinaga edukalt, siis osade allikate kohaselt pole kaks riiki suutnud jätkuvalt leida ühist keelt Hiina majanduse struktuursete reformide osas, mida USA on nõudnud. Konkreetsemalt pole Ühendriigid järgi andmas nõudmises, et Hiina valitsus vähendaks riigi osalusega firmadele subsiidiume ja parandaks ettevõtete juhtimise ja aktsionäride õiguste tagamise reeglite ning protsesside raamistikku.

    Hiina inflatsioon aeglustus jaanuaris -0,2pp võrra 1,7%le, jäädes alla analüütikute oodatud 1,9%le. Peamiselt oli see tingitud toidust ning energiast, mida arvestamata hinnatõus hoopis kiirenes 0,1pp võrra 1,9%le. Seitsmendat kuude järjest liikus allapoole hinnatõus ka tootjate tasandil, aeglustudes detsembri 0,9% pealt jaanuaris 0,1%le ning jäädes sellega alla prognoositud 0,3%le. Seegi oli mõjutatud peamiselt toorainete odavnemisest.



    Nädala viimane börsipäev toob Suurbritannia jaanuari jaemüügi, Ühendriikides töötleva tööstuse jaanuarikuu esimese regionaalse küsitluse tulemuse (NY) ja ka USA tarbijate veebruari kindlustunde indeksi, mis võis valitsuse tööseisaku lõppemise ja finantsturgude taastumise najal põrgata jaanuaris saavutatud üle kahe aasta madalaimalt tasemelt.

    09.00 ELi uute autode registreerimised (jaanuar)
    11.30 Itaalia valitsuse võlg (detsember)
    11.30 Suurbritannia jaemüük (jaanuar)
    15.30 USA NY FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks (veebruar)
    16.15 USA tööstustoodang (jaanuar)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (veebruar)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (15. veebruar)
  • Uute autode registreermised kahanesid ELis jaanuaris -4,6% võrreldes aastatagusega (detsembris -8,4%).

    * VW Group sales drop 6.4% y/y; ytd down 6.4%
    * PSA Group sales drop 2.3% y/y; ytd down 2.3%
    * Renault Group sales drop 0.9% y/y; ytd down 0.9%
    * Ford sales drop 6.6% y/y; ytd down 6.6%
    * FCA Group sales drop 14.9% y/y; ytd down 14.9%
    * BMW Group sales drop 3.1% y/y; ytd down 3.1%
    * Daimler sales drop 1.5% y/y; ytd down 1.5%
    * Toyota Group sales drop 6% y/y; ytd down 6%
    * Nissan sales drop 24.7% y/y; ytd down 24.7%


  • Kui veebruari alguses täheldati esimest korda 22 nädala jooksul kapitali väikest sissevoolu Euroopa aktsiafondidesse, siis eelmisel nädalal põgeneti taas kabuhirmus

    * Europe equity funds see outflows of $5.9b in the week to Feb. 13, their 2nd largest weekly outflows on record, according to BofAML strategists citing EPFR Global data.
    * U.S. equity funds see slight outflows of $0.6b, EM equity funds see inflows of $1.6b, Japan equity funds see small outflow of $0.3b
    * In fixed income, IG bond funds see inflows of $3.8b, HY bond inflows at $0.3b, inflows into MBS funds hit record high at $2b
    * Inflows into fixed income confirm yield is “the investment theme winner of 2019 as Big Top in global rates discounted”, while “no one loves equities”
  • U.S.-China Trade Talks End With Little Visible Progress
    USTR Lighthizer, Mnuchin To Meet With Chinese Pres Xi Jinping Later This Afternoon. The NYT Piece Cites.
  • Hüpe Hiina uute laenude statistikas on jaanuaris enne uue aasta püha tavapärane, osutudes sel aastal varasemast veelgi suuremaks (3,23 triljonit jüaani vs oodatud 3,0 triljonit), mille taga on ilmselt keskpanga suurem huvi võidelda aeglustuva majanduskasvuga
  • WSJ kohaselt on Hiina ja USA teatava raamistiku siiski paika saanud, kus ilmselt mainitakse ka jätkuvalt lahendamist vajavaid erimeelsusi

    Chinese, U.S. Trade Negotiators Inch Toward an Agreement
    The agreement would be in the form of a memorandum of understanding and could serve as the framework for a deal that President Trump and Chinese leader Xi Jinping could later finalize at a summit, the people said.
  • Suurbritannia jaemüük kasvas jaanuaris autosid ja kütust arvestamata 1,2% võrreldes detsembriga, ületades analüütikute 0,2% ootust. Mullusega võrreldes oli kasv 4,1% vs oodatud 3,2%. Pühad ja sellejärgne periood toob siiski üksjagu volatiilsust, kuna on suured allahindlused ning inimesed realiseerivad oma kinkekaarte. Lisaks on Black Friday toonud müüki ettepoole, tingides mullu detsembri languse.
  • USA futuurid tagasi rohelises

    U.S. NEGOTIATOR SAYS 'VERY DIFFICULT ISSUES' REMAIN AFTER U.S.-CHINA TRADE TALKS -AFP
    CHINA'S PRESIDENT XI SAYS TRADE NEGOTIATIONS WITH U,S. WILL CONTINUE IN WASHINGTON NEXT WEEK -CHINA STATE MEDIA
    CHINA'S PRESIDENT XI SAYS HOPES U.S. AND CHINA CAN STRENGTHEN COMMUNICATION, CONTROL DISPUTES-CHINA STATE MEDIA
    CHINA'S PRESIDENT XI SAYS HOPES CHINA AND U.S. CAN REACH MUTUALLY BENEFICIAL, WIN-WIN AGREEMENT-CHINA STATE MEDIA
    U.S.'S MNUCHIN, LIGHTHIZER SAY TWO SIDES MADE NEW PROGRESS IN LATEST TALKS-CHINA STATE MEDIA
    U.S.'S MNUCHIN, LIGHTHIZER SAY MAINTAIN HOPE ALTHOUGH THERE IS STILL MUCH WORK TO BE DONE-CHINA STATE MEDIA
    CHINA'S PRESIDENT XI SAYS WILLING TO STAY IN TOUCH WITH U.S. PRESIDENT TRUMP BY DIFFERENT WAYS-CHINA STATE MEDIA
    CHINA'S PRESIDENT XI SAYS CHINA, U.S. REACHED IMPORTANT STEP-BY-STEP PROGRESS IN LATEST TRADE TALKS-CHINA STATE MEDIA
    CHINA'S PRESIDENT XI SAYS CHINA WILLING TO SOLVE ECONOMIC AND TRADE DISPUTE WITH U.S. VIA COOPERATION-CHINA STATE MEDIA
  • NY FEDi küsitlus saadab märke osariigi töötleva tööstuse aktiivsuse stabiliseerumisest

    US Empire Manufacturing Feb: 8.8 (exp 7.0; prev 3.9)
    * Prices paid fell to 27.1 vs 35.9
    * New orders rose to 7.5 vs 3.5
    * Number of employees fell to 4.1 vs 7.4
    * Work hours fell to 2.5 vs 6.8
    * Inventory rose to -1.4 vs -7.6
    * Six-month general business conditions rose to 32.3 vs 17.8




Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon