Börsipäev: 6. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 6. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 558 tehingut ning käive oli 887 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 483 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 386 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 301 ning 234.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    BLT1T langust vedasid mitmendat päeva järjest eelmisel nädalal avaldatud negatiivsed tulemused.

    Uudised:

    Merko Ehitus MRK1T teatas teisipäeval, et ettevõtte kontserni kuuluv Merko Infra ja Elering AS sõlmisid ehituslepingu Sindi 330 kV alajaama laiendamiseks. Tööd teostatakse „võtmed kätte“ meetodil, mis hõlmavad projekteerimis- ja ehitustöid ning seadmete tarnet, paigaldust, testimist ja seadistamist. Lepingu maksumus on ligikaudu 2,3 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Ehitustööd valmivad 2020. aasta lõpuks.

    Sel nädalal:
    01.03.-07.03. Klaipedos Nafta KNF1L veebruarikuu müügitulemused
    08.03. Baltic Horizon Fundi NHCBHFFT dividendimakse ex-päev (0,027 eurot osaku kohta)
    10.03. Vilkyškių pieninė VLP1L veebruarikuu müügitulemused
  • Turuosalised võisid eile taas kergemalt hingata, kui värskemad majandusnäitajad viitasid võimalusele, et Ühendriikide majanduse seis on veebruaris tugevnenud ning Euroopaski terendavad potentsiaalsed stabiliseerumise märgid. Ühendriikides lisas see veidi intressimäära survet ja aitas dollaril kallineda viiendat päeva (EURUSD -0,3% @ 1,1308), saavutades valuutakorvi suhtes üle kahe nädala kõrgeima taseme. S&P 500 indeks sulgus -0,1% punases ning Euroopas pani Stoxx 600 sessioonile punkti 0,2%ga päeva tippude lähedal.

    Eurotsooni teenindussektori aktiivsusindeksi veebruari esialgne 52,3punktine näit korrigeeriti eile 52,8 punktile, tänu millele liikus ka kogu erasektori tulemus 51,4 pealt 51,9 punktile ehk kolme kuu kõrgeimale tasemele. Töötlev tööstus on kokku kukkunud uute tellimuste tõttu keerulises seisus, ent sisetarbimisele orienteeritud teenindussektor on osutunud väliskeskkonna jahtumise suhtes vastupidavamaks, aidates majandusel tervikuna viimaste aastate madalaima kasvu juures stabiliseeruda.

    Ühendriikide teenindussektori aktiivsusindeks hüppas ISMi kohaselt veebruaris kolme punkti võrra 59,7 punktile (oodati 57,4), olles jaanuaris kukkunud poole aasta madalaimale tasemele. Uute tellimuste indeksi 7,5punktine tõus 65,2 punktile ehk 13 aasta tippu viitab sektori kõrge aktiivsuse püsimisele lähitulevikus. Olulisematest komponentidest liikus veebruaris allapoole tööhõive indeks, mis alanes -2,6 punkti 55,2 punktile, olles juba viies järjestikuna langus ning tuues antud indeksi kaheksa kuu madalpunkti.

    Tänu teenindussektori aktiivsuse paranemisele mitmel pool maailmas täheldati veebruaris globaalse majanduskasvu hoogustumist, kui JPMorgani erasektori üldindeks kerkis jaanuaris saavutatud 28 kuu madalaimalt tasemelt 52,6 punktile. Uute tellimuste indeksi tõus 0,6 punkti võrra 52,5 punktile viitab tellimuste kasvu kiirenemisele ning arvestades siia juurde ka ettevõtete suhteliselt stabiilset optimismi, peaksid lähikuud tooma majanduskasvule jätku.



    USA uute majade annualiseeritud müük kasvas detsembris 3,7% 621 tuhandele, ületades konsensuse 600 tuhande suurust ootust. Müük jääb endiselt alla 2017.a lõpus saavutatud 712 tuhande tasemele, ent on uuesti taastumas tänu tõenäoliselt suurenenud varudele, intressimäära langusele ning mediaanhinnale, mis on aastatagusega võrreldes üle -7% madalam (318,6 tuhat dollarit).

    Aasia aktsiaturgudest liikus Nikkei tugevama jeeni tõttu -0,6% madalamale, Shanghai Composite aga jätkas rallit, kerkides kirjutamise hetkel 1,6%. Austraalia S&P/ASX 200 indeks sulgus 0,8%ga kuue kuu kõrgeimal tasemel vaatamata uudisele, et riigi majanduskasv aeglustus neljandas kvartalis 2,7% pealt 2,3%le (oodati 2,6%), mis oli madalaim alates 2017.a teisest kvartalist. Mitmed analüüsimajad usuvad, et Austraalia keskpank langetab tänavu intressimäära, mis nõrgestas kohalikku valuutat USA dollari suhtes -0,8%.

    Tähelepanu koondub täna Ühendriikidele, kus ADP küsitlus annab võimalikke vihjeid reedese tööturu raporti ootamisel. Brexiti läbirääkimised lõppesid eile Brüsselis Reutersi kohaselt tulemusteta aga peaksid täna jätkuma.

    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (veebruar)
    15.30 USA kaubandusbilanss (detsember)
    17.00 Kanada keskpanga istung
    17.30 USA toornafta varude raport (1. märts)
    19.00 FEDi Williams ja Mester esinevad
    21.00 FEDi Beige Book
  • Mõned nopped Caterpillari finantsjuhi eilsest presentatsioonist

    CAT CFO: CHINA AND NORTH AMERICA SALES REMAIN STRONG
    CAT CFO: FIRST QUARTER TO RETURN TO MORE NORMAL MARGINS
    CAT CFO: MAY INVESTOR MEETING TO UPDATE ON STRATEGY AND MARGINS
    CAT CFO: FRANCE ECONOMY `PRETTY FRAGILE' WHILE GERMANY `MIXED'
    CAT CFO: MINERS WAITING FOR MORE CONFIDENCE IN COMMODITY PRICES
    COS. CAREFUL ON CAPEX PLANS GIVEN ECONOMIC UNCERTAINTY: CAT CFO

    SEEING GROWTH IN NORTH AM. CONSTRUCTION EQUIPMENT: CAT CFO
    CAT CFO: WE SHOULD SEE GOOD GROWTH IN WELL SERVICING IN OIL
  • Madal tööpuduus tõstis Saksamaal keskmise palgakasvu läinud septembri seisuga 5,0% peale ning viimaste aastate suurimat palgakasvu on oodata ka avalikus sektoris, kus hiljaaegu jõuti uuele kokkuleppele (German States Agree to Boost Wages for Teachers, Police by 8%). See peaks andma kindlustunnet riigi sisetarbimise osas ning olema meeltmööda ka Euroopa Keskpanga jaoks, kes üritab alusinflatsiooni ülespoole saada.
  • WSJ vahendab National Science Foundationi analüüsi, milles järeldatakse, et USA tarbijad maksavad imporditariifid kinni. Arvestades aga valitsuse suuremaid tulusid ning tarbijate eelistuste muutust kodumaiste tootjate kasuks, on netoefekt majandusele olnud marginaalne.
    U.S. Consumers Hit Hardest by Trade Tariffs, Studies Find

    "We estimate that the U.S. economy has lost $68.8 billion due to higher import prices. Using
    a general equilibrium framework plus the estimated elasticities, we compute gains of $21.6 billion
    from higher prices received by US producers due to protection. The redistribution from buyers of
    foreign goods to U.S. producers and the government nets out to a negative effect of $7.8 billion at
    on annual basis for the U.S. economy (or just 0.04% of GDP). Our computations also show that, in
    the absence of foreign retaliations, aggregate losses to the U.S. economy would have been negligible,
    at one third of that value."
  • ADP kohaselt loodi USA erasektoris veebruaris üsna ootuspärases mahus uusi töökohti. Lisatakse, et täistööhõive lähedale jõudnud tööturul ei näe me enam tõenäoliselt väga palju kõrgemaid numbreid edaspidi

    (US) FEB ADP EMPLOYMENT CHANGE: 183K V +190KE
    ADP REPORT: SMALL BUSINESSES CONTINUE TO STRUGGLE WITH OFFERING COMPETITIVE WAGES, BENEFITS
    ADP REPORT: ECONOMY HAS THROTTLED BACK, SO TOO HAS JOB GROWTH
    ADP REPORT: JOB GAINS HAVE LIKELY SEEN THEIR HIGH WATERMARK FOR THIS EXPANSION

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon