Börsipäev: 14. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 14. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 384 tehingut ning käive oli 585 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 388 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 146 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 200 ning 139.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Nordecon NCN1T andis kolmapäeval teada, et ettevõte ja Kohtla-Järve Linnavalitsus sõlmisid lepingu Kohtla-Järve spordi- ja tervisekeskuse ehitamiseks. Hoonete esimese etapi netopindala on kokku 13 854 ruutmeetrit. Lepingu maht on ligi 11 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Ehitustööd algavad aprillis 2019 ja hoone valmib kahe aastaga.

    LHV Groupi LHV1T kolmapäeval toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul kinnitati 2018. majandusaasta aruanne, otsustati maksta möödunud aasta eest dividende, nimetati audiitor uueks perioodiks ja määrati nõukogu liikmetele makstav tasu. Üldkoosolek otsustas ühehäälselt kiita heaks juhatuse esitatud kasumi jaotamise ettepaneku ja maksta dividende netosummas 0,21 eurot ühe aktsia kohta. Dividendiõiguslike aktsionäride nimekiri fikseeritakse 27. märtsil 2019. aasta arveldussüsteemi tööpäeva lõpu seisuga. Sellest tulenevalt on ex-päev 26. märtsil 2019. Dividendid makstakse aktsionäridele välja 28. märtsil.

    Homme:
    15.03. Novaturase NTU1L veebruarikuu müügitulemused

    Sel nädalal:
    11.03.-17.03. PRFoodsi PRF1T veebruarikuu müügitulemused
  • S&P 500 indeks jätkas tõusu kolmandat päeva järjest (+0,7%), taastudes eelmise nädala langusest ning jõudes tagasi nelja kuu tippu. Esile kerkisid eriti energiaettevõtted pärast seda, kui ootamatu langus USA toornafta varudes viis WTI hinna 2,4% tõusuga selle aasta kõrgeimale tasemele (58,26 dollarit). Energia vedas aktsiaturgusid ülespoole ka Euroopas, kus Stoxx 600 sulgus 0,6% plusspoolel.

    Positiivsemale sentimendile võis kaasa aidata oodatust tugevam konjunktuur nii Euroopas kui ka Ühendriikides. Eurotsooni tööstustoodang paranes pärast kahte languskuud jaanuaris MoM 1,4%, ületades konsensuse 1,0% prognoosi ning andes majanduskasvu aeglustumisega silmitsi seisvale eurotsoonile lootust võimalikuks pöördeks. Ühendriikides põrkasid kestuskaupade tellimused kaitse- ja lennutööstust arvestamata 0,8% pärast -0,9% langust detsembris. See ületas konsensuse 0,2% prognoosi ning saadab signaali läinud aasta lõpus ettevõtete poolt koomale tõmmatud investeeringute võimalikust taastumisest.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erisuunaliselt, vajudes tugevamalt punasesse Hiinas (Shanghai Composite -1,2%), kus jaanuari ja veebruari tööstustoodangu 5,3% kasv osutus madalaimaks alates 2009. aastast ning jäi alla ka analüütikute 5,6% ootusele. Uue aasta pühast tingitud mõju vähendamiseks esitatakse statistikat kahe esimese kuu keskmisena, pakkudes ootuspäraseid tulemusi nii jaemüügis kui ka investeeringutes. Jaemüügi kasv aeglustus detsembri 9,0% pealt 8,2%le (madalaim alates 2012) ning investeeringud fikseeritud varadesse kasvasid 6,1%, kiirenedes eelmise aasta 5,9% pealt tõenäoliselt tänu valitsuse stimuleerivatele meetmetele.



    Majandusuudistest väärivad täna mainimist Ühendriikide läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused ning ka sealsete uute majade jaanuari müük. Leppeta Brexiti tagasi lükanud Briti parlament aitas naelal eile tõusta enim alates 2017.a kevadest (GB/USD +2% @ 1,3338) ning täna tuleb arutlusele ja hääletamisele EList eraldumise edasilükkamine. Theresa May üritab järgmisel nädalal kolmandat korda oma Brexiti kokkulepet parlamendis läbi suruda, mille õnnestumisel võidakse paluda ELilt tehnilist pikendust juuni lõpuni. Järjekordse põrumise korral küsib ta pikemat ajavaru.

    14.00 Brasiilia jaemüük (jaanuar)
    14.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.00 USA uute majade müük (jaanuar)
  • IFO langetab ka oma Saksamaa SKP ootuse teiste prognooside juurde, seda peamiselt tööstuskaupade nõrgema nõudluse tõttu

    IFO INSTITUTE CUTS 2019 GROWTH FORECAST FOR GERMAN ECONOMY TO 0.6 PCT FROM 1.1 PCT - RTRS
  • Saksamaa majandusministeerium lisab, et autotööstust tagasi hoidnud probleemid peaksid tänaseks olema seljatatud, ent nõrgapoolne globaalne nõudluse avaldab sektorile mõju tõenäoliselt edasi

    -German Economy Ministry: German Economy Had Subdued Start To 2019, Points To Higher Risks And Uncertainties Abroad
    - Solid Domestic Demand And Fiscal Impetus Are Providing Support For Economy
    - Weak Phase In Industrial Sector Is Likely To Continue Due To Weak Demand From Abroad
    - German Economy Ministry: GDP Likely Increased Moderately In Q1
    - Problems In Car Sector Related To New Emissions Standards Should Be Largely Overcome Now
  • US Initial Jobless Claims (9th March) : 229K (est 225K, prev 223K)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon